Bună dimineaţa, domnule ministru !

Cînd un rege face pe un singur ministru mai mare în regat, atunci pe acela îl cuprinde în rătăcirea sa trufia; din cauza acesteia el se satură de servit; atunci în inima sa încolţeşte dorinţa de a fi independent, şi datorită ei el caută să atenteze la viaţa regelui. (Tantrakhyayika,1,66.)

Scaunul puterii bată-l vina

Scaunul puterii bată-l vina

15 răspunsuri to “Bună dimineaţa, domnule ministru !”

  1. Vasile Cojocaru Says:

    Stimate Domnule presedinte ,

    Noi, ecologiştii din Moldova, acum cîteva zile, urmărim situaţia care derulează în sînul Partidului Liberal şi rămînem cu speranţa, că grupul de deputați pe care îl conduceți va deveni un mijloc de stopare a intenţiilor unor persoane compromise în toate de a se întoarce la putere cu suportul Dvs. Ne referim la Ministrul Mediului – Gheorghe Şalaru.

    Ne este imposibil să credem, că n-aţi aruncat niciodată o privire asupra situaţiei dezastruoase în care se află astăzi domeniul mediului. În ultima perioadă Ministerul Mediului a devenit o albie de spălare a banilor pentru domeniul nespecific mediului, chiar poluator mediului, ne referim la aprovizionare cu apă şi canalizare.

    Cu suportul Fondului Ecologic de rînd cu asistenţa internaţională, au fost alocate milioane pentru domeniul apă şi canalizare, prin dublare ale acţiunilor altor ministere în domeniu, care apropo au succese mult mai bune în domeniu. Sînt pierdute milioane de dolari pentru elaborarea actelor normative în domeniul apelor, din singur motiv – lipsa competenţelor totale ale specialiştilor din domeniul managementului apelor.

    Deși s-a menționat de nenumărate ori în presă despre actele de corupție ale Ministrului Mediului, în mod paradoxal autoritățile abilitate nu s-au autosesizat. Aici ne referim la delapidarea în proporții deosebit de mari din cadrul Fondului Ecologic Național (FEN) prin intermediul ONG-ului fiului Ministrului (Andrei Șalaru) și alte ONG-uri și oficii ale persoanelor apropiate ministrului cît și diversele scandaluri cu spălare de bani.Să le luăm pe rînd:

    1. În 2010 Asociaţia EcoCim (Andrei Șalaru)a promit 90 mii lei de la FEN pentru „amenajarea a trei fântâni publice în oraşul Cimişlia”. În 2012 consiliul FEN condus de către Gh. Șalaru a decis alocarea a 1,5 milioane de lei pentru „organizarea procesului de pregătiri naţionale, promovarea principiilor dezvoltării durabile şi participarea la Conferinţa ONU pentru Dezvoltarea Durabilă RIO + 20” care de fapt logic nu ar trebui să fie organizat de un ONG rural. Pentru pregătirea aceleiași conferințe au fost contractați și plătiți experți din fondurile PNUD Moldova, ceea ce demonstrează că Ministrul Șalaru prin intermediul ONG EcoCim și-a însumat illegal 1,5 milioane de lei din FEN.

    2. În perioda 2010- 2012 Alexandru Jolondcovschi – fost viceministru și membru al Consiliului de Administrare al FEN, în calitate de conducător al trei structuri, a primit din Fondul Ecologic Naţional peste 3 milioane de lei în timp ce se afla în evident conflict de interese. Astfelîn luna martie 2010, la a doua zi după ce a fost acceptat ca membru al Consiliului FEN, Oficiul pentru combaterea consecinţelor schimbărilor climatice globale pe care îl conduce a primit pentru realizarea proiectului “Întărirea capacităţii de comunicare a Ministerului Mediului în contextul prevederilor Convenţiei de la Aarhus” 635 mii lei; Între timp, în toamna aceluiaşi an, au fost create două asociaţii neguvernamentale conduse tot de Alexandru Jolondcovschi. Una se numeşte Asociaţia pentru valorificarea deşeurilor şi a fost înregistrată la 5 noiembrie 2010. O lună mai târziu, Asociaţia a primit din FEN 175 de mii de lei pentru “Efectuarea unui studiu reprezentativ în domeniul colectării deşeurilor de baterii şi acumulatori portabili (…) în raionul Străşeni”.În anul următor, 2011, Consiliul FEN a decis din nou să aloce bani unei asociaţii conduse de Alexandru Jolondcovschi – Uniunea pentru valorificarea deşeurilor “Pentru o Moldovă curată”. A fost aprobată o finanţare de 2,39 mln lei pentru “implementarea şi extinderea unui sistem integrat de colectare şi valorificare a deşeurilor de ambalare (inclusiv hârtie, carton, peliculă)”. În anul 2012 Asociaţia pentru valorificarea deşeurilor a primit încă 250 mii lei pentru efectuarea unui studiu privind gestionarea deşeurilor biodegradabile. (Sursa:http://anticoruptie.md/investigatii-jurnalistice/conflict-de-interese-la-alocarea-banilor-din-fondul-ecologic-national/). De menționat este faptul că aceste proiecte au fost acceptate cu grave conflicte de interese, cu acordul tacit al ministrului,sume exaggerate pentru activitățile propuse și rezultate nule.

    3. Un aspect interesant a constituit alocarea resurselor financiare din cadrul Fondului Ecologic Național pentru organizarea Conferinţei a IV-a a Părţilor Convenţiei Aarhus la Chișinău în Iunie 2011. Deși Secretariatul Comisiei Europene Economice ONU a susținut financiar cu peste 40 mii dolari pregătirile pentru conferință din cadrul Fondului Ecologic au mai fost alocați peste 4 mln lei pentru acelați eveniment Unității de Implementare a Proiectelor de Mediu (Dl. Sergiu Magdîl, om promovat de ministru în această funcție la începutul mandatului său). Este foarte straniu și perioda contractului (de la 15.04.11 pînă la 31.12.11), pe cînd conferința a avut loc în luna Iunie 2011. Aceași Unitate de implementare a proiectelor de mediu a primit la aceiași ședință a fondului ecologic din 04.04.2011 peste 450 mii lei pentru Elaborarea şi editarea albumului fotografic „Moldova”, activitate care nu se încadrează în lista proiectelor eligibile pentru finanțare conform Regulamentului Fondului Ecologic Național.

    4. Un moment important îl constituie decizia FEN nr. 3912 din cadrul ședinței din 09.02.12 ”Recuperarea plăţii pentru proiectele Băncii Mondiale/CDCF: Conservarea energiei şi reducerea gazelor cu efect de sera şi încălzirea pe bază de biomasă în localităţile rurale” în sumă de aproape 305 mii lei, care de fapt constituie plata despăgubirilor doamnei Stela Drucioc pentru salariul neprimit din 2008-2009. Această decizie este cel puțin dubioasă deoarece la indicația Dl. Șalaru juriștii Ministerului nu au atacat decizia instanței de restabilire în funcție în instanța superioară. Doamna Drucioc fiind eliberată în funcție în anul 2008 pentru grave încălcări în activitate Oficiului pe care îl conducea. Aceluiași oficiu in luna noiembrie 2012 i s-a delegat elaborarea, machetarea şi editarea posterilor şi panourilor informative pentru proiectele finaţate din FEN în sumă de 166,8 mii lei. Rezultatul acestei investiții nu l-a văzut nimeni. Apare întrebarea de cînd Oficiul Finanţării de Carbon se preocupă de activități editoriale? Oare nu sînt întreprinderi specializate pentru astfel de gen de activitate?

    5. Este remarcabil că s-au găsit voci care au făcut publice la începutul lui aprilie 2013 abuzurile privind vânzarea ilegală a unui sistem de irigare care aproviziona cu apă 7 sate din raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni în care au fost implicate Gheorghe Șalaru și Marin Adam. Acest ”business” a celor de la Apele Moldovei și de la Ministerul Mediului nu este singurul, aceiași schemă de comercializare a țevilor vechi la preț dublu funcționează în toată țara.

    6. Au fost puse la murat cele două dosare penale deschise pe numele lui Gh. Șalaru pentru încălcări în procesul de exploatarea resurselor minerale.

    7. Domnul Şalaru a avut un cel mai mare număr de delegări peste hotarele ţării dintr-e toţi colaboratorii Ministerului Mediului şi, încă mai multe delegări le-a făcut în mod ilegal, aflîndu-se în concediu de odihnă şi de boală, folosindu-se de pașaportul de serviciu pe care îl deține, cheltuielile de deplasare fiind acoperite în acela și timp de organizatori sau reprezentanțele organizațiilor internaționale în Moldova cît și din sursele Fondului Ecologic Național.

    8. Dl. Șalaru este un manager distructiv, a creat o situaţie insuportabilă de lucru pentru specialiștii de la Minister. El nu poate conlucra cu deputaţii din Parlament, reprezentanţii Cancelariei de Stat și altor Ministere, misiunile internaţionale din Moldova, intrînd permanent în conflict cu ei.

    Dl Ghimpu, sînteţi un om politic de mare format şi experienţă managerială bogată. În aceste situații mizăm pe spiritul Dvs. de a nu permite ca astfel de persoane ca Salaru sa nu se regaseasa in noul guvern si sa nimiceasca ce a mai ramas din domeniul ecologiei in Moldova..

    Cu stimă și respect,

    Ecologiști din Republica Moldova

  2. romanul gica Says:

    domnule ghimpu, stiu ca sunteti nespus de amarat din pricina lichelelor din partid tradatoare , desi poate nu ar fi trebuit sa intervin ,ca si cel supranumit duhul sfant va indemn la acelasi lucru ,anume la calm si la luarea unor decizii in deplina cunostinta de cauza consultandu-va cu intreg congresul din toata tara .

    acum este lesne de inteles de ce atunci cand spuneam ca partidul liberal este ultimul bastion in calea imperiului negru de vest aveam absoluta dreptate .

    si aici nu rusii s-au bagat cu coada ci insusi americanii prin spionul vlad filat .

    prin orientarea tradatorilor spre integrarea europeana in uniune cu pldm este clar care imperiu dintre cele 2 si-au bagat labele .
    am zis si tot am atentionat ,am crezut deasemenea ca oamenii de langa dumneavoastra sunt adevarati patrioti care nu vor ceda la presiunile vre-unui sarlatan dar am ramas de -a dreptul dezamagit .
    cred ,consider ca trebuia obligatoriu sa selectati mult mai riguros oamenii din partidul dumneavoastra petru a nu fi ajuns in situatia in care puteti fi dat la o parte iar asta nu-mi pasa poate ca om catusi de putin daca nu stiam ca dumneavoastra sunteti pentru oameni ,pentru adevar ,pentru istorie , pentru profesionalism si moralitate iar tabara adversa este pentru furturi, pentru distrugere ,pentru aducerea populatiei basarabiei in pragul saraciei .

    asta este smnatura anticristului din imperiul negru al u.e. iar dumneavoastra trebuie sa va ganditi serios la asta .
    ei nu puteau sa isi impuna politica externa si interna in moldova cu dumneavoastra la putere .
    acum sunteti cat pe ce sa fiti marginalizat iar tradatorii sa alacatuiasca un guvern de inrobire a republiciii in u.e. cu clauze care sa distruga in cativa ani o data si pentru totodeauna populatia .
    nu asistam decat la un alt genocid iar dumneavoastra ca om si sef de partid aveti datoria morala si profesionala sa nu permiteti acest lucru .

    zicala ,a scapat de dracu si a dat peste tata-sau este cea mai buna la ora actuala ,facand aluzie la imperiul rosu si cel negru .
    daca inca nu credeti spusele mele ,o sa -mi dati dreptate dar cand va fi prea tarziu, daca nu actionati in adunarea generala a partidului din toata tara .
    oricum cu toate acestea , dumneavoastra si familia ghimpu v-ati absolvit cu brio in ochii tuturor romanilor moldoveni patrioti si iubitori de acest pamant de obligatiunile ce va revin .
    oricum ar fi deznodamantul ,daca razbiti, veti razbi doar cu adevarul, daca veti cadea , veti imbratisa deasemenea adevarul .
    noi, toti patriotii romani nespalati pe creier de vre-un imperiu vom fi alaturi de dumneavoastra moral .

    din tot acest scAndal insa eu raman o fire optimista si cu credinta ca imperiul negru al anticristului nu va putea merge la nesfarsit in incercarea lui de a distruge tari,,pamanturi si oameni .
    DUMNEZEU CU DUMNEAVOASTRA !

  3. Alex Says:

    Domnu’ Ghimpu , cu tot respectul calmati-va

  4. Ginduri Ratacite Says:

    Ghimpu… toti platesc pentru pacatele lor, doar ca in cazul tau timpul a venit mai repede…

  5. Duhul Sfânt ! Says:

    Domnule Ghimpu,
    Dvs. treceti acum prin niste momente foarte grele si tensionate si stresante.
    Provocarile agentilor moscali vor continua. Staruiti-va sa pastrati calmul si stapânirea de sine.
    Prin asta ii veti domina pe toti gad-ârcile.
    Lupta e pe viata si moarte ! Atentie mare ! Prin calm ii veti invinge !
    De asta ei va provoaza mereu ca sa izbucniti ! Nu le faceti jocul !
    Acum e momentul sa va proclamati PL unionist deschis,
    in amintirea fratilor Dvs. ucisi si a celolalti patrioti moldoveni unionisti asasinati de teroristi –
    Gr. Vieru, Andrei Vartic, L.Lari, Lidia Istrati, etc. si multi multi altii.
    In amintirea lor Proclamati Deschis Politica de Re-Unirea cu România a PL,
    in coalitie cu celelate forte unioniste- PL, Alianta 2012, si Forul Românilor / daca Dabija nu este al doila gad-ârka /.
    Cu Timofte e clar – face jocul mafiotilor, e un nomenclaturist de tip sovietic. josnic.
    –––––––––––––
    Numai Re-Unirea cu Patria-mama România ne este Salvarea !
    Fiti Curajos si Unionist si veti ramâne in istorie ca un EROU !
    Curaj si indrazneala !
    –––––––––––––––
    Faceti niste rugaciuni de linistire si luati câteva zile libere sa mergeti la tara
    in natura sa meditati si s acapati de rautatea din jur pentru a acumula noi forte !
    Noi ne von ruga pt. Dvs. Unionistul !

  6. Gurau Says:

    Ghimpu cel mai onest om politic??
    Taceti riilor romanesti ca asta n-e fura ca si toti ceilalti..
    uitativa aici si date concrete, argumente
    http://www.actualitati.md/md/analitica/nebunia-lui-ghimpu-prabusirea-pl

  7. Alexandru Says:

    Domnule Ghimpu, noi va sustinem in tot ce veti face, sunteti cel mai onest si sincer politician, cu toate ca in politica sinceritatea e un defect, in cazul dvs e un punct de forta, ,, nu va lasati intimidati de agenti ai moscovei, tara e cu dvs si cu PL,, succes

  8. nadejda Says:

    De ajuns cu politețea și fățărnicia, Dl Chimpu sunteți în drept să-i puneți la punct pe toți cei care socot că deja l-au apucat pe D……. de c…. .! Mobilizați populația simplă, iar „cinovnicii” care nici nu vă închipuiți cât de corupți sunt, trebuiesc rotați din funcții. Majoritatea sau chiar integral sunt cu activități private iar funcțiile pe care le exzercită sunt acsate pe interes personal. Această nedumerire a început pe timpul când venise la putere Partidul Agrarian.

  9. Darius Moldoveanu Says:

    Chiar si dupa greselile pe care le-ati comis, sinteti singurul patriot sincer. Colegii Dv. de alianta distrug tara asta. Ei corup tot ce le iese in cale. Oamenii simpli inteleg foarte bine ce se intampla si sint frustrati, furiosi, nu mai au incredere si vor vota corespunzator. Cei care va blameaza acum sint mai mult veneticii, cei care incalca legile, normele bunului-simt si se tem sa auda adevarul. In aceasta situatie, ati putea aduce unele servicii alegatorilor Dv. si, nemijlocit, Dv. Cei care v-au tradat din PL, o fac sub presiune (bani, trufie etc.), dar sint oameni cu reputatie. Daca ati discuta la rece, ati incerca sa Va puneti in locul lor, poate ati gasi o solutie rezonabila, dar probabil ca e prea tarziu. Nici ei si nici Dv. nu dati dovada de suficienta experienta politica si pricepere in gestionarea unor situatii atat de complicate cum par. Mai bine ati pleca urechea la ceea ce spun oamenii neimplicati, „prostimea”. Oricum, pentru acesti alegatori „prosti, naivi” exista un partid si o guvernarile. Cel putin, ar trebui.

  10. Livia Bujor Says:

    Da… şi eu am un respect deosebit pentru D-voactră D. Ghimpu… nimeni pînă la D-vostră n-a spus cu voce ceia ce noi majoritatea acestei Ţări ne doream să strigăm, ceia ce ne măcina şi ceia ce ne dorim cu adevărat. Sint intru totul de acord cu ceia ce spuneţi şi promovaţi intru binele nostru, dar se vede că sinteţi la limita puterilor in lupta cu mediocritatea, mancurtizmul ş.a.,luaţi o pauză…ca să reveniţi in forţă, de altfel se termină cu tot patriotizmul acestui Pămint rivnit de mulţi şi necăjit.

  11. Mihail Eftodii Says:

    Opriti teroarea in PL pina nu ne-am sfarimat capurile unul altuia !

  12. eugeniavictor Says:

    Domnul Ghimpu, cu toată stima pe care v-o port nu pentru viziunile politice pe care le aveți, ci pentru consecvența cu care acționați, totuși… nu face față unui „rege” să lase frîu emoțiilor și să manifeste în raport cu „prostimea” un comportament care lasă de dorit

  13. lilia condrea Says:

    de ce oare presa. toata media n-a postat informatii despre Voronin cind a runcat cu scrumiera in Stepaniuc?!

  14. lilia condrea Says:

    De ce oare asa se intimpla? In tara asta totulse vinde si se cumpara, chiar si ideile. Toti cauta foloasele sale in tot ce fac. Striga pe la toate colturile ca se ingrijesc de popor, tara, dar de fapt, de buzunarul propriu, propriul amor. Erati singurul partid care se merita votat la alegeri…..acum……da-ti un sfat…

  15. Maria Josanu Says:

    Asta-i ştiut, puterea pe unii îi duce la pierdere, dar…dle M.Ghimpu ,cu toată stima şi respectul către tot ce-aţi făcut pentru noi,pentru ţară, totuşi … în ultimul timp comportamentul Dvoastră nu face faţă unui politician, poate luaţi un repauz, fără să apăreţi în vizorul presei…


Lasă un comentariu