Ghimpu va câştiga alegerile prezidenţiale, editorialist

sursa: hotnews.md

Inundaţiile din statul românesc situat între Prut şi Nistru au avut  efecte neaşteptate pentru liderii politici de la Chişinău. Primul este accelerarea decomunizării de facto a Basarabiei. Cetăţenii din zonele afectate de revărsarea apelor în Republica Moldova au văzut, pentru prima oară în istoria ultimelor două decenii, că nu autorităţi comuniste le-au oferit o mână de ajutor, ci acelea care s-au delimitat public de partidul lui Voronin. Mai mult, pentru întâia dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, militari români au trecut Prutul, pentru a ajuta fraţii de sânge să depăşească izbeliştea inundaţiilor. Aşa se face că  trei cetăţeni din localitatea Cotu Morii au fost salvaţi de pompieri români, din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, detaşaţi acolo pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din Republica Moldova.

Al doilea efect este vizualizarea, la scară naţională, a eforturilor actualilor deţinători ai puterii, de sprijinire concretă a conaţionalilor afectaţi de revărsarea apelor. Pe micul ecran au devenit vizibili un preşedinte calm, un premier dinamic şi miniştri care au soluţii viabile. Astfel, ministrul apărării a trimis militari să ajute pe sinistraţi şi a dispus să fie ridicate corturi ale armatei pentru cei rămaşi fără case.

În acest context, ceea ce părea un succes al comuniştilor din Chişinău – decizia Curţii Constituţionale de anulare a decretului preşedintelui Mihai Ghimpu privind ocupaţia sovietică – se întoarce ca un bumerang împotriva lor. Pentru că, în campania pentru alegerea viitorului preşedinte, candidatul comunist – Voronin sau cel sprijinit de el în turul întâi – va fi vulnerabil şi la capitolul respectului faţă de adevărul istoric. De ce? După referendumul din septembrie, privind modalitatea de alegere a preşedintelui, va fi discutat în parlament, în octombrie, raportul comisiei instituite de Ghimpu, privind abuzurile comise în perioada comunistă. Concluziile raportului vor diminua şansele comuniştilor la alegerile din noiembrie.

Astfel, Alianţa pentru Integrare Europeană va alcătui majoritatea şi în viitorul parlament – atunci ajungând 51 de mandate, nu 52, ca până acum. Dar, Marian Lupu nu va mai fi alesul A.I.E., ci contracandidatul lui Mihai Ghimpu şi Vlad Filat.

Pentru forţa sa, temerară, de consolidare a conştiinţei naţionale, aşa cum au dorit tinerii manifestanţi din primăvara anului 2009, Ghimpu va ajunge în turul doi. Şi îl va câştiga.

3 răspunsuri to “Ghimpu va câştiga alegerile prezidenţiale, editorialist”

 1. Popa Duhu Says:

  Traiasca Romania Mare peste puhoaiele de apa de la Prut !

 2. MIHAI GHIMPU: SUNT LIBERAL, ÎMI PLACE LIBERTATEA | Ion Petrescu Says:

  […] pe prima pagină este inserat şi un editorial preluat din […]

 3. Hanibal Says:

  Sa dea Dumnezeu!
  Sper ca AIE nu va insista in continuare sa mearga cu un singur candidat in persoana lui LUPU, asta este foarte periculos si a dezamagit enorm de mult. Ar fi o greseala capitala.
  Pe de alta parte dl. Ghimpu a aratat ca are sange in instalatie, felicitari. Va rog de asemenea, sa incercati unirea fortelor de dreapta, anticomuniste intr-un singur partid national, ca-s cam multi liderasi si rup din voturile electoratului anticomunist.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: