Și de acum încolo, steaua românismului va străluci și mai puternic peste Prut!

1618678_588316334570764_1986494983_nStimate domnule  Președinte,

Doamnelor și domnilor!

Am deosebita plăcere să exprim cele mai calde mulțumiri Domniei Voastre și României pentru înalta apreciere a colegilor mei din Partidul Liberal pentru readucerea Limbii Române în calitate de limbă oficială în Republica Moldova.  Decorarea colegilor mei cu Ordinul Național „Steaua României” încurajează și va încuraja și mai mult de azi înainte toți românii moldoveni în lupta  sfântă pentru Libertatea, Dreptatea și Unitatea noastră. Această zi este foarte importantă nu doar pentru noi, cei din Partidul Liberal, dar și pentru toată suflarea românească din Republica Moldova.

În cei 200 de ani de când Basarabia a fost ocupată de imperiul rus în 1812, și apoi de Uniunea Sovietică în 1940, iar în 1991 și teritoriul din stânga Nistrului, Transnistria, tot de către Federația Rusă, lupta pentru libertate, dreptate și adevăr, lupta pentru limba română, pentru românism și unitatea națională nu a încetat niciodată.

Generații și generații s-au jertfit și se jertfesc pentru ca toți românii sa fie împreună  într-o singură Țară, precum sunt și celelalte națiuni. Iată de ce astăzi avem datoria morală să amintim de cei care au contribuit esențial la păstrarea și afirmarea valorilor naționale în teritoriile ocupate, dar care, din păcate, nu mai sunt printre noi: Alexandru Usatiuc-Bulgăr, Gheorghe Ghimpu, Valeriu Graur, Gheorghe Muruziuc, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru, Leonida Lari, Lidia Istrati, Dumitru Matcovschi, Ion Vatamanu, Valentin Mândâcanu și mulți alții.

Lupta este continuată și astăzi de personalități notorii precum:  Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Anatol Șalaru, Alexandru Moșanu, Alexandru Șoltoianu, Constantin și Alexandru Tănase, Ion Ungureanu, Vladimir Beșleagă, Vasile Bahnaru,  dar  și de toți dascălii, în special cei de istorie și limbă română, care au apărat și apără cu multă dăruire tot ceea ce este românesc.

În ciuda deportărilor, deznaționalizării, colonizării, foametei organizate, represiunilor politice în toți cei 200 de ani de ocupație, limba română a fost permanent în casele și în sufletele noastre.

 Lupta pentru ruperea de Imperiul Sovietic, revenirea la aflabetul latin, limba romană,     istoria românilor și tricolor s-a dat in cele mai grele conditii.  KaGheBe-ul sovietic a fabricat multiple dosare penale și a condamnat oameni nevinovați doar pentru faptul că se considerau români și luptau împotriva ocupației! (printre ei fiind fratele meu, Gheorghe Ghimpu și Valeriu Graur, cetățean al României, ambii judecați în același dosar în 1972, pentru 6 si respectiv 4 ani);

Dragi români,

Sângele-apă nu se face, de aceea lupta continuă și nu va fi o luptă uşoară, dar oare înaintașilor noștri le-a fost mai ușor? Amintim aici de: Mihai Viteazul, generația pașoptistă, Alexandru Ioan Cuza, Mihai Eminescu, Brătienii, Pan Halipa, Constantin Stere, Președintele Ion Inculeț, membrii Sfatului Țării, Iuliu Maniu, Corneliu Coposu și mulți, mulţi alți români. Cu siguranță le-a fost mult mai greu! Nu a fost ușor și nu este ușor nici pentru generația anilor ’88-89, care a contribuit la distrugerea celui mai sângeros imperiu – Uniunea Sovietică, dar nici pentru cei ce au pledat pentru schimbare la 7 aprilie 2009.

Domnule Președinte,

Dragi români,

Astăzi putem spune lucruri care nu s-au spus anterior.  Națiunea română și toată lumea trebuie să știe că în 1991, când a fost adoptată Declarația de Independență la Chișinău, gândul nostru, al celor care am format Mișcarea de Eliberare Naționala, a fost, la prima etapă, Independența pentru a ne rupe de imperiul sovietic și la a doua: ceea ce a lăsat românilor D-zeu –  o singură Țară.

Dovadă este Declarația de Independență a Republicii Moldova, pe care dacă o citim mai atent, o să observăm că, de fapt, conținutul ei este mai mult al unei declarații de Unire, și nu de independență!

Domnule Președinte,
Dragi români!

Începând cu anii ’88-’89 și până în prezent,  în ciuda tuturor greutăților, au fost câştigate mai multe bătălii:

   –  revenirea la grafia latină;

   –  tricolorul a redevenit drapel de stat;

   –  am avut același imn: “Deșteaptă-te române”,   fie și pentru câțiva ani;

–     instituțiile de învățământ, teatrele, străzile și  multe localități nu mai poartă numele  străinilor ocupanți;

   –  în școli este studiată Istoria românilor;

   – în 2005 și 2007  am reușit să redăm cetațenilor încrederea în democrație prin victoria Partidului Liberal la Primăria Chișinău;

   – sărbătorirea Limbii Române, începând cu anul 2007, de când primar general al municipiului Chișinau este Dorin Chirtoacă;

–   înlăturarea regimului comunist de la guvernare;

– declararea zilei de 28 iunie – Ziua ocupației  sovietice;

– desecretizarea arhivelor KGB-ului;

– condamnarea crimelor regimului comunist;

– ridicarea monumentului în memoria victimelor deportărilor regimului comunist, la Chișinau, de către Primaria Chișinău, dar de fapt meritul îi aparține Primarului General al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă;

    – astăzi republica merge pe calea integrării europene, și ca dovadă, anul acesta va fi semnat Acordul de Asociere și vom obține  dreptul la  libera circulație în țările UE, incusiv în Țara-Mamă!

 Astăzi putem spune că am mai caștigat încă o bătălie: bătălia pentru oficializarea limbii române. Limba română este limbă oficială la ea acasă, în Republica Moldova. De fapt, limba română a revenit acasă încă în anii ’90, dar timp de 20 de ani este respinsă de unii doar din interes politic sau în interesul celor care ne-au ocupat.

În sfârșit, prin sesizarea deputaților Partidului Liberal, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a pus punct minciunii. S-a făcut dreptate și mă bucur că împreună cu colegii mei deputați, cu tot Partidul Liberal, am reușit să aducem dreptatea pe mult-pătimitul pământ din partea stângă a Prutului.

Domnule Președinte,

Prin decorarea colegilor mei din Partidul Liberal, dar anterior și a mea, cu Ordinul “Steaua României”, consider că România a apreciat munca și lupta mai multor generații care s-au jertfit pentru cauza românescă. Și de acum încolo, sunt sigur, Domnule Președinde, steaua românismului va străluci și mai puternic peste Prut!

 Dragi români,

Lupta pentru cauza națională trebuie dusă până la capăt, fiindcă ne-au ramas încă două probleme importante de rezolvat: identitatea și unitatea românească.

Ar fi o nedreptate ca cel de-al doilea stat românesc să meargă în marea familie Europeană cu o identitate falsă impusă de către cei care ne-au ocupat, identitate inventată doar pentru a justifica ocupația (chipurile eliberând moldovenii de sub români). Noi, cei din Partidul Liberal, suntem siguri că și acest adevăr cu privire la identitatea românească va învinge, așa precum a învins limba română. Noi toți, cei din dreapta și din stânga Prutului, suntem unii și aceeași, facem parte din același popor, și suntem o singură națiune – Natiunea Română, urmașii daco-romanilor!

Dragi români moldoveni, sunt convins că mai devreme sau mai târziu idealul nostru se va împlini, unitatea noastră națională va deveni realitate.

Ar fi o mare victorie, poate chiar victoria secolului XXI, ca în anul 2018, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, să reușim să împlinim idealul unității noastre naționale sau cel puțin să fim mult, mult mai aproape de realizarea acestuia!

După cum este scris și în cartea fratelui meu Gheorghe Ghimpu: “Conştiinţa naţională a românilor moldoveni”: „Ne vom salva doar revenind la românism și realizând reîntregirea neamului românesc!”

Aceasta este calea prosperității pentru noi și pentru viitorul copiilor noștri!

Traiască limba română!

Traiască Națiunea Română!

La mulți ani moldoveni, bucovineni, munteni, ardeleni, maramureșeni,  bănățeni, olteni, dobrogeni!!
La mulți ani români!!

Felicitări cu ocazia Zilei Unirii, la 155 de ani de la Unirea Principatelor Române –  Moldova și Muntenia.

 Vă mulțumesc,  Domnule Președinte!

Vă mulțumesc,  dragi români de pretutindeni!

 

9 răspunsuri to “Și de acum încolo, steaua românismului va străluci și mai puternic peste Prut!”

 1. GHIMPIZME | הדמוקרטיה קונספירציה Says:

  […] Și de acum încolo, steaua românismului va străluci și mai puternic peste Prut! […]

 2. HAIDUCU Says:

  INCAPATANAREA DE A TE TINE CU MAINILE DE SCAUN si functii TE VA DUCE LA FALIMENTUL POLITIC TOTAL,DUPA MODELUL IURIE ROSCA!

 3. sgsdh Says:

  e un razboi pe viata si pe moarte intre GERMANIA Merkel si Obama-America,pe tema spionajului NSA law a serverelor americane

  sgsdh Says:
  07/02/2014 la 15:39
  basescu e omul ambasadei americane,si VICTORIA NULAND si america nu vrea ca Uniunea Europeana sa se extinda in Ucraina si Moldova.Fiti atenti la neatentie

 4. VIRGIL Says:

  CATE SPITALE a realizat GHIMPU in Moldova?

  Cate azile batrani,scoli,gradinite,orfelinate a realizat Ghimpu in Moldova?

  Cate LOCURI DE MUNCA a creat GHIMPU prin aducerea investitorilor straini,taxe impozite la stat?

  Cu ce a ridicat nivelul de trai?

  Cum a incurajat natalitatea in Moldova?

  Ce a facut practic si nu vorba goala acest GHIMPU?

  NIMIC ABSOLUT! Ce Dumnezeu,vorbim sa ne aflam in treaba? Ghimpu a fost PRESEDINTE INTERIMAR,chiar nimic nu a realizat,avand apoi si alte functii in Moldova?!?!? daca NU POATE atunci sa lase pe altii sa poata face ceva in Moldova!

 5. europress66 Says:

  e clar ca Ghimpu traieste deja din AMINTIRI.Retrage-te ghimpule,il scoti din politica si pe Chirtoaca,saracul,daca mai sta in partid cu tine nu-l mai voteaza nimeni,ia 1 procent in alegeri.

  Retrage-te macar temporar.Dupa 10 ani poti reveni,in alt context,fi destept.

 6. Dan Says:

  Traiasca ROMANIA MARE si ETERNA!

 7. Igor Tonu Says:

  Foarte frumoase clipe

 8. Grigore Cirnat-Grigorescu Says:

  . Scrie-n cartea diamantină a veacurilor veșniciei românești: Biblia și Limba Română sunt două minuni desăvârșite ale Domnului (Gr. Vieru). Limba Română este cea mai mare minune a poporului român (Constantin Barbu). Cinste și cinstire ostașilor ei glorioși și victorioși!!!

 9. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Tarii= Says:

  24 ianuarie 1859-2014
  Re-UNIREA noastra cu patria-mama România:
  care se apropie vertiginos in 2014 !
  ––––––––––––––––––––––––––––––
  ziarul Adevarul ro:
  Video:
  http://adevarul.ro/news/societate/ce-simt-moldovenii-romaniaa-film-documentar-spune-adevarul-despre-unire–8_52e24036c7b855ff56c18cf6/index.html

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: