PUTEREA OMULUI ESTE ÎN LIBERTATEA SA (CONTINUAREA ARTICOLULUI „PUTEREA ŞI HOŢIA – BURTĂRARII ŞI SĂRĂCIA!”)

Această tragică viaţă, dragii mei moldoveni, în mare masură se datorează burtărarilor. Dacă nu erau ei şi în anii sovietici de ocupaţie, şi în aceşti ani de tranziţie de la comunismul totalitar la un stat de drept şi democratic, ar fi fost altfel, la sigur mai bine, exemplu sunt Ţările Baltice. Recunoştinţele, plecăciunile şi scuzele mele, dragi patrioţi ai neamului, indiferent unde sunteţi, acasă sau plecaţi în lumea mare. Ştiu că vi-i greu, ştiu  că vă  doare sufletul,  ştiu că nu e creştineşte, ştiu că nu e uşor să fii departe de casă, de copii, de părinţi, de pământul natal, acei care nu sunteţi acasă, dar altă cale de a continua lupta, din păcate, nu există. Libertatea, care numai ea aduce dreptate şi bunăstare,  în toate timpurile s-a cucerit greu şi pentru ea s-a muncit şi s-a luptat mulţi ani, ba chiar s-au jertfit generaţii. E greu, dar adevărul e de partea noastră şi sunt  convins că vom învinge şi de data aceasta, asa cum am învins în lupta pentru limba română şi alfabetul latin, pentru tricolorul nostru, pentru tot ce am obţinut, inclusiv Independenţa, care ne-a deschis calea integrării europene, ceea ce înseamnă şi calea integrării naţionale.

Dar, să revenim la burtărari. Aşadar, burtărarii, bucuroşi că mama lor încă nu a murit, ba mai mult, încă se mai târâie şi poate va supravieţui, au devenit mai activi şi au început să zdruncine mai tare Frontul Popular. Motivul era clar, trebuia distrus cuibul nationaliştilor, anume ei n-au ascultat de Moscova şi, din Mişcarea pentru susţinerea perestroicăi lui Gorbaciov, au format Mişcarea de Eliberare Naţională. Dictum factum, zis şi făcut. Frontul Popular a început să se dezbine, o parte l-a propus şi l-a susţinut pe M.Snegur la funcţia de Preşedinte al Sovietului Suprem de atunci, altă parte a fost împotrivă, inclusiv eu, o parte spunea că trebuie să-i iertăm pe cei care au lucrat în structurile sovietice de ocupaţie, altă parte nu, o parte, că trebuie chemat acasă din Tadjikistan P.Lucinschi, altă parte nu. Doar anume în anii când au condus ei RSSM a avut loc cea mai mare rusificare a moldovenilor, anume în perioada lor se închideau grădiniţele şi şcolile cu predare în limba maternă, în timpul lor au fost închise şi distruse bisericile, inclusiv clopotniţa din faţa catedralei şi, nu mai puţin important, tot în timpul lor au fost învinuiţi de naţionalism şi concediaţi, închişi în gulagurile sibiriene cei mai buni feciori ai neamului. Moscova imperială, cu ajutorul burtărarilor, a triumfat, nomenclatura sovieto-comunistă a preluat şi puterea democratică, şi, în final, scopul lor a fost atins: Frontul Popular a fost distrus.

Dar degeaba s-au bucurat, căciulile de blană de cârlan s-au înmulţit, experienţa s-a mai acumulat,  dragostea din sufletele milioanelor de moldoveni pentru libertate a devenit şi mai mare, şi mai puternică. Distrugerea FP, însă, nu a însemnat şi distrugerea Mişcării de Eliberare Naţională, lupta pentru libertate a continuat împreună şi alături de toate popoarele ocupate şi asuprite de dictatura comunismului, lupta pentru limbă şi alfabet, pentru tricolor a trecut în lupta pentru independenţa Republicii faţă de URSS,  iar apoi faţă de Federaţia Rusă. În rezultatul acestei lupte,  noi, „nationaliştii”, am pierdut Frontul Popular, comuniştii, şi în primul rând comuniştii Rusiei, „Patria imperiului comunismului” – URSS. „Nationaliştii”, cum ne ziceau ei nouă, sunt veşnici, iar imperiile nu, fiindcă imperiile răpesc libertatea popoarelor, iar nationaliştii luptă pentru libertatea lor. Omul care-şi doreşte să traiască în  libertate, niciodată nu va lupta pentru a  răpi libertatea altuia, iată de ce nu putem fi învinuiţi de nationalism. Naţionalismul şi patriotismul pentru libertatea poporului tău sunt lucruri absolut diferite. Libertatea poporului tău nu înseamnă doar a fi liber să vorbeşti, dar să păstrezi şi să dezvolţi toată bogăţia pe care ţi-au lăsat-o strămoşii, inclusiv istoria şi limba maternă. Iată de ce imperiile,  oricât de puternice ar fi ele şi indiferent de durata lor, mor, iar libertatea va trăi atât cât trăieşte omul. Ea poate să dispară doar odată cu dispariţia omului, ceea ce înseamnă sfârşitul lumii. Libertatea a fost şi rămâne cea mai importantă valoare pe pământ, fără ea nu-i evoluţie, e sfârşitul lumii. Libertatea este cea mai  puternică şi cea mai rezistentă  armă de pe pământ, şi cine nu înţelege acest lucru, înseamnă că nu-i om, ci dihore, care, fiind prins în capcană, abia atunci întelege sensul  libertăţii şi cât de scumpă este ea,  dar, târziu, târziu de tot,  capcana şi-a făcut treaba, a făcut ceea ce făcea el, dihorele. Concluzia: iubiţi şi apăraţi libertatea pentru toţi!

Dihorii cu dihorii, s-a găsit „leacul”, dar ce facem cu burtărarii, ei nu sunt mai puţin periculoşi, ei tot luptă împotriva libertăţii, numai că nu doar împotriva popoarelor, dar şi împotriva concetăţenilor lor. Hoţia, minciuna, manipularea afectează direct viaţa omului, şi-n primul rând libertatea de a gândi şi de a lua decizii corecte. Imperiile, spre fericirea noastră, nu sunt veşnice, mor, chiar dacă unele greu, burtărarii însă nu, ei există la fel ca şi libertatea, atât cât există omul. Ce-i de făcut? Sunt mulţi, din păcate. Unii o fac din sărăcie, care nu poate fi o scuză, alţii sunt “profesionişti prin nastere”, sau moştenire. Numărul lor e în creştere, sărăcia omului bate cultura lui. Sărăcia întotdeauna dă naştere la multe fenomene urâte şi  măreşte numărul celor care le folosesc, inclusiv a burtărarilor. Viaţa bună, invers, micşoreză numărul lor. Oricum, istoria ne arată că ei au fost şi vor fi în toate timpurile, motivul fiind burta, pizma şi mândria, că anume el, burtărarul, este alesul celui ce deţine puterea, şi nu altul. A-l sluji pe cel ce deţine puterea înseamnă că şi tu ai putere, iată secretul lor.  „Este o dorinţă stranie aceea de a căuta puterea şi de a pierde libertatea”, spunea filosoful englez Francis Bacon. Viaţa pe care o trăim fiecare din noi are cu totul alt sens, dragii mei, viaţa se consideră trăită  numai dacă ai trăit-o şi pentru alţii. Sau cum a spus N.T. Romanos: „Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură, plângeţi cu cei ce plang.” Altfel, consider că veţi avea viaţa descrisă de Syrus: „Viaţa în sine este scurtă, dar devine mai lungă datorită nenorocirilor”. Dar de ce să plângem şi noi, ce avem noi cu cei ce plâng, se întreabă burtărarii, ei cu viaţa lor, noi cu viaţa noastră! Aveţi perfectă dreptate, în cazul dat, burtărarilor; aşa e, Domnul ne-a dat diferiţi şi atunci şi viaţa este diferită.  Dar de ce uitaţi că Domnul ne-a mai dat să ne hrănim prin muncă, să agonisim averea tot prin muncă, nu prin hoţie şi minciună. Iată, unde-i problema, burtărarilor, care strigaţi de pe toate gardurile ca mâţa nu-i gravidă,  când toată lumea vede cu ochiul liber că mâţa-i gravidă şi încă de culoare verde, iar voi continuaţi să strigaţi şi doar din motivul că tatăl îi şef mare. Cât va mai dura acest „adevăr”, burtărarilor,  doar nu poate fi mâţa tot timpul gravidă, iar poporul permanent furat, amăgit, manipulat, chinuit, fugit care şi-ncotro. Dacă, astăzi,  mai găseşti câte unul prin satele noastre, păi în loc de om vezi o  minune, omul nu mai seamănă a om, ci mai mult a frunză de stejar, cazută din copac. Se poate întampla ca cineva să-şi pună întrebarea, dar cât oare o să-i mai răbdăm pe aceşti burtărari? Atât timp cât unii vor trăi în sărăcie, iar alţii, cât va exista omul.

Nu-i omul, nu-i statul; nu-i statul, nu-i puterea în stat; nu-i puterea în stat, nu-s nici burtărarii. Dar, după cum se vede, Dumnezeu încă mai are mare răbdare, omul există şi, dacă există el,  există şi viaţa pe pământ,  inclusiv puterea şi burtărarii. Totul e în puterea Domnului, ce putem noi schimba, zic unii. Aşa e, dar nu trebuie să uităm că sunt lucruri pe care Domnul  le-a lăsat să le hotărască omul. De exemplu, cine vrei să devii, om cinstit, sau hoţ, medic sau pedagog, şef cinstit sau şef hoţ, burtărari, adică să trăieşti doar pentru burta ta, amăgindu-i pe alţii, sau să ţii cont şi de viaţa altora. „Aceasta înseamnă a trai, să nu trăieşti numai pentru tine.” ( Ib., la Stobaeus, Flor., 122 , 5 )  sau: „Viaţa nu înseamnă a trăi, ci a şti pentru ce trăieşti.” (Nicolae Iorga)  Dar, cel mai important lucru lăsat de Dumnezeu este să ai grijă de propria-ţi viaţă şi cui  poţi să-i încredinţezi viaţa ta,  viaţa satului tău, viaţa oraşului tău, viaţa statului tău şi nu în ultimul rând viaţa concetăţenilor tăi.  E o mare  problemă?  E grea şi imposibil de rezolvat? Nu cred! A face o alegere corectă, nu înseamnă a face mare filozofie, nu indiferenţa, ci dorinţa de a trăi bine, de a schimba viaţa în bine, trebuie să fie călăuza ta. Nu te vinde, fiindcă nu eşti marfă şi ceea ce ţi se dă ajunge doar pe un dinte, nu pentru o viaţă, ei dau doar osul, pentru ca să mai vii şi a doua, şi a treia oară… Astfel de oameni nu au deprinderea de a da, ei sunt deprinşi doar să ia,  şi în primul rând libertatea ta. A lua din mâna unui om necinstit, înseamnă a te umili în faţa lui. Bogaţii, şi mai ales ce-i care fac avere folosind putera statului, nici pe departe nu-s darnici, pentru că dacă ar da mult o să-i înbogăţească şi pe alţii, şi atunci cine-i va sluji.  „Celui care caută puterea, cu cât cineva e mai sărac, cu atât îi este mai de folos” (Id., Iug., 86, 3).  Sărăcia, corupţia, contrabanda, hoţia, violurile, tot ce-i rău poate fi oprit, numai dacă societatea luptă împotriva acestor nelegiuiri, dar cel mai important este a nu admite la putere oameni care vin cu scopul de a înfăptui fărădelegi.

Mintea, curajul  şi puterea omului,  în toate timpurile, a aparţinut tinerilor,  şi-n primul rând  tineretului studios. Ei sunt partea sănătoasă a societăţii, de aceea tineretul nu are dreptul să fie indiferent faţă de ziua de azi, cu atât mai mult faţă de ziua de mâine.  Ziua de azi aparţine tuturor, inclusiv părinţilor, însă ziua de mâine  aparţine doar generaţiilor tinere.  Viaţa  a fost şi rămâne o luptă, nu o indiferenţă, sau o frică de cel ce conduce. Luptă pentru ea, nu te închina, nu te umili, fii om, nu  burtărar. „Cel mai grandios  lucru în univers este un om bun care se luptă cu restriştea; totuşi este unul mai mare: acesta- i omul bun care îi vine în ajutor.” (Goldsmith).

Dragi prieteni, bine-ar fi, să nu uităm nici odata, ceea ce a spus Canakya: „Puterea celor slabi este regele, puterea copiilor e plânsul, puterea prostului este tăcerea, puterea hoţului este minciuna”. Iar Schiller a zis: „Cel tare este cel mai puternic (când e) singur”. “Stimaţi” burtărari, “libertatea este puterea ce o avem asupra noastra înşine”( Hogo G).

În incheiere vreau sa va spun si parerea mea despre om:  puterea omului este în libertatea sa.

NOTA BENE: Cuvântul “Burtărarii” nu există în limba română. “Burtărarii” este o invenţie lingvistică, care îmi aparţine. Ea defineşte, cred, cel mai bine o tagmă socială destul de întinsă, o tagmă fără valori morale, fără convingeri politice, fără credinţă şi fără frică de Dumnezeu, gata să slujească orice regim politic, gata să trădeze frate şi soră, neam şi ţară. Dumnezeul căruia i se închină “burtărarii” şi pe care îl invocă oridecâteori sunt puşi în situaţia de a-şi justifica infamia este propria lor Burtă.

9 răspunsuri to “PUTEREA OMULUI ESTE ÎN LIBERTATEA SA (CONTINUAREA ARTICOLULUI „PUTEREA ŞI HOŢIA – BURTĂRARII ŞI SĂRĂCIA!”)”

 1. Alex Says:

  Astept sa fie alegeri anticipate. Nu mai votez Pl. Acest partid va merge in istorie. La alegeri voi vota Miscare Populara Antimafie. Voi alege oameni noi ca sa va alunga pe voi hotilor si banditilor ca v-ati impartit banii statului intre voi, dar noi oameni traim in saracie si trebu sa fujim din Tara ca sa nu murim de foame.

 2. Vladimir Briliant Says:

  D-le. Ghimpu cit o sa mai duceti moldovenii de nas dumneavoastra si cu toti nepotii dumneavoastra.De ce va folositi de prostimea moldovenilor sii hraniti 25 de ani cu promisiuni si aceleasi slogane din 89: care imperiu, URSS nu mai exista din 91, iar cum a progresat rusia in democratie Dvs cu alianta voastra nici in 50 de ani n-o sa ajungeti. De ci atit doriti sa ne viriti in europa ceea , cei acolo frumos, eu personal is de 5 ani in italia si n-am vazut nimic cultura, doar degradare, chiar multe persoane publice din italia asa ca Toto Cutunio, Al Bano, Berlusconi,Adriano Celentano s. a.facind concerte in Rusia .spun ca osa o educatie ca in rusia nu exista in toata lumea, De ce mintiti poporul ca rusii ne-au ocupat, studiati istoria si veti vedea ca inainte de pactul Ribentrop-Molotov in 1939 a tradat Europa, Franta si Marea Britanie in1936. Daca condamnati asa Rusia de ce nu-i condamnati si pe ei, caci din lasitatea lor a pornit al doilea razboi mondial, si imediat dupa tradarea lor in 1937 Stalin a fost nevoit sa inceapa represiile din 37 fiind pus in situatia sa se pregateasca singur de razboi, transformind tara din agrara in industriala in doar 3 ani. De ce nu ati multumit nici o data lor , sa zicem nu personal lui Stalin, dar macar oamenilor care au fost in gulacuri care au muncit la pregatirea tarii pentru razboi, celor care au luptat si datorita lor acum sintem liberi, apropo daorita lor Dvs acum stati in fotoliu confortabil impreuna cu toti nepotii Dvs, si va bateti joc de cei cazuti pentru libertatea voastra.
  Si inca datorita rusilor am mai scapat si de sub jugul turcilor , sub care ne-am aflat 300 de ani. Ani in care tot domnitorii romini ca si presedintii de azi mergeau la Constantinopol si umparau locul de a sta pe tron.Dvs nici macar nu ati inclus in nici un manual de istorie cirumstantele in care a cazut imperiul otoman, si ce rol de tradator a avut rominia in razboiul ruso-turc. In toate manualele de istorie ati scris 300 de ani sub turci, dar in nici unul nu e descrisa eliberarea de sub imperiu. Noi trebuie minim de doua ori sa le multumim rusilor pentru libertatea noastra ,de care voi si partidul Dvs va place sa vorbiti, Dar voi din contra ne facem sai urim de parca sub ei am stat 300 de ani, si de parca al rusilor era maresalul ANTONESCU, cel care a dat comanda sa impuste moldovenii de peste PRUT.
  Stiti, generalul Charles de Gaulle spunea ca un patriot isi iubeste propriul popor si nu are nimic contra altor natiuni, dar un natoinalist isi iubeste doar natiunea sa si alte natiuni le uraste. Cine sinteti Dvs daca sinteti contra altor natiuni in republica noastra. De unde atita ura catre acest popor, care au luptat pentru eliberarea intregii europe. Poate aveti ceva contra lui Stalin, dar cei lalti cu ce-s de vina?Da au trimis oameni de la noi in Siberia, dar de ai lor au fost cu mult mai mult in gulaguri lagare si decedati in lupta cu fascistii. Si datile voie macar celor veterani care la noi au ramas sa se mindreasca ca ei tot au contribuit la eliberarea Europei. Cred ca Dvs si partidul vostru trebuie sa-si ceara cel mai mult ertare de la acest popor, pentru ca numai voi din 89 incoace ati semanat atita ura in oameni, astfel ca se maninca frate cu frate in tara noastra mica, se fura de la unu la altu si am devenit in 20 ani mai potlogari ca rominii, care sint slaviti in toata Europa de potlogariile lor. In aproape 60 de ani in URSS , moldovenii nu se urau intre ei asa ca acum. Sa stiti doar din cuza voastra ne aflam acolo unde ne aflam,

 3. Alaia zarea Says:

  Ia lasati mai moale cu analizele critice la articolul dlui Ghimpu. Este unicul politician din RM care inspira incredere, imi este frica sincer sa traiesc in md, dar daca stiu ca mai este Mihai Ghimpu mai sunt sperante ca inca nu este totul pierdut! Iata azi pidarazul de Sulambec prasada s-a dus fara nici o rusine, fara nici o mustrare de constiinta in alianta cu comunistii, lasa sa fie alegeri pldm lui Sulambec prasada nu ia nici 10 voturi! Forta Mihai Ghimpu, am avut incredere in dvs, avem incredere si in continuare, o sula ne mai fura gandonii de tradatori si ocupanti visul de integrare europeana!

 4. subsemnatul Says:

  Ca sa fiu sincer domnule Ghimpu, am cam pierdut increderea in dvs ca politician, dupa ce v-am vazut in emisie directa la ProTV, emisiune InProfunzime. Am sesizat atunci ca desi PL se prezenta inainte de alegeri ca un Partid cu COLOANA VERTICALA, care intr-adevar lupta pentru corectitudine si dreptate, s-a dovedit a fi ulterior un fals, de care a facut uz de cuvinte „galese” pentru a convinge electoratul sa le dea votul la alegerile trecute… Cel putin va garantez ca in persoana mea ati pierdut un sustinator, din motiv ca pozitia dvs vis-a-vis de reglarile de conturi dintre Plahotniuc si Filat a inclinat mai mereu catre una si aceeasi persoana: Ulinici. Sunt ferm convins ca la mijloc este altceva, iar DVS fie sunteti fortat, fie o facetsi cu buna stiinta, sa taceti si sa nu divulgati „afacerile” acestor 2 oligarhi. Lumea, in intreaga tara, este satula pina peste cap de toate certurile si de tot spectacolul care il jucati si il regizati de atita timp la posturile de televiziune sau in presa… Oare nu a fost suficient acel 7 Aprilie pentru a va dovedi pentru a nu stiu cita oara ca poporul acestei tari este dornic de schimbare? Dar asa e natura umana: odata ajunsa undeva sus, nu o dai jos nici cu bita… Pacat domnule Ghimpu, ar trebui sa dati dovada de mai multa hotarire in actiunile dvs ( ma refer aici la PL, ca forta politica pe arena nationala), pentru ca omul apreciaza promtitudinea, si nu smiorcaielile. In fine, tind sa cred ca PL-ul va incerca in ceasul de apoi sa isi spele imaginea cea „inocenta”, pe care o tot subliniaza adesea, facind trimitere la zicala: „sunt mic, nu stiu nimic”. Nu avem pirghii in stat, etc… Pirghii sunt, dorintsa nu prea… Nu sunt sigur ca comentariul meu va fi publicat pe pagina dvs, insa inca o data mentionez: poporul a obosit de atita circ pe care-l face AIE… As dori sa am din nou aceeasi parere BUNA despre PL pe care am avut-o si anterior, dar acest lucru se poate intimpla doar prin actiuni concrete… Pe care acest popor le vrea din partea tuturor actorilor politici din RM…

 5. Adelina Says:

  Trist că o componentă a AIE iese din Alianță, cînd îi trebuie, și iar va intra, când ia conveni. Dacă a ieșit , poate asta ar însemna să iasă și din funcție? Nu cedați, dle Ghimpu, șantajului. Nu cedați presiunilor. Lumea îi adoră pe învingători. Prin această conferință PLDM își bate joc de celelalte partide care l-au adus la putere. PCRM-ului totul îi convine: să distrugă PD-ul pentru ca să adune electorat, să distrugă PL-ul pentru ca să prea Primăria…Iar PLDM îi folosește când îi trebuie… Dați toate materialele despre furturile lor, să știe lumea cine sunt…

 6. MIHAI GHIMPU: Calea integrării europene înseamnă şi a integrării naţionale | Ion Petrescu Says:

  […] E greu, dar adevărul e de partea noastră şi sunt convins că vom învinge şi de data aceasta, asa cum am învins în lupta pentru limba română şi alfabetul latin, pentru Tricolorul nostru, pentru tot ce am obţinut, inclusiv Independenţa, care ne-a deschis calea integrării europene, ceea ce înseamnă şi calea integrării naţionale. Read more […]

 7. ds Says:

  Bună ziua domnule Mihai Ghimpu, un articol destul de bun aș zice, va avea o oareacare influență asupra publicului dumneavoastră, însă consider ca nu e deajuns doar aceste vorbe, până la urma contează mai mult faptele, acțiunile pe care le faceți și nu cred că poate să conteste cineva acest lucru.
  Citeam cu câteva zile în urmă un articol, referitor la faptul că partidele au intrat în campania electorală, nimic deosebit până aici, însă cât considerați că societatea civilă va tolera această guvernare?! Cum credeți ca va vota populația de la sate? Pe ce se va baza alegerea lor? Nu credeți că mulți dintre ei habar nu au de politica AIE!?
  De foarte multe ori am fost martor la discuțiile lor și pentru ei toți sunt la fel, toți sunt hoți. Nuștiu de ce dar la viitoarele alegeri se va vota pe bază de emoție, cei care s-au prezentat mai bine vor avea de câștigat?
  PL face o mare greșeală din cauza că nu valorifică latura pe care o promovează cel mai mult, mă refer aici la cei care susțin idealurile românești. Din acest segment Partidul ar putea scoate un număr foarte mare de susținători, dar nu înțeleg de ce n-o face.
  Mai sunt multe probleme pe care trebuie sa le rezolvați în acest scurt timp.

 8. Ana Says:

  Mi-a placut foarte mult acest articol… „Puterea pasarei e in aripi, puterea omului e in prietenie …”

  p


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: