Tinerii din Piață să asculte vocea rațiunii, iar politicienii de la București și Chișinău – vocea sângelui

14729290_637738936388264_3476180244212395899_nO veche vorbă românească spune să nu arunci pruncul odată cu apa murdară din covată. Această vorbă mi-a venit în minte atunci când am urmărit evoluția evenimentelor legate de „Marşul pentru Basarabia”, desfășurat la Bucureşti sâmbătă, 22 octombrie, la care au participat mii de tineri de pe ambele maluri ale Prutului. Am fost și sunt solidar cu tinerii care au participat la acest marș. Am fost și sunt cu sufletul lângă tinerii care cer Unirea, inclusiv în stradă. Le mulţumesc tinerilor din Partidul Liberal care s-au dus la Bucureşti să participe la „Marşul Basarabiei”, precum şi membrilor noştri din „Clubul Studenţilor Liberali” din Bucureşti care au participat cu toţii la această acţiune. Îi mulţumesc şi vicepreşedintelui PL, Valeriu Munteanu, care s-a aflat în coloana de manifestanţi.

M-am întristat când am văzut ce s-a întâmplat ulterior. M-a durut să văd că tema Unirii ajunge temă de ceartă și dispută electorală și că dă prilej neprietenilor Unirii din România, R. Moldova sau de mai departe să acuze unionismul de diversiune politică și geopolitică. Nu aruncați copilul din covată odată cu apa murdară!

E adevărat că s-au comis și greșeli, și din partea manifestanților și din partea autorităților. Marşul s-a transformat într-o manifestaţie de protest şi tinerii unionişti au instalat corturile în Piaţa Universităţii, un loc stropit cu sânge şi plin de istorie. Revendicare protestatarilor unionişti este ca liderii politici din România să-şi asume deschis Unirea Basarabiei cu România ca proiect de Țară.

Aici sunt total de acord cu ei, chiar dacă nu am fost și nu voi fi niciodată de acord cu provocarea forțelor de ordine. Nu sunt însă de acord nici cu represiunea nejustificată sau disproporţionată a forţelor de ordine. Unirea Basarabiei cu România trebuie să fie un proiect de Țară, dar Unirea tuturor românilor nu se va face niciodată împotriva clasei politice de la București sau Chișinău sau împotriva românilor din România sau Republica Moldova. Unirea tuturor românilor trebuie să fie un proiect de Țară care unește, nu care desparte. Pentru a obține Unirea, cel mai mare proiect național al tuturor românilor, este nevoie de înțelepciune și multă putere de convingere. Nu trebuie să grăbim lucrurile și trebuie să pregătim momentul cu grijă. Astăzi se uită la noi, prin intermediul presei internaționale, o lume întreagă. Avem o șansă pe care nu am mai avut-o de la căderea URSS încoace. Să nu o irosim! Să fim blânzi ca porumbei, și înțelepți ca șerpii – cum ne învăța Mântuitorul nostru.

Ştiu că unii dintre liderii politici români la care tinerii unioniştii apelează au făcut multe pentru Republica Moldova, şi le mulţumesc încă o dată pentru aceasta. Dar le cer să asculte şi strigătul tinerilor. Elitele politice de la București trebuie să facă din problema R. Moldova o chestiune de pact național, de proiect de la Snagov, de miză strategică într-un proiect de Țară care să treacă dincolo de partide politice și de campania electorală. Așa cum le cer tinerilor să nu lege tema Basarabiei doar de campania electorală și să dea prilejul politicienilor să facă din Unire doar o temă de dispută politică.

Tinerilor le cer să asculte vocea rațiunii, iar politicienilor, vocea sângelui, căci sângele apă nu se face! Cu înțelepciune, cu calm și cu perseverență vom ajunge împreună, și nu unii împotriva celorlați, la scopul nostru comun: întregirea Neamul Românesc prin Unirea pe vecie a Basarabiei cu România.

Evenimentele de la Marșul Unirii trebuie să ne sporească determinarea și vigilența, nu să ne dezbine. Să rămânem uniți. Uniți pentru Unire!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Lasă un comentariu