Bună ziua, domnule Marinuţă!

După conferinţa de presă de vinerea trecută a aşa-zisului consiliu de „reformare”, mi-am  reamintit cum ai devenit ministru „liberal”. Era, cred, în 2008, cînd la o şedinţă a Biroului Politic al partidului te-a adus şi te-a prezentat un bun prieten al  partidului nostru, a cărui recomandare era egală cu lansarea sigură  în marea politică. Erai şomer şi veneai în PL direct de la prăşit pătlăgele de pe malul Nistrului. Dar nu a contat pentru noi, căci mulţi dintre ai noştri pe timpul lui Voronin fuseseră marginalizaţi, scoşi din lucru, alungaţi din  republică.  Hotărîtoare era experienţa ta de ofiţer superior în  Ministerul Apărării  şi  faptul că ai absolvit  o şcoală NATO, ceea ce ar fi indicat orientarea ta politică şi valorile de care te ghidezi  în viaţă.

Din păcate,  am  greşit. Astăzi aflu  că în perioada 2004-2006, cînd te aflai la studii la Naval Postgraduate School, California, Monterey, ai scris o lucrare care se referă şi la presupusele soluţii, în viziunea ta, de rezolvare a conflictului transnistrean  – „Evolution of transdniestrian conflict in  the Republic  of Moldova prospects for its solution”. Ceea ce m-a uimit peste  măsură este că pledezi pentru FEDERALIZAREA republicii. Se ştie bine că această modalitate de rezolvare a chestiunii transnistrene  este nu numai contrară intereselor noastre naţionale, ci şi coincide întocmai cu poziţia Rusiei şi lucrează în  favoarea intereselor ei imperiale la Nistru.

Înseamnă aceasta, domnule Marinuţă, că eşti de fapt altul decît te-ai prezentat la acea şedinţă din 2008, că eşti de fapt o „cîrtiţă” în PL („cîrtiţă” – agent infiltrat)?

Nu mai spun că la profilul tău de „mare roman patriot” se adaugă o convingere  pe care o exprimi în aceeaşi lucrare despre ceea ce tu numeşti „ocupaţia germano-romana a Basarabiei”.

Şi eu,  care sunt poate prea încrezător  în oameni,  care am făcut o politică de promovare a tinerilor te-am promovat îndată în funcţia de ministru şi apoi, fiind preşedinte interimar, din locotenent-colonel,  te-am ridicat, cu titlu de excepţie, la gradul de general şi asta datorită faptului că ai făcut studii în SUA pe linia NATO. Dar am greşit amarnic, fiindcă în lucrarea ta de licenţă, pe care eram obligat să o cunosc atunci  (mulţumesc Domnului că am dat de ea acum) tu nu meritai niciuna, nici alta, fiindcă în lucrarea menţionată  ai falsificat istoria. Înseamnă că nu eşti singurul care a fost şi este trimis la studii în străinătate pentru a ne induce în eroare pe noi, care ne orientăm spre cei care au făcut studii peste hotare. Sigur că sunt departe de gândul de a-i pune pe toţi cei care fac studii peste hotare în acelaşi coş, dar mă face să fiu mult mai responsabil faţă de cei pe care îi voi promova din partea partidului.

Aşadar, dl ministru, îndeplineşte înţelegerea noastră de a demisiona din funcţia de Ministru al Apărării!

P.S. Mai jos dau traducerea paginilor din lucrarea menţionată şi linkul lucrării.

Fragmente din lucrarea de licenţă a dlui Marinuţă

În iunie 1941, trupele române, împreună cu armatele fasciste, au invadat Uniunea Sovietică. România reanexâd Basarabia a obţinut controlul asupra regiunii transnistrene, un teritoriul dintre Nistru și râul Bug. Obiectivul Romaniei a fost de a recâștiga controlul Basarabiei, dar a avut nici un interes în anexarea regiunii transnistrene. Cu toate acestea, această regiune a suferit foarte mult de pe urma ocupației germane şi române. În timpul ocupație, peste 120.000 de evrei și țigani din Basarabia și Bucovinei, împreună cu mulți alții din Transnistria, au fost deportați sau uciși în această regiune, , fiind cea mai mare lichidare a evreilor de către forțele non-germane. Conform datelor statistice arată că în 1930, evreii constituiau 7,2 la suta din populatia Basarabiei, în timp ce în 1959, numărul lor a scăzut la 3,3 la sută din populaţie. Acesta în rezultat a fost sentimentul de antipatie faţă de români de catre Transnistria. Elitele rusofone pentru a mobiliza acţiunile violente în timpul conflictului Transnistrean cu un mare succes au folosit acelaşi sentiment.

În august 1944, trupele sovietice din nou au câștigat controlul asupra teritoriului Basarabiei și a asigurat Moldovei un loc în Uniune ca parte componentă a Uniunii Sovietice.

În sumar, perioada de 26 de ani de dezvoltare a Basarabiei în suveranitatea României a contribuit la abaterea identităţii populației basarabene.

În pofida rezultatelor importante obținute prin aplicarea politicii de romanizare, statutul de drept al

Basarabiei a avut un rezultat de încetinire a procesului datorită atitudinei iresponsabile al regatului administrației Române în promovarea administrării reformelor în perioada interbelică, precum și a procesului de înapoiere a ţăranilor basarabeni.

Astfel, până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial populaţia Basarabiei nu şi-a dezvoltat o identificare unică. O parte a populaţiei se dădeau drept români o altă parte au rămas ”copiii şi nepoţii moldovenilor din 1812” . În mode smnificativ din acea data minorităţile rusă şi ucraineană sau orientat spre Rusia, creîndu-se astfel un spectru larg de manipulare etnică. Elitele autohtone au fost câteva şi toate au emigrat în România după anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietică. Aceste lucruri au imbogăţit în mod semnificativ şansa Uniunii Sovietice de a crea naţiunea moldovenească sovietică, şi în cele din urmă unificarea identităţii acestei regiuni.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Administrațiile de la Tiraspol încep a evolua, creând tensiuni la frontierele NATO și UE, prin urmare, aceasta a dus la scăderea securităţii în regiune şi  crează premizele pentru o eventuală escaladare a unui conflict. Pe scurt, din cauza condițiilor negative menționate anterior, implimentarea acordului federal în situația politico-economică din Republica Moldova, inclusiv şi regiunea transnistreană, nu ar integra țara, și, ca rezultat, rezolvând conflictul dintre Chișinău și Tiraspol, va agrava conflictul.

Cu toate acestea, soluția de federalizare ar putea fi un instrument bun pentru dezvoltarea relațiilor de viitor dintre Tiraspol şi Chișinău, dacă nu se vor lua măsurile necesare pentru a elimina sau diminua efectul factorilor negativi discutate anterior.

3.Condiţiile necesare pentru federalism

În ultimul deceniu, conducerii transnistrene a beneficiat de starea in care se afla și a fost folosit-o pentru a prelungi procesul de negociere. Astfel, autorul susține că, în scopul de a obține o soluționare definitivă a conflictului transnistrean beneficiile starii actuale pentru autoritățile transnistrene trebuie sa fie reduse, ambele societăți ar trebui să fie deschise pentru dezvoltarea democratică, cu un stat de drept și piața liberă, și în cele din urmă, Transnistria trebuie să ofere o putere substanțială de la centru, şi o autonomie semnificativă în propriile afaceri. În aceste condiții, soluția federalizării ar putea servi ca un instrument de integrare. În astfel de circumstanțe, în scopul de a obține o soluționare politică a conflictului transnistrean, în primul rând, actorii interni și externi trebuie să coopereze în crearea unei baze favorabile pentru integrare. În al doilea rând, valorile democratice şi orientarea pe piaţa liberă trebuie să fie mai mult promovată în Republica Moldova în special în Transnistria. Transnistria este controlată de un regim autoritar care limitează pluralismul politic a procesului antireformist.

Actuala conducere politică din opoziţie de la conducere  este amenințată în permanent de serviciile de securitate. Alegerile, desfășurate în această regiune, nu au fost monitorizate de către organizațiile internaționale sau regionale. Cu toate acestea, în consens este că alegerile nu au fost niciodată libere şi nici corecte.

http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA424634

27 răspunsuri to “Bună ziua, domnule Marinuţă!”

  1. ACTORUL VASILE BUTNARU Says:

    Basarabeni,Va doresc cele mai bune ganduri: RIDICA-TE, BASARABIE! Paraseste Temnita Ruseasca si INTOARCE-TE IN ACASA PARINTEASCA! LA FRATI SI SURORI DE ORIGINE LATINA!

  2. RITCHIE Says:

    Cu parere de rau in ultimul timp in partide se infiltreaza fel de fel de „uscaturi” din simplul motiv pentru ca nu este respectata cu strictete selectarea si pregatirea membrului nou ..Sa ne aducem aminte cum era primit un membru in anii 1970-1980 in partidul comunist al URSS .
    Si apoi , daca chiar s-a intamplat asa ,era cazul ca conducerea PL sa organizeze o sedinta(plenara) , cu genericul :Curatarea rindurilor partidulu.Ce , un membru de partid daca s-a compromis nu poate fi dat afara din rindurile partidului?La ce bun ati scos toata murdaria afara din casa? Aveti de lucru si in raioane deaceia apucativa de treaba altfel nu mai treceti pragul(sau o sa aveti un procent minim de voturi..)
    Bafta d-nule Mihai si sa va ajute D-zeu!

  3. Marcel Toma Says:

    Am vazut incidentul cu V.Marinuta si am ramas socat, nu ma asteptam de la dvs. D-le Ghimpu! Nu ne mai faceti de râs! Eu stau in Romania si bine am facut ca am plecat, dar sa stiti ca actiunile respective ne defaimeaza si ne pun si pe noi, cei plecati, intr-o postura foarte urata. A mai ramas sa scoateti un pistol si sa impuscati pe cineva! Sau poate acesta este patriotismul dvs., acela pentru care militati, numai ca nimeni nu prea il poate intelege! Spuneati in acea sedinta ca dvs. l-ati facut ministru, l- ati facut general, sunteti cumva dvs. seful armatei, seful guvernului? Nu cred, aaa…… ca ati vrea sa fiti, asta e altceva! Dar trebuie sa demonstrati acest lucru, sa nu va ganditi numai la dvs. , ci la tot poprul si cetatenii Moldovei!
    Sincer am crezut in dvs.!
    Nu am absolut niciun favorit de pe scena politica a Moldovei, pentru ca nu Va deosebiti cu absolut nimic, sunteti toti la fel. Spuneti-mi cu ce va deosebiti fata de comunisti? Vreau sa va amintesc ca au murit tineri ca sa dea regimul lui Voronin jos! Am facut lobby ca sa pot convinge o groaza de oameni de acasa sa nu voteze comunistii, oricare numai comunistii nu, traind cu speranta ca o sa gaseasca celelalte partide limba comuna si ne vor duce intr-o alta directie, traind cu speranta ca atunci cand voi trece vama o sa mi se vorbeasca frumos si nu agresiv ca pe timpul sovieticilor, traind cu speranta ca cei de acasa o sa se simta liberi, o sa se simta mai bogati, sufleteste, daca nu material!!!!
    Dar, din pacate traiesc cu speranta!

  4. Burunducul Unionist Says:

    Domnule Ghimpu,
    Cine e acel mare „prieten” al PL care l-a recomandat pe Marinutza ?
    Trebuie sa nu cunosatem tradatorii caci numai adevarul ne va Salva !

  5. I.L. Says:

    Păi de ce promovaţi tineretul pe criteriul locaţiei, unde şi-a făcut studiile? De cînd studiile în ţări bune te fac automat Om? Oare nu a venit timpul să realizaţi că în străinătate se promovează tinerii cu un suport material iniţial din partea părinţilor? E cazul să consideraţi că există şi în ţară destui tineri talentaţi, dar care nu au avut norocul (adică suportul financiar) să ajungă peste hotare îndepărate la studii, ca apoi să fluture cu o diplomă europeană sau americană şi să apuce peste noapte posturi şi salarii fabuloase. Scria cîndva şi Eminescu ce fac „ai noştri tineri, la Paris”, poate că avea undeva dreptate. Evident, a fost o greşeală această strategie de completare a rîndurilor partidului cu produs intelectual „din import”, dar binele este că nu se va mai repeta (sperăm). Cu mai puţină promovare a snobilor „şcoliţi” peste mări şi ţări, cu ceva mai multă muncă şi încredere în potenţialul celor de acasă, lucrurile se vor îmbunătăţi semnificativ. În sfîrşit a început să se aleagă grîul de neghină şi în ţara asta.

  6. dadatroll Says:

    Am crezut cai scriis Maimuta ca mas fi spart pe mine de ras.

  7. Burunducul Unionist Says:

    Un comentariu preluat de pe Voxpublika md:
    ––––––––––––––––––––––––
    burlac, veterinarul blogher agramat,
    este scula soldafonului blogher agramat marinuta-tartacuta micuta.
    ––––––––––––––––––––––––––––––––
    veterinar2013-04-16

  8. Ivu Frâncu Says:

    Valeriu Graur / 1940 or.Reni – 15 Sept. 2012 Bucuresti/
    – disident anticomunist, militant unionist basarabean
    ––––––––––––––––––––––––––––
    Foarte straniu:
    Am vazut o fotografie pe Internet cu Valeriu Graur si Nicolae Dabija
    la Marsul Unirii din Chisinau la 25 martie 2012.
    Bine dispus, bine sanatos, zâmbitor si cu mult optimism.

    – Si cum oare se face ca deja la 15 Septembrie 2012 V.Graur
    moare de o “boala nemiloasa”, imediat dupa intoarcerea sa la Bucuresti
    din Chisinaul nostru moscalesc “iradiant” si “nemilos” pt. toti unionisti ?
    – O boala la comanda teroristilor ocupanti ?
    – Iradiere, otravire ? Asa cum s-a procedat si cu Leonida Lari, Nicolae Sulac,
    cântaretul Vadim Gheorghelas si multi alti unionisti omorâti prin accidente, iradiati, otraviti ?
    – Oare de ce toti marii unionisti de la noi mor “subit” la comanda,
    majoritatea in jurul vârstei de 60 de ani ?
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    De ce Presedintele Timofte nu-si apara cetatenii de teroristii ocupanti asasini ?
    Cu ce se ocupa Consiliul de Securitate din Vârful Puterii ?
    Cu admirarea spectacolului de marsuri cazacesti teroriste moscalesti anti-românesti prin Gagauzia ?

  9. Apostol Says:

    E un fel de articol, pe care obisnuiesc sa le scrie PARANOICII, care dupa fiecare colt vad spioni si inamici.
    D-ul Ghimpu, aceasta se trateaza, nu sunteti primul!

  10. SL Says:

    Si apropo, mai multi specialisti spun ca doar creind o confederatie se poate de rezolvat conflictul transnistrean, si asta n-o spun niste copii sau oameni prosti ca noi toti cei ce comentam amu da nu lucram pentru tara asta.

  11. SL Says:

    Sunt convins ca chear daca asta e asa, d-nul Ghimnpu a cunoscut asta si pina acuma insa a tacut si sunt sigur da Ghimpu si amu stie depspre pacatele membrilor sai de partid da tace pina acei membri o sa calce pe bec in fata lui sau o sa isi permita sa il contrazica pe Ghimpu.

  12. Alexei Says:

    Si ce auzim noi in ultimul timp? tradatori, hoti, banditi. si asta despre acei care-s la cirma tarii.

  13. sergiu Says:

    Da de ce numai de Marinuta vorbiti ? Mai multi au vrut sal dee afara pe Ghimpu. Eu as dori sa aud ce spune Ghimpu despre ministrul apelor moldovei? El tot este agent .tare repede sa ridicat in partid si am vazut ca tot este inpotriva lui Ghipu

  14. Vlad Says:

    „Niciodata nu va avea loc o unire cu Romania!” Autorul acestei fraze cat se poate de clare e chiar Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova.
    http://www.ziare.com/politica/presedinte/opinii-de-ce-avem-sanse-zero-pentru-o-unire-cu-r-moldova-996216

  15. nelu Says:

    Dupa putoarea cu marinuta, urmatorul ministru al apararii va avea mult de lucru pentru a curati Ministerul apararii de asa zise cirtite…

  16. Ivu Frâncu Says:

    Bravo, domnule Ghimpu !
    Numai spunerea Adevarului gol-golut ne va elibera !
    ––––––––––––––––––––––––––
    O informatie utila:
    1.
    cu vreo 2 saptamâni in urma acest Marinuta a publicat niste articole pe Voxpublika md.
    Eu am facut niste cercetari pe google si am postat niste informatii despre activitatile Ministerului Apararii
    referitor la relatiile de prietenie cu România !
    Si culmea, acest Marinuta mi-a sters toate mesajele cu referinta la relatiile de prietenie intre Ministerele Apararii
    dintre Chisinau si Bucuresti, dar le-a lasat pe celelate care nu aveau tangenta cu România !
    Concluzia:
    este un agent infiltrat KGB in PL pentru a spiona si a distruge miscarea noastra nationala
    de Re-Unire cu Patria-mama România !
    S-a prefacut ca este un democrat european pro-român ca sa loveasca cât mai dureros in noi,
    la comanda Kremlimului !
    2.
    In acele acorduri militare moldo-române din Aprilie 2012 se prevedea ca sa fie organizate niste aplicatii militare comune
    in primavara 2013. Nu va pare curios ca pucistii din PL au iesit exact acum din umbra, in frunte cu acest Marinuta
    Priviti atent la fotografia lui: are o privire de conspirator si manipulator, tradator in stilul lui Filat.
    De altfel, el pare a fi tzigan la chip, nu moldovean / sa ma ierte ceilalti tzigani, eu nu am nimic cu ei /.
    3.
    Aceeasi situatie si cu Oleg Sertebrian, Ambasadorul lui Filat si Leanka la Paris.
    In 1993 el a asbolvit un an de studii la un „Institut European” de la Nitza, Franta.
    In memoriul sau de diploma el preamarea autonomia Transnistriei si blama patriotii moldoveni de la Chisinau.
    Aceasta lucrare se afla la Biblioteca acestui institut:
    http://www.ie-ei.eu/
    4.
    Atentie mare:
    Ion Hadârca – cel mai mare agent KGB !
    Se pare ca si Ana Gutu, iubeste banii filatelisti tradatori moscali !
    si ceilalti pucisti !
    SIS-temul KGB moscal local si de Tiraspol este la pânda mereu
    sa anihileze miscarea noastra unionista!

    Fiti vigilent !
    metodele lor sunt teroriste: asasinate politice, otraviri, iradieri contra unionistilor !

    5.
    Va amintiti, dle Ghimu,
    ati declarat prin martie ca eventual si presedintele Timofte ar putea fi demis.
    Si iata rezultatul: se face tot posibilul ca sa fiti scos Dvs. din scena politica !
    Se pare ca si ex-comunistul sovietic Timofte este implicat in mrejele mafiotice filateliste
    / cazul disidentului politic Gheorghe David ne spune multe /
    –––––––––––––––––
    Mult Curaj, Forta, dar uneori si retinere si diplomatie
    in obtinerea scopurilor noastre nationale unioniste !
    Spiritul neinfricat al fratelui Dvs. Gheorghe de Dincolo sa va pazeasca mereu !

  17. Antonio Says:

    „..fiind preşedinte interimar, din locotenent-colonel, te-am ridicat, cu titlu de excepţie, la gradul de general şi asta datorită faptului că ai făcut studii în SUA pe linia NATO..”

    „..cu titlu de exceptie..” – a se citi ilegal, si chiar imoral (oamenii isi dedica viata cauzei nobile de a servi patria, isi risca viata in irak si nu ajung generali – iar un politician confuz isi permite sa faca „Exceptie”)

  18. Vlad Says:

    Daca acum recunoasteti ca fruntea partidului au fost niste „lepadaturi ” atunci incerc sa inteleg cu cine ai ramas d-le Ghimpu ?

  19. graf Says:

    Bravo D-le Ghimpu! Acesti soareci trebuiesc eliminati.

  20. rex Says:

    Adica cat au fost in partid erau buni, da acuma….
    Jalnic

  21. Nadejda Says:

    In valmasala de astazi pentru a ocupa locuri mai bun platite si caldut protejate unii care abea s-au ridicat pe picoare au niste obiceuri marsave de a minti si a hoti. Dl M. Chimpu ,trecetii pe toti prin ciur cat mai des sa nu creada ca peste noapte se scoala generali. Ati gresit ,dar ati recunoscut in mod transparent,asta-i principalul.

  22. kuk Says:

    prășitul patlagelelor lasă urme

  23. Galina Says:

    Cea mai mare ticalosie este tradarea. Daca, însa, cel tradat este propriul tau parinte, propriul tau superior, ori un prieten, atunci se ajunge la josnicia cea mai demna de dispret.

  24. aaaaa Says:

    Deci, domnule Ghimpu, prin asta recunoasteti ca ati numit in functie oameni necompetenti? Ca nu ati studiat candidaturile, ca pe primul loc se afla cumatrismul. Si doriti sa ramineti in politica dupa asta?

  25. Sile Says:

    Bravo Ghimpu.Curăţă PL-ul. Verifică TOT şi PE TOŢI.aşa – „Din păcate, am greşit. Astăzi aflu că în perioada 2004-2006, cînd te aflai la studii la Naval Postgraduate School, California, Monterey, ai scris o lucrare care se referă şi la presupusele soluţii, în viziunea ta, de rezolvare a conflictului transnistrean – „Evolution of transdniestrian conflict in the Republic of Moldova prospects for its solution”. Ceea ce m-a uimit peste măsură este că pledezi pentru FEDERALIZAREA republicii. Se ştie bine că această modalitate de rezolvare a chestiunii transnistrene este nu numai contrară intereselor noastre naţionale, ci şi coincide întocmai cu poziţia Rusiei şi lucrează în favoarea intereselor ei imperiale la Nistru.”
    acum 3 minute · Îmi place


Lasă un comentariu