„Prin istorie – spre victorie”! Prin istorie – spre Unitate!

IMG_5364Emisiunea – concurs „Prin istorie – spre victorie”, care are drept scop promovarea valorilor noastre istorice şi naţionale, consider că este una din cele mai reuşite emisiuni, pe care le are televiziunea publică. De ce?
Se ştie, că orice ocupaţie are drept scop ştergerea conştiinţei naţionale a poporului, căruia i s-a luat libertatea. Iar ocupaţia Basarabiei de către Rusia ţaristă începând cu 1812, iar din 1940 până-n 1991 deja de către imperiul URSS, este cea mai sângeroasă din toate imperiile existente, fiindcă a avut la bază ideologia totalitar-comunistă, care a omorât fără vină zeci de milioane de oameni doar în numele unei idei inuman-utopiste, comunismul – “fericirea noroadelor”.
În genere ruşii, fie ţarişti, fie comunişti sovietici – au făcut totul, ca pe această palmă de pământ să nu rămână nici o rădăcină legată de istoria noastră, şi-n primul rând, rădăcina identităţii româneşti a moldovenilor şi a limbii române, care a fost şi este limba maternă a tuturor celor, care în trecut au locuit în cele trei principate: Moldova, Muntenia (Ţara Românească) şi Transilvania, după dispariţia Vechii Dacii. Astăzi, datorită imperiului rusesc, românii împărţiţi locuiesc în trei state: România, Republica Moldova şi o bună parte, în Ucraina.
Rusiei ţariste, în cei 105 ani, i-a reuşit să introducă limba rusă ca limbă vorbită şi-n biserică; Rusiei comuniste i-a reuşit s-o impună în şcoli şi grădiniţe. Dar nu peste tot – doar în oraşe şi-n centrele raionale, unde pe la sfârşitul anilor 80 rămăseseră doar una-două şcoli şi grădiniţe, unde se vorbea în limba română. În sate predarea obiectelor era totalmente în limba maternă. Şi nu pentru că aşa a fost strategia ocupanţilor, ci pentru că au crezut că mai au destul timp la dispoziţie – ei, comuniştii sovietici, credeau că vor fi o veşnicie. Dar s-au înşelat. Greşeala lor a constat în aceea, că n-au ţinut cont de 2 factori – factorul timpului şi cel al rezistenţei oamenilor şcoliţi. Nu degeaba politica lor era îndreptată, în primul rând, împotriva intelectualilor, care au fost şi sunt forţa societăţii; rusificarea acestora însemna, de fapt, şi rusificarea miezului naţiunii, a satului.
Dar, intelectualii de valoare, începând cu generaţia de aur, unul câte unul au înţeles politica mârşavă a ocupanţilor şi au inceput să opună rezistenţă, iată de ce „gulag”-urile şi casele de nebuni erau pline cu ei.
Deci, salvarea noastră a fost satul. Spun satul, fiindcă majoritatea intelectualilor care s-au opus rusificării noastre sunt din multchinuitele noastre sate. Nu întâmplător, scriitorul Lucian Blaga a afirmat, că „Veşnicia s-a născut la sat”.
Factorul timpului într-adevăr a fost unul decisiv. Daca Rusia comunistă ar fi existat timp de 105 ani, ca şi Rusia ţaristă, cu siguranţă nu ne salva nici satul… Dar, după cum se cunoaşte, şi imperiile nu sunt vesnice…

Rusia, în afară de oameni de vază în domeniul literaturii, teatrului, cinematografiei, a avut şi oameni politici mari. Unul dintre ei este Mihail Gorbaciov, chiar dacă a vărsat sânge în Vilnius, Bacu, Tbilisi… Datorită lui, şi „perestroikăi” lansate de el, a disparut imperiul sovietic; anume datorită lui astăzi fostele popoare ocupate de URSS îşi construiesc prezentul şi viitorul: cu multe probleme, cu multe consecinţe datorate imperiului, dar merg înainte spre libertatea şi bunăstarea lor democratică.
Întorcându-mă la gândul meu iniţial, la Emisiunea – concurs „Prin istorie – spre victorie” a Televiziunii publice, în cadrul căreia copii noştri participă cu multă dăruire de sine în cunoaşterea istoriei noastre adevărate: această muncă nobilă se datorează, iarăşi, unor intelectuali de stofă, cum sunt Veaceslav Stăvilă, Galina Codreanu, distinşilor profesori de istorie şi tuturor celor, care muncesc pentru această importantă emisiune. Dar şi celor, care au avut curajul să folosească momentele oportune ale istoriei pentru a distruge imperiul răului, vorba Preşedintelui R. Reigan, şi a obţine dreptatea şi independenţa poporului său! Cât priveşte unitatea, este doar o problemă de timp… Pentru că adevărul nu poate fi îngropat în pământul care le-a dat viaţă, în zadar unii „patrioţi” de-ai noştri continuă să facă ceea ce au făcut ocupanţii.
Le mulţumesc tuturor pentru această frumoasă şi extraordinar de utilă emisiune, şi, nu în ultimul rând, – acelor deştepţi şi frumoşi copii, care, participând la această emisiune, au demonstrat că îşi cunosc istoria. Ei sunt urmaşii demni, cărora le poţi lăsa, fără nici o frică, în grijă, Ţara!
O zi bună, români-moldoveni, mândriţi-vă cu ei, aveţi grijă de ei! Ei, copiii, sunt cei, care vor restabili pe deplin adevărul, dreptatea şi unitatea neamului nostru, fără ei naţiunea româna nu are viitor, iar noi- un prezent al demnităţii Româneşti, Dumnezeeşti, dacă doriţi!

8 răspunsuri to “„Prin istorie – spre victorie”! Prin istorie – spre Unitate!”

 1. =Maruşca Unionista= Says:

  APELUL anului 2013
  din inima Ardealului:
  –––––––––––––––––––––––
  Preşedintele României,
  Traian Băsescu,
  către populaţia din teritoriile româneşti de la Est de Prut,
  ocupate de trupele ruseşti
  în urma Pactului secret Ribbentrop-Molotov din 1939:
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  – “Am spus-o la Chișinău și repet și aici:
  – CEREŢI RE-UNIREA ȘI O VEŢI AVEA !
  – DAR CEREŢI-O” !

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 2. Valeria Bejenari Says:

  Iar d-nului Veaceslav Stavila și d-nei Galina Codreanu-milioane de mulțumiri pentru susținere, răbdare, sacrificiu de sine, dovadă sinceră de muncă în echipă, curaj, dragoste față de istorie, neam, copii. Rezultatul muncii dvs. se observă, cu siguranță NU A FOST ÎN ZADAR !!!

 3. Valeria Bejenari Says:

  Suntem profund recunoscători pentru ceea ce ați realizat și faceți în continuare pentru noi, d-le Ghimpu. Cu siguranță această emisiune va rămâne peste ani în amintirile noastre și a viitorilor noștri copii. Sperăm ca generația actuală și viitoare să ne susțină în promovarea adevărului istoric, adevăr ce nu poate fi șters, nici trebuie uitat de românii de pretutindeni. Întreg colectivul de participanți vă mulțumim pentru șansele oferite de către echipa PL, și în special, dvs-cel care ați fost alături de noi la această iubită emisiune. Personal, consider ca proiectul ,,Prin Istorie spre Victorie” a oferit ocazia fiecărei persoane de a învăța și valora munca depusă atât de elevi, profesori, cât și a tuturor celor care au făcut posibil acest concurs. Fără ajutorul dvs. , poate nimeni nu ne-ar fi auzit că am dori în viitor să putem afirma în voce tare că trăim în România Mare ! Au fost 2 ani de emisiune trăiți intens, de fiecare dată așteptând să revenim pe platourile de filmare. Mii de mulțumiri, sănătate multă dvs. și familiei. Cu mult respect, Valeria Bejenari- participantă în cadrul concursului 🙂

 4. Snejana Ivanova Says:

  моя племянница , с тех пор, как смотрит и играет, – имеет хорошую оценку !!! самооцеика поднялась !!! сделала себе много хороших друзей, а главное – знания по истории лучше, чем у преподователя !!! Родители ооочень довольны ! Спасибо организаторам и, конечно, спонсорам!!!

 5. Luisiana USA Says:

  Foarte tare emisiune,ar trebui sa avem mai multe televiziuni (nationale ) cu adevarat dar nu de a lui ploha,filea,cioronin…..prin asa emisiuni le vom deschide ochii si celor care inca (dorm) sustinind PLDM,PCRM,PD s.a.Noisuntem Romani si vb.limba Romana si treb.sa fim stapini.

 6. Virgiliu Krasnosciok Says:

  super tare emisiune! o privesc cu mult interes. Si copii mei la fel. Educativa. Cognitiva.Patriotica. Bravo M1! nu inteleg, de ce se inchide? si de ce administratia TRM nu sustine proiectul. In afara de Istorie si Victorie si Ring Star mai nu ai la ce te uita la M1 si ei pot lasa se se inchida aceasta emisiune? poate e mai usor sa schimbam conducerea TRM?

 7. Maruseac Maria Says:

  unica emisiune in care invatam si noi impreuna cu acesti copii istoria acestui neam se inchide?????! nu e corect! si de ce conducerea TRM nu sustine acest proiect? are altele mai bune? sau nu-i place istoria Ro????

 8. Galina Codreanu Says:

  Va multumim, Dl Ghimpu, pentru ajutorul acordat la realizarea acestei emisiuni! Sunteti pritre putinii, care ati reactionat , desi am apelat la foarte multi pretinsi patrioti!.Ati acordat premiile Gheorghe Ghimpu, ati facut posibile premiile in cea de a 5 si a 6 Semifinale si pentru copii, si pentru profesori. Ati editat, special pentru participantii in concurs doua titluri de carte…Ne-ati indulcit de sarbatori….Si- cea mai mai frumoasa surpriza, pe final de proiect, a venit tot de la D-voastra si echipa PL , – o excursie prin locurile istorice ale Romaniei!!!! Va multumim frumos ! sa va dea D-zeu inmiit inapoi. Mai multi prieteni si mai putini dusmani.Si tradatori. Cu respect, Galina Codreanu, redactor-producator „Prin Istorie-spre Victorie!” 28 iulie 2013


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: