Ion Hadârcă: „Eu cred că neamul ghimpeştilor este unul atît de important, încît ar trerbui să fie luat sub ocrotirea statului”

În cartea fratelui Simion Ghimpu „Destin între destine” Ion Hadîrcă scrie: „Eu cred că neamul ghimpeştilor  este unul atît de rar şi atît de important, încît ar trerbui să fie luat  sub ocrotirea statului şi păzit, pentru că sunt tot mai puţini din păcate”

Eu, Mihai Ghimpu, fac parte din acest neam, a cărui valoare o recunoaşteţi. Şi Dorin Chirtoacă deasemenea. De ce dar complotaţi împotriva noastră, dle Ion Hadârcă? Pentru că aţi primit comanda de la Lucinschi, adică de la Moscova? Istoria şi neamul nostru românesc n-o să vă ierte. Bine a spus An. Şalaru la Consiliul Republican:  Ţi-ai „încununat” cariera cu o mare şi ruşinoasă trădare nu numai a lui Mihai Ghimpu şi a PL, dar ai trădat toate Marile Adunări Naţionale,  valorile şi idealurile  pentru care  am luptat o viaţă.

7 răspunsuri to “Ion Hadârcă: „Eu cred că neamul ghimpeştilor este unul atît de important, încît ar trerbui să fie luat sub ocrotirea statului””

 1. Livia Bujor Says:

  Ce a scris d. Hadîrcă despre neamul Ghimpu este adevărat…Nu inţeleg de ce acum a făcut gestul acesta in spatele d. Ghimpu. Imi amintesc anii 90 cind Hadircă alături De L. Lari,N. Dabija, S. Vicoveanca şi mulţi alţii ne dădeau tonul şi cadenţa in rivnirea noastră de adevăr şi dragoste de neam.Cit de curaţi eram in rivna noastră…noi cei care nu facem politică am rămas la fel,de ce oare v-aţi schimbat d. Hadircă, şi alţii?

 2. Marcel Toma Says:

  Am vazut incidentul cu V.Marinuta si am ramas socat, nu ma asteptam de la dvs. D-le Ghimpu! Nu ne mai faceti de râs! Eu stau in Romania si bine am facut ca am plecat, dar sa stiti ca actiunile respective ne defaimeaza si ne pun si pe noi, cei plecati, intr-o postura foarte urata. A mai ramas sa scoateti un pistol si sa impuscati pe cineva! Sau poate acesta este patriotismul dvs., acela pentru care militati, numai ca nimeni nu prea il poate intelege! Spuneati in acea sedinta ca dvs. l-ati facut ministru, l- ati facut general, sunteti cumva dvs. seful armatei, seful guvernului? Nu cred, aaa…… ca ati vrea sa fiti, asta e altceva! Dar trebuie sa demonstrati acest lucru, sa nu va ganditi numai la dvs. , ci la tot poprul si cetatenii Moldovei!
  Sincer am crezut in dvs.!
  Nu am absolut niciun favorit de pe scena politica a Moldovei, pentru ca nu Va deosebiti cu absolut nimic, sunteti toti la fel. Spuneti-mi cu ce va deosebiti fata de comunisti? Vreau sa va amintesc ca au murit tineri ca sa dea regimul lui Voronin jos! Am facut lobby ca sa pot convinge o groaza de oameni de acasa sa nu voteze comunistii, oricare numai comunistii nu, traind cu speranta ca o sa gaseasca celelalte partide limba comuna si ne vor duce intr-o alta directie, traind cu speranta ca atunci cand voi trece vama o sa mi se vorbeasca frumos si nu agresiv ca pe timpul sovieticilor, traind cu speranta ca cei de acasa o sa se simta liberi, o sa se simta mai bogati, sufleteste, daca nu material!!!!
  Dar, din pacate traiesc cu speranta!

 3. Duhul Nevazut Says:

  Cazul disidentului unionist Gheorghe David /1943-2007/:
  Si totusi lucrurilor nu li se spun pe nume pâna la sfârsit.
  ————————————————————————-
  Presedintele N.Timofte trimite o Scrisoare Deschisa publicistului N. Negru
  in care se lamenteaza de mustrarile sale de constiinta dubioasa
  ca a trimis in inchisorile comuniste luptatorii anti-comunisti
  si pro-români din RSSM inainte de 1991.

  Dar se doseste un lucru crucial:
  luptatorul neinfricat unionist Gh. David este trimis cu forta
  a DOUA OARA la casa de nebuni deja in aprilie 2005
  in timpul dictaturii voroniste comuniste !

  Actualul Presedinte de RM Timofte in 2005
  era judecator la Curtea de Apel
  si apoi la Curtea Suprema de Justitie,
  mereu facând parte din toate SIS-temele de la nastere pâna acum.

  Deci cum se face oare ca Nicoale Timofte, care spune ca deja in 2001
  regreta actiunile sale contra umanitiatii din 1987,
  iar in 2005 fiind in Vârful Puterii judecatoresti
  accepta trimiterea lui Gh. David
  IARASI la Casa de nebuni
  si nu repara nelegiuirule din 1987 ci le continua chiar in 2005 ?
  ————————————————————————-

  CINE TOTUSI L-A OMORâT PE UNIONISTUL GHEORGHE DAVID in 2007 ?

  Dupa a doua internare in spitalul de nebuni,
  anti-comunistul si anti-sis-temul mafiotic, Gh.David
  scrie o plângere la CEDO la Consiliul Europei de la Strasbourg
  unde cere despagubiri si pedepsirea calailor sai.

  Ei bine, la 21 iulie 2007 David “moare” “subit” de o boala “nemiloasa”
  la comanda- iradiat, otravit, etc.

  Va amintiti de zicala lui Stalin: nu-i omul, nu-i problema ?

  Mai târziu, in 2008 Curtea de Justitie de la Strasbourg
  ii face dreptate lui Gheorghe David, dar deja post-mortem.

  Si va mai amintiti iarasi de toate “mortile” “subite” “nemiloase
  sau accidente “intâmplatoare”
  a tuturor unionistilor de valoare de la noi ?

  – deputata Leonida Lari – dec.2011
  – deputatul Vasile Vatamanu – dec.2011
  – poetul national Grigore vieru -ian.2009
  – dacologul Andrei Vartic -iunie 2009
  – studentul unionist – Andrei Savciuc -nov.2009
  – cântaretul unionist Vadim Gheorghelas – martie 2011
  – sculptorul Tudor Cataraga si sotia Dora -dec.2010
  lista este lunga, lunga, din pacate.

  Va dati seama ca toti unionistii importanti de la noi
  se duc nechemati pe lumea cealalta FOARTE REPEDE ?
  —————————————————————————————
  Deci la comanda cui a fost totusi LICHIDAT luptatorul Gheorghe David in 2007 ?

  www cerulalbastru com

 4. dragosh Says:

  Apropo nu e la subiect dar anterior intr-un post pe acest blog D-l Ghimpu se intreba:Cine este Ion Rusu spre care au mers o mare parte din granturi?Din surse sigure am aflat ca acesta este chiar cumnatul lui Filat casatorit cu sora lui cea mai mica Valentina Filat care erau sau poate maicsi sint stabiliti cu traiul la Iasi!!!Si tot din aceeasi sursa am aflat caci fratele lui V.Filat -Ion Filat (sau dupa porecla-vanea badarau in satul lui natal Lapusna oricine il cunoaste dupa numeroasele abateri de la lege comise de el)care are un trecut plin de infractiuni chiar si condamnat la ani de inchisoare,care in prezent face o mare agitatie in lumea criminala pentru ,,inverzirea republicii”,si deseori influenteaza organele locale in procesul de retinere a unor infractori aflati sub protectia lui,care fiind retinuti la primul telefon de la Vanea Badarau sint eliberati din arest preventiv din comisariatul din Hincesti….

 5. Scribul Unionist Says:

  Ion Petrescu
  INTERVIU
  Principalul purtător de imagine al PL este încă acolo
  ziarul Adevarul md din 16 aprilie 2013
  –––––––––––––––––––––––––––––––––

  Furtuna în paharul cu apa politichiei de peste Prut a fost bine întreţinută de cei dornici a stopa, fie şi momentan, mersul spre Uniunea Europeană, a landului românesc din stânga Milcovului de azi. Pentru o mai bună înţelegere a celor petrecute în Partidul Liberal/PL am adresat interogaţiile cuvenite unui conaţional care cunoaşte bine interiorul acestei formaţiuni politice. Răspunsurile primite sunt marcate de un echilibru salutar. De acelasi autor * Xi Jinping vrea denuclearizarea întregii Peninsule Coreea. Urmează re… * Bună ziua, România răsăriteană! * China nu este un (in)amic al SUA, dar îl poate aduce la ordine pe Kim … Republica Moldova este landul tuturor posibilităţilor. Locul unde: găgăuzii îşi umflă pieptul printr-un lider comparabil cu un primar de comună, din dreapta Prutului, bulgarii s-au trezit şi ei din adormirea ţaristă şi revendică exact ce li s-a transmis să încerce, transnistrenii numără blindatele din coloanele militare ale „pacificatorilor” ruşi, dar nu se aleg cu nimic din tot ceea ce le promite ucraineanul instalat primar general la Tiraspol, iar la Chişinău se joacă… bătuta pe loc, să răsară busuioc. În arena publică s-a trecut de la aria divorţului, deloc amiabil, în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, la aceea a negocierilor ascunse, cu efecte colaterale comparabile cu topirea gheţarilor, de data asta cel afectat fiind Partidul Liberal.

  O formaţiune oficial pro-românească, unionistă, dar cu vizibile probleme de gestionare a modului de armonizare a relaţiilor interpersonale, între lideri mai ieri camarazi de încredere, azi ostili şi decişi la atacuri publice uluitoare, amendabile din perspectiva principialităţii ce ar fi trebuit manifestată cu consecvenţă. Adevărul momentului? Etichetele de comunişti, democraţi, liberal-democraţi şi liberali par a mai fi valabile doar la aşezarea parlamentarilor în sala dedicată şedinţelor legislativului din Chişinău.

  În rest, declaraţii bune doar de atras presa, dezvăluiri menite a obţine mai multe voturi, anateme care dezvăluie caractere deloc angelice, conduite politice individuale ieşite total de sub necesara consiliere a pricepuţilor în relaţii publice, care ar tebui să ceară schimbarea profesiunii lor în experţi în relaţii tribale.

  Publicistul Dan Nicu
  –––––––––––-
  a completat gândurile de mai sus, cu opinii bine cântărite. Sursa conflictului intern din PL Ca un conaţional care cunoaşte, din proprie experienţă, evoluţia unei formaţiuni politice atinse acum de incredibile… lovituri sub centură, cum explicaţi ceea ce se întâmplă în interiorul Partidului Liberal? Evenimentele care au loc în Partidul Liberal trebuie privite sub semnul intereselor divergente ale fiecărei componente a fostei AIE, dintre care una are acum o influenţă şi, deci, putere mai mare decât cea a liberalilor. Mai ales în contextul durelor negocieri pentru instaurarea unui nou cabinet de miniştri.

  Atitudinile în PL s-au împărţit între cei care îşi doresc continuarea negocierilor şi votarea unui nou cabinet – chiar dacă va fi condus de fostul premier, actualmente preşedinte al PLDM, Vlad Filat -, şi adepţii unei linii intransigente, în raport cu foştii colegi de guvernare. După părerea mea, aceasta este sursa conflictului intern din PL, chiar dacă în mediul public s-au enumerat şi alte motive. Acele motive există, însă ele au servit acum mai curând în calitate de pretetext, miza reală a gestului celor peste treizeci de membri constituiţi într-un „comitet de reformare” a partidului fiind situaţia formării noului guvern. O veritabilă lovitură de… partid Cum evaluaţi grupul celor care şi-au dorit o altă conducere în fruntea liberalilor? Mi se pare că este absolut normal şi logic ca în orice partid să existe sau să-şi facă apariţia, la un moment dat, nevoia exprimată de a schimba liderul sau liderii. În momentul în care PL a luat după sine statutul de “partid al tinerilor”, era evident ca la un moment dat lui Mihai Ghimpu să i se spună: “Vă mulţumim pentru tot, preluăm noi de aici”. Însă, poate, nu aşa cum s-a făcut: ca o veritabilă lovitură de stat – de partid, în cazul acesta. A fost un gest teatral şi, oarecum, gratuit, cel de a ieşi la o conferinţă de presă şi de a anunţa “necesitatea de reformare”. De ce, de exemplu, aceleaşi declaraţii nu au răsunat de la tribuna din incinta Partidului Liberal? De ce s-a ales tocmai acest moment delicat pentru partid şi pentru şansa menţinerii unei direcţii pro-occidentale a Republicii Moldova? Slăbirea oricărui partid pro-occidental nu este benefică, iar slăbirea PL, cu atât mai mult. Sunt întrebări la care nu ştiu dacă voi primi răspunsuri mulţumitoare. Să vedem.

  Lui Ghimpu nu i se pot nega şi anumite calităţi Stilul de conducere al liderului liberalilor este principala sursă de nemulţumire a…rebelilor? Este una dintre surse, însă este mai curând vârful aisbergului, ceea ce se vede din afară. Mihai Ghimpu are profilul psihologic al unui (dictator) sud-american. Dacă liberalismul are la bază sentimentul libertăţii şi se bazează pe consens, în urma unor dezbateri şi discuţii, omul politic Mihai Ghimpu mai are restanţe la capitolul “înţelegerea dimensiunilor ideologice”, ale partidului pe care îl conduce. Însă lui Ghimpu nu i se pot nega şi anumite calităţi. Este direct, principial, onest, dedicat. Păcat că aceste calităţi sunt eclipsate şi de un anumit comportament public, pe care liderul liberalilor îl are, conştient sau inconştient. E posibil ca dumnealui să creadă că o anumită conduită gestuală sau verbală i-ar aduce un plus de popularitate, în cazul în care se comportă în acest fel în mod conştient. Însă este foarte posibil ca efectul să fie diametral opus celui aşteptat.

  Aparent, stilul de conducere al lui Mihai Ghimpu este, într-adevăr, principala sursă de nemulţumire a grupului care a declanşat actualele evenimente. Dar, dacă este să fim mai atenţi la declaraţiile şi mesajele emise de cei din comitetul reformator şi să încercăm să identificăm baza “aisbergului”, vom observa că ei vorbesc despre intenţia de a evita un scenariu similar celui din 1999, atunci când sub pretextul luptei cu corupţia, a fost demolată guvernarea de centru-dreapta şi s-a instaurat un guvern centrist, care le-a netezit comuniştilor drumul spre puterea pe care au deţinut-o opt ani de zile. Astfel, reformatorii consideră că rămânerea PL la guvernare ar fi garanţia păstrării orientării pro-occidentale, pro-europene a Republicii Moldova. Pentru păstrarea şi consolidarea poziţiilor PL la guvernare, reformatorii îşi doresc luarea de măsuri concrete: democratizarea vieţii interne a partidului, schimbarea liderului.

  Putem conchide că schimbarea liderului este un mijloc, un instrument, nu un scop, în optica reformatorilor. Soarta grupului informal Ce pronostic faceţi privind finalizarea acestui calvar politic? Membrii PL excluşi din partid, care deţin şi demnităţile de parlamentari sau miniştri, se vor constitui într-un grup informal, care va susţine, după toate probabilităţile condiţionat, instaurarea unui nou guvern condus de Vladimir Filat. Apoi, nu este exclusă posibilitatea constituirii unei noi formaţiuni politice sau a aderării, in corpore, la una deja existentă, însă nu PLDM sau PDM. PL îşi păstrează şansele să îşi revină Sunt posibile acţiuni similare, comparabile, şi în alte formaţiuni politice, de la Chişinău? Este greu de crezut că în PLDM sau PDM, partide conduse într-o manieră nu mai puţin autoritară decât PL, de către Vladimir Filat şi, dintr-o postură informală, de către Vladimir Plahotniuc, sunt posibile la ora actuală asemenea defectări în masă, ale membrilor marcanţi. Nu există niciun interes, în condiţiile în care ambele partide îşi aşteaptă reîntoarcerea la guvernare, la controlul instituţiilor statului. Însă nu trebuie să subestimăm potenţialul “revoluţionar” al nimănui. Până la urmă, dacă şi PL s-a pomenit în această situaţie de sciziune, orice este posibil. Nu aş vrea să se supraestimeze potenţialul distructiv pe care ultimele evoluţii îl au asupra partidului. S-au mai întâmplat ieşiri şi despărţiri de “tovarăşi de drum” şi în PL, şi în alte partide din fosta AIE, evenimente mai puţin mediatizate, e drept, dar care nu au fost de natură să dăuneze serios popularităţii partidului. Principalul purtător pozitiv de imagine al PL, Dorin Chirtoacă, este încă acolo, iar asta înseamnă că partidul îşi păstrează şansele să îşi revină. Asta cu condiţia ca Mihai Ghimpu să fie mai atent cui încredinţează poziţii de frunte în partid, ca mai apoi să nu-şi presare cenuşă în cap, acuzându-i de toate relele din lume, pe cei pe care tot el i-a adus în înaltele funcţii în care se aflau sau se află.
  –––––––––––––
  Citeste mai mult: adev.ro/mlc9vu

 6. Burunducul Unionist Says:

  Atentie mare la spionii Kremlinului tradatori de neam care misuna prin Chisinau,
  ca sa ne zadarniceasca Re-Unirea noastra cu Patria-mama România !
  unul din ei este Ion Hadârca= Ivan Gad-yrka !
  oare si Nicolae Dabija ? si altii si altii ?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: