Interviul acordat în EXCLUSIVITATE pentru TIMPUL. „Dacă va fi a şaptea roată la căruţă, PL se va retrage din alianţă”

timpul foto– Dle Mihai Ghimpu, în 2009, când partajați funcţiile, ne spuneați că vorbiți despre principii şi valori. Astăzi, toți ne spuneți că nu aveţi nevoie de funcţii. E cam același lucru, doar formularea diferă?

– Eu nu fac parte din grupul de discuții, dar știu că se vorbește despre programul de guvernare și modul în care vom guverna. Odată cu formarea alianţei, lumea nu mai ia în calcul cine şi câte mandate are și toate cele trei partide de la guvernare îşi asumă în mod egal responsabilitatea. PL propune practica europeană, care prevede partajarea pe verticală. Adică, partidul care a acumulat cele mai multe sufragii, în cazul nostru PLDM, propune formarea majorității parlamentare și un model de guvernare, după care alcătuim programul comun, care nu poate prevedea altceva decât îndeplinirea Acordului de Asociere. Noi trebuie să facem ca valorile europene să funcționeze în RM. Iar partajarea funcțiilor se va face mai târziu, pentru că poți avea oameni buni, dar dacă ai un program prost, nu ajungi nicăieri. Și dacă vom alege modelul european, atunci PLDM va alege primul și una dintre cele trei instituții principale în stat: președinția, parlamentul sau guvernul. Următoarea funcție o va alege PD, iar nouă ne va reveni funcția care rămâne. Ulterior, în aceeași ordine, fiecare partid își va alege pe rând câte o instituție, minister. Dar în niciun caz partajarea nu trebuie să rămână după modelul vechi. Pentru schimbarea mult așteptată, avem nevoie de o contrabalanță. Dacă cineva va vrea să folosească şi modelul european, și cel moldovenesc, după cum îi convine, PL nu va accepta. Noi trebuie să ne reabilităm în faţa cetăţenilor care, prin votul din 30 noiembrie, au dat dovadă de o mai mare responsabilitate decât unele partide politice în timpul guvernării.

Ce părere au colegii dvs. din PLDM și PD despre acest model de partajare a funcțiilor?

– Cred că am înțeles cu toții că nu avem altă cale, decât cea a bunului simţ şi a responsabilităţii. Altminteri, vom fi măturaţi de pe arena politică, vom aduce RM la faliment şi o vom întoarce în zona fărădelegilor, a umilinței și a sărăciei, din care nu am reușit să ne rupem. Dacă vom compromite în continuare încrederea cetăţenilor și a partenerilor noștri externi, drumul nostru european se va sfârși.

– Într-un interviu recent spuneați că PL cedează și nu are nevoie de funcţii. Să însemne că sunteți gata să vă asumaţi toate gafele PD şi PLDM?

– Eu am spus că prioritatea PL nu sunt funcțiile, ci cursul european. Și dacă unii cred că le aparţine totul, fiindcă au mai multe mandate, noi putem să renunţăm la funcţii, ca să nu punem la bătaie cursul european. Însă această variantă nu poate funcţiona, deoarece, dacă unul dintre noi va face o prostie, lumea va crede că toţi am făcut-o. A guverna înseamnă a avea funcţii. De aceea, dacă vom semna un document care apoi va fi aruncat în sertar, cum s-a întâmplat data trecută, atunci PL se va da la o parte. Nu vrem să fim complici la compromiterea cursului european, pentru că nimeni nu ne va vota data viitoare. Iar cursul european nu înseamnă doar aderarea la UE, dar şi distanţarea de cei care ne-au ocupat şi dreptul de a ne hotărî soarta. Dacă suntem urmașii lui Ștefan cel Mare, trebuie să scoatem armata rusă din cetatea marelui voievod, Tighina, și să restabilim cetatea! Şi dacă suntem stat de drept, legea trebuie să funcţioneze nu doar pentru muritorii de rând, dar pentru toţi – de la vlădică până la opincă. Eu niciodată nu am ținut parte celor care au încălcat legea. Când un membru al PL a fost reţinut pentru dare de mită, am spus: „Dacă a încălcat legea, să răspundă”. Și aşa va fi.

– Dacă PD şi PLDM îşi vor împărți principalele funcţii, iar PL va primi nişte agenţii, bunăoară. În interes naţional, veţi ceda?

– Nu-nu-nu, aşa nu merge! N-ar fi fost o problemă, dacă guvernarea lor nu ar fi compromis cauza pentru care pledează PL. Şi nu există nicăieri o coaliție, în care unul să-şi ia caşul, şi altul – zărul. Noi vrem să stabilim criteriile, conform standardelor europene. Repet, dacă mergem pe modelul european, ei vor alege primii. Faptul că ei au fost la guvernare nu contează. După alegeri, guvernarea lor „frumoasă și sănătoasă” s-a sfârșit. Începem de la zero.

– Deoarece liderii PLDM și PD sunt oameni bogaţi, supranumiţi oligarhi, şi au nevoie de sfere de influenţă pentru a-şi aduna averi, există serioase îndoieli că ei vor accepta modelul propus de PL.

– Să nu se supere, dar ei trebuie să tragă linia. Politica și funcțiile într-un stat de drept şi democratic sunt pentru oameni, dar nu pentru demnitari. Dacă vrei să fii bogat și ai cap, pune-l în mişcare şi demonstrează că nu foloseşti pârghiile administrative pentru a face miliarde. Așa, orice prost poate să vină în parlament și să devină miliardar.

– Cum veți proceda, dacă cerinţele PL vor fi, totuși, ignorate?

– Atunci să facă alianţă cu alţii. Înseamnă că interesul lor nu este cel european, nici cel național.

– Şi veți renunța la guvernare?

– Dacă vom fi a şaptea roată la căruţă, nu mai merge! Știţi că funcția de spicher al parlamentului în AIE-2 i-a revenit PL-ului? Şi cine a ocupat-o? Noi am cedat, dar ce au câștigat cetățenii din asta?

– Ar putea și acum să se repete aceeaşi poveste. Să vi se promită funcția de șef al statului pentru 2016, când expiră mandatul lui Nicolae Timofti, iar între timp să fie schimbată procedura de alegere a președintelui. Şi rămâneți fără nimic. Sau cineva din PD ori PLDM să opteze pentru funcția supremă în stat, dar să conducă parlamentul până în 2016…

– Nu vom admite! Noi trebuie să stabilim mecanismele de alegere a celor trei funcții de la bun început, pentru ca acestor instituţii să le fie asigurată funcţionalitatea și să nu reintrăm în criză politică.

– Care poate fi mecanismul pentru alegerea şefului statului în 2016?

– RM este un stat parlamentar și cred că trebuie să menținem acest statut. Din păcate, colegii noștri n-au dat curs deciziei pe care am luat-o împreună în AIE-1 și AIE-2, privind adoptarea noii Constituţii. Să fi făcut acest lucru, astăzi nu exista problema. Dar cineva şi-a lăsat această rezervă, pentru cazul în care va pierde alegerile. Și atunci s-ar fi pus bine pe lângă majoritatea parlamentară de stânga, ar fi oferit niște voturi pentru președinte și ar fi tras foloase. Sunt jocuri, interese personale. PL propune să alegem anume mecanismul, pe care l-am abandonat atunci. Să organizăm un referendum pentru a reduce numărul voturilor necesare pentru alegerea șefului statului de la 61 până la 51, dacă vrem să păstrăm cursul nostru european.

Vlad Filat optează pentru un referendum privind alegerea președintelui de către cetățeni…

– Nu trebuie să complicăm şi mai mult situaţia politică. Despre care alegeri directe vorbiţi? Datorită cui noi guvernăm acum? Datorită Partidului Comunist Reformator şi a blocului „Uniunea Vamală”. Dacă acceptăm alegeri directe, vom pierde cursul european. Haideţi să fim treji la minte! Eu și PL nu vom face jocul Moscovei. Știu că aici merg împotriva voinţei multor oameni, dar alegerea preşedintelui de către cetăţeni înseamnă şi schimbarea atribuţiilor preşedintelui. Noi şi aşa nu ne prea înţelegem, de ce să creăm încă o putere în stat? Ce a câştigat RM din faptul că a avut doi preşedinţi aleşi de cetăţeni? Avem oameni fericiți, copii sănătoși, suntem membri ai UE?

– Dar ce a câştigat din cei doi preşedinţi aleşi de parlament?

– Corect, nu contează cine îl alege, parlamentul sau cetăţenii. Contează cine este omul ales, dacă pledează pentru binele oamenilor sau pentru avere, vile, avioane şi elicoptere. Trebuie să stabilim în acord dacă șeful statului va fi ales direct de cetăţeni sau de parlament. Pentru noi e important să avem stabilitate politică şi să nu ajungem peste un an şi trei luni la anticipate.

– Dacă nu veţi ajunge la consens, credeți că este posibilă o alianţă PD-PLDM-PCRM?

– Democraţia permite orice fel de alianță și decizia le aparține. Vedeţi că unii dintre colegii noştri încearcă deja să influenţeze opinia publică prin bloggeri că va fi greu de înţeles cu Ghimpu? De fapt, cu Ghimpu e foarte uşor de înţeles când este interes naţional, dar nu personal. Cu Ghimpu ne te poţi înţelege numai atunci când calci în picioare oamenii. Dacă ei au scopul de a ne constrânge și a da vina pe noi, pentru a coaliza cu Voronin, le doresc succese. Dar e una să discuţi cu liberalii şi e cu totul alta să discuţi cu comuniștii. Să nu uităm că PL a promovat permanent integrarea în UE şi în NATO. Fără NATO și UE, vom fi ocupați din nou. Cine nu crede, să se uite peste deal.

– Cum putem adera la NATO, dacă trăim din împrumuturi externe şi nu investim bani suficienţi în securitate?

– Slavă Domnului că lumea politică a înţeles cine este Putin şi încearcă să-l coboare cu picioarele pe pământ. Dacă Rusia nu avea pierderi uriaşe în buget, ei aveau să înceapă şi la noi un conflict. Şi dacă Ucraina cu 46 de milioane populaţie nu se poate apăra, cum ne vom apăra noi, cu trei milioane? Ce nu-i ajunge astăzi Rusiei: pământ, bogăţii, apă, rachete? Cu toate astea, ruşii îşi împuşcă fraţii ucraineni… Asta trebuie să ne îngrijoreze. În situaţia respectivă, pe noi ne poate apăra doar NATO. Fiind un stat neutru, nu punem problema ca mâine să aderăm la NATO, dar trebuie să ne apropiem de ei, fiindcă noi nu ne putem asigura independenţa statului şi libertatea cetăţenilor în faţa agresiunii rusești.

– Dumitru Diacov a propus formarea unei coaliţii largi, adică din cele trei partide proeuropene și PCRM. N-ar fi o idee bună?

– Noi nu vom accepta, deoarece PCRM este succesor de drept al partidului comunist, partid totalitar, care a ocupat acest teritoriu. În urma ocupaţiei, a dus în Siberia sute de mii de oameni, a omorât zeci de mii, a organizat foametea. Acest partid e străin neamului nostru. Cu secera şi ciocanul în frunte, au fost omorâte sute de milioane de oameni. Eu nu mă aşez la masă cu succesorii călăului.

– Dar cum să înţelegem schimbarea la faţă a lui Vladimir Voronin, care acum un an susţinea Uniunea Vamală, iar astăzi e proeuropean?

– Eu consider că Voronin are și ceva suflet. El e antiromân, dar își iubește pământul, fapt confirmat prin nesemnarea memorandumului Kozak. Şi prin faptul că, imediat cum a aflat despre „Antifa”şi de ceilalţi din jurul lui, s-a debarasat de ei. Asta demonstrează că Voronin iubeşte cât de cât acest pământ, numai că vede lucrurile diferit, cu ochii ocupantului.

– Dacă e aşa, poate că e în beneficiul ţării să coalizaţi şi cu el?

– Să-şi schimbe denumirea, să condamne ocupaţia, să renunţe la seceră şi ciocan şi să treacă de partea adevărului. Dar atâta timp cât stă cu satana în sân, nu poate fi vorba!

– Mai sunteţi unionist?

– România e ţara mea. Datorită faptului că mi-am asumat această povară, care contravine mentalităţii cetăţenilor noştri veniţi din imperiul rus totalitar, PL acumulează doar 10-12% din voturi. Unii cetăţeni îmi spun deschis că ne admiră, dar nu votează pentru noi din cauza că sunt român şi unionist. Credeţi că eu nu pot să mă pornesc prin sate şi să spun minciuni? He-he-he…. Nu sunt mai prost decât ei

Şi de ce nu spuneţi minciuni?

– Nu pentru aceasta am venit în politică.

– În ce circumstanţe este posibilă unirea RM cu România?

– La etapa actuală, singura posibilitate este continuarea cursului european şi distanţarea de imperiul răului. Eram în Italia şi o doamnă îmi spune că noi vorbim moldoveneşte. O întreb dacă are copii. „Sigur”, zice. Şi îi pun altă întrebare: „Dvs. singură i-aţi născut sau împreună cu altă femeie?”. Ea nu pricepe. Eu continui: „Îmi daţi un exemplu, când un copil e născut de două femei?”. „Ce vorbiţi?”, zice ea. Şi i-am spus atunci: „Dar cuvântul „mamă”, „casă”, „masă” poate avea două mame naturale, una moldovenească şi alta română?”. De fapt, și când eram preşedinte, m-au întrebat dacă mai sunt unionist. Anume după asta a început PL să se ducă în jos. Numai decretul meu din 28 iunie ce înseamnă? Recunoaşterea că în acea zi Basarabia a fost ruptă de la Patria-Mamă. Totodată, unirea nu poate fi forţată, nici rezolvată cu bâta. Va veni ziua în care majoritatea cetăţenilor vor conştientiza că sângele apă nu se face.

Dvs. aţi furat ceva de la stat?

– Nu. Eu din 1988 dau la stat. Am luat Partidul Reformei şi am făcut din el o formaţiune parlamentară şi de guvernământ. Eu doar am dat de la mine.

– De ce n-aţi furat, ca să aveţi mai mulţi bani?

– Eu n-am nevoie de bani mulţi. Averea mea nu sunt casele, maşinile, avioanele, dar libertatea, unitatea și bunăstarea poporului meu.

– Sunteţi singurul din eventualii lideri ai AIE, care nu intraţi în tagma aşa-zişilor oligarhi. Cum se îmbogăţesc demnitarii noştri?

– Un exemplu este Banca de Economii. Se iau credite care nu se restituie. Sau se folosesc banii statului, folosindu-se pârghia administrativă. Sau se alege o întreprindere rentabilă, în fruntea căreia se pune un manager prost, care-i coboară preţul. Apoi o cumperi cu nimic și mâine o pui iarăşi în funcţiune. Sunt scheme cunoscute.

– Dacă vă referiți la colegii dvs. din AIE, cât timp ar putea exista o alianţă, întemeiată pe asemenea interese?

– Nu vorbesc despre ei, dar despre cum unii devin miliardari. Cât îi privește pe ei, dacă vor guverna cum au făcut-o, noi vom pleca. Eu nu vreau să contribui la distrugerea definitivă a cetăţenilor care au trecut prin ocupaţie, război, foamete organizată, sărăcie şi mizerie. Eu vreau ca oamenii s-o ducă mai bine, dar nu să-i ajut să se sinucidă. Dacă nu vom corecta lucrurile, va veni acesta (Dodon – n.red.), trădătorul de neam şi de ţară, împreună cu femeia de lângă el, care nu are pic de ruşine că a fost prim-ministru și acum stă alături de „împăratul” țării, care i-a ocupat teritoriul şi i-a dus părinţii în Siberia. Unde-i mândria, demnitatea ta, femeie?

– Victoria celor trei partide proeuropene se datorează în parte şi excluderii din cursa electorală, pe ultima sută de metri, a partidului „Patria”. Credeți că este vorba de o răfuială politică?

– Ba nu, câştigul socialiştilor se datorează excluderii lui Renato Usatîi, fiindcă Dodon nici nu visa la un asemenea rezultat. Cât priveşte excluderea partidului, eu cred că hotărârile CEC şi ale instanţelor de judecată au suport juridic. Nu e simplu să scoţi un concurent electoral fără argumente.

– Aţi discutat vreodată cu Renato Usatîi?

– Nu, nu l-am văzut niciodată. Mi-a scris odată un mesaj că îl va pune la punct pe Filat, dar nu i-am răspuns. Viziunile noastre sunt absolut diferite.

– Oricum, după scorul înregistrat la parlamentare, Usatîi şi Dodon ar putea prelua controlul la nivel local în jumătate de ţară, după alegerile locale din 2015…

– La alegerile locale este votat primarul. Și satul nu-i prost! Aici a fost vot geopolitic, dar în sat lumea optează pentru cel pe care îl cunoaşte. Oamenii din sat nu-s așa de proști, ca să voteze cu X, pe care-l vede ca pe-un un „târâie ogheal” și care poate fi din lumea criminală sau vreun radical antiromân şi antieuropean. În Ucraina, înainte de a intra armata rusă, s-au ridicat ucrainenii de etnie rusă. Sunt şi aici dintre cei care visează la Uniunea Sovietică. Cu cât lumea e mai săracă, cu atât sunt în creștere crimele şi nemulțumirea. Uitaţi-vă cum s-au pornit ăştia din „Antifa” să rezolve problemele cu arma, dar dacă aveau să trăiască bine, vă asigur că erau mai puţini sau niciunul. Sau priviți la Țările Baltice, de unde ruşii nu vor să plece acasă. Eu am întâlnit ruşi, care m-au întrebat: „Mihai, când va fi unirea ceea?”. Un om deştept nu poate să nu vadă cât de frumoasă e România! Cnezatele rusești s-au unit pentru a fi un popor mai puternic și militar, și economic. De ce noi stăm pe loc?
– Care ar trebui să fie reacția autorităților față de avertizarea lui Igor Dodon, precum că, de nu vom denunţa Acordul de Asociere cu UE, vom avea câte o republică în nord şi în sud, iar câteva raioane din centrul RM se vor alipi României. Există voci care consideră că astfel el se face vinovat de trădare de patrie.

– Politicianul nu poate fi tras la răspundere pentru declarații, atâta timp cât acestea nu sunt transformate în acțiune. Dar ce fel de trădare de patrie, dacă Dodon nu are patrie? RM nu este patria lui. 

– Premier va rămâne Iurie Leancă?

– Nu ştiu. PLDM decide primul ce funcţie îşi alege.

– Dacă PLDM şi PD îşi împart funcţiile de şef al statului şi de spicher?

– Atunci Dorin Chirtoacă va fi prim-ministru.

– De ce tot el nu ar fi spicher al parlamentului, dacă această funcţie va reveni liberalilor?

– Pentru că funcția de primar general al capitalei este mai importantă, decât cea de spicher. Și Dorin Chirtoacă va candida pentru mandatul trei.

– Spicher veţi fi dvs.?

– Nu știu, încă nu s-a discutat la partid. Dar eu tare nu vreau, când îmi amintesc câtă sănătate mă costau acele zile…

– Dar dacă Chirtoacă pierde alegerile locale? În faţa lui Dodon, bunăoară…

– Pun pariu cu oricine că el va câştiga în turul doi. Nici nu se discută! Dodon poate nici să nu treacă în turul doi. El o să se dezumfle, pentru că Uniunea Vamală, cu care el a amăgit lumea, este o fantomă pentru RM.

– Dle Ghimpu, în condiţiile în care reforma justiţiei stagnează, iar lupta cu corupţia se duce doar la nivel local, RM ar putea să nu adere la UE niciodată. Sau UE să nu mai existe, când ne va veni rândul.

– În UE putem ajunge atunci când va funcționa legea, când implementarea reformelor va aduce creșterea economică, diminuarea corupției, eradicarea sărăciei. Dacă nu vom face asta în patru ani de zile, s-a terminat cu noi. A doua povară grea pentru RM în calea europeană este influenţa Rusiei. Nu ne putem controla întreg teritoriul, avem o gaură neagră, pe unde se spală miliarde. De acolo vin încoace fel de fel de criminali. La noi toţi sunt cumetri şi când apare vreun pericol pentru ăștia, ei trec Nistrul şi nu-i mai găseşti. Totuși, spre deosebire de georgieni, noi avem norocul că suntem în vecinătatea UE. Dacă n-o să se facă reformele sau dacă UE nu se va mai extinde, avem a doua soluţie – revenirea la casa noastră națională, România. Astfel, salvarea noastră poate fi reunirea, adică întoarcerea acasă, unde este și UE, și NATO, și viitor.

Sursa: www.timpul.md

8 răspunsuri to “Interviul acordat în EXCLUSIVITATE pentru TIMPUL. „Dacă va fi a şaptea roată la căruţă, PL se va retrage din alianţă””

 1. Catinca Says:

  O ANALIZA DIN ARDEAL-
  Impasul coaliţiei pro-europene de la Chişinău.
  Înlocuirea PL cu PCRM ar schimba esenţial mesajul alegerilor !
  ––––––––––––––––––––––––––––––-
  /de Val Naumescu,
  doctor în ştiinţe politice, conferenţiar la Facultatea de Studii Europene de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Americane.
  Are gradul diplomatic de ministru-consilier, fiind fost consul general al României la Toronto (martie 2008 – octombrie 2012) şi secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe (ianuarie 2005 – iunie 2007).
  Este fondatorul şi coordonatorul Grupului de Reflecţie şi Analiză Internaţională CITADEL. /

  http://www.contributors.ro/global-europa/impasul-coalitiei-pro-europene-de-la-chisinau-inlocuirea-pl-cu-pcrm-ar-schimba-esential-mesajul-alegerilor/?attest=true&wpmp_tp=2

  De la Chişinău nu ne vin deloc semnale politice bune. Perspectiva blocajului, spectrul trădării şi al eşecului fragilei triade PLDM-PDM-PL revin zilele acestea în discuţie, în pofida eforturilor vizibile ale liderilor PLDM şi PDM de a masca realităţi locale dezamăgitoare, prin tăceri suspecte, rău prevestitoare. Împărţirea „tortului puterii” este, se pare, un exerciţiu de onoare, respect pentru partener şi solidaritate prea greu pentru un sisteam politic insuficient acomodat cu ceea ce numim, în Europa, „cultura coaliţiei”, obligatorie dealtfel în ţările care dispun de sisteme electorale cu reprezentare proporţională. Şi aici, în România, suferim, ştim bine, de o anumită precaritate a exerciţiului alianţelor, parte importantă a culturii politice democratice şi pluraliste de tip vest-european, dar aceasta este o altă discuţie.

  Abia proclamata, în seara de 30 noiembrie, coaliţie tripartită pro-europeană (vechea „Alianţă pentru Integrare Europeană”, autoarea, cu chiu, cu vai, a unor succese europene notabile ale Republicii Moldova în mandatul 2010-2014, chiar cu sincopa gravă din primăvara lui 2013), încă fără certificatul oficial de naştere parafat (respectiv, învestirea noului guvern) stă deja să moară, în incubatorul unor negocieri derizorii şi meschine, purtate de „părinţi” fondatori prea mici pentru o miză atât de mare.

  Două praguri parlamentare trebuie avute în vedere aici: 51 de mandate (pentru învestirea guvernului, din totalul celor 101 ale legislativului) şi 61 pentru alegerea viitorului Preşedinte al ţării, în martie/aprilie 2016. Presupusa coaliţie pro-europeană are 55 de deputaţi, suficienţi pentru primul obiectiv, insuficienţi (deocamdată) pentru al doilea. Cele 21 mandate ale comuniştilor lui Voronin au redevenit brusc interesante pentru PLDM şi PDM, în ideea că împreună ar aduna, fără PL, 63 de voturi, suficiente pentru a controla, practic, totul. Dacă mai punem la socoteală şi originea politică a liderului PDM şi „moldovenismul” lor de sorginte comunist-reformată, pentru a nu mai aminti de socialiştii „deviaţionistului” Igor Dodon, ajungem la trista concluzie a unei majorităţi refăcute a marelui Partid Comunist în Parlamentul Republicii Moldova. Comuniştii de rit vechi, pro-ruşii şi cei reformaţi (pe stil european, afiliaţi la Internaţionala Socialistă şi PES) au, de fapt, o majoritate confortabilă de peste 60 de mandate în Parlamentul de la Chişinău, chiar dacă PCRM, PSRM şi PDM nu vor ajunge, din diferite motive, să oficializeze această majoritate.

  Se joacă aşadar tare în aceste negocieri, în ideea că cel mai slab de înger va ceda până la urmă şi se va mulţumi cu praful de pe tobă, ştiindu-se însă de la început că cineva va rămâne, ca şi data trecută, „eroul fără glorie” al cauzei pro-europene. Să ghicim noi la cine s-au gândit? S-ar putea totuşi ca lucrurile să meargă diferit, de data aceasta, iar PL să devină, din marele perdant al calculelor de acum, marele câştigător de peste patru ani… Depinde dacă Ghimpu şi Chirtoacă se vor mulţumi cu puţin sau vor avea răbdarea de a aştepta, în opoziţie, momentul lor istoric, care încă nu a venit.

  Tăcerea în care s-au scufundat liderii PLDM (23 de mandate de deputaţi) şi PD (19 mandate), contrastând cu dezamăgirea transparentă a lui Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă (PL, 13 mandate) readuc în memorie frustrările anilor trecuţi. Preşul tras de sub picioarele lui Mihai Ghimpu (singurul din cei trei şefi de partid care nu a obţinut poziţia negociată în 2010, cea de Preşedinte al Republicii), „rândul” său venind după ce ceilalţi doi parteneri s-au văzut cu sacii în căruţă, pare să fie experienţa determinantă pentru precauţia de acum a liberalilor, în relaţia cu tandemul dominant Filat-Lupu. Ce nu se rezolvă de la bun început, la momentul înţelegerii, rămâne veşnic nerezolvat, mai ales atunci când membrul cel mai mic al coaliţiei este cel „amânat”, iar scurgerea timpului nu face decât să agraveze frustrările şi să grăbească schisma. Scenariul e vechi.

  Pe 29 sau 30 decembrie ar trebui să se reunească noul Parlament, depinde cum vor să numere zilele trecute de la scrutinul popular. Odată cu alegerea speakerului (Preşedintele Parlamentului), lucrurile devin clare, pentru că de regulă negocierea se face la pachet. Având în vedere că funcţia de premier va reveni, probabil, unuia din primele două partide pro-europene iar cea de preşedinte al Moldovei este încă „pielea ursului din pădure”, opinia mea este că acordarea funcţiei de Speaker Partidului Liberal ar fi un gest corect şi onorabil, care ar da semnalul că PL este respectat şi că rămâne în coaliţie.

  Acum, se pare că Partidul Liberal refuză să mai joace rolul „frumoşilor naivi păcăliţi” şi doreşte să asume un rol mai clar, mai bine profilat şi mai puternic în noua formulă de guvernare, ceea ce nu e rău deloc. Numărul lor de mandate, 13, deşi mai mare cu unul faţă de cel din alegerile precedente, nu le permite însă decât statutul de „vioara a treia” (ca să nu sugerăm, citându-l chiar pe Ghimpu, a câta „spiţă” de la roată ar putea fi), şi mai ales nu le oferă oportunitatea unei poziţii de mare vizibilitate publică, respectiv Prim-Ministru, Preşedinte al republicii sau Speaker al parlamentului, din care să poată creşte politic în anii următori.

  Decât aşa, par să spună liberalii, mai bine într-o opoziţie inteligent făcută, pro-occidentală (incluzând discursul pro-NATO) şi pro-românească, bucurându-se de sprijinul în creştere al tinerilor moldoveni educaţi în România şi al zecilor de mii de familii pe care aceştia le vor putea influenţa peste Prut în anii care vin, poziţie din care PL ar putea ataca scrutinul viitor cu şansele dublării procentajului actual! În schimb, o guvernare mediocră, fie ea şi auto-intitulată „pro-europeană”, cu atât mai mult apăsată de concesiile şi de funcţiile-cheie, chipurile neguvernamentale, oferite Partidului Comunist (zvonurile sugerează că ar fi vorba despre Serviciul de Informaţii şi Securitate, Curtea de Conturi, Comisia Naţională de Integritate etc.) ar putea fi rapid erodată în confruntarea cu vulnerabilităţile economico-sociale şi lipsa unei perspective europene clare a Republicii Moldova. Timpul joacă, aş spune, în favoarea unui discurs mai clar şi mai curajos, dus până la capăt, care să separe apele, de tipul celui promovat în prezent de Partidul Liberal.

  Interesant şi neplăcut surprinzător este faptul că, dincolo de împărţirea funcţiilor, nu a răzbătut nicio idee despre programul de guvernare. A spune doar că eşti „pro-european” nu înseamnă nimic în planul guvernării concrete. Am vrea să ştim care este viziunea coaliţiei despre statul de drept şi combaterea corupţiei, despre modernizarea economiei, administraţiei publice şi infrastructurii, despre educaţia tinerilor şi problema identităţii, despre relaţia cu România, despre revizuirea Constituţiei, despre aderarea la NATO, despre relaţia cu Rusia, despre viitorul Transnistriei etc. Nimic, deci, până acum, despre toate acestea…

  Nu spun neapărat, prin aceste remarci sceptice asupra impasului negocierilor de la Chişinău, că PL nu va face parte din noul guvern, declarat pro-european. Sperăm să se deblocheze negocierile, zilele acestea, până la convocarea Parlamentului. Spun însă că, dacă va fi exclus sau ofertat necorespunzător, ceea ce ar fi incorect din punct de vedere politic şi nedrept din punct de vedere moral, nu ar fi nicidecum sfârşitul acestui partid. Ar fi însă sfârşitul ideii (oricum, cam forţate) că alegerile din Republica Moldova au fost câştigate de pro-europeni.

  PL este partidul cu cel mai curat şi complet discurs pro-occidental (Uniunea Europeană şi NATO) şi pro-românesc, singurul dintre partidele parlamentare care nu se fereşte să propună tema unificării naţiunii române, separată forţat prin consecinţele Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939. Partidul Liberal ar putea fructifica, în ultimă instanţă, eventualul gest neprietenos şi neonorabil al partenerilor de a îi înlocui cu PCRM (deşi, realist vorbind, ar fi mai bine să-i vedem pe liberali în noul guvern şi nu pe comunişti ca parte a majorităţii), traversând, de ce nu?, chiar o legislatură petrecută în opoziţie, fără teama de a dispărea de pe scenă, dar cu şansa istorică de a creşte ideea politică românească pe o fundaţie curată, necompromisă de un straniu parteneriat pro-european cu Partidul Comunist. Chiar dacă premierul Leancă anunţă, pregătind terenul, ce jenant!, că şi „comuniştii susţin cursul european al ţării”…

  În fine, aş sugera ca Preşedintele Klaus Iohannis să efectueze vizita oficială la Chişinău, acordând astfel girul României noilor autorităţi politice rezultate în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, numai atunci când se va fi asigurat că mesajul acestor alegeri este respectat şi că Partidul Comunist, o formaţiune care urăşte prin definiţie România şi românismul din Republica Moldova, nu este parte a majorităţii parlamentare şi nu ia parte la deciziile noii puteri de la Chişinău.
  ––––––––––––
  N.B.
  Comentarii, tot acolo…

 2. LIderul PL, Mihai Ghimpu, împotriva alegerii şefului statului de către cetăţeni: Dacă acceptăm alegeri directe, vom pierde cursul european | Mesaj.md Says:

  […] statului direct de către cetăţeni. Ghimpu a spus, într-un interviu acordat publicaţiei Timpul, că Moldova trebuie să rămână stat […]

 3. Puscasu Vlad Cluj Says:

  MOLDOVA intr-o perioada tulbure:

  Formarea Guvernului trebuie accelerata pentru ca MOLDOVA sa nu piarda proiecte si fonduri europene!!!

  Indiferent de solutie,important e sa se formeze majoritatea in Parlament pentru a forma un guvern competent.Leanca,ca diplomat a fost foarte util,mentinand pacea in Republica Moldova.Acum a venit timpul pentru ca Moldova sa aiba un premier Tehnocrat,din societatea civil,sau din zona bancara.

  http://freedomissue.blogspot.ro/

 4. Puscasu Vlad Cluj Says:

  trebuie sa pricepeti ceva din votul din 30 nov. 2014!!

  votul pro-Moscova,urias ca procentaj,arata de fapt un vot ANTI-SISTEM,si un vot impotriva Mafiei corupte!!
  Oamenii si-au distrus sperantele,si daca vreti sa faceti ceva,treceti la treaba si nu iesiti din Germania,pentru a face Lobby pentru Moldova din sat in sat si din Oras in oras in Germania,din Berlin in Koln,din Hamburg la Munich!! Pentru investitii straine.

  Nu e vorba sa vina uzina BMW sau Mercedes la Ungheni sau Soroca,ci macar cateva TIR-uri cu mobilier.Macar cateva ONG-uri solide din vest,sa ridice Moldova,asa cum a facut organizatia austriaca CONCORDIA Moldova,sau alte Ong-uri.
  Pe oameni nu-i mai prostesti cu populisme si nationalisme ieftine,patriotarde cu ,,vin rusii,,si altele. Rusii au acum problemele lor,nebunul Sergey Dorenko FSB ,Dughin si altii,se tem de o revolutie EUro-Maidan,pe embargo,foamete,saracie,prabusirea rublei.

  Nu Rusia e problema cea mare acum,care se afla in colaps si in prabusire,pe cat problema e mafia corupta,impotenta politica,crizele politice,la care fiecare aveti o vina!! Nu poti avea dezvoltare cu populisme si nationalisme in Europa,care e anti-nationala,pentru regiuni si autonomii economice!! Romania va trece pe Euro-Regiuni sub Klaus Iohannis,pentru dezvoltare,impotriva baronilor locali care au furat fondurile UE fara rusine!! Treziti-va la realitate pana nu va fi prea tarziu,si se prabuseste Moldova de tot,in haos,coruptie,criza politica fara precedent…..nici Merkel nici Barosso,nici americanii nu sunt interesati de certurile mafiei de la Chisinau!!

  Dirk Schuebel il va baga pe Sveciuk in Europa,si nu e exclus ca militienii transnistreni si trupele ruse sa arunce armele in semn de protest fata de regimul antisemit Putin,si dictatorial,si sa treaca de partea Euro-Maidanului.

  Lumea se schimba,dar din pacate voi ramaneti tot populisti,patriotarzi,legionaroizi, pe stomacul gol,pe crize politice,mafie,coruptie si mai nou: crime(Butmalai).

 5. Puscasu Vlad Cluj Says:

  Axa Renato Usatii-Michael Schmidt- Klaus Iohannis- Angela Merkel,prin sora lui Renato casatorita cu Michael Schmidt a fost periculoasa tare pentru mafia Filat Plahotniuc Lupu.Nu era atat de periculos ,,renato,, ca si Dodon,sau la fel de ,,periculos,, Oricum procentul urias luat de cei pentru Moscova, pro-est, este revoltator de MARE! asta arata ca Moldova e corupta si mafiotizata,iar moartea lui Butmalai arata clar,ca mafia pentru putere si influenta e existenta,ca in timpul KGB_ului sovietic.Urat,jenant si revoltator!!

  Ar trebui sa va vedeti de treaba in sensul pozitiv,nu negativ, si sa va iubiti poporul,si sa faceti tot ce va sta in cale sa ridicati Moldova,nu prin sloganuri patriotarde,ci prin fapte.Iar in Europa faptele inseamna proiecte europene !! Dar pana intra Moldova macar in pre-aderare la UE,aduceti donatii din vest,e prima etapa.Si ROmania primeste de la UE ajutoare,inclusiv alimentare!! si inca cate. E vorba de ridicarea celor saraci,din mizerie si neputinta.

  http://cordis.europa.eu/fp7/kbbe/home_en.html

 6. Puscasu Vlad Cluj Says:

  interesul NATIONAL al Republicii MOLDOVA in acest moment este unul singur: GUVERN DE UNITATE NATIONALA.

  Nu mai cere finantele,si alte tampenii,ca nu va ceda Plahotniuc nimic,din mafia pe care o are!

  Moldova este atacata Militar si terorist,ocupata de trupele rusesti neo-naziste ale lui Putin! Moldova trebuie sa decida sa stea unita la Chisinau,pentru a raspunde ferm unei CRIZE POLITICE eventuale,cu fermitate!!

  Proiectele Uniunii Europene nu se pot implementa pe certurile si dezbinarile copilaresti,duse de voi!! Si ca sa iti cresti popularitatea,poti aduce donatii din Germania,cu tonele si cu TIR-urile, nu astepta sa vina bani de la finante,sau de la bancheri,de la FMI!!

  DEZVOLTAREA poate veni doar din fonduri europene,mai putin de la FMI.FMI mai mult incurca politica dezvoltarii.

  EURO-REGIONALIZAREA Moldovei trebuie sa fie un proiect urgent,desfiintarea raioanelor sovietice,si trecerea pe 3 euro-regiuni: Nord(Balti) ,Est(Transnistria) si Sud(Komrat) . Fondurile europene vor veni pe euro-regiuni cu sutele de milioane in acest mod de autonomie locala,regionala,si de dezvoltare,asa cum a facut Polonia!

  Aduceti pana atunci,donatii din Vest.Nu asteptati ciolanul,puterea si functii,de la mafioti,dar nici nu faceti opozitie cu KGB-istii lui Igor Dodon,ca nu va mai voteaza nimeni apoi!

  http://www.toytowngermany.com/lofi/index.php/t118871.html

 7. Puscasu Vlad Cluj Says:

  un partid aflat in opozitie permanenta ani de zile,risca sa DISPARA> veti urma exemplul Partidului ROMANIA MARE(nu esti departe,gratie declaratiilor anti-israeliene),Partid cu Vadim ,care nu a fost la putere,si care a disparut,ca nu l-a mai crezut nimeni.Nu a mai primit un cent donatie in campania electorala!

  http://freedomissue.blogspot.ro/

 8. Puscasu Vlad Cluj Says:

  PL risca sa faca opozitie Guvernarii.de partea Moscovei si a lui IGOR DODON!! Nu va mai spala toata apa Prutului pentru declaratiile astea!!!

  http://freedomissue.blogspot.ro/


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: