Interviu pentru radio Europa Liberă: „Noi, liberalii, vrem să fim acolo unde se guvernează pentru oameni, nu împotriva lor”

interviuAlegerile au trecut de peste o lună şi în ciuda declaraţiilor de atunci ale liderilor partidelor pro-europene că se va realiza cât de curând o coaliţie şi un guvern va intra în acţiune „pentru că a fost înţeles mesajul alegatorilor”, iată că de o luna se bate pasul pe loc. Sigur, ni se reamintește, au fost şi sărbătorile, dar chiar şi cu sărbători oamenii aşteaptă să vadă ce anume au înţeles politicienii din votul dat de moldoveni pe 30 noiembrie. Europa Liberă l-a intervievat pe liderul PL, Mihai Ghimpu:

Europa Liberă: La ce se pot aştepta cetăţenii, dacă nu se poartă aceste discuţii la masa de negocieri între partidele care sunt datoare să formeze o majoritate parlamentară?

Mihai Ghimpu: „Cetăţenii cum au votat aşa să trăiască. În 2009 ne-am întrunit şi eu, fiind unul dintre cei mai în vârstă şi ca politician, le-am zis: „Luaţi-vă ce doriţi, să fiţi alianţă”.”

Europa Liberă: Şi acum nu ziceţi tot aşa?

Mihai Ghimpu: „Nu mai zic.”

Europa Liberă: De ce?

Mihai Ghimpu: „Fiindcă au mers prea departe.”

Europa Liberă: Şi acum PL cu ce ofertă vine?

Mihai Ghimpu: „Eu am zis să ia funcţii, dar ei au luat şi Banca de Economii, şi Aeroportul, şi vor să ia şi Calea Ferată, şi tot absolut.”

Europa Liberă: PL cu ce ofertă vine acum?

Mihai Ghimpu: „Noi vrem regula europeană – cine are mai multe mandate acela convoacă partidele cu care vrea să facă majoritate. Ne-au invitat, am fost. Într-o lună de zile să te întâlneşti de patru ori – mă scuzaţi, vă rog.”

Europa Liberă: S-au strecurat informaţii care spuneau că domnul Ghimpu râvneşte la fotoliul, la jilţul şefului statului şi de aceasta s-au împotmolit aceste negocieri.

Mihai Ghimpu: „Aceasta le este convenabil lor, fiindcă au televiziuni, bloggeri, analişti politici. Cum adică poate fi învinuit Ghimpu că noi vrem funcţii?”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu îşi vrea funcţia de şef de stat?

Mihai Ghimpu: „Ştiţi bancul care circulă prin Chişinău? Că soţia mea, zice, cere câte o mie de lei. Şi ce face cu banii aceştia? Unde îi cheltuie? Dar ce crezi că îi dau? Aşa şi aici, Ghimpu vrea funcţii, dar Ghimpu nu deţine funcţii. Nouă ne revin – deţin alţii. Nu mai merge aşa. În caz că lucrurile mergeau în direcţia în care am dorit noi şi cetăţenii – schimbarea – atunci poate să rămână cum a fost. Dar cum este noi nu putem şi nu avem dreptul să acceptăm să rămână cum este. Ca să spun lucrurilor pe nume, în 2009 în buget erau minus opt miliarde de lei. Acum ştiţi care e gaura? 13 miliarde de lei. Aşa vor să meargă? Toate funcţiile lor, ca să ia mai departe, să nu rămână nimic în republica aceasta?

Europa Liberă: Dar până acum un an şi dumneavoastră aţi guvernat, domnule Ghimpu.

Mihai Ghimpu: „Până la noi nu a fost aşa ceva. Tocmai când ne-au scos pe noi de la guvernare, de atunci s-au pornit toate lucrurile în direcţia aceasta. 3,5 miliarde de lei ca să nu fie criză în sistem bancar date de Banca Naţională pentru Banca de Economii. Trebuie acum să vină Parlamentul şi să votăm, guvernul a dat garanţii, Banca Naţională nu poate introduce administrare specială şi da bani să acopere până nu are garanţia statului. Statul reprezintă guvernul.

Acum aceste 3,5 miliarde trebuie să le întoarcem Băncii Naţionale, fiindcă s-au luat din fondul băncii, care e mai mult de jumătate ceea ce s-a luat. Trebuie să emitem hârtii de valoare. În fiecare an noi trebuie în buget să introducem 700-800 de milioane ca să întoarcem suma aceasta înapoi. Dacă venim la guvernare, cum vor ei, noi trebuie să ne asumăm şi această responsabilitate. Lumea va zice: „Aţi mers împreună. Ce aţi făcut? Ce aţi schimbat?”. Noi, din contra spunem: „Domnilor, având în vedere situaţia din zonă, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în zona noastră, peste deal, căderea rublei, hrivnei. În zona aceasta este foarte grav. Situaţia cu gaura aceasta de 13 miliarde, haideţi să mai reducem din ministere, să facem reforma administrativ-teritorială.”

Europa Liberă: Am auzit că vreţi să fie comasat Ministerul Sănătăţii cu Ministerul Muncii. Am mai auzit că vreţi să comasaţi Ministerul Transportului cu Ministerul Dezvoltării Regionale.

Mihai Ghimpu: „Nu. Aici trebuie de dizolvat nişte ministere. Deci, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, trebuie să terminăm cu monopolul acesta sovietic, trebuie de dat la primării şi celelalte atribuţii care sunt să le dăm la alt minister. La fel şi Ministerul Tineretului şi Sportului. Ce ne trebuie nouă Ministerul Tineretului şi Sportului fără bani? Pentru ce? Ca să râdă tineretul de noi şi să spună: „Aceasta e atitudinea faţă de noi?”. Sau Ministerul Tehnologiilor Informaţiei? Ce ne trebuie nouă minister de felul acesta? Avem o sumedenie de agenţii – Apele Moldovei, Pădurile – la Ministerul Mediului. Turismul – la Ministerul Culturii, că a fost înainte şi a fost corect. Deci, noi având patru ani foarte grei din punct de vedere economic şi social, trebuie să ne gândim cum vrem să guvernăm statul acesta.

Lumea ne va lua într-o bună zi în furci. Eu nu vreau să mă ia lumea în furci, că nu am nicio vină absolut nici la BEM, nici la Aeroport, nici la găurile acestea negre, la nimic absolut nu am. Din contra, noi am adus, fiind în afara guvernării, 400 de milioane de lei am întors bugetului prin sesizarea la Curtea Constituţională. Aşa nu mai merge cu noi. Ori schimbarea, ori să se ducă cu comuniştii.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar sunteţi conştient că dacă aceste condiţii pe care le înaintaţi dumneavoastră nu sunt acceptabile poate veni o altă formaţiune cu care fie se creează o majoritate parlamentară, fie se creează un guvern minoritar?

Mihai Ghimpu: „Eu nu vreau să dau prin aceasta votul cetăţenilor pentru distrugerea definitivă a prezentului şi viitorului lor.”

Europa Liberă: Şi sunteţi gata să rămâneţi în opoziţie?

Mihai Ghimpu: „Nu vreau în opoziţie. Eu vreau să construim, vreau să facem lucruri bune, dar nu vreau cum este aşa să rămână.”

Europa Liberă: Dar aşa cum vreţi dumneavoastră nu acceptă PD şi PLDM.

Mihai Ghimpu: „Nu acceptă, înseamnă că nu vor schimbarea. Ei nu vor să combatem corupţia, ei nu vor să se oprească de prihvatizări. Dar aşa eu nu vreau. Eu şi partidul, colegii mei, nu am venit în lupta aceasta pentru a fura cetăţenii. Noi am avem cu totul altă misiune – eliberarea.”

Europa Liberă: Dacă se creează situaţia când PD şi PLDM nu vor să guverneze cu PL, iar PL nu vor să guverneze cu aceste două componente, ce se întâmplă?

Mihai Ghimpu: „Eu am impresia că ei nu vor cu noi şi caută motiv ca să dea vina pe PL. Nu vrem niciun colţişor de bancă, nici din Aeroport, nici din Calea Ferată, nici de tren, nici de avion, de nimic absolut. Noi vrem schimbarea, să combatem corupţia care s-a dezvoltat în anii de guvernare liberal-democratică, să combatem sărăcia care deja macină toate familiile, toţi copiii dezbrăcaţi şi nehrăniţi, şi bătrânii trecuţi prin foamete, război, ocupaţie, prin tot ce doriţi.

Nu se mai poate aşa. Şi alţii miliardari – peste noapte. Democraţia nu e dată ca să îmbogăţească guvernanţii. Democraţia e dată ca cetăţenii să se simtă liberi, în bunăstare, în dreptate şi în prosperitate.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, admiteţi că Moldova ar putea să fie guvernată de un executiv minoritar, format din PLDM şi PD şi susţinut în Parlament de PCRM?

Mihai Ghimpu: „Noi, liberalii, vrem să fim acolo unde se guvernează pentru oameni, nu împotriva lor. Aceasta e toată poziţia Partidului Liberal în toată discuţia aceasta. Noi nu mai vrem să fim pur şi simplu maşina de vot. Noi să votăm, chipurile, integrarea europeană, dar de aici totul se ia şi lumea e tot mai săracă şi mai nemulţumită. Noi nu vrem să contribuim la compromiterea definitivă a democraţiei.”

Europa Liberă: Aţi putea rămâne în opoziţie, domnule Ghimpu.

Mihai Ghimpu: „Eu nu am venit în politică pentru ca să fiu la guvernare, nu m-am văzut niciodată boier, ministru, preşedinte, prim-ministru. Nu acesta este scopul vieţii mele. Eu am venit pentru a ajuta să vadă măcar o rază de fericire cetăţenii aceştia care atâta au suferit din toate părţile şi în toate timpurile.”

Europa Liberă: Deci, se va convoca o şedinţă a Parlamentului pe 12 ianuarie, aşa cum s-a cerut?

Mihai Ghimpu: „E treaba lor. Habar nu am. Aud că Ghimpu e la schiuri. Eu trebuia să merg în altă parte, mai departe şi special m-am dus aici, în caz că mă sună să mă întorc, de aici în șase-șapte ore sunt acasă.”

Europa Liberă: În România?

Mihai Ghimpu: „Şi de aseară sunt acasă şi nu am fost contactat de nimeni. De ce tot una-două – liberalii? Dimitri Gheorghievici, potoleşte-te, domnule, că nu te mai crede lumea aşa mare politician şi mare patriot, că uite, tu eşti gata să faci alianţă, să salvezi poporul, dar Ghimpu schiază. Eu invers cred, că tu eşti în munţii Austriei şi de acolo dai interviuri.

Mi-e ruşine, sincer să vă spun, de atitudinea, de responsabilitatea şi de faptul cum manipulează. Şi eu i-am rugat: stimaţi colegi, nu încercaţi din nou să manipulaţi cetăţenii având televiziuni, având bloggeri, având analişti politici. Nu trece de data aceasta. PL de data aceasta nu merge la faptul că să venim să furăm, să sărăcim statul acesta, cetăţenii mai departe. Gata, punctum, până aici.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, cei trei lideri, v-aţi întâlnit într-un format restrâns?

Mihai Ghimpu: „De patru ori.”

Europa Liberă: În cercul acesta restrâns, trei lideri?

Mihai Ghimpu: „Da. Şi una-două se învârt în jurul preşedintelui. Că preşedintele e în funcţie, dar ce, noi vrem acum să-l împărţim pe preşedinte? Conform regulilor, când îţi asumi actul guvernării, aceasta înseamnă şi pârghii. Pârghii înseamnă funcţii. De ce PD să aibă şi spicher, şi preşedinte? Le-am cedat data trecută, au deţinut funcţia de preşedinte care a fost. Acum iar vor? Să semnăm acordul şi să se ducă dacă nu cu Zinica, să se ducă cu Fiodorica la Bruxelles şi pe la Moscova? Nu mai merge aşa. Gata, Ghimpu o dată crede în oameni. Şi pentru binele cetăţenilor am cedat şi funcţii, și am acceptat și referendumul acela ca să fie președintele ales, cu toate că e o tâmpenie, că am avut doi președinți aleși și nu s-a fericit lumea. Aici depinde de om.”

Europa Liberă: PL vrea pârghii, dacă guvernează.

Mihai Ghimpu: „PL vrea, dacă merge la guvernare, guvernarea înseamnă responsabilitate, responsabilitate nu poate fi fără pârghii. Doi, PL nu mai vrea să avem organe de drept care sunt corupte, și politizat, și cei mai corupți. Duceți-vă și vedeți, dimineața când vin la serviciu, cu 2000-5000 de lei salarii, de unde au ei vile cu trei etaje în sus, cu trei în jos, BMW și Porsche? De unde ai, dacă eu știu că tu ai salariul de 3000 sau 5000 de lei? Ajunge! Cum să vă spun, se folosește statul și votul cetățenilor, adică democrația. Eu nu mai vreau așa democrație. Vreau schimbări. Guvernarea e pentru oameni.”

Europa Liberă: Se poate ajunge la anticipate, domnule Ghimpu?

Mihai Ghimpu: „Nu mă interesează. Nu port pietre în sân, nu am furat, nu am de gând să fur. Eu vreau să schimbăm lucrurile. Știți de ce? Avem două lucruri foarte importante: cetățenii și sprijinul european îl putem pierde. Iată!

Și pe mine aceasta mă deranjează și la aceasta mă gândesc, nu la funcții, fiindcă dacă ar fi ca funcțiile acestea pe care le vor ei, două, vă dați seama, încă mai spun: „Dar ce, Ghimpu, cu 12 mandate, uite, vrea una din trei funcții”. Eu nu vreau nimic, eu zic: „Hai să stabilim formula actului guvernării,cum guvernăm?”. Responsabilitate și pârghii.

În 2009 câte mandate avea PD? 12. Și ce a ales? Președintele republicii. Și nu Ghimpu alege. Noi suntem al treilea. PLDM alege, PD și ce rămâne PL. Și tot noi suntem vinovați. Zic: luați-vă, domnule. Nici nu vor deschis să spună: noi vrem două. Nu. „Ei, că vedeți, că nu e, că peste un an și trei luni să împărțim”. Domnule, funcția de președinte, de prim-ministru și de spicher se alege de către Parlament. Gata. Dacă tu ai de gând să vii cu trup și suflet, înseamnă că trebuie de la A până la Z, totul inclus în acord. Tot, ca să nu fie probleme ca data trecută, să te trezești pe la spate, pe la Bruxelles cu Zinica.”

Europa Liberă: Păi, data trecută ați făcut anexe, domnule Ghimpu. Și le-ați făcut în secret.

Mihai Ghimpu: „Și cu anexe ei s-au dus. Cu acord scris, și ei s-au dus cu Zinica.”

Europa Liberă: Cu doamna Greceanîi.

Mihai Ghimpu: „Cu o Zinică pe la Bruxelles. Așa lumea vorbea, că „a fost Zinica pe la noi”. Dar acum noi nu însemnăm nimic și nimic, tot așa tulbure, chestii. Și una-două PL e vinovat, că Ghimpu vrea funcții. Ghimpu nu vrea nimic decât să aibă obraz față de cetățeni și față de PL fiindcă așa cum a fost nu va mai fi, ca să folosească PL. În primul rând au făcut tot posibilul să distrugă PL și când au văzut că nu le-a mers, „hai măcar acum să-i compromitem, să-i punem așa ca să zică lumea: „Ei, dar ce-i mai votăm pe aceștia, vedeți că totuna conduce Plahotniuc și cu Filat”.  Ghimpu n-a fost condus și nu va fi condus absolut de nimeni, decât de conștiința proprie, de cauză și de oameni care dau votul pentru PL. Și în numele cetățenilor, voi merge numai pe calea corectă, calea cea dreaptă.”

Europa Liberă: Și dacă PCRM, în frunte cu Vladimir Voronin, le acordă sprijin, vă pomeniți în opoziție dumneavoastră și socialiștii.

Mihai Ghimpu: „Nu pomeniți de aceia, că aceia în genere sunt niște prăpădiți năuciți, nu știu pe ce lume se află. Lăsați-i pe aceia în pace.”

Europa Liberă: Dar vedeți o coaliție largă cu comuniștii, fără PL?

Mihai Ghimpu: „Nu mai văd. Care comuniști?”

Europa Liberă: Fără PL cu comuniștii…

Mihai Ghimpu: „Lasă-i să se ducă. Dar ei de acolo sunt veniți.”

Europa Liberă: Dar admiteți?

Mihai Ghimpu: „Dar lasă-i să se ducă, că ei de acolo sunt veniți.”

Europa Liberă: Totuși, admiteți așa ceva?

Mihai Ghimpu: „Pe ei îi privește, ei decid, nu eu. Eu nu vreau să fie comuniștii la guvernare, dar vreau ca ei să înțeleagă că așa nu se mai poate. Și cu minciunelele, cu faptul că poate Ghimpu a ceda, că cursul european, că să nu se ducă cu comuniștii – pofta în cui! Ghimpu cedează numai atunci când vede că se face pentru oameni. Când pentru interes propriu: bănci, aeroporturi ș.a.m.d. – nu.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar PCRM a lansat un apel și așteaptă să fie invitați la negocieri. A declarat-o Europei Libere chiar liderul fracțiunii comuniștilor, Violeta Ivanov.

Mihai Ghimpu: „Dacă nu le place Ghimpu, lasă să se ducă să se îmbrățișeze cu Voronin, că e mai bun. Comuniștii sunt mai buni, Voronin e mai bun: mai puține ministere trebuie să ia comuniștii. Acestea-s jocuri, ei nu se duc cu comuniștii. Ei vor pe noi să ne îndoaie.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar cine pe cine șantajează?

Mihai Ghimpu: „Nu e șantaj, pur și simplu, este lipsă de respect. Le-am spus: ori suntem o echipă care ne asumăm situația care este, de care noi nu avem nicio vină, ceea ce s-a creat, voi ați guvernat, dar cu toate acestea oi suntem gata să răsuflecăm mânecile și schimbăm lucrurile, ori altfel descurcați-vă singuri. Fiindcă beleaua aceasta, și gaura aceasta, și tot ce ați făcut ați făcut voi împreună. Și plus la aceasta, ați vrut să distrugeți PL. Au făcut tot posibilul, ca să omoare PL. Știți de ce? Dacă nu era PL, atunci acea drumul deschis spre comuniști. Dar cu cine altfel? Nu ai cu cine. Ghimpu, iaca așa, a făcut politică proastă, nu a trecut pragul, el e vinovat iar. Cum nu ai da, Ghimpu e vinovat.

Europa Liberă: Partajarea funcțiilor rămâne a fi mărul discordiei pentru a se urni carul din loc, pentru a se crea această majoritate în Legislativ.

Mihai Ghimpu: „Avem și la program, avem probleme și cu programul, vedeți că și cu structura avem probleme, ei nu acceptă.”

Europa Liberă: Ce ministere ați dori să revină PL?

Mihai Ghimpu: „Dar nu putem vorbi nici ei, nici noi despre ce revine. Formula, cum stabilim, cum e la moldoveni – care e mai obraznic ia și care e mai modest și mai cu simț – ce-i rămâne, cum a fost în 2009. Ori formula europeană: unu-unu-unu. Ne-am luat ale noastre câte revin, patru, gata, mai mult nu vrem nimic.”

Europa Liberă: Se mai zvonea că insistați să vă revină Ministerul Transporturilor.

Mihai Ghimpu: „Nu am discutat niciun minister. Noi nu am hotărât încă formula. Dar formula cuprinde și aceste trei funcții în stat. Hai să vorbim deschis: cum adică PL la guvernare, dar fără pârghii? Dar de ce atât de mult vor ei ca Ghimpu să nu dețină funcții? Cui nu-i place Ghimpu să fie într-o funcție de stat?”

Europa Liberă: Poate mergeți procuror?

Mihai Ghimpu: „S-a terminat cu partidele democratice și cu ceilalți, să merg eu procuror. Eu am venit pentru a face politică.”

Europa Liberă: Păi, lăsați să se înțeleagă că totuși ați dori o funcție.

Mihai Ghimpu: „Nu doresc eu.”

Europa Liberă: Una din cele trei funcții.

Mihai Ghimpu: „Da, una din cele trei funcții să aparțină PL. Aceasta înseamnă guvernare.”

Europa Liberă: Funcția de președinte abia în 2016 va fi vacantă, domnule Ghimpu.

Mihai Ghimpu: „Dar ce contează? Nu o împarte nimeni de acum. Dar lasă să și-o aleagă ei. De unde eu știu? Poate vor alege președintele ei. Nu știu ce vor alege. Formula.”

Europa Liberă:  Și răspunsul dumneavoastră: cum formați actul guvernării?

Mihai Ghimpu: „Echilibru trebuie să fie. Echilibrul trebuie să fie și în funcțiile prime în stat, și între ministere, în tot. Fiindcă mandatele sunt diferite, ministerele, instituțiile – diferite, dar răspunderea e egală în fața cetățenilor. Iată unde e problema. Și de aceea eu vreau să fie corect, responsabilitatea, trebuie să fie echilibru în puterea pe care ți-o asumi.”

Europa Liberă: Dar acest blocaj al negocierilor poate duce la instabilitate politică?

Mihai Ghimpu: „Dar nu este blocaj.”

Europa Liberă: Dar nici stabilitate politică nu e.

Mihai Ghimpu: „Dar nu e dorință. Nu este blocaj.”

Europa Liberă: De ce nu-i convocați dumneavoastră.

Mihai Ghimpu: „Nu.”

Europa Liberă: Cine așteptați să vă sune? Ieșiți cu inițiativa.

Mihai Ghimpu: „Dar de ce să sun eu?”

Europa Liberă: În interesul statului, ca să fie rezolvată problema.

Mihai Ghimpu: „Deocamdată nu văd interesul statului, văd alte interese.”

Europa Liberă: Știți cum e, cel mai în vârstă, cu mai multă înțelepciune convoacă el…

Mihai Ghimpu: „Am făcuta aceasta în 2009 și 2010.”

Europa Liberă: Repetați, domnule Ghimpu. Convocați-i la discuție.

Mihai Ghimpu: „Ne întâlnim în zadar. Ei trebuie să discute la partid și să vină cu decizii, dar ei vin: „Iaca așa…”. Și eu am spus: „Pentru ce ne întâlnim noi? Pentru ce noi organizăm întâlnirile experților, să vină să stea câte trei-patru ore degeaba? Hotărâți-vă odată!”. Deci, aceasta e poziția PL. Nu vreți, duceți-vă cu comuniștii și împărțiți dar toate funcțiile, atribuțiile, averea ș.a.m.d. Și gata!”

Europa Liberă: Și negociatorii acum nu au nimic de spus…

Mihai Ghimpu: „Dar ce să facă? Ei cam au pregătit totul, dacă înțelegerea se găsește sus. Am convenit să ne întâlnim câte trei de-amu. Bine, iată, aștept câte trei, noi suntem gata și câte trei.”

Europa Liberă: Aţi pomenit ceva mai devreme că ar putea cetăţeanul să ia politicul în furci.

Mihai Ghimpu: „Eu vreau să vă spun că vor fi patru ani foarte grei datorită lor.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi datorită lor, ei spun datorită dumneavoastră. Şi tot aruncaţi pietrele unul în grădina altuia.

Mihai Ghimpu: „Nu. Eu vorbesc ce a fost până acum. De ce noi avem votul acesta având şi Acordul de Asociere, şi liberă circulaţie? De ce noi avem votul care îl avem?”

Europa Liberă: De la cetăţeni?

Mihai Ghimpu: „Da, de la cetăţeni. Înseamnă că guvernarea a fost proastă, lumea a pierdut încrederea. Aici e problema. Banca de Economii şi Aeroportul au pus capac la toate. Nu mai vorbim de toate celelalte mărunte.”

Europa Liberă: Dar unde este statul Republica Moldova, dacă aceste două instituţii au pus capacul la toate? Există statul Republica Moldova? Sau e unul falimentar?

Mihai Ghimpu: „Statul acesta nu trebuia să-l votez eu. Financiar încă el rezistă.”

Europa Liberă: Cât?

Mihai Ghimpu: „Depinde cum se va guverna mai departe. Am ajuns unde lucrurile trebuie serios, cu multă responsabilitate, toate puse ca la nemţi. Nemţii au un acord. Germania are probleme? Toate virgulele sunt puse pe sute de pagini. Aşa vrem şi noi.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar aceasta decideţi dumneavoastră împreună cu domnul Filat şi cu domnul Lupu.

Mihai Ghimpu: „Dar ei nu vor şi gata. Ei se învârt în jurul la, aşa, să mai iasă, cred că liberalii sunt buni, se poate de amăgit, de manipulat, nu ştiu cum.”

Europa Liberă: Nu au înţeles ei până astăzi cine e Mihai Ghimpu?

Mihai Ghimpu: „Aceasta mă întreb şi eu nu o dată. Ei cred că Mihai Ghimpu e cel care a fost în 2009: luaţi-vă tot numai să fie alianţă. Da, pentru oameni, dar nu pentru sărăcie, mizerie şi corupţie.”

Europa Liberă: Deci, continuă negocierile?

Mihai Ghimpu: „Eu, decât să fiu blestemat de oameni, mai bine mă dau deoparte. Eu nu mai vreau. Eu am crezut în 2009 cu adevărat…”

Europa Liberă: Dumneavoastră de unul singur vă dați deoparte sau vă dau deoparte?

Mihai Ghimpu: „La moment, la ziua de azi ei ne dau deoparte. Noi nu cerem nimic. Ei sunt cei care aleg, nouă – ce ne rămâne.”

Europa Liberă: Vă contraziceți, că ziceți că cele trei funcții trebuie să fie împărțite, ca responsabilitatea să fie egală, după care susțineți că nu cereți nimic.

Mihai Ghimpu: „Aceasta înseamnă pârghii pentru actul guvernării. Atunci când eu spun: „Eu vreau asta și gata, nu mă interesează, vreți cu noi, nu, cu comuniștii”, aceasta înseamnă cerințe. Dar noi nu cerem, noi spunem formula, formula pe verticală.”

Europa Liberă: Și așteptați formula aceasta să o elaboreze cine?

Mihai Ghimpu: „Dacă ei aleg X, Y, ei aleg primii, luăm, de exemplu, trei funcții, ei aleg primii. Cum poți învinui PL aici? Ne deranjează, cum am spus, să fie echilibru şi pe verticală, căci răspunderea este aceeaşi. Din 2016, din 2026, nu contează. Cert este că toate funcţiile se partajează între partidele care formează majoritatea parlamentară.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră, toţi trei, nu aveţi curajul să vă spuneţi toate lucrurile acestea în faţă?

Mihai Ghimpu: „Eu le spun. De aceea şi nu sun eu să-i convoc, cum spuneţi dumneavoastră. Nu vreau, fiindcă eu ştiu că e degeaba. Ei cred aşa: „Hai, tot întindem, întindem” şi când va fi ultima clipă și vor începe iarăşi mitinguri ca atunci la Teatrul de Operă. Vă amintiţi? „Ghimpu vrea alegeri anticipate, vrea să aducă comuniştii”. Ei au luat funcţiile, au luat tot şi Ghimpu e vinovat. Dar să aduceţi voi acum şi toată Rusia aici, degeaba. Şi acum am spus: PL are o decizie a partidului şi nu am dreptul să o încalc. Şi gata. Noi vrem guvernare pentru oameni şi nu pentru sărăcirea lor.”

Europa Liberă: Mulţi se întrebau cum să facă parte PL din această coaliţie eventual majoritară, dacă el optează pentru integrarea euroatlantică, în UE şi NATO?

Mihai Ghimpu: „Şi aici avem problemă, că NATO… Hai dar relaţii strategice cu Rusia. Strategice şi ei vin cu tancurile şi noi stăm, relaţii strategice şi ne îmbrăţişăm. Oameni de stat trebuie să fim. A fi deputat, preşedinte de partid e una, om de stat e cu totul alta. Trebuie să vezi lucrurile cu zece paşi înainte. Pe noi nu ne-au învăţat şi nu au vrut să ne înveţe sau să prindem, să însuşim lecţia din 1992, când a intrat rusul cu tancul la noi. Acum a intrat în Ucraina, noi toţi stăm: „Nu NATO! Nu!”. NATO e scut. NATO nu e tanc rusesc. NATO e scut. Am avut relaţii strategice. Şi Ucraina a avut relaţii strategice cu Rusia. Şi vedeţi acum? Putin ca şi la noi spune: „Noi suntem pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, respectăm suveranitatea”. Dar de aici ne bombardează, înarmează şi aduc, şi dau, şi fac. Şi noi stăm şi spunem: „Nu, noi nu vrem. Ghimpu, nu, lasă NATO. Care NATO?”. Domnule, eşti om de stat, trebuie să te gândeşti ce va fi mâine cu copilul tău, dacă nu te interesează copiii altora şi părinţii tăi sau alţi părinţi. Suntem între două state – România e membră NATO şi Ucraina deja a făcut demers şi au spălat neutralitatea aceasta, au dus-o pe râpă. Noi stăm între aceste două state care astăzi una e membră şi mâine alta şi noi stăm, nu, noi stat neutru. Cu armata Rusiei pe teritoriul nostru şi noi stat neutru. Doamne fereşte! Eu nu mai vreau să mă joc de-a guvernarea. Gata, s-a terminat, nu mai vreau. Ori guvernăm ca oameni de stat, responsabili, pentru oameni, pentru a dezvolta democraţia, pentru a pune pe picioare legea, funcţionarea ei, indiferent primar, procuror, poliţist, judecător, toţi trebuie să înţeleagă că până aici, s-a terminat, mai departe nu există posibilitate de a ne juca de-a democraţia.”

Europa Liberă: Actualul guvern rămâne în exerciţiu până se numeşte un alt premier?

Mihai Ghimpu: „Până se desemnează şi vine cu noul cabinet. Totul se face pentru ca PL să zică: „Dar noi nu vrem cu voi” şi să dea vina pe noi. Aceasta e toată politica lor. Diacov, de fapt, e oleacă cu limba mai lungă şi a spus: „Puneţi-vă pofta în cui”. Noi vrem să fim la guvernare, fiindcă guvernare înseamnă pentru oameni, pentru cursul european, dar nu vrem aşa cum a fost, noi vrem o cu totul altă guvernare. Dacă vreţi cu comuniştii din start, duceţi-vă cu comuniştii. Nu încercaţi să folosiţi PL, că nu va merge. Nu va merge. Şi lumea nu e proastă. Nu numai alegătorii noştri, dar toţi cetăţenii văd lucrurile care se întâmplă la noi.”

Europa Liberă: Dar admiteţi că varianta cu PL are şanse tot mai mici?

Mihai Ghimpu: „Noi am mai trecut prin aceasta.”

Europa Liberă: Am mai auzit şi altceva. Variantă cu guvern minoritar şi Plahotniuc ales preşedinte în 2016.

Mihai Ghimpu: „Chiar am pus întrebarea: „Am impresia că voi vreţi două funcţii, şi de spicher, şi de preşedinte al republicii?”. M-am gândit şi eu. Dar foarte interesant va fi – Plahotniuc – preşedintele republicii, Vlad Filat – prim-ministru şi Lupu – spicher. Trăiască democraţia! Bravo! Înainte!”

Europa Liberă: Ce vă doriţi cel mai mult acum?

Mihai Ghimpu: „Îmi doresc ca celelalte două partide să conştientizeze situaţia în care ne aflăm, ce avem de făcut. Şi cel mai important este că aceasta poate fi ultima şansă oferită nouă de către cetăţeni, Europa şi Occidentul. Dar, din păcate, vedeţi că totul se reduce la faptul că Ghimpu vrea funcţii. Din punct de vedere, îmi cer scuze de modestie, eu într-adevăr ar trebui să fiu primul care să merit funcţii, fără Ghimpu numai Voronin vă poate fi prieten, şi aceasta temporar. Toată lumea pleacă şi ne blastămă.”

Europa Liberă: S-a pierdut încrederea în toate instituţiile statului, domnule Ghimpu.

Mihai Ghimpu: „Datorită cui?”

Europa Liberă: Politicului, politicianului.

Mihai Ghimpu: „De aceasta PL vrea schimbarea. Fiindcă aceasta înseamnă că peste patru ani de zile vin, mia de procente, partidele pro-ruse şi eu nu vreau să contribui ca să întoarcă republica cursul spre Kremlin. Mai bine deoparte decât să contribui la Uniunea Euroasiatică.”

Interviu preluat de pe pagina Europei Libere de la Chișinău www.europalibera.org

17 răspunsuri to “Interviu pentru radio Europa Liberă: „Noi, liberalii, vrem să fim acolo unde se guvernează pentru oameni, nu împotriva lor””

 1. Gheorghe CLICK Says:

  -AUTONOMIE LOCALA,DESCENTRALIZARE, pentru a lovi in CORUPTIA FILAT -PLAHOTNIUC

  presiunea SOCIETATII CIVILE,a ONG-urilor,pentru:

  -schimbarea constitutiei,

  -EURO-REGIUNI(trei)

  -AUTONOMIE ROMANEASCA EUROPEANA la CAHUL,ca euro-regiune

  astfel PROIECTELE EUROPENE vin din Bruxelles direct la Euro-REgiuni,nu in buzunarul Mafiei Filat-Plahotniuc!

  http://freedomissue.blogspot.ro/

 2. Gheorghe CLICK Says:

  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  DESCENTRALIZARE
  -AUTONOMIE TERITORIALA MOLDOVENEASCA EUROPEANA
  -SCHIMBAREA CONSTITUIEI MOLDOVEI
  -PROIECTE EUROPENE PE EURO-REGIUNI(3) de dezvoltare durabila,direct din Bruxelles,fara coruptia Filat-Plahotniuc
  http://freedomissue.blogspot.ro/
  16 ianuarie 2015 • 12:26 Răspunde
  Chris
  Oleg securistii din Bucuresti de care vorbesti tu sunt alesi si promovati de popor asa ca si moldovenii de peste Prut poarta o vina pentru ce se intimpla in regiunea lor si apoi ai nostril nu sunt cu nimic mai buni chiar mai rai in plus Moldova nu are resurse si bani pentru a face Moldova mare si apoi cui ii trebuie Moldova mare cin poti sa ai o Rominie cu mult mai mare ca tot una avem aceiasi limba doar ca statalistii o numesc Moldoveneasca si recunosc si unirea democratica dintre Valahia si Moldova doar ca sunt suparati ca au numit statul creat Rominia si nu cum era la inceput cu principatele unite
  Pina la urma nu are nici o importanta numele tarii il putem schimba in Dacia de exemplu si nici denumirea limbii nu conteaza ca tot una e aceiasi fie romana sau moldoveneasca nu are inportanta
  16 ianuarie 2015 • 12:21 Răspunde
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  pana sa formezi DACIA MARE cu Burebista Klaus Zamolxe guvernator european in SUE, se formeaza Europa federala.
  16 ianuarie 2015 • 12:24
  Patriotii Moldovei
  Pentru o Moldove Unita trebuie de eliberat ce acum se afla sub ocupatie fascista romineasca. Dar pentru aciasta trebuie de gasit un aliat puternic care sa ne sprijine cauza nationala. Iata de ce trebuie imediat de integrat Republica Moldova in Uniunea Vamala. Respect domnule Pascaru, pentru viziunea si patriotismul adevarat de care dati un bun exemplu intregului popor moldovenesc!
  16 ianuarie 2015 • 12:13 Răspunde
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  Pascaru nu vorbeste de Uniunea vamesilor,pentru ca asa ceva nici nu exista,ci despre UNIUNEA EUROPEANA
  Mai citeste din stiri, LUKASENKO vrea sa se rupa definitiv de Rusia,dupa ce i-au blocat marfurile la Smolensk.
  Mere pere,produse agricole,blocate la vama de Rusia. Belarus si Lukasenko sunt disperati si incearca sa mearga spre Uniunea Europeana
  16 ianuarie 2015 • 12:16
  Patriotii Moldovei
  Uniunea Evropeana nu va sprijini niciodata unitatea statala a Moldovei pentru ca nu recunoaste nici poporul nici limba noastra moldoveneasca. Locul nostrum este linga adevaratii prieteni si frati, adica numai in Uniunea Vamala.
  16 ianuarie 2015 • 12:19
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  trebuie sa cantarim bine,exact,ce si cum facem.
  Pentru ca aici vorbim despre PROIECTE reale,despre ONG-uri,societate civila.Nu stim exact care va fi evolutia anul acesta in Rusia,dupa atatea restrictii,sanctiuni si Embargo,si ce se va intampla la Kremlin cu regimul Putin.
  16 ianuarie 2015 • 12:22
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  DESCENTRALIZARE EUROPEANA= spitalele de stat,trec in administrarea PRIMARIILOR locale
  (adica Spitalul din BALTI,nu mai apartine statului=Guvernului ,ci primariei BALTI)
  Mai bine MOLDOVEAN PE AUTONOMIE TERITORIALA EUROPEANA la CAHUL
  decat mort de foame cu guvernul corupt VLAD FILAT-PLAHOTNIUC,care fura fondurile europene,si BLOCHEAZA proiecte,daca nu ii iese spaga!
  16 ianuarie 2015 • 12:11 Răspunde
  Nicolae Pascaru
  Pentru homosexsualul de Filimon , javră dispai de pe blogosfera moldovenească că scrii numai prostii şi atac la persoană .Pentru ceilalţi homosexsuali filimonieni , scriti comentarii la temă dacă nu o să vă şterg toate prostiile .
  16 ianuarie 2015 • 12:10 Răspunde
  Nicolae Pascaru
  Nu aduceţi ca exemplu alte ţări, dezapreciind propria ţară. Adică, în America totul este minunat, în Europa – formidabil, la noi, însă, totul merge prost. Posibil, în anumite sfere am rămas, în urmă, avem ce îmbunătăţi, însă critica sterilă n-o să ne ajute să depăşim situaţia, doar va genera pesimism şi lipsa dorinţei de autodezvoltare. Experienţa altor ţări trebuie studiată şi implementată, dar e inadmisibil să subapreciem posibilităţile noastre.
  16 ianuarie 2015 • 12:06 Răspunde
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  cereti autonomie teritoriala EUROPEANA moldoveneasca la Cahul! impotriva mafiei corupte Filat-Plahotniuc,
  pentru
  -SCHIMBAREA CONSTITUTIEI REPUBLICII MOLDOVA(pe trei Euro-Regiuni de dezvoltare,fara raioane sovietice)
  -AUTONOMIE LOCALA economica si DESCENTRALIZARE administrativa.
  Mai pe moldoveneste: BANI-FONDURI EUROPENE,PROIECTE LA CAHUL,venite direct din Bruxelles,fara a trece prin Chisinau(pe la mafia corupta Filat-Plahotniuc)
  16 ianuarie 2015 • 12:08
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  superb!!
  imagineaza-ti o Moldova solida,independenta,si dezvoltata,fara coruptii din Bucuresti care fura fondurile europene.O super-Moldova mare!
  16 ianuarie 2015 • 11:59 Răspunde
  Moldovean roman
  Foarte bine, baieti ! Maladet !
  Doriti reconstituirea Moldovei din bucatile in care a fost sfaramata de rusi?
  Incepeti cu Bucovina de Nord, cu Hotinul,cu Bugeacul,aduceti- le la pieptul maicii Basarabia si pe urma vom putea vorbi si despre Unirea cea mare,cu Romania.
  Ce ziceti,va incumetati sa eliminati si trupele ruse din R.Moldova, sau vorbiti doar asa ,ca sa mai aruncati cu ceva laturi in Romania ?
  16 ianuarie 2015 • 11:59 Răspunde
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  Romania(securistii corupti din Bucuresti,tiganii) au furat si parazitat cel putin 65000 de proiecte europene,fonduri europene pentru fermieri,pentru dezvoltare,pentru MOLDOVA adica Botosani,Vaslui Iasi Galati Suceava Neamt Bacau….
  16 ianuarie 2015 • 12:01
  Patriotii Moldovei
  Nu trebuie inceput cu teritoriile din Ucraina, pentru ca in Uniunea Vamala Ucraina si Moldova vor fi impreuna, iar graniti intre noi nu vor mai fi.
  16 ianuarie 2015 • 12:17
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  Nu exista Uniunea Vamala.
  Nu functioneaza,si datele o dovedesc.Belarus vrea sa iasa din Uniunea Vamala,si sa intre in Europa,dupa ce Rusia impune restrictii lui Lukasenko.
  16 ianuarie 2015 • 12:19

 3. Gadea Says:

  MIHAI GHIMPU-EROU AL NEAMULUI NOSTRU MOLDOVENESC,PENTRU EMANCIPARE,SI INDEPENDENTA

 4. CONTACT EURONEWS Says:

  CONTACT EURONEWS se tine de glume proaste.

  Nu le dati crezare,e bine pe drumul care mergeti,in opozitie.Mai bine asa,decat SCLAV la putere,la un minister fara alocari bugetare,iar toate hotiile FILAT PLAHOTNIUC se vor sparge in capul vostru PL inocent.

  Decat un minister al tineretului,fara BANI si fara proiecte,mai bine lipsa.

  Mai bine in OPOZITIE.

  Insa comentariile cu VACCINURILE sunt reale!

 5. AFARA VOLUNTARII EUROPENI VIOLATORI Says:

  STOP VACCINURILOR CRIMINALE IN MOLDOVA NOASTRA VENITE DIN OCCIDENT SI DIN ROMANIA!!!

  NU NE UCIDETI COPIII CU VACCINURI BCG !!!

 6. AFARA VOLUNTARII EUROPENI VIOLATORI Says:

  Calendarul vaccinărilor obligatorii în Republica Moldova pentru anii 2011-2015

  Vîrsta
  vaccinării
  Imunizarea împotriva:
  Note
  Hepatitei virale B

  HepB
  Tuber-culozei

  BC
  Polio-mielitei

  VPO
  Infecţie cu rotavirus

  RV
  Infecţiei Hib

  Hib
  Infecţiei cu pneumo -coci
  PC
  Difteriei, tetano sului, tusei convulsive
  DTP
  Difteriei,
  Tetano -sului

  DT/Td
  Rujeolei, oreionu-
  lui, rubeolei
  ROR
  24 ore
  HepB-0
  În maternitate
  2-5 zile
  BCG1
  În maternitate
  2 luni
  HepB-1
  VPO-1
  RV-1
  Hib-1
  PC-1
  DTP-1
  Injectabil, HepB DTP Hib în componenţa pentavalent şi PC separat cu diferite seringi;VPO şi RV picături în gură.
  4 luni
  HepB-2
  VPO-2
  RV-2
  Hib-2
  PC-1
  DTP-2
  6 luni
  HepB-3
  VPO-3
  RV-3
  Hib-3
  PC-1
  DTP-3
  12 luni
  ROR-1
  22-24 luni
  VPO-4
  DTP-4
  Concomitent după 16-18 luni după vaccinare.
  6-7 ani
  BCG2
  VPO-5
  DT
  ROR-2
  VPO5 şi DT – primăvara, ROR-2 şi BCG2 – toamna (în clasa1)
  15-16 ani
  VPO-6
  Td
  ROR-3
  ROR-3 – toamna. VPO şi Td primăvara pînă la absolvirea 9 clase.
  Adulţi:20, 25, 30, 35, 40, 50, 60
  Td
  Imunizarea este făcută la atingerea vîrstei.

  Cum să pregăteşti copilul pentru vaccinare?

  ADEVARUL DESPRE VACCINUL BCG – Dr. Christa Todea-Gross
  Filed under: antivaccin,Dr. Christa Todea-Gross,TBC — Mircea Puşcaşu @ 05:07
  Tags: bcg, tuberculoza

  ADEVARUL DESPRE VACCINUL BCG

  De ce este Romania singura tara din UE care face vaccinul BCG la nastere?
  Dr. Christa Todea-Gross

  Acest non‑sens al vaccinării cu BCGeste aspru criticat şi de către D‑na Schnär‑Manzoli, autoarea cărţii Inutilitatea vaccinurilor (ATRA, ianuarie 1995): “Vaccinările repetate cu BCG, recomandate de către Calmette, au provocat adenopatii cervicale purulente şi uneori soldate cu septicemie şi deces”. Este vorba de o tuberculoză generalizatăprin intermediul limfei, putând provoca meningită, osteomielită, otite purulente, leziuni renale grave, cecitate (orbire) etc. Autoarea cărţii arată că “efectul cel mai frecvental BCG este cu certitudine acela de a declanşa tuberculoza, în loc să oprevină”.
  În cartea ei, D‑na Schnär‑Manzoli îl citează pe profesorul Mande, care, la 24 octombrie 1967, denunţă deschis neajunsurile vaccinului BCG, la aproape 50 de ani de la descoperirea lui. De asemenea, profesorul Stephani, de la Universitatea de Medicină din Geneva, a reunit 104 de lucrări, scrise de 82 de autori, despre daunele produse de BCG, în care scrie: “Acest bacil viu invadează sistemul limfatic, unde se instalează conform obiceiului strămoşului său (bacilul tuberculozei bovine). Nimeni nu poate spune astăzi care va fi evoluţia saîn următoarele decenii. Cauza tuberculozei limfatice generalizate este încă necunoscută”. În urma vaccinării BCG, au fost diagnosticate 104 cazuri de otită purulentă, unele din ele fiind complicate cu osteită locală purulentă, cauzăfrecventă a surdităţii.Profesorul de Microbiologie Jean Basset accentuează şi el, alături de mulţi alţi oameni de ştiinţă, complicaţiile frecvente şi grave ale vaccinului BCG. Prof. Lignieres concluzionează:
  – Tuberculoza este cel mai des provocată de însuşi vaccinul BCG; Dr. Scohy se opune nu doar vaccinului BCG, dar şi principiului vaccinării (ceea ce i‑a adus multe necazuri…), motivele fiind expuse în revista Des clefs pour vivre (nr 4, august 1994):
  – Primul pericol al vaccinului BCG constă în capacitatea sa de a provoca ulterior, în mod frecvent, cazuri de tuberculoză, majoritatea fiind grave.
  – Un alt pericol este acela că “antrenează la sugari, automat, o formă atenuată detuberculoză cutanată, care evoluează timp de 6‑9 luni, manifestându‑se cu o stare de subfebrilitate şi o scădere importantă a imunităţii organismului”. În tot acest timp, sugarul mai suportă şi alte vaccinuri, care pot dezechilibra şi mai mult sistemul lui imun. Este motivul pentru care, la majoritatea dintre copiii vaccinaţi la naştere sau cât mai devreme după naştere cu BCG, se observă o predispoziţie la diverse infecţii acute: rinofaringite, otite, laringite sau bronşite repetate.
  Se ştie că tuberculoza, fie că este dată de vaccin sau nu, deschide calea afecţiunilor reumatice. Mulţi se nasc în zilele noastre cu o predispoziţie genetică la afecţiuni reumatice, la care se adaugă şi infecţia TBC, agravându‑le.
  După vaccinarea cu BCG, nu mai este posibilă depistarea precoce a infecţiilor tuberculoase (!), ci doar într‑o fază tardivă, mult mai gravă. La ora actuală există tratamente eficace pentru TBC şi, dacă ar fi depistate de la început, aceste infecţii ar putea fi vindecate cu antibiotice, fără alte complicaţii.
  – Infecţiile tuberculoase depistate la cei vaccinaţi cu BCG, sunt mult mai grave şi mai contagioase decât la cei nevaccinaţi, din cauză că acest vaccin provoacă o reacţie de hipersensibilitate întârziată defavorabilă, cu o cazeificare sub formă lichidă, de cele mai multe ori, care diseminează în întregul organism.
  – Vaccinarea sistematică din Franţa nu a dus la eradicarea acestei boli, ci dimpotrivă, la o creştere a cazurilor de TBC. În Franţa, de mulţi ani, profesori de Medicină cer renunţarea la vaccinul BCG. Doi dintre aceşti medici sunt: profesorul J. Chrétien, pneumoftiziolog la Spitalul Laennec, Paris, şi profesorul J. P. Derenne, pneumolog la Spitalul Saint‑Antoine, Paris, ambii exprimându‑şi dorinţa de mai multe ori în revista medicală Le Concours Médical.
  În Ţările de Jos, după cel de‑al doilea război mondial, existau numeroase cazuri de tuberculoză, fiind condiţii precare de viaţă. Cu toate cănu s‑a practicat deloc vaccinarea în aceste ţări, tuberculoza a fost eradicată.
  Interesant este faptul că aceste ţări prezintă cel mai mic procent de îmbolnăviri cu TBC. Cazurile de TBC din Europa sunt cele mai numeroase în ţărileîn care se practică vaccinarea BCG obligatorie. În Buletinul nr.1 din 1974 al Ministerului Sănătăţii Publice şi Asigurărilor Sociale se observă că acolo unde se practică vaccinarea BCG obligatorie, în ţări ca Bulgaria, Cehoslovacia,Polonia şi Portugalia, cazurile de TBC sunt în creştere. De 5 ani, acelaşilucru se întâmplă şi în Franţa.
  România nu face excepţie: deşi se face vaccinarea în masă “obligatorie” cu BCG încă de la naştere, observăm o creştere marcată a cazurilor de TBC (inclusiv la tineri).
  (…)
  Pe plan mondial. Studiul OMS – certurile repetate legate de vaccinul BCG au determinat Organzaţia Mondială a Sănătăţii să facă un studiu în India, între anii 1968‑1971. OMS a ales un număr de 209 de localităţi, însumând 360.000 de persoane. Toate persoanele au fost testate la tuberculină iar cele cu o reacţie negativă (nevacinaţi) au fost împărţite în două grupe: una a fost vaccinată şi alta nu, ca apoi să fie urmărite timp de 7 ani şi jumătate.
  Raportul OMS, Rapport du groupe scientifique ICMR/ OMS, numero 651‑ Geneve, 1980, a fost următorul: “Vaccinul BCG nu conferă nicio protecţie în termenul celor 7 ani şi jumătate de supraveghere, iar tuberculoza a atins mult mai des persoanele care reacţionaserăiniţial la tuberculină, după vaccinare, decât pe cei care nu prezentaseră nicio reacţie”. Cu alte cuvinte, cei care aveau reacţia la tuberculină pozitivă prezentau o reacţie de hipersensibilitate întârziată care nu‑i proteja de TBC, pe când cei care nu reacţionaseră la tuberculină nu prezentau această alergie întârziată şi erau mult mai apăraţi împotriva tubercuozei.
  Reacţiile adverse şi complicaţiile vaccinului BCG:
  ‑Abcese locale: apar la locul inoculării, la aproximativ 6 săptămâni de la vaccinare şi sunt considerate ca fiind o complicaţie, dacă diametrul leziunii măsoară peste 0,6 cm.
  ‑ Adenopatii: la 13 săptămâni de la vaccin, se constată o inflamaţie a ganglionilor regionali, care deseori se infectează, formându‑se abcese.
  ‑ Osteite şi osteomielite: inflamaţia şi infecţia oaselor, în special a oaselor lungi, care pot apare între 6 luni şi 4 ani de la vaccinare (în medie 12 luni).
  ‑ TBC: forme grave, diseminate, uneori complicate cu menigită tuberculoasă şi deces
  ‑ Otite purulente, soldate uneori cu surditate
  ‑Infecţii frecvente ale căilor aeriene superioare şi inferioare: laringite, rinofaringite, otite, bronşite
  ‑Afecţiuni reumatice.
  ‑Scăderea imunităţii,
  ‑Decesul.
  În concluzie, nu este deloc recomandată vaccinarea BCG a sugarilor, motivele
  fiind concludente. România este singura ţară din UE unde se mai efectuează vaccinarea BCG la naştere! (vezi Anexa).
  sursa: razbointrucuvant.ro/recomandari

  (extras din cartea autoarei Dr.Christa Todea-Gross :
  “Vaccinurile: preventivesau boala? O noua patologie pediatrica”; Ed.Christiana, Bucuresti 2012, p. 321-325,

 7. AFARA VOLUNTARII EUROPENI VIOLATORI Says:

  Un olandez, cercetat penal in Moldova pentru actiuni perverse. Ce facea cu copii de pana la 14 ani
  14.01.2015 18:32

  Embed:
  Un olandez de 23 de ani este cercetat in Moldova pentru actiuni perverse fata de copii de pana la 14 ani. Potrivit procurorilor acesta purta discutii cu tenta sexuala pe internet cu minori si este suspectat ca ar fi vrut ulterior sa abuzeze de ei. Tanarul a fost retinut in ultima zi a anului trecut pe aeroportul din Chisinau, in timp ce incerca sa intre in tara. Astazi el a fost dus la Curtea de Apel, unde avocatul sau a cerut sa fie scos de sub arest. Olandezul se declara nevinovat.

  Inga ALBU, AVOCAT: “Din ceea ce dispun eu ca avocat, probe nu sunt. Sunt doar cateva presupuneri si mie mi-e foarte interesant de ce aceste presupuneri au dus la o retinere ilegala.”

  De cealalta parte, politia spune ca individul, activand ca voluntar intr-o organizatie religioasa, cunostea copii care provin din familii social-vulnerabile. El incerca sa le castige increderea, discutand cu ei pe retelele de socializare despre sex si este suspectat ca ulterior ar fi intentionat sa abuzeze de ei.

  Lucretia ZAHARIA, PROCUROR: “Organul de urmarire penala verifica daca s-au produs careva intalniri. La momentul dat noi nu avem probe despre care eu as putea spune cu certitudine ca da, noi avem copii abuzati.”

  Olandezul a fost retinut dupa ce timp de cateva luni a fost monitorizat de oamenii legii. Procurorii au refuzat sa spuna de cine au fostsesizati. In total, strainul ar fi purtat discutii cu cel putin 3 baieti cu varste de pana la 14 ani. In cazul in care va fi gasit vinovat, acesta risca pana la 7 ani de inchisoare.

 8. AFARA VOLUNTARII EUROPENI VIOLATORI Says:

  http://protv.md/stiri/international/un-olandez-cercetat-penal-in-moldova-pentru-actiuni-perverse-ce—843261.html

  MOLDOVA NOASTRA ORTODOXA ATACATA DE OCCIDENT

 9. AFARA VOLUNTARII EUROPENI VIOLATORI Says:

  EXACT CUM VA SPUNEAM,PEDOFILII HOMOSEXUALI DIN UNIUNEA SODOMA EUROPEANA
  VIN SA VIOLEZE MOLDOVA ORTODOXA!!

  http://protv.md/stiri/international/un-olandez-cercetat-penal-in-moldova-pentru-actiuni-perverse-ce—843261.html

  Ion , 15 ianuarie 2015 at 6:18 Răspunde

  MERGETI LA ONG STRAINE

  SI ALUNGATI CU PUMNII GUNOAIELE DE VOLUNTARI HOMOSEXUALI PEDOFILI DIN OCCIDENT SI AMERICA

  VENITI IN MOLDOVA NOASTRA ORTODOXA !

  Ion , 15 ianuarie 2015 at 6:19

 10. Ion Says:

  O super-transnistrie mare cu capitala la Bucuresti!

  Ce tari sunt actorii astia moldoveni !!

 11. CONTACT EURONEWS 4 SERGIO CANTONE( euronews.net) Says:

  Inca ceva,

  daca ati decis opozitia,este decizia voastra.Insa sa vedem un AUDIT la fondurile europene pentru Moldova.

  Sa vedem cine conduce Moldova si unde este mafia corupta.

 12. CONTACT EURONEWS 4 SERGIO CANTONE( euronews.net) Says:

  problema este legata de proiectele europene,

  si fondurile europene.Aici este toata problema Moldovei:cum se dezvolta,cine delapideaza fondurile UE de dezvoltare,trans-frontaliere,si cine nu doreste dezvoltarea Moldovei.

  Hai sa vorbim pe fapte. Daca dispar Banci,este o problema,dar daca dispar fonduri europene de sute de milioane de euro,e o problema si mai mare.Banci au disparut si in Romania fara numar, Banco-rex, Banca Dacia felix,si altele

 13. CONTACT EURONEWS 4 SERGIO CANTONE( euronews.net) Says:

  la cate declaratii iresposabile ai facut domnule Ghimpu,

  imi dau seama ca partidul dumitale trebuia interzis alaturi de Partidul Patria
  si Antifa,deoarece esti o piedica in calea negocierilor,si o frana in calea dezbaterilor.

  Evident,nimeni nu se astepta la asa ceva de la dumitale.
  Cred ca declaratiile dumitale sunt total inexplicabile pentru un om rational.Cred ca
  deciziile pe care le iei sunt total deplasate si socante.Adica preferi opozitia cu Dodon,
  ca sa bagi comunistii PCRM la putere!

  Ce anume mai exact nu s-a indeplinit? doreai sa sara Moldova in aer,si sa fie razboi
  cu rusii in Transnistria,doar ca vrei musai sa iesi din neutralitate,sperand ca intra
  Moldova in NATO? Nu domnule,Moldova ca sa intre in NATO trebuie sa primeasca
  INVITATIE oficiala,nu intra in NATO ca asa vrei dumitale.E o decizie pur politica,
  care nu are nici o legatura cu armata Moldovei,inzestrarea ei,sau cu vreo tinta de atins.

  Te grabesti ca fata mare la maritat,nu ai un consens si o logica in ceea ce faci.

 14. CONTACT EURONEWS Says:

  Ghimpule ai luat-o pe aratura rau de tot.

  Adica vrei sa se renunte la statut de neutralitate al Moldovei,si sa intri in NATO,in contextul in care NATO nu a invitat Moldova in NATO.

  Adica vrei scenariul ucrainean in Moldova,renuntand la neutralitate,esti total iresponsabil!

 15. Cristi Enciu Says:

  Intoarecetii lui M.Ghimpu si cetatenilor increderea pe care va acordato, netrbnicilor de Plohotnic si Filat.Nu va-ti ispravit cu guvernarea tarii.Ati mers in campania electorala din urma fustei lui Sandu si Buliga,asta am vazut pe bilbordurile voastre, ,restul MIZERIE si saracie.

 16. Ionutas Catalin (@corabia) Says:

  Dl. Ghimpu si PL se tine tare. Si bine face. Cei de la Europa libera fac presiuni inadmisibile pentru acest post de radio care ,candva, reprezenta un punct de reper. Scrutarea adevarurilor „moldovenesti” este insa de partea Pl si Ghimpu.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: