De ce şi cât va sta în genunchi în faţa Rusiei R.Moldova?

În genunchi în faţa Rusiei stau nu cei ce conduc Republica Moldova,  ei se cred pe cal, iar unul din ei crede că el este „primul”; în genunchi stă poporul, adică noi, românii-moldoveni, cărora de peste 200 de ani străinii, şi-n primul rând ruşii, ne tot spun cine suntem, cum se numeşte limba vorbită de noi, cu cine să fim şi cu cine să nu fim împreună.  Pentru Rusia e crucial ca Republica Moldova să nu fie nici cu Uniunea Europeană – în marea familie a civilizaţiilor cultivate, nici cu România, de care o leagă  istoria şi sângele, ci cu Rusia; dovada – istoria falsificată de ea începând cu 16 mai 1812 !!! Alexandru I cu Golenisciev-Kutuzov, Stalin cu Molotov, Putin cu Kozacul si superstrategul sau Rogozin au fost şi sunt cei, care zi şi noapte se gândeau şi se gândesc în continuare cum să ne facă „fericiţi”. Iată „povestea” Rusiei despre ocupaţiile din 1812, 1940, 1944: „salvaţi” şi ,,eliberaţi”, chipurile, de Imperiul otoman şi de romani – în consecinţă, Ţara Moldovei ruptă-n două în 1812, iar România – în 1940.

În prezent suntem liberi şi independenţi, recunoscuţi şi de cei ce ne-au ocupat, de Rusia, dar nu liberi de a adera la  Uniunea Europeană sau de a ne uni cu România, ţara tuturor românilor; independenţi, dar dependenţi  de Rusia, până ne va ocupa din nou, este vorba de timp şi de conjuctura potrivită Rusiei, aşa cum a fost  în 1812-40-44 şi 1991, cand au ocupat Transnistria şi oraşul Tighina (dacă n-au putut avea tot teritoriul, au înşfăcat măcar o parte, doar ca să se poată menţine în Balcani).

Ne-au băgat ideea  că suntem „moldoveni” de naţionalitate şi vorbim „limba moldovenească”, dar de vorbit să vorbim  în rusă, nu la ei în ospeţie,  la  noi, acasă, de parca am fi în Kaliningrad.

Rusia nu vrea să avem o Istorie a românilor. Ea vrea ca Istoria Republicii Moldova să fie scrisă pe placul ei, ca în anii de trista ocupaţie!

R. Moldova – stat independent!!! Dar cu Mitropolit subordonat Patriarhiei Rusiei, de parca am fi republica Volgograd! La toate serviciile divine obligatoriu este pomenit Patriarhul Rusiei şi nu cel al României, cum ar fi corect; nici cum nu vor să recunoască originile noastre româneşti, de aceea neagă spiritualitatea care ne defineşte.

Aşa au văzut şi aşa  văd conducătorii Rusiei „fericirea” a patru milioane de români moldoveni, care au locuit şi locuiesc în spaţiul pruto-nistrean – teritoriu moştenit de la strămoşii noştri daci, şi nicidecum al Rusiei, cum pretindeau foştii şi pretind unii dintre actualii politicieni ruşi.

Am păşit în al 202 an de cand ne-aţi „fericit”, mulţumim , spasibo,  uvajaemîe gospoda Rossii, no mî v vaşei pomoşci i sciastii ne nujdaemsia, nahlebalisi russkogo „sciastia” naşi roditeli, dedi, pradedi i bratiia.

Trist, dar adevarat e când spunem, că libertatea  unui popor nu întotdeauna depinde de el sau de conducătorii pe care îi are, cu toate că ultimii au rolul decisiv în salvarea libertăţii  poporului; exemple avem multe în istoria omenirii (războaiele câştigate de Ştefan cel Mare şi Sfânt, Domnitorul Moldovei; cel câştigat de Filanda în lupta cu URSS etc.)

Şi totuşi, făcând abstracţie de conjuncturile politice, soarta unui popor a depins întotdeauna şi în toate timpurile de cel, care se afla la cârma statului, fie el domnitor, preşedinte sau prim-ministru, căci el a fost şi rămâne pentru mulţime exemplu de demnitate…  Nu degeaba există expresia „funcţie de demnitate publică” , presupunându-se de la sine, că aceasta obligă la exemple pozitive. Exemplele, la noi, însă, pot fi diferite… Astăzi, unii, gustând puterea, uită de menirea funcţiei pe care o deţin şi cred că pot face cu ea tot ce-şi doresc. Trădarea şi punerea în genunchi a propriului popor, pe care ţi-a căzut norocul să-l conduci – această jertfă nevinovată adusă străinului, nu mai este una de ocară, cum nu mai este pentru unii  o ruşine să furi…

Aş putea să dau exemple din istorie, dar nu acest scop urmăresc; vreau să mă refer nu  la trecutul nostru istoric, unde am avut de toate: şi viaţă dată pentru libertatea poporului, dar şi trădare în numele propriului orgoliu – orgoliul de a fi primul în toate. Dar poţi oare fi  „primul”, îndeplinind ordine străine, deci, fiind de fapt în  simbrie la străin, adică sub un străin?

Vreau să vorbim despre prezent, deoarece cunoaştem, că prezentul construieşte viitorul.

Aşadar, de ce stă R. Moldova în genunchi în faţa Rusiei, de ce tac moldovenii când văd că alesul lor, în loc să-i conducă cu demnitate, spune ce le convine/place conducătorilor Rusiei, semnează ce documente vor ei! Într-un cuvânt, face tot cum doreşte Cremlinul, altfel cum să înţelegem, că după ce juri pe  Constituţia R. Moldova, semnezi Acorduri cum prevede legislaţia Rusiei, nu cum prevede legislaţia noastră. Cred că deja aţi înţeles că este vorba de Vlad cel Filat, care la o întâlnire cu brigadirul colhozului „PMR” a dat jos de pe perete stema de stat şi tricolorul, ca să nu-l streseze pe acesta, iar la ultima intâlnire din 5 decembrie 2012 cu Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat Acordul „sărbătorilor”, Acord, care prevede organizarea în fiecare an, de 9 mai, sărbătoarea „victoriei în Marele  Război pentru  apărarea Patriei”, „uitând” că legislaţia R. Moldova prevede sintagma „al doilea război mondial”! Iată, stimaţi români – moldoveni, cine ne pune în genunchi în faţa conducătorilor Rusiei, iată de ce superstrategul Rogozin şi-a făcut apariţia pe data de 9 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Ce credeţi, stimaţi cetăţeni, despre asemenea conducători? Care ar fi motivul acestor conducători, care jură cu mâna pe Constituţia R. Moldova, dar după ce ocupă funcţia uită de jurământ şi fac doar ce vor ei sau ce li se spune de undeva, din piaţa Roşie, fie în folosul personal, fie în interesul străinului, numai nu în folosul poporului? De ce apără interesele Rusiei şi nu ale statului, în numele căruia au jurat. O să spuneţi, că politica e o mare c… sau că aşa ni-i norocul şi această soartă ne este dată de la Dumnezeu… nu pot să fiu de acord, Domnul cel de sus a dat poporului român ceea ce a dat tuturor popoarelor şi spun aceste cuvinte în ziua Paştelui Blajinilor (Dumnezeu să-i odihnească pe cei morţi şi-n primul rând pe cei, care au murit pentru cauza poporului lor). Problema e în noi, dragi români, da, e în noi şi stiţi de ce, pentru că:

– ne place să fim amăgiţi;

– nu ne plac oamenii cinstiţi sau ne plac mai puţin;

– moldovenilor le plac tradătorii şi le place să-i ierte („tradare să fie, dar să ştiu şi eu”, vorba lui Caragiale);

– suntem prea orgolioşi şi plini de sine şi mai repede ne dăm cu cel ce ne tradează, ce ne amăgeşte, ne fură, decât cu adevărul şi dreptatea;

– ne bucurăm când stăpânul sau trădătorul  ne aruncă câte un os, chiar de pierde poporul;

– folosim omul şi Ţara în interes personal sau în interesul „şefului” şi al străinului, numai să ne fie bine;

– ne place să slujim mai mult străinului, decât poporului;

– ne place să trăim cu capul aplecat, decât cu capul sus şi cu demnitate;

– ne place să vorbim în limba rusă,  cu toate că  am fost ocupaţi de Rusia, decat în limba română;

– îi credem pe cei ce ne-au ocupat mai mult decât pe ai noştri în problemele ce ţin de identitatea noastră, de denumirea limbii  vorbite, de adevarata istorie a noastră;

– ne place să fim mai bine cu străinul, decât cu fratele;

Întru-un cuvânt, ne place cel ce ne ocupă, ne trădează, ne amăgeşte, ne fură, ne sărăceşte moral şi material, dorind totodată să trăim în libertate, în bunăstare şi cu multă dreptate. Asa ceva, dragi români de pretutindeni, Dumnezeu n-a dat, Maria sa a dat Omul, pamântul, aerul şi apa pentru el, în rest totul e în mâna lui şi depinde totul de el, atât soarta lui, cât şi soarta poporului său.

Iată,  din punctul meu de vedere, răspunsul la întrebarea „de ce şi cât va sta R. Moldova în genunchi în faţa Rusiei”.

Vorba populară: Dumnezeu dă, dar în torbă nu pune. Este o dovadă în plus a vieţii trăite de român, fie el moldovean, muntean, ardelean, bănăţean, oltean, bucovinean, maramureşean, sau transnistrean… În toate timpurile, indifirent de cine i-a fost domnitorul sau Prim- ministrul. Aşadar, nu uitaţi să vă cumpăraţi torbă, dar aveţi mare grijă ce puneţi în ea – fericire sau necaz, dragoste sau ură, omenie sau despotism, grijă de OM, de Ţară sau slugă la stăpân, valori şi principii sau orgolii şi autoritarism, onestitate şi demnitate sau minciuni şi hoţie…

Fiecare naţiune şi  popor îşi dezvoltă singur calităţile sale. Noi, urmaşii lui Decebal, nu am fost un popor războinic, ne-am croit viaţa fără războaie, nu am ocupat teritorii ce nu ne aparţineau şi nu am luat de la nimeni nici o farmătură, am trait din munca noastră. Istoria, însă, ne demonstrează, că nu toate popoarele au procedat la fel; unul din ele este şi poporul rus, căruia i-a plăcut şi încă îi mai place să ocupe şi să subjuge popoarele mici. De ce, ce nu le ajunge, zău nu înţeleg, doar astăzi au de toate, înafară de respect din partea popoarelor subjugate. Politica Rusiei de a domina în toate, inclusiv şi-n cele rele, ştirbeşte foarte mult din ceea ce a lăsat ca moştenire poporul paşnic, din ceea ce creează şi astăzi scriitorii, arhitecţii, inginerii, oamenii de cultură şi artă (teatrul, pictura, cinematografia, jurnalismul, radio, TV ect.). Dacă scriitorii, oamenii de cultură, au schimbat  la faţă Rusia, atunci oamenii politici de astăzi menţin, din păcate, faţa Rusiei ţariste şi comunisto-sovietice. Din ce motive tac cetăţenii  Rusiei timp de 200 de ani despre politica imperială a statului lor în privinţa popoarelor mici. Nu cumva aceasta-i o caracteristică a  poporului rus, creată de secole; nu cumva Basarabia istorică şi Transnistria ar fi fost ocupate, indifirent de cine era sau cine este la cârma Rusiei? Păcat, timpurile şi lumea s-au schimbat şi doar în folosul poporului rus va fi, dacă se va schimba şi faţa Rusiei  politice.

23 răspunsuri to “De ce şi cât va sta în genunchi în faţa Rusiei R.Moldova?”

 1. ACTORUL VASILE BUTNARU Says:

  IN BIBLIE ESTE SCRIS: „CRESTINE,CAUTA ADEVARUL. ADEVARUL TE FACE OM LIBER…” Domnule Timofti,(presedinte al republicii moldova) GHEORGHE DAVID ESTE MOSUL MEU. UN MARTIR BASARABEAN. A CAUTAT ADEVARUL. IMPREUNA CU GHEORGHE GHIMPU,VALERIU GRAUR SI ALTI MARTIRI DIN BASARABIA SFASIATA DE RUSIA! ADEVARUL COSTA FOARTE SCUMP: AU PLATIT CU VIATA!

 2. ACTORUL VASILE BUTNARU Says:

  Basarabeni,Va doresc cele mai bune ganduri: RIDICA-TE,BASARABIE! Paraseste Temnita Ruseasca si INTOARCE-TE IN ACASA PARINTEASCA! LA FRATI SI SURORI DE ORIGINE LATINA!

 3. Richi Says:

  Vreau sa scoateti gardurile din paduri ! Faceti o lege si scoateti gardurile..Voronin si-a luat padure–v-ati luat si voi! Asa faceti voi dreptate??

 4. chir Says:

  M. Gimpu zice una și face alta! S-a prostit cu totul sărmanul.

 5. Luana Unionista Says:

  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !

 6. Bardar Says:

  Foarte corect si clar a descris dl Mihai Ghimpu ce se intimpla cu tara cu tara noastra, dar pacat ca nu aud toti…caci cei care mai stau pe acest forum oricum inteleg asta,MOLDOVENI DIN TOATE TARILE UNITIVA cam asa ar fi bine venit un slogan…ca sa auda toti cei departe de casa.

 7. remus Says:

  d-le Ghimpu mai lasa-ne omule cu luminatul asta ,stim noi toate astea poate ca si mai bine ca d-ta .Vorba e ca noi am sarit si te-am cocotat acolo ca sa treci la actiuni pe intreaga perioada a mandatului si la singe sa lupti pentru interesul poporului,dar ca un tip certaret si cam limitat ai pornit o lupta personala cu cei cu care esti obligat sa lucrezi in echipa .Tot electoratul democrat te uraste,ca le-ai stricat speranta.Varianta ca acum o faci pe opozantul ca sa mai apari la alte alegeri -grebla rosca nu trece .Ca sa salvam capitala oamenii cer sa pui pe Chirt in fata,pe viitor cel mult 2 ori pe luna la microfoane . Spune-i lui Chirt ca in fata primariei noaptea musulmanii calaresc fetele noastre pentru cartofi prajiti,mamele carora au plecat sa schimbe pampesii altor popoare .Doammne ,ce rusine !

 8. Adelina Says:

  Minte oameni buni, trebue sa fim atenti si SA SARIM IN APARAREA DEMNITATII NATIONALE, LIBERTATII DEPLINE. Suntem un popor ce meritam sa ducem un trai decent. Rusia tot timpul ne-a tinut pe sfoara: ca ne inchide gazul, ca nu ne dea energie electrica.Conditii ruse pentru a ne pune sub dominatia lor.Trebue ceva de intreprins pentru a scapa de hartiueala Moskovei. Gaz si energie electrica se poate de primit si din partea de Vest a republicii, ca sa scapam de tot idiotiszmul moskovit.Pentru aceasta e nevoe ca tara sa fie condusa de oameni fara de interese personale, fara de saci cu bani, cu suflet mare, mintea treaza si destepti in actiuni.

 9. marcel Says:

  Totul e un recurs in istorie totul seamana cu un bocet si se repeta intruna.Eu nu spun ca i rau, doar devine plictisitor.Suntem in centrul unei lupte geopolitice astazi trebuie sa fim tare atenti avem o sansa.. Am irosit 20 uitindu-in dreapta sau stinga de unde bate vintul.Astzi avem sustinerea Europei ,SUA devin din ce in ce mai activi ,Romania urmareste atent ce se petrece in RM.Filat a facut ceea ce a facut ,de Plahotniuc nu scapam iar comunistii ne rasufla in ceafa.Ce sa facem ? Eu inca n am auzit o apreciere despre asa zisii reformisti.Eu cred ca e o catastrofa pe deoparte pe de alta parte bine ca au plecat dinozaurii alde Hadirca trebuie persoane noi tinere energice dar nu prea smechere. O reforma se cere macar la imagine. trebuie un discurs energic si mobilizator.(Sper ca nu am vorbit prea mult.prima lectie care am invatat o la PL asta e sa stiu cind sa mi tin limba dupa dinti:)

 10. wsafesdgrsf Says:

  usa ue depend from rus gas & neft’

 11. wsafesdgrsf Says:

  fuck u, Pridnestrov’e = autonom, indipendet
  chisinau dipendent by urss electricity from tiraspol

 12. Valentin Says:

  Te inteleg, Vasile, dar nu trebuie sa-i ataci pe cei, care au luptat si lupta cu mafia si coruptia. Anume PL-ul lui Ghimpu este cel mai putin implicat in schemele mafiote de la guvernare. Nu exista padure fara uscaturi, dar anume aceasta forta politica, curatata acuma de unele scarnavii, este capabila sa schimbe in bine titanicul proces de revenire la normalitate politica si economica in mica noastra tarisoara, sa lupte cu capii tuturor relelor de pe acest petec de pamant. Aici se duce o campanie intensa de denigrare a adevaratilor patrioti, se folosesc toate metodele kaghebiste de manipulare a opiniei publice, cu sprijinul direct al kremlinului, care il uraste de moarte pe Ghimpu si tot neamul lui, datorita faptului ca el a indraznit sa spuna pe nume anumitor lucruri si realitati vis de planurile strategice ale Rusiei sa ne tina mereu sub ciubota lor. Trebuie sa privim aceste procese diabolice cu mintea lucida si sa nu improscam cu noroi, pe nedrept, in cei, care ne doresc binele noua si nu expansionistilor de la rasarit.

 13. vasile Says:

  Istoria si normal ca o stie, si o spune des prin diferite exemple, dar pacat ca a facut cam multe compromisuri cu Filat, si acum cam toate cad pe capul lui. O sa vedem la urmatoarele alegeri cine mai intra in parlament. Au sa vina hoiturile de comunegi la putere.

 14. Mircea Says:

  Nu prea cunosc alt politician important din RM care sa spuna totusi niste adevaruri elementare despre istoria Basarabiei. Pentru asta il apreciez pe domnul Ghimpu. Dar in politica, faptele sunt mai importante decat simplele declaratii.

 15. vasile Says:

  Noua ne trebuie ca Mircea Druc sa vina innapoi si sa fie Presedinte, sa fie scoasa limba ruska din scoli, de interzis pizdiucii ceia din Liga Rusa, Selin, Harbuz, voievod, dodon de expulzat din tara, precum si pe celelate rasuri mancurte ca ei. De pus granita la Nistru, si de dorit si in jurul Gagauziei. Tare multi dibili sunt acolo.

 16. vasile Says:

  Eu nu-s platit de nimeni, nu bloguiesc, nam blog, si mi-e greata de toate sulele astea de la Guvernare, precum si de cele care au fost la putere.

 17. vasile Says:

  cam nu prea ai pe cine mai vota. Filat e laba Moscovei, are late interese, Plohis e mafiot, Voronin e prorus, la fel ca Dodon, Hadarca huipaimi cinei, fost KGbist, dar si promotor(candva) al romanismului, al frontului. Iar ghimpu e un impotent politic, la fel ca ceilalti. N-ai pe cine vota. Mocanu latra la toti si se gudur pe langa Filea. Treaba-i coibila. Pavlicenco e fosta KGbista, nu stiu ale cui interese le promoveaza. Ar fi de dorit de votat un partid unionist, proromanist.

 18. vasile Says:

  Nu am capiat Valentin. M-am zaibit sa-l vad cum se jaluie pe blog!

 19. Valerian Says:

  Pentru a înţelege ce scrie D-l Mihai Ghimpu este nevoe de un pic de intelect.Accentuez, inetect ,nu studii superioare, iar cei ce nu îl au judecă ca d-l Vasile. Îm pare rău de aşa logică ca a domnului Vasile.

 20. Valentin Says:

  Ai capiat, Vasile? Latri la cine nu trebuie? Sau esti platit pentru asta? De ce nu latri la cei care sunt adevaratii infractori fara vreo lege? Esti cu ei? Esti ca si ei???

 21. eburlea Says:

  @vasile
  Pe cine de votat atunci???

 22. vasile Says:

  de ce behai acum fara rost? trebuia toate la timpul lor sa le faci! ai stat 3 ani la putere si n-ai facut nici o sula pentru aborigenii romani basarabeni. ati furat cot la cot cu ceilalti doghitoci, alde matale, iar acu ca te-au cam inlaturat de la treuca, te-apuca patriotismul si nationalismul. Las’ ca in urmatorul mandat(daca ai sa ai vre-o sansa sa intri) ai sa rupi si ai sa faci ceia ce trebuia sa faci acu’, cu toate ca ma indoiessc. clasa politica la noi n-are nici o clasa la scoala. Niste magari ati fost, sunteti si ve-ti fi. cum ajunge-ti la putere, uitati de cei care v-au votat, umblati la discoteci, sarutati fetele cu dragobetele, umblati prin teplite pe la Bardar, la Saharna, va distrati. De azi innainte nu mai votez PL cat oi trai, nici pentru acelasi Kirtoaca. Toti sunteti de-o teapa. Rasurilor!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: