Sinistru bătură clopotele…

10453180_652190411516689_1930148622_nMai bine de două decenii am inserat în presa republicană zeci de articole pe diverse teme.

Am scris cu diferite ocazii despre mulţi oameni de vază ai acestei ţări, schiţând din cuvinte un număr impunător de portrete umane. Niciodată însă nu mi-a fost atât de greu să scriu ca astăzi. Pentru că orice aş scrie, oricare cuvânt îmi pare sărac şi lipsit de greutate. Sufletul acestei personalităţi a fost mult prea bogat şi de o asemenea dimensiune valorică, încât niciun atribut nu ar putea să-l descrie pe deplin. Vă explic de ce – acum doi ani l-am pierdut pe tatăl meu biologic, iar azi, vineri, 6 mai 2014, l-am petrecut în ultimul drum pe tatăl meu spiritual, Ion Proca.

A plecat dintre noi un mare ziarist, poet, prozator, dramaturg, eseist şi traducător.

A încetat din viaţă un mare patriot, un adevărat iubitor de neam şi de ţară, luptător pentru adevăr şi dreptate. S-a ridicat la Domnul un Om cu literă mare, un frate al modestiei, omeniei, cumsecădeniei, un adevărat prieten. Pierderea e grea, îi vor resimţi lipsa încă mult timp, pentru că pe mulţi a fost gata să-i ajute în orice împrejurare. S-a stins fulgerător de repede, plin de forţă şi viaţă. A plâns toată noaptea cerul joi spre vineri, a plâns satul Coloniţa, au plâns rude, colegi şi prieteni.

L-am cunoscut în toamna anului 1989 prin intermediul interpretului de muzică populară Nicolae Cibotaru, finul de cununie a familiei Buzurniuc, rude de-ale mele. Ţin minte şi azi întregul dialog cu marele lăutar: „Scrii bine, dar nu este îndeajuns doar să creezi, creaţia trebuie dată publicităţii, altfel nu are folos. Mâine voi vorbi cu un prieten de-al meu, un om bun, cuminte şi cumsecade, care sunt sigur că nu va rămâne indiferent faţă de talentul tău”.

Aceasta avea să-mi spună artistul poporului Nicolae Cibotaru. Iar peste trei zile eram la redacţia revistei „Femeia Moldovei” cu caietele mele, unde regretatul Ion Proca activa ca redactor-şef şi mai îngrijea cu mare cu mare talent şi dăruire rubrica „Duminicile sufletului”, în care scria despre tradiţiile şi obiceiurile noastre de botez, nunţi, cumetrii etc.

Nu pot spune că mi-au fost publicate materialele îndată. A mai trecut ceva timp, tocmai în anul 1991 mi-am văzut editate primele versuri în revista întregirii neamului „Glasul Naţiunii”, unde scriitorul Ion Proca era secretar general de redacţie. În acest răstimp am fost de nenumărate ori sfătuită să mai chibzuiesc asupra fiecărui cuvânt, rând, gând, dacă vreau să ajung la inima cititorului.
Din 1991 până în 2008 păşeam des pragul redacţiei. Veneam cu foiletoane, tablete, versuri, articole pe teme istorice, sociale etc.
La „Glasul Naţiunii” i-am cunoscut pe regretaţii Leonida Lari, Gh. Vodă, Anatol Ciocanu. Îi urmăream cu atenţie cum lucrează agitaţi pe jurnaliştii Vlad Pohilă şi Nicolae Roibu. Mă uimea caracterul calm al redactorului-şef adjunct Vasile Nastase. Mă impresiona poetul Anatol Ciocanu, întotdeauna bine dispus şi plin de voioşie.

Mă întrebam cum poate poetul Gh. Vodă să stea nemişcat minute întregi să gândească la ceva cu ochii ţintiţi într-un singur punct? Aici, în această mare familie, mă primeau ca pe o fiică, ca pe o soră, Gh. Vodă îmi spunea blând nepoţică.
În toţi aceşti ani l-am văzut pe badea Ion (căci aşa îi spuneam cu timpul) în diferite stări. Abătut şi trist, dacă ceva nu era bine. Vesel şi glumeţ, dacă lucrurile mergeau strună. Dar niciodată nu l-am văzut înrăit, brutal sau obraznic. Nu l-am auzit plângându-se de soartă. Avea o inteligenţă şi o cultură aparte, aproape nepământească.

Cu o intuiţie dezvoltată şi un spirit de observaţie fin, ştia cum să vorbească despre oameni, mai ales despre cei dragi.
– Ai ascultat un cântec nou a interpretului Anatol Latâşev? – ia mai cântă…
Imediat aştepta răspunsul, trebuia să fii sincer şi corect, simţea când minţi.
– Nu, îi răspundeam, dar mama mea este o admiratoare înfocată a acestui artist şi sunt sigură îmi va îngâna la telefon melodia.
Imediat îi răsărea pe chip un zâmbet curat. Era bucuros că Anatol Latâşev are un fan devotat.
Altădată îl găseam studiind un manuscris al cuiva.
– La ce lucrezi, bade?
– La o traducere bună.
Şi-mi întindea manuscrisul, aştepta părerea. Aşa m-am învăţat să deosebesc lucrurile valoroase de cele minore.
Muncea mult. Rar mergea pe la adunări sau alte întruniri. Asemenea locuri zgomotoase îl deranjau, îi plăcea mult liniştea, pentru că era un om ca pâinea cea caldă… Se grăbea întotdeauna acasă la Coloniţa dragă, unde-l aşteptau soţia şi copiii. Îşi iubea mult familia.

Când avea mai mult timp, îmi povestea lucruri interesante din îndepărtata copilărie, din anii de adolescenţă… despre lucrul de gazetar la început de cale. De multe ori, scoţând rotocoale de fum, se implicau în discuţie A. Ciocanu şi Gh. Vodă, şi alţii din aceeaşi generaţie. Aveai impresia că asculţi poveşti la gura sobei. Le ascultam uluită năzdrăvăniile tinereţii. Îşi iubea mult strămoşii, via şi pomii sădiţi de el.

Mi-a rămas în memorie un caz deosebit – era anul 2009, în toiul campaniei electorale, în redacţie, ca de obicei, discuţii, fiecare îşi spunea părerea, pentru cine îşi va da votul.
– Eu voi vota pentru Mihai Ghimpu, zise badea Ion.
Eu, în replică, l-am întrebat: „Pentru că vă este văr?”. Imediat m-a întrebat de unde ştiu. Zic: „Pentru că toţi aceşti ani am ascultat atentă povestirile matale”. Doar câteva secunde i-a licărit în ochi bucuria. Apoi mi-a spus serios: „Nu că e vărul meu, dar pentru că altul mai bun nu avem în lupta pentru idealurile naţionale”.

Altădată îl vedeam că fuma neîncetat, semn că ceva îl frământă. Pe cât de serios şi corect era, tot atât de mult îi plăcea gluma. De multe ori glumea fără să schiţeze măcar un zâmbet vag şi, dacă nu-l cunoşteai bine, luai gluma în serios. Adesea mă prezenta drept fiica lui mai mare. Şi atunci când interlocutorul îi replica: „Ioane, pare-se, fiica ta e mai mică”, răspundea calm, dând de câteva ori din cap: „E fiica mea de la o dragoste din îndepărtata tinereţe, fiica mea din flori”. „Bade, îi ziceam, omul poate lua în serios gluma matale, ce va crede?”.
– N-are decât să creadă, pentru asta trăim, să mai glumim!
Mă bucuram să-l văd râzând ca un copil la glumele bunului său prieten Boris Bechet.
Dar niciodată nu l-am auzit vorbind despre bani, bogăţii şi posturi. Îmi părea că e departe cu gândul de ele. Uneori îl întâlneam ieşind din redacţie cu geanta plină de cărţi. Le procura de la librărie, cărţi rare, scumpe, care-i lipseau din biblioteca personală. Mă îndemna să cumpăr şi eu. Dacă edita o carte nouă, îl întrebam când va face lansarea. Îmi răspundea: „Lansări, lansări, ele se fac cu ocazii în legătură cu un jubileu, dar nu pentru fală”.

Ţin minte odată mi-a întins placheta de versuri a unui tânăr poet care şi-a publicat poza pe coperta din faţă. „Vai, ce poză frumoasă!”, am exclamat eu. M-a privit supărat şi mi-a zis: „Tu crezi că asta e bine. Băiatul nu e un Goethe, Hemingway sau Eminescu. Este un începător, care, fiind prea îndrăgostit de sine, riscă să nu ajungă nicăieri. Modestia, stima faţă de înaintaşi alimentează succesul.

Desigur, multă muncă şi nopţi nedormite”.
M-a învăţat multe lucruri care poate pentru cineva ar părea banale, neînsemnate, pentru mine însă a fost o adevărată şcoală.
După ce am citit cartea „Mai aproape de departe…” despre viaţa lui Nicolae Sulac, la care a muncit ani în şir, adunând fotografie cu fotografie, dialoguri, sonorizări, înregistrări radio-televizate etc., i-am zis: „Când, bade, le-ai reuşit pe toate?” Mi-a răspuns: „Am scris despre un mare artist, aşa cum am scris şi despre cumnatul meu Grigore Grigoriu, poate se va găsi un suflet să scrie şi despre mine atunci când osul se va aşeza în pământul Coloniţei, alături de părinţi şi cei apropiaţi”.
Scriu şi mă podidesc lacrimile. Tare îi era dragă viaţa cu toate bucuriile şi necazurile ei. Spunea că va trăi 90 de ani şi era ferm convins de asta.

În aceşti ani a muncit şi editat mult, a colaborat activ cu Ion Şerban de la Editura Grafema Libris, unde i-au apărut mai multe cărţi: „Coloniţa infinitului”, „Părinţii”, „Ridicarea”, „Grigore condamnat la glorie”. Ceva mai înainte, la Editura Hyperion au apărut volumele „Peţitor de vânt”, „La Ţâpova-n chilie”. Precum şi volumele „Noi nu mai vrem pământ”, „Prispe de sâmbătă seara” etc.

A colaborat cu valoroşi interpreţi, cum ar fi: Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc, Nicolae Cibotaru, Anatol Latâşev, Nicolae Sulac, Mihai Ciobanu şi mulţi alţii.
Avea mare potenţial, aş spune uimitor de mare, dar nu întotdeauna îşi putea realiza în practică ideile. La început, era respins pentru ideile sale naţionale, pentru poezia pură în care cânta dorul de ţară, de vatra strămoşească, de limba maternă alungată de acasă. El cânta femeia, părinţii, omul simplu, corzile încărcate cu busuioc şi gutui. Era respins că nu era membru de partid şi nu se înscria în cohorta lingăilor.
Uneori îl întrebam: „Bade, mata ai aşa poezii bune, proză deosebită, de ce lipsesc din manualele şcolare?”. Mă privea liniştit, iar eu cu timpul am înţeles că asemenea întrebări îi pricinuiau durere.

Dar pe de adâncă e marea, tot atât de mare îi era răbdarea. El nu se văicăra şi nu vorbea de rău pe nimeni. În general, nu-i era dragă zarva, lumea scandaloasă şi bârfele.
În tăcere, fără a se bate cu pumnul în piept, scria în pofida tuturor relelor. Pe învăţăcei îi susţinea, îi încuraja, îi promova. Odată îmi întinse o carte: „Ţine o carte bună, a scris-o un doctor talentat, îi spune Ion Chiriac”.
Aşa ca mine şi Ion Chiriac am fost mulţi, poate şi ei în curând vor scrie curând scrisori de adio. Iar înmănuncheate între coperţile unei cărţi, aceste pagini vor căpăta o altă valoare. Prin ale noastre însemnări şi aduceri aminte va trăi în veci poetul, scriitorul, ziaristul Ion Proca. Omul care nu a alergat după glorie şi nu a cerut de la noi să-i păstrăm amintirea. Prea mare îi era modestia, aşa ca distanţa între cer şi pământ.

Pe cât era de talentat, pe atât era de cumsecade. Împletea cu sârguinţă şi dăruire munca de ziarist, poet şi scriitor cu cea de profesor, soţ şi tată. Îşi adora copiii şi nevasta. Visa să joace nunţi cu tradiţii şi obiceiuri lăsate de moşi-strămoşi, să-i cânte lăutarii, să-i sară pe braţe nepoţi mulţi şi zglobii.
Nu se gândea la moarte şi credea într-un viitor luminos.

Toată toamna şi iarna încercam să văd în ochii scriitorului urme de boală, dar Dumnealui mi-i martor, nu le vedeam.

Şi el îmi spunea: „Nu mă doare nimic, ba chiar doctorii au greşit ceva cu diagnoza, că parcă se face o nelegiuire împotriva mea, simt, înţeleg, dar…”.
Vestea despre moartea poetului a căzut ca un trăsnet peste familia mea, soţul îl respecta nespus, fiicele îi spuneau cu drag nenea Ion.

Vor trece ani şi nu voi crede că badea Ion nu mai calcă prin via de la Coloniţa, că nu stă aplecat asupra unei cărţi,nu ţine nepoţii pe braţe şi-i îndrumă spre un viitor luminos. Nu voi crede, aşa cum de doi ani nu vreau să cred că nu mai am tată.
Noi toţi suntem o mică veşnicie
Din clipe multe anii rânduim
Şi-această mare-mpărăţie
N-ar fi nicicum o avuţie,
Dacă am şti că nu murim…. (Ion PROCA)

Veronica PÂRLEA-CONOVALI, magistru în istorie, scriitoare

5 răspunsuri to “Sinistru bătură clopotele…”

 1. A V B Says:

  Mihai Eminescu: Greselile politicianului sunt crime,caci in urma lor sufera milioane de oameni nevinovati…

 2. Actorul Vasile Butnaru Says:

  Ion Proca…Frate,odihneste-te.Ai muncit dinn greu.Bunul Dumnezeu te-a luat in Rai.NOI-am ramas pe pamant…Frate Ioane,Multumesc pentru Gestul Nobil.Bunul Dumnezeu sa-ti Rasplateasca Eforturile Nobile.

 3. =Sânziana Unionista dela Hotin== Says:

  catre Mihai Ghimpu:
  Stimabile, daca fratele tau martir Gheorghe Ghimpu
  a fost asasinat in anul 2000 pentru IDEALUL sau: Re-Unirea cu Patria-mama România Mare europeana,
  de ce Dumneata nu te declari deschis UNIONIST, dar umbli cu fofârlica in toate partile.
  Nu ti-e rusine ?

 4. =Sânziana Unionista dela Hotin== Says:

  SIS-temul de Ocupatie:
  ASASINATE LA COMANDĂ contra Marii Re-Uniri cu România:
  O A DOUA DECAPITARE A ELITEI NOASTRE UNIONISTE
  ÎN ULTIMII 25 DE ANI : 1990-2014
  / PRIMA FIIND DEPORTĂRILE ŞI GENOCIDUL DIN ANII 1940
  COMISE DE OCUPAȚIA RUSEASCĂ /
  Martirii Neamului Nostru:
  ————————————————————————————————————————————
  1.
  Mihail Garaz – împuscat in faţa casei la 60 de ani – / 1930 – 1990 / – poet şi publicist.
  2.
  Dumitru Moldovanu – un tânăr patriot, omorât in Nov.1990.
  3.
  Ion Gheorghiţă – împuşcat și el în faţa casei la 52 de ani – / 1939 – 1991 / – poet.
  4.
  Grigore Vârtosu – / 1961 – 1992 / mare patriot, deţinut politic în 1989,
  poet popular din s. Cârnăţeni / Căuşeni,
  voluntar şi împuşcat în spate la 20 iulie 1992 în războiul cu ruşii de pe Nistru.
  5-6.
  cântăreţii cuplul Doina / Marin / – la 34 de ani – / 1958 – 1992 /
  şi Ion Aldea-Teodorovici – la 38 de ani – / 1954 – 1992 /- «accident» înscenat.
  7.
  Ion Dumeniuk – la 56 de ani / 1936 – 1992 / – lingvist, publicist, otrăvit-iradiat.
  8.
  Ion Vatamanu – la 56 de ani – / 1937-1993 / – poet, publicist, savant,otrăvit.
  9.
  Nicolae Costin – la 59 de ani / 1936 – 1995 / – primar de Chişinău, iradiat cu cesiu
  împreuna cu șoferul sau – / Tudor, grav bolnav /
  11.
  Petre Teodorovici- la 47 de ani – / 1950 – 1997 / – cântăreţ, iradiat-otrăvit,
  care stia prea multe despre cei care i-au omorât fratele şi pe Doina.
  12.
  Lidia Istrati – la 56 de ani – / 1941 – 1997 /- scriitoare, deputată,
  iradiată-otrăvit pentru curajul său contra mafioţilor.
  13.
  Gheorghe Ghimpu, la 63 de ani – / 1937- 2000 / – disident, deputat, «accident» înscenat
  14. şi colegul său Ion Caftanat- / aflat la volan în aceeasi masină /
  15.
  Veniamin Apostol – la 62 de ani – / 1938 – 2000 / – actor, iradiat-otrăvit
  16.
  Ion Mija – la 63 de ani – / 1938 – 2001 / – cineast, iradiat-otrăvit
  17.
  Nicolae Sulac – la 65 de ani – / 1936 – 2003 / – cântaret, iradiat-otrăvit
  18.
  Iacob Burghiu – la 62 de ani – / 1941-2003 / – prozator şi regizor, iradiat-otrăvit.

  4 ASASINATE în lanț:
  ————————————————–—————————
  19.
  Emil Loteanu /1936-2003/, cineast
  /otravă în cafea la Moscova, probabil era un fost agent,
  care cunoştea prea multe despre preşedintii comunişti ai RM,
  şi devenise nesupus, deci periculos/.
  20.
  Grigore Grigoriu – /1941-2003/, actor, prietenul bun a lui Emil Loteanu,
  de aceea a fost şi el anihilat printr-un «accident» aranjat.
  21.
  Traian Grigoriu – /1972-2004/, fiul lui G. Grigoriu, actor la Piatra-Neamţ,
  care și el, sărmanul, probabil, ştia câte ceva din culisele politicii ruso-moldovenesti:
  «accident» mortal, împreună cu prietenul său:
  22.
  Adrian Neacşu – /1972 -2004/, actor
  23.
  actorul UNIONIST Dumitru Fusu /1938-2014)
  sufera un ATAC Cerebral prin otravire in 2004 care-l tintuieste la pat pentru 9 ani.
  —————————————————————————————–
  24.
  Vladimir Nicu – la 76 de ani – / 1928 – 2004 / – istoric, om politic, iradiat-otrăvit.
  25.
  episcopul Doremidont – la 45 de ani – / 1961 -2006 /, » accident» la comandă.
  26.
  corpul lui Andrei Buzu, patriot şi primar de Drăsliceni, r. Criuleni a fost găsit într-o fântâna.
  27.
  Victor Ciutac – la 71 de ani – / 1938 – 2009 / – actor, iradiat-otrăvit
  28.
  Grigore Vieru – la 74 de ani – / 1935 – 2009 / – poet national, «accident» înscenat.
  29.
  Ion Conţescu – omorât in 2009, profesor, istoric, iradiat-otrăvit.
  30.
  Andrei Vartic, la 61 de ani – / 1948 – 2009 / – publicist, poet, savant, otrăvit-iradiat.
  31.
  Andrei Savciuc , la 21 de ani – / 1988 -2009 / – student la Bucureşti, «accident» înscenat.
  32.
  Tudor Cataraga – la 54 de ani – / 1956 – 2010 / – sculptor,
  33. / asasinat /»accident» rutier la comanda “/ împreuna cu soţia sa Dora /
  34.
  Vlad Gheorghelas – la 61 de ani – / 1950 -2011 / –
  cântăreţ, iradiat-otrăvit / cancer /.
  35.
  Andrei Buzu – patriot şi primar PPCD în s. Drăsliceni /Criuleni,
  omorât si aruncat intr-o fântâna la 4 August 2007.
  36.
  Valentin Ciobanu, fost vice-preşedinte al PPCD, la 14 septembrie 1998,
  a fost omorât cu lovituri de răngi in mijlocul zilei, chiar în pragul casei sale.
  37.
  Leonida Lari – / la 62 de ani, 1949 – 2011 /
  scriitoare şi martiră naţională unionistă, iradiată la «cancer»
  şi fratele ei Leonard Tuchilatu, poet /1951-1975/, «răpus» in armata rusească.
  Toate persoanele care intrau în holul de la Teatrul de Operă din Chişinău pt. a-şi lua rămas bun de la ea,
  erau foarte atent fotografiate, gen tip document, de un profesionist din SIS-tem.
  Atenţie: dec. 2011 cu AIE la Putere !
  38.
  Vasile Vatamanu – / la 56 de ani , 1955-2011 /, deputat în primul Parlament democrat din 1990,
  jurnalist sportiv şi mare prieten al familiei poetului martir Grigore Vieru.
  «Accident» rutier prin orbire din faţă lângă Străşeni.
  39.
  Marius Sava, un tânar licean de 19 ani omorât la Timişoara la 4 Septembrie 2011,
  în timpul expozitiei Steagului lui Ştefan cel Mare,
  adus de la Bucureşti la Muzeul de Istorie din Chişinău / 24 August – 12 Septembrie 2011 /
  40.
  Tudor Arnăut /1959 – 2012/, profesor de istorie la Universitatea din Chişinău;
  «un alt accident rutier» ca «recompensă» ocultă pentru toate relaţiile lui strânse cu România,
  asasinat cu o zi inaintea /27 Aprilie / începerii unei importante Conferinţe Internaţionale
  a Istoricilor cu referinţă la data de 16 mai 1812 –
  Bicentenarul ocupaţiei noastre de catre Imperiul tarist.
  41.
  Andrei Burlea / 1980 – 17 iunie 2012 /, înjunghiat mortal de 2 rusofofili rusofoni mancurţi
  pentru faptul că cânta în româneste în barul «Veşca» din s. Durleşti.
  / Prietenul sau Roman Vitiu şi el înjunghiat, suptavietuieşte fiind grav rănit /.
  42.
  Violeta Proca – o taximetristă din s. Budeşti, o suburbie a Chişinăului,
  omorâtă cu bestialitate de nişte terorişti găgăuzi în iulie 2012,
  în drum spre Comrat, pentru faptul că a vorbit româneşte cu ei.
  43.
  Un alt martir disident anti-comunist asasinat:
  inginerul Gheorghe David /1943-2007/ originar din s. Pepeni/ Sângerei
  – trimis in anul 1987 la o inchisoare-psihiatrica din Dnepropetrovsk din Ucraina
  de catre Marele Judecator-Presedinte filatelist Nicolae Timofte
  – iar apoi omorât de fortele teroriste comuniste voroniste la 21 iulie 2007 când avea doar 64 de ani,
  pentru faptul ca s-a adresat la CEDO la Strasbourg, care ulterior in 2008 i-a facut dreptate.
  44.
  – jurnalistul Alecu Mocanu, /1955- 2012 /
  otravit si iradiat pt. spiritul sau unionist si protestatar contra nelegiuirilor neo-comuniste totalitare
  de la Casa Radio din 2005.
  45.
  – Eugen Gheorghita, otravit si iradiat,
  jurnalist de la saptamânalul «Literatura si Arta » din Chisinau
  46.
  – UN ANONIM UNIONIST
  / autoritatile filateliste moftiste si presa ne-libera nu ne permit sa stim
  si noi numele lui adevarat /
  Un bărbat de 59 de ani, din satul Cociulia Nouă, raionul Leova,
  înjunghiat cu un cuţit în spate pentru că i-a recomandat unui consătean rusofon venetic
  să vorbească în limba română / 25 Martie 2013 /
  47.
  – Valeriu Graur /n.1940 or.Reni-2012 /
  renumit anti-comunist si unionist fervent din anii 1970 trimis în Gulagurile din Siberia, apoi stabilit recent la Bucureşti: un alt «cadou„ sinistru al ocupanților moscali: trimiterea lui «specială «pe lumea cealalată exact în ziua premergătoare Duminicii de 16 Septembrie 2012, când la Chişinău s-a organizat cel mai mare Marş Unionist din istorie,
  48.
  – poetul-martir Dumitru Matcovschi /1939-2013/, caruia i se organizează un accident iniţial la comandă la 17 mai 1989, ca răsplată pt.curajul său de a fi publicat în 1988 în revista literară «Nistru„un articol-bombă„Veşmântul fiinţei noastre latineşti” scris de reputatul lingvist martir Val. Mândâcanu, ca apoi prin iradieri şi otrăviri sa fie lichidat pt.ingropare «specială„ la 28 iunie 2013 – 28 iunie 1940, zi simbolică de doliu naţional de la ocuparea Basarabiei de către trupele teroriste criminale ruso-comuniste şi în timpul unui alt Marş Unionist din Chişinău.
  49.
  – Vasile Toma Mucenicul, poet liric si satiric Unionist
  responsabil de respectarea legislaţiei lingvistice la Primaria Chisinau
  / 2 ian.1954 – 27 martie 2013/ /data simbolica de “sacrificiu” moscalesc?/
  nascut in s. Cioara/Hâncesti, un ostas al maresalului Ion Antonescu
  – accident terorist la comanda ocupantilor in 2004
  si tintuit nemiscat la pat pentru pozitia sa civica Unionista
  50.
  – doamna Maria Moscalu din Căuşeni, omorâtă pentru că pleda în favoarea limbii române,
  iar unul dintre feciorii săi a ajuns să sufere de o maladie pe care, de doi ani deja, medicii nu o pot identifica.
  Între timp, a fost tratat de mai multe boli, cu diverse medicamente…
  Acum, potrivit sotului Simion Moscalu, medicii nu mai vor să vorbească cu el.
  51.
  – Ionel Proca /1945-2014/, jurnalist si scriitor din s.Colonita,
  otravit miseleste pentru scrierea cartilor-memorii despre alti martiri unionisti
  omorâti prin otravire si accidente de SIS-temul KGB anti-românesc:
  – cumnatul Grigore Grigoriu /1941-2003/, actor unionist,
  – verisorul Gheorghe Ghimpu /1937-2000/, deputat, disident anti-comunist,
  – prietenul Vicu Bucataru /1948-2013/, cineast, etc.
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  OTRAVIRI = ATACURI CEREBRALE / INFARCT /
  52.
  – tânarul Octavian Glib, injunghiat mortal in 1996 la vârsta de 23 de ani, patriot si Unionist,
  fiul cel mare al cântaretului de muzica populara Unionist Nicolae Glib din s. Pepeni, jud. Balti
  /care sufera si el un ATAC CEREBRAL prin otravire in 2012
  pentru participarea sa la evenimentele UNIONISTE,
  a) – ca si actorul Unionist Gheorghe Urschi, la revenirea sa din România, in iunie 2011,
  sufera un ATAC CEREBRAL dupa care nu si-a mai revenit complet /
  b) – si vestita cântareata românca Irina Loghin / cu tata basarabean, sufera si ea un ATAC CEREBRAL
  imediat dupa revenirea la Bucuresti de la Chisinau, la 17 mai 2012,
  unde participase la manifestarile de doliu negru la 200 de ani
  de la ocuparea Moldovei de Est / 16 mai 1812/ de catre Imperiul tarist.
  c) – si o alta cântareata est-moldoveana unionista refugiata la Pitesti, Nina Crulicovschi
  sufera de o “boala rara” si misterioasa la cap:
  pe creier i s-au descoperit nu mai puţin de cinci chisturi “bizare”.
  d) – in luna iulie 2010, cercetatorul român nord-bucovinean in domeniul fenomenelogiilor de frontiera,
  Vasile Rudan a susținut în București “Cursul intensiv teoretic si practic de protecție si autoapărare extrasenzorială”.
  Imediat după terminarea acestui curs,
  Vasile Rudan a suferit UN ATAC CEREBRAL
  în urma căruia i-a fost afectată funcția vorbirii.
  e)
  ultimul din aceasta lista macabra este jurnalistul UNIONIST Boris Vieru,
  anti-comunist, deputat in Parlament din partea Partidului Liberal,
  care la inceputului lui ianuarie 2014 este internat la spital cu „o trauma craniana” grava
  denumire sofisticata care se traduce prin ATAC CEREBRAL,
  deci otravit prin mâncare si bautura de catre cineva din „colegii” sau „prietenii” lui „buni”.
  Nota:
  O OTRAVĂ nedepistabilă
  se introduce în mâncare sau băutură
  care provoacă ulterior ATACUL CEREBRAL / = INFARCT /
  şi nu lasă alte urme !
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================
  PLUS cei 7 tineri torturaţi, schingiuiţi și masacraţi de către teroristii-poliţişti mascaţi comunisti
  in acel Aprilie Negru 2009 in timpul protestelor anti-comuniste și anti-voroniste de la Chișinău.
  Atentie: Ucigaşii nu a fost pedepsiţi !
  53.
  Valeriu Boboc din s. Sângera / 5 mai 1985 – 7 aprilie 2009/
  omorât in batai de «Oamenii Legii» pe Piata Mare din Chisinau la 7 aprilie 2009
  54. Ion Ţâbuleac /n.1987 s. Bolohan/Orhei – 7 aprilie 2009, Chisinau/
  55. Eugen Ţapu din or. Soroca
  56. Maxim Canişev din s. Christofor/Ungheni,
  omorât bestial de politistii teroristi si aruncat in lacul Ghidighici la 8 aprilie 2009 si apoi gasit la 19 aprilie 2009.
  57. Radu Ciobanu, decedat ‘la comanda» la 24 iunie 2009 in s. Cornesti/ Ungheni
  si in urma torturii din «coridorul mortii» de la Procuratura neo-comunista din Chisinau.
  58.
  Ruslan Melinte, un tânar romantic din s. Peticeni/Calarasi, simpatizant si agitator pro-PLDM,
  partidul lui Vlad Filat,si ucis miseleste la 25 iunie 2009 de catre comunistii teroristi voronisti-tkaciukisti locali,
  59.
  Vasilică Dumistraşcu /1982 – 26 Mai 2014/,
  patriot român din s. Brânza, jud. Cahul, mort după 5 ani în urma rănilor
  din timpul torturii de regimul poliţienesc voronist comunist din aprilie 2009.
  ———————————————————————————–
  Asasinate contra cetatenilor din România
  aflati pe teritoriul din Rep. Moldova:
  60.
  – Iosif Czaba Andrei Vass de 31 de ani, arestat de politisti, strangulat si spânzurat la 22 septembrie 2013
  intr-o celula de detentie provizorie la Inspectoratul de politie din or. Soroca
  Crescut la o casa de copii din Bucuresti, Andrei a venit la Chisinau in 2012,
  dorind să-i ajute pe bătrânii lăsaţi în voia soartei, aşa cum face de opt ani tatăl său adoptiv, Taco Slagter,
  un jurnalist din Olanda, prin intermediul fundaţiei “Max Maakt Mogelijk”, înfiinţată împreună cu fratele său.
  Andrei era asistent de proiect în cadrul fundaţiei de caritate.
  Declaratia lui Taco Slagter,: „Vreau să demonstrez că se poate lupta
  cu sistemul şi corupţia în Rep. Moldova. Vreau să se facă dreptate.“
  61.
  – Angela Macovei de 54 de ani din or. Pascani, „lovita” intentionat mortal de o masina
  de pe contrasens lânga s. Cismea, Orhei la 2 dec. 2013.
  Sotia unui cunoscut om de afaceri Mihai Macovei
  managerul societății „ProConsult Company”, cei doi soți se aflau în Soroca,
  întrucât firma lor subcontractase o lucrare pentru reabilitarea Cetății lui Stefan cel Mare.
  62.
  Cetaţeanul din România,
  Florin Botezatu de 23 de ani, din s. Fedeşti, comuna Suletea, jud Vaslui,
  aflat în vizită la logodnica însărcinată, Titiana Jarovlea,
  s. Băneşti, în Rep. Moldova, la viitorii socri, pentru a stabili detaliile despre nuntă.
  La 8 martie 2014 Florin Botezatu a murit în urma unui „grav accident rutier„
  produs de către poliţistul Alecu Bujniţa din clanul mafiot poliţienesc Telenești
  şi care a fugit de la locul crimei.
  Autorităţile Juridice Timoftiene încearcă să muşamalizeze acest asasinat
  iar numele lui Florin Botezatu este interzis să fie publicat
  în presa „liberă pro-europeană„ din Rep. Moldova.

  Asasinate in Bucovina de Nord și Sudul Basarabiei noastre istorice
  aflate sub ocupatia ucraineasca:
  ––––––––––––––––––––––
  63.
  În 1993 patriotul şi primarul Ion Rotaru din s. Boian, judeţul Cernăuţi,
  şi-a pierdut minţile după ce unul din fii săi a fost ucis în condiţii «enigmatice».
  64.
  Mihai Jar / 1960-1999 / mare patriot şi directorul şcolii românesti 26 din or. Cernăuţi, —
  «moare subit» /=otrăvit-iradiat/.
  65.
  Adrian Dohotaru – la 56 de ani –/1939 -1995/ – diplomat român,
  «accident mortal» înscenat pe autotrasa «ucraineană» de lânga Chilia la sud la Dunăre.
  66.
  Ștefan Lupu, directorul școlii din s. Cartal (azi „Orlovka”, raionul Reni),
  mort de „cancer” la comanda.
  Persecutat de autorități și Serviciile Ucrainene de Securitate.
  Mare apărător al învățământului în limba română în Sudul Basarabiei.
  67.
  – In cazul Părintelui-ieromonah Atanasie (Stan Petcu),
  cu aceeaşi apartenenţă bisericească,
  cu şcoală în România, cetăţean şi el al R. Moldova, originar de la Ciamaşir, Chilia, s-a mers mult mai departe.
  Acesta a fost găsit mort într-o dimineaţă de vară pe o bancă din parcul central din Ismail.
  Versiunea oficială, trecută în expertiza medico-legală: «strangulare»,
  deşi nu avea nicio urmă pe gât, în schimb avea tâmpla năsădită.
  Nimeni, cu excepţia celor de la instituţiile speciale din Ucraina şi de la Ministerul de Externe al R. Moldova,
  nu au pus la îndoială faptul unui omor premeditat.
  ————————————————————-
  68.
  Maria Isaicu, învăţatoare, din s. Cocieri din Transnistria, omorâtă în1992
  şi aruncată într-o fântână de cazacii terorişti pt. faptul
  că purta tricolorul românesc in drum spre şcoală.
  69.
  plus cei câţiva monahi tineri de la mănăstirile Căpriana, Ţipova, etc.
  omorâti de capii bisericii rusofile teroriste şi vasale Kremliniste
  pentru vederile lor pro-româneşti /suntem in căutarea numelor lor /.
  70.
  plus cele câteva sute de victime moldovene din timpul războiului cu ruşii de la Nistru din 1992.

  – Daca cunoaşteti şi alte cazuri de asasinate politice,
  vă rugăm să completaţi această listă sângerândă a EROILOR NOSTRI.
  ––––––––––––––––––––––
  Nota Speciala:
  Şi în anul 1917
  premergător Unirii Basarabiei cu România de la 27 Martie 1918,
  mai mulţi Patrioţi Unioniști basarabeni au fost ucişi de către bandiţii ocupanţi bolşevici:
  71.
  Alexei Mateevici, poetul naţional si preot martir
  /n. 27 Martie 1888 s. Căinari – d. 24 August 1917,Chişinău /, otrăvit.
  72.
  Simion Murafa
  (n. 1887, Cotiujenii Mari, Șoldănești – d. 20 August 1917, Chişinău)
  jurist, fruntaș al mișcării naționale din Basarabia, publicist,
  promotor al culturii muzicale. Impuşcat din spate de teroriştii ocupanţi.
  73.
  Andrei Hodorogea
  (n. 1878, Slobozia-Hodorogea, Orhei – d. 20 August 1917, Chişinău),
  inginer-hotarnic, participant la mișcarea națională din preajma Unirii din 27 Martie 1918
  Împuşcat din spate de teroriştii ocupanţi bolşevici.
  În 1933, în Parcul Catedralei din Chișinău, a fost înălțat un monument în memoria
  celor trei martiri basarabeni, dar care a fost distrus
  după un ordin al administrației comuniste după ocupaţia sovietică din1940.
  ———————————————————————————————————————————–
  SA NE RUGĂM PENTRU SUFLETELE MARTIRILOR NOSTRI
  DE DINCOLO !

 5. =Sânziana Unionista dela Hotin== Says:

  S.O.S.

  —GENOCIDUL
  contra Unionistilor Moldoveni continua:
  —————————————–
  Un alt martir National Unionist
  OTRAVIT de un Comandou Asasin din SIS-temul
  terorist lucinskist voronist tkaciukist ocupant:
  jurnalistul din s. Colonita:
  – Ionel Proca /1945-iunie 2014/
  pentru cartile sale dedicate altor patrioti unionisti moldoveni toti omorâti de SIS-tem:
  – cineastul Emil Loteanu, /1936-2003/otravit
  – cântaretul Nicolae Sulac /1936- 2003/otravit
  – actorul Grigore Grigoriu /1941-2003/
  accidentat mortal la comanda,
  ca si fiul lui: Traian Grigoriu /1972-2004/ actor la Piatra-Neamt /
  impreuna cu actorul Adrian Neacsu/1972-2004/
  un alt accident la comanda !
  Atentie:
  Tot in acest AN FATIDIC VORONIST ASASIN-2003 este otravit si regizorul si prozatorul
  Iacob Burghiu / 1941-2003/

  ACTIUNE TERMINATA:
  ELITA CINEMATOGRAFIEI DIN RM
  A FOST DECAPITATA INTR-UN SINGUR AN !
  MAI CREDETI IN COINCIDENTE VORONISTE ?

  Ion Proca terminase in 2013 un scenariu cu titlul provizoriu „Lanţul Libertăţii”.
  Urma să prezente un film cu cineastul anti-comunist Vicu Bucataru
  la Reuniunea Europeana de la Vilnius din toamna 2013.
  Dar, Vicu Bucataru / 1948 – 12 august 2013/ moare SUBIT si el otravit SIS-tematic de KGB.

  N.B.
  Actualul Presedinte de creatura stalinista RM – judecatorul ex-comunist N. Timofte
  in loc sa-l bage la puscarie
  pe asasinul Voronin,
  ii asigura paza de Stat in continuare! Rusine!

  P.S.
  Carti nepublicate de Ionel Proca:
  – “CEAHLĂUL BASARABIEI” (despre Andrei Lupan), – – “FRAȚII MUSTEA”,
  – VÂNĂTORUL DE UMBRE VORBITOARE
  (despre Victor Bucătaru),
  – “TESTAMENTE PENTRU MAI APOI”
  (de neamul colonițenilor),
  -”DINCOLO DE JERTFĂ ȘI IUBIRE”
  (despre războiul ruso-moldovenesc 1992),
  – “STRUGURAȘ DE DINCOLO DE NISTRU”
  (despre marii transnistreni
  din triunghiul Coșnița, Cocieri, Molovata),
  – “DOLIU ALB” (poezii) și
  – “VIOARA CA DEZLEGARE LA PEȘTE ȘI VÂNĂTOARE” (despre marele violonist Serghei Lunchevici).
  SA NE RUGAM PT. SUFLETELE MARTIRILOR
  NOSTRI UNIONISTI ASASINATI DE DINCOLO !
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD =====
  ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: