Cine îşi stăpâneşte gura, îşi păstrează viaţa (Septuaginta)

Foarte înţelepte cuvinte. Dar ce facem cu demagogia, cu manipulările, cu minciuna, cu corupţia de la banca de economii, care a oferit credite nerambursabile de miliarde de lei, ceea ce înseamnă la etapa actuală pierderi de sute de milioane de lei, în timp ce noi stăm cu mâna întinsă cerşind bani de la europeni; ce facem cu corupţia de la vamă, de la inspectoratul fiscal, de la agenţia de achiziţii publice, cu contrabanda tirurilor cu ţigări, (apropo, m-a sunat un moldovean de-al nostru şi mi-a zis că la periferia Parisului se vând ţigări moldoveneşti).

Ce facem cu oamenii bolnavi, care după ce primesc medicamente capul li se învârte mai tare, iar inima le bate mai încet? Cine va întoarce acei 400 mii euro pe care i-a primit P.Sandulachi ilegal? Ce facem cu schemele ilegale de TVA, unde iarăşi  dispar miliarde?

Ce facem cu unii nesimţiti de la aceste instituţii care îşi cumpără maşini de 150 mii euro, fiind doar nişte şefuleţi cu un salariu doar de câteva mii?

Ce facem cu acest “tătuc“ care tolerează sau, poate, stimulează aceste fărădelegi? Ce facem cu cei din organele de drept care, ori că sunt orbi, surzi şi muţi, ori se tem de măciuca-peniţă a lui LUAŢI-DAŢI ?

Eu zic că lucrurile nu mai pot continua aşa,  nu mai pot fi tolerate, altfel unde-i schimbarea? Prin ce ne deosebim de guvernarea comunistă? Dar, cel mai important, cum ne vor trata partenerii care ne acordă granturi de sute de milioane de euro?

Alta e că abordarea acestor subiecte trebuie să se producă cu mult calm. Recunosc, şi vă dau dreptate, mii de scuze pentru tonul discuţiei în timpul emisiunii ” În profunzime”.

Aceste lucruri şi altele nespuse m-au făcut să tac doar pentru existenţa Alianţei. Poate nu am procedat corect în ceea ce ţine de informarea opiniei publice, dar discuţii pe interior au avut loc.  Cu toate eforturile mele, cu trecerea unor lucruri sub tăcere pe alocuri, situaţia din Alianţă a ajuns să fie una delicată, iar eu învinuit, pe nedreptate. Şi aceasta se întâmplă nu pentru prima dată. Iată şi motivul răbufnirilor mele, devenind mai  impulsiv decât sunt în realitate.

“Aşa guvernăm de trei ani”,  vorba premierului Vlad Filat.

Dragi prieteni, “singura cucerire pe care o luăm cu noi din lupta pentru existenţă este recunoaşterea deşertăciunii şi dispreţul desăvârşit a tot ce ne părea înalt şi vrednic de dorit ” (Schiller).

24 răspunsuri to “Cine îşi stăpâneşte gura, îşi păstrează viaţa (Septuaginta)”

  1. John Doe Says:

    Domle aveti dreptate ca filat este un tiran ce nu se satura de putere… Dar dvs nu sunteti mai bun. Va-ti legat cu plohotniuc, pentru a pune bani in buzunar. Chiar si dvs ati recunoscut ca „nu mai sunteti in buzunarul lui plohotniuc”. Eu va prezic o scadere a electoratului, cel putin din partea mea… am fost prost ca v-am votat… sper sa ajungeti acolo de unde va-ti pornit, adica consilieri in primarie. Nu sunteti mai bun de altele. Nu trebuie sa apareti in fata publicului ca numai ne faceti poporul de ris in fatsa rusilor care numai aceasta si asteapta. Desenatul pe hirtie de data trecuta, e bun de pus pe la „comedy club”.. Va doresc o viata lunga si inafara politicului. Eu personal am asteptat ca in batalia acestor doi, sa apareti ca un arbitru, ca persoana mai inteleapta! Dar ati facut-o perfect invers… Sa va fie rusine, si sa nu va mai vad…

  2. admin Says:

    Avem foarte mulți consultanți în țară. Toți sunt deștepți-foc! Dar lucrurile nu se schimbă spre bine în RM. De ce? Suntem în mare parte ipocriți – vorbim una și facem alta. Suntem lași, fricoși, aidoma patrupezilor din cireadă care așteaptă cine va fi sfâșiat astăzi (”poate nu eu?..”), deoarece preferăm să tăcem ca să nu se răfuiască cu noi tăticul ”roșu”, ”verde” sau unul altul.

    Sunt și lucruri bune în spusele vizitatorilor, dar în mare parte citesc printre rînduri nedorința oamenilor de a face schimbări. Cui trebuiesc aceste schimbări, dacă suntem deprinși că ”cumătrul Feghea are un prieten la Vamă”, iar ”vecina Vera” are un amant la Justiție și pentru 2000 de pachete de țigarete de contrabandă spre România este gata să-ți rezolve orice problemă?..

    Multe lucruri urîte au intrat în obșnuință și prima încercare de a face ordine o face echipa PL. Dar… fără susținerea localnicilor, căci mulți din ei s-au ales cu 5 kile de orez în zilele cînd se vota, alții s-au ales cu funcții, deoarece la timp au demonstrat loialitatea, citește – pupăncurismul moldovenesc, etc.

    Nu vreau să justific acum pe liderul liberalilor – ce a avut de spus, a spus deja, inclusiv scuzele de rigoare. Dar îl înțeleg foarte bine, pentru că îmi aduc aminte de o zicală veche:

    ”Nu sunt atât de înfricoșători violatorii, tîlharii sau ucigașii care au comis crimele sale, cît martorii indiferenți ale acestor infracțiuni, căci prin tăcerea acestora s-au și comis crimele date”.

    Poftim de rămîneți ipocriți în continuare, dragii mei, dar să știți că așa personalități ca Mihai Ghimpu se nasc cam odată la 600 de ani. Așa că, cum vor trăi viitoarele generații depinde foarte mult de fiecare dintre noi, aici și acum. Pentru că mîine poate fi prea tîrziu.

  3. gafinavetei Says:

    Domnule Ghimpu, nu pricep cum a fost posibila o astfel de atitudine din partea dumneavoastra!!! Este inacceptabil! Dupa atata experienta, ar trebui sa aveti un pic de stapanire de sine. Nu cel care stiga mai tare are dreptate. Banuiesc ca faptul ca n-ati fost la guvernare (vorbesc de partidele democratice, in general) mult tim, va lipseste aceasta experienta de comunicare, care este cruciala, dupa cum a aratat si impactul interviului asupra publicului care v-a ascultat, la TV sau pe Internet. Inexperienta e de vina cu siguranta, dar gafele de genul asta nu va vor ajuta sa ramaneti la putere si sa acumulati experienta de comunicare de criza.

  4. Feodor Says:

    Domnul GHIMPU!!!
    SOS! Persoanele implicate în criza politică aduc daune directe economiei R. Moldova. Toate persoanele implicate în criza politică nu prietenesc cu economia R. Moldova, economic umilesc poporul… De ce? Criza politică sperie investiţiile străine directe, sperie investitorii locali. Criza politică sperie fluxurile mondiale de investiţii străine directe. Atenţie! Învestiţiile străine directe sunt unica salvare de la toate relele. Învestiţiile străine directe aduc noi locuri de muncă pentru alegători cu urmările respective pentru binele statului şi a poporului. Locuri de muncă pentu fiecare alegător este cheia succesului.
    Politicul şi presa nu discută problemele economice ale statului, temă după temă cu propuneri şi proiecte realizate? Exemplu: problemele producătorilor inclusiv la exportului mărfii din R. Moldova, piaţa cărnii, contrabanda la importul de carne, monopolul întreprinderii de stat „Metal Feros” în piaţa exportului metalelor, problemele de la întreprinderile de stat, problemele de pe piaţa produselor petroliere, produselor agricole, problemele industriei, turismului ect.

  5. DDA Says:

    Nu prea inteleg aceste rabufniri, dupa ce cloaceti toti 3, negociati vacile d emuls, apare si o rabufnire? De ce nu faceti publice dindata cum se intimpla ceva straniu? Tainuiti crimele colegilor? pentru a Alianta? prostii.

  6. Iarna Says:

    Nu sunt valori liberale prostia si aroganta. De ce nu vorbiti si de celelalte ministere si structuri, ce le detine PD si PL?EEEEEEEE, vedeti cum sunteti? Numai de vecin vorbiti, dar birna din ochiul D-stra nu o vedeti. Noi va privim per ansamblu si vedem, ca de fapt c-am tot merge prost si coruptie este peste tot. Nu sunteti mai bun.Plecati de pe capul nostru!

  7. Gheorghe Braeg Says:

    Cititi despre Gheorghe Brega
    http://gheorghebrega.com

    sau ” Din gunoi am ajuns in fruntea tarii”

  8. Maria Says:

    Da, într-adevăr „nu se discută în AIE, domnule Ghimpu… Cine mai poate vorbi, dacă Dvs ș Brega țipați ore întregi? Ar fi extraordinar dacă v-ar ajunge curaj și competențe să evaluați activitatea ministerelor Dvs,, Fondului ecologic și să mai treceți pe la MoldSilva , pe la Agenția apelor… Să vă întrebați și să căutați și răspunsul de ce cel aprig apărător al dreptății a fost eliberat din funcția deținută la un spital pentru…luare de mită?

  9. Iurie Says:

    Iurie
    Dle Ghimpu, am votat toti acesti ultimi ani doar cu Dvs, adica cu PL. Am votat pentru ca ader la idealurile enuntate de Dvs, am votat deoarece sunt unionist.
    Totusi, nu e bine ca la umbra idealurilor sa fiti complice tacit vizavi de magariile care se fac!
    Credeti ca lumea nu intelege ca va protejati AIUREA ministri ? Focsa beat la volan, a ajuns de risul lumii, dar Ghimpu tace… Ghimpu TACE !!!! De ce? De-oarece Focsa este exponent al PL-ului. Se fura asfalt si motorina ca in codru – toata lumea vorbeste de asta (suntem o tara mica, toti stiu totul !) – Ghimpu tace si se face mort in popusoi… Se blocheaza vadit accesul companiilor aeriene low-cost – Ghimpu tace !!!
    Intleg ca Filat are interese, dar cel putin a mai schimbat unii ministri, care intr-adevar frinau. Exponentii Dvs se fac de ris, in direct, dar sunt lasati de DVS sa activeze mai departe.
    Spuneti ca stiti multe dar nu puteti sa spuneti… Dar eu cred ca nu spuneti, deoarece si despre Dvs s-a spune multe… Inteleg, sunteti pragmatic – un partid nu poate exista doar din cotizatii. Partidului dvs are nevoie de bani ! De multi bani ! Banii multi se fac doar din scheme. Din scheme ilegale. Inteleg, sunteti pragmatic, ati depsit perioada romantismului. Vin alegerile si vor trebui bani. Fara banii pe care-i face Salaru (prin scheme) si alti exponenti de ai Dvs, nu veti avea cu ce sustine campana electorala.
    Prin urmare, aveti o dilema simpla. Ori va aliati la „scheme”, faceti bani (ca si ceilalti proprietari de partide) si asigurati financiar campania electorala, ori parasiti schemele, nu faceti bani murdari si intrati „proletar” in campania elecorala. Atit doar, ca oamenii din partudul Dvs nu o sa va permita parasirea schemelor ! Va vor spune, „ce, am luptat sa venim la putere si sa traim doar din salarii?? Duca-se naibii de „idealuri” daca sa pune problema asa ! Politica e o meserie care trebui sa aduca beneficii materiale, nu suntem copii de clasa a II-a”.
    Compatimirti Dle Ghimpu !

  10. John Bitman Says:

    Aş fi vrut să-l văd pe Mihai Ghimpu întotdeauna aşa, aşa cum a fost 22 de ani de luptă contra comuniştilor, pentru dreptate, şi nu vrem ca el să arăte ca aşa cum arăta pe parcursul anilor 2009-2013- mut.

  11. sws Says:

    Dele Mihai Ghimpu! Din primul rând vreau să vă scriu că vă socot primul politician în ncare mai am încredere. Dar deatâta că vă stimez aş mai adăuga şi următoarele: AIE de la ănceput a fost putredă la mijloc şi asta Dstre aţi intuit. Aţi ştiut şi aceea că alternativă nu era. dar după primul an de guvernare în situaţia creată: constituţie defectuoasă, organe de stat corupte, economie la pământ, caznaua statului golită, jurnalizm şi sistem informaţional defectuos nu trebuia „să tăceţi”. Fraza „Îine cu dracul până treci podul” are şi prelungire: după ce ţi-a prins capul el nu-ţi mai dă drumul, nu-ţi dă voie să te dezlipeşti de el. Acum de o să cedaţi IAR, o să vă „mănânce” de viu. Luptaţi până la capăt! Ca mine , care vă susţin o să fie din ce în ce mai mulţi, dar numai dacă „nu o să mai ţineţi cu dracul măcar şi vremelnic”. Dezgoliţii pe toţi cei ce mai fură ce a rămas de furat indiferent cum fură: că-i contrabandă, că iau credite nerambursabile, că „prihvatizează” totul, că nu plătesc impozite, etc. Alternativa – următoarele alegeri. Nu mai resuscitaţi hoitul acestei alianţe, care vă discreditează tot maiu mult şi mai mult. La ce vă mai seveşte dacă 2014 fa fi numai flaţi, plahotniuci, lupi, diacovi, şefciuci, dodoni @ Co?
    Din alt punct de vedere: SĂNĂTATE, FORŢĂ DE REZISTENŢĂ; CALM PSIHOLOGIC şi LINIŞTE SUFLETEASCĂ.

  12. Ghimpu o buhnit! | blog dus cu pluta Says:

    […] pic comportamentul absolut descalificant cu care ne-a “delectat” la ProTV. Dimpotrivă, a mai scris o compunere şcolărească în care se autovictimizează şi vorbeşte de pe poziţia veşnicului opozant rătăcit printre […]

  13. BLOCUL UNIONIST / CHISINAU Says:

    Primul ion si ceilalti = Agent Moscal- Russki Ivan- terorist ocupant pe tot Internetul din RM !

  14. Ion Says:

    Ce facem cu Ministerul Transporturilor, cu personajul care ii sta in frunte si cu milioanele de euro furati de la europeni pentru drumuri? Ce facem cu Ministerul Mediului, care timp de 2 ani nu a elaborat nici un proiect referitor la imbunatatirea situatiei ecologice din tara si anumitor regiuni indeosebi afectate de ecologie proasta? Ce facem cu Ministerul Sportului si Tineretului care de 2 ani incoace nu a depus nici un efort pentru a ajuta tinerii sportivi in cariera. Ce facem cu Primaria, unde se fura in fiecare zii sute de mii de lei si se elibereaza certificate de constructie in stinga si-n dreapta. Clar lucru ca nu PL-ul ii vinovat, matale doar esti nationalist, pentru popor, asa ceva nu poti face. Ati face bine la ministerele in subordine dupa puteti latra spre altii.

  15. Sergiu Says:

    pai daca Plahotniuc e sfint, csuze…

  16. Alexei Says:

    Ce facem cu Lupu, care nu recunoaste limba romana si istoria romanilor, scuipa pe idealurile pentru care ati luptat cu atata invrsunare, i-l avem mai departe de prieten? Cum stam cu demnitatea si rusinea elementara? Nu miroase comportarea dumitale a fatarnicie?

  17. Ghimpu îşi cere scuze de la jurnalişti: Cine îşi stăpâneşte gura, îşi păstrează viaţa | 24Moldova.Info Says:

    […] a certurilor din interiorul AIE, care au loc tot mai des în ultima perioadă. Într-o postare pe blogul său, liberalul şi-a cerut scuze pentru tonul discuţiei în timpul emisiunii […]

  18. F Says:

    De ce v-ati oprit doar la vamisi si politisti? De ce nu a-ti mers mai departe, cu procuratura care e mai corupta decat pe timpul comunistilor, de ministrul culturii care isi permite sa mearga bat la volan si cate mitinguri si plangeri de la oamenii de cultura cu greve si nimeni nimic, da de DRUMURI ce sa spunem??? Se dau miliarde si ce vedem? Pana la prima iarna? Daca ati inceput sa spuneti, spunetio pana la capat!

  19. Dorin Says:

    „Ce facem cu acest “tătuc “care tolerează sau, poate, stimulează aceste fărădelegi? Ce facem cu cei din organele de drept care, ori că sunt orbi, surzi şi muţi, ori se tem de măciuca-peniţă a lui LUAŢI-DAŢI ?”. D-le Ghimpu, da de ce vorbiti la persoana a III–ea de parca nu ati fi implicat in procesul de guvernare? Daca nu sunteti de accord cu ceea ce se intimpla, atunci trebuie sa o spuneti deschis si sa actionati ! De nu, pleacati in opozitie si mornaiti mai departe! Miroase a demagogie, d-le!

  20. Ghimpu îşi cere scuze de la jurnalişti: Cine îşi stăpâneşte gura, îşi păstrează viaţa | ACD News Says:

    […] a certurilor din interiorul AIE, care au loc tot mai des în ultima perioadă. Într-o postare pe blogul său, liberalul şi-a cerut scuze pentru tonul discuţiei în timpul emisiunii […]

  21. Ghimpu îşi cere scuze de la jurnalişti: Cine îşi stăpâneşte gura, îşi păstrează viaţa | Says:

    […] a certurilor din interiorul AIE, care au loc tot mai des în ultima perioadă. Într-o postare pe blogul său, liberalul şi-a cerut scuze pentru tonul discuţiei în timpul emisiunii […]

  22. ion Says:

    lolinatori, fii sigur ca va lua 17% sau chiar 27%, stati fara grija…

  23. Cornelia Cozonac Says:

    Dle Ghimpu, noi scriam acum doia despre faptul ca BEM da credite unor afaceristi pe alte criterii decat cele normala. A luat cineva atunci atitudine? Nu.
    http://investigatii.md/index.php?art=518&cat=6&editie=
    http://investigatii.md/index.php?art=519&cat=6&editie=
    pe site-ul Centrului de Investigatii sunt mai multe investigatii despre creditele acordate de BEM.


Lasă un comentariu