Scrisoare deschisă către cetăţenii Republicii Moldova – Politica la două capete ne duce în Eurasia

mihaighimpuEstul Europei se află într-o situaţie tensionată şi capitalele mari trimit mesaje atât statelor membre UE şi NATO din regiune, cât şi statelor care  se află pe drumul integrării europene, cum este cazul Republicii Moldova. Mesajul acestora a fost clar: nu mai este loc pentru compromisuri.

 • Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru afaceri eurasiatice, a ţinut un discurs pe 2 octombrie în care a somat liderii statelor central şi est europene din NATO şi UE să nu mai promoveze democraţia „neliberală”, gen Putin, şi să nu mai protejeze corupţii. Mesajul a fost înţeles foarte bine. La Budapesta, în Ungaria, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă sub conducerea opoziţiei pentru a protesta împotriva unei taxe pe internet, aberante şi nedemocratice, menită să înăbuşe libertatea de exprimare. Mesajul de la Washington a fost recepţionat foarte bine şi la Bucureşti, unde recent s-a declanşat ofensiva anticorupţie şi au fost arestaţi înalţi demnitari.
 • Serbia a căpătat deja statutul de ţară candidată la aderarea la UE, dar  poate pierde acest statut peste noapte, dacă va continua aşa zisa politică la două capete („politică deşteaptă”), care este la modă şi la Chişinău. Serbia spune că vrea în UE pentru a beneficia de avantaje, dar este aliata Kremlinului în probleme cheie, cum ar fi gazoductul South Stream şi sancţiunile aplicate Rusiei de către UE. Pe 20 noiembrie, Johannes Hahn, comisarul european pentru Extindere, i-a transmis premierului sârb  Alexandăr Vucici că Belgradul a ajuns în punctul unde va trebui să aleagă între UE şi Rusia.

Partidul Liberal a recepţionat acest mesaj şi a înţeles foarte bine că în familia euro-atlantică nu este loc pentru guvernanţi care lucrează împotriva democraţiei sau care tolerează corupţia. Apartenenţa la NATO şi UE nu înseamnă doar semnarea unor acorduri, ci asumarea valorilor euroatlantice, adică democraţia, supremaţia legii, lupta împotriva corupţiei, solidaritatea euroatlantică. Trebuie sa învățăm din cazul Serbiei: nu poți să stai în „zona gri”, trebuie să aderi la valorile euroatlantice sau sa fii asociat lumii fără valori clare a Estului, care falsifică și tranzacționează principiile democratice.

 • Partidul Liberal, un partid cu vocaţie europeană şi membru al ALDE, familia liberalilor europeni, cunoaşte foarte bine aceste aspecte şi înţelege mesajul. Unul dintre motivele pentru care PL susţine hotărât aderarea Republicii Moldova la NATO este că vrea să arate comunităţii euroatlantice că Republica Moldova a ales tabăra, că este de partea democraţiilor occidentale. Nu credem că politica „la două capete” („politica deşteaptă”) de balans între Vest şi Est va aduce vreun folos Republicii Moldova, pentru că în ultimele două decenii această politică ar fi avut timp să-şi arate roadele. PL crede ca în lumea euroatlantică nu exista granițe ideologice: lumea euroatlantica împărtășește aceleași valori si credințe fundamentale, din acest motiv dorim sa întărim alegerea proeuropeana cu o deplasare spre dimensiunea de securitate asigurată de NATO.
 • Partidul Liberal a luat act de răspunsurile PLDM şi PDM, că nu intenţionează să se coalizeze în niciun fel după alegeri cu PCRM, răspunsuri formulate la solicitarea PL. Considerăm aceste răspunsuri binevenite pentru opinia publică internă și internațională. Venirea la putere în Republica Moldova a unor forţe antieuropene, fie ca urmare a alegerilor de duminică, fie ulterior, ca urmare a unor compromisuri şi jocuri politicianiste, ar însemna blocarea cursului european. Adică oprirea finanţărilor, gonirea investitorilor, faliment economic, haos politic şi dezordini de stradă. Corupţia şi abuzurile funcţionarilor vor fi fără margini dacă se opreşte reforma Justiţiei. Republica Moldova s-ar transforma într-o Cecenie sau un Daghestan Partidul Liberal face un apel la solidaritate către forţele proeuropene și pro-euroatlantice în vederea alegerilor de duminică, precum şi în perioada postelectorală, când este posibil ca forţe ostile Republicii Moldova să încerce acţiuni subversive cu scopul de a destabiliza şi compromite Republica Moldova. O Moldovă dominată de forţe străine, izolată şi eurasiatică, nu va avea cum să asigure pacea şi prosperitatea cetăţenilor săi. Iată de ce PL propune asigurarea integrării euroatlantice şi întărirea securităţii naţionale, inclusiv prin modernizarea armatei şi aderarea la NATO. Odată ce Republica Moldova va avea securitatea asigurată, iar drumul spre Europa va fi fără întoarcere, economia se va dezvolta rapid, la fel ca în celelalte 10 foste state socialiste care au aderat la NATO şi UE. O economie puternică va asigura şi locuri de muncă, salarii, pensii.
 • Integrarea europeană nu este un vis, este o realitate de zi cu zi! Republica Moldova este cel mai avansat stat dintre statele care fac parte din Parteneriatul Estic. Republica Moldova este unicul stat care a semnat şi Acordul de Asociere cu UE, cât şi Acordul de Schimb şi care a liberalizat şi regimul de vize cu UE. Cu excepţia statelor baltice, membre NATO şi UE, nici un alt stat din fosta URSS nu are regim liberalizat de vize cu UE. În timp ce aplicarea acordului dintre UE şi Ucraina este suspendată pe moment, Acordul de liber schimb încheiat de Republica Moldova funcţionează din plin şi creşterea exporturilor moldoveneşti în UE a început la scurtă vreme după semnare. Avem de ales între a ne asocia Uniunii Euroasiatice , o construcție ipotetică și fără contur, care produce puțin peste 2000 miliarde USD sau de a ne asocia spațiului euro-atlantic, bazat pe valori și principii, un spațiu cu o piaţă de peste 35000 miliarde USD.

Dragi concetăţeni, depinde numai de voi ca drumul spre Europa, spre libertate şi prosperitate să fie fără întoarcere! Am putea pierde totul într-o singură seară, duminică – 30 noiembrie, dacă unii vor sta acasă. Nu lăsaţi să se întâmple asta! Veniţi şi votaţi pentru Europa cu toată încrederea şi nădejdea. Gândiţi-vă la copiii voştri şi în ce lume vreţi ca ei să crească.

Duminică amintiţi-vă de fraţii, părinţii, copiii voştri din Italia, Portugalia, Spania, Franța, Germania, Grecia, Canada sau România. Ei se vor scula de dimineaţă şi vor merge zeci sau sute de kilometri până la cea mai apropiată ambasadă sau consulat al Republicii Moldova, unde vor sta ore în şir ca să voteze pentru voi. Nu staţi acasă, duminică mergeţi la vot şi votaţi şi pentru ei şi pentru voi!

Votați cu PL, ca să ajungem în familia NATO și UE!

2 răspunsuri to “Scrisoare deschisă către cetăţenii Republicii Moldova – Politica la două capete ne duce în Eurasia”

 1. =Ruxanda Sasu Unionista dela Lipsca= Says:

  ALEGERILE PARLAMENTARE DIN REP. MOLDOVA
  Duminică – 30 NOIEMBRIE 2014.
  ADRESELE SECȚIILOR DE VOTARE
  DIN ROMÂNIA ȘI STRĂINĂTATE:
  http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/economic–social/15664-alegerile-parlamentare-din-republica-moldova–30-noiembrie-2014-adresele-seciilor-de-votare-din-strintate-i-romania-.html

  UN APEL-
  Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni:
  – Basarabeni,
  votați pe cei care doresc Re-Unirea Românilor de pe cele două maluri ale Prutului !
  Este șansa unică de prosperitate și securitate!
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  =========== BUCOVINA DE NORD ===========
  ——— ♥ ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  UNICA NOASTRĂ SALVARE ȘI REVENIREA LA NORMALITATE !
  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  ȘI ÎN BAZA „ACTULUI UNIRII’ A BASARABIEI CU ROMANIA
  PENTRU TOTDEAUNA
  VOTAT DE „SFATUL ȚĂRII’ LA CHIȘINĂU LA 27 MARTIE 1918 !
  ====================================================

 2. Popovici Boris Says:

  Asa sa ne ajute Dumnezeu!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: