Cu cine, totuşi, sunteţi, Dna Guţu?..

Cu corupţii şi cu comuniştii sau cu alegătorii care au votat împotriva corupţiei şi a comuniştilor?

Ana Gutu: ,,Corupţia nu are culoare politică şi ea trebuie combatută pe toate palierele”…  „PCRM-ul  niciodată nu va juca în favoarea AIE”.

Aveţi perfectă dreptate, Doamna Guţu, dar vă rog să explicaţi alegătorilor PL, şi nu numai, ce s-a întâmplat după 19 februarie de aţi schimbat la 180 de grade poziţia D-stră faţă de corupţie şi atitudinea faţă de comunişti. Când aţi pledat pentru adevăr, atunci sau acum, când susţineţi din toate puterile corupţii şi aţi votat împreună cu PCRM demiterea lui M. Lupu din funcţia de Preşedinte al Parlamentului şi, astfel, aţi creat condiţii pentru dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate. De ce folosiţi cauza naţională – integrarea europeană doar pentru a-l susţine pe V. Filat? Ce are V. Filat cu cauza europeană după ce am rămas din cauza lui şi fără Guvern, şi fără Parlament în anul Summit-ului de la Vilnius? Doar ştiţi foarte bine că declanşarea  crizei politice a început cu denunţarea Acordului AIE de către V. Filat şi votul dat de PLDM împreună cu PCRM pentru lichidarea funcţiei de Prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Apropo, ştiţi că dl Ion Hadârcă a tânjit şi poate mai tânjeşte după această funcţie, dacă nu chiar pentru cea de Preşedinte al Parlamentului? Cum o să vă simţiţi si ce o să spuneţi oamenilor în cazul în care V. Filat va face alianţă cu comuniştii sau în cazul alegerilor anticipate, datorită cărora aţi lovit în mine ca Preşedinte şi  aţi încercat să puneţi mâna pe partid şi aceasta doar că eu nu plac Kremlinului şi nu susţin mafia în scaunul puterii?

P.S. Aş scrie un răspuns consilierului Preşedintelui N. Timofti, dl Ion Păduraru, la articolul său, dar i-ar fi prea gras să fac eu acest lucru. Am să mă limitez doar la o întrebare. Cum explicaţi faptul, dle Păduraru, că sunteţi consilierul Preşedintelui care este ales neconstituţional, vorba D-stră  spusă la unele emisiuni TV cum ar fi: Fabrika(PublikaTV), În Oglindă(EuroTV) şi în cadrul unui interviu acordat pentru jurnal.md

http://www.eurotv.md/video-emisiune-in-oglinda-17-01-12

http://www.jurnal.md/ro/news/ex-ministrul-justi-iei-critica-cea-mai-ru-inoasa-hotarare-a-cc-214724/

 Interviul cu Ana Guţu

Europa Liberă: Doamnă Guţu, cât de gravă e astăzi situaţia? S-a ajuns totuşi la o criză profundă în societate, din moment ce vârful puterii nu se înţelege?

Ana Guţu: „Nu cred că am putea vorbi despre o criză profundă în societate. Deocamdată suntem într-un blocaj politic, fiindcă o componentă a Alianţei pentru Integrare Europeană a denunţat acordul care a fost semnat în decembrie 2010. Cred că există şanse de rescriere a acestui acord, din moment ce componenta PLDM – care este cea mai numeroasă – îşi doreşte acest lucru. Cel puţin, din câte ştiu eu, Partidul Democrat este de acord să se aşeze la masa de tratative. Partidul Liberal dintotdeauna a pledat pentru păstrarea Alianţei pentru Integrare Europeană, fiindcă această şansă pentru moment este unica, nu există alternative şi ea trebuie valorificată, cu orice preţ. Adică politicienii sunt obligaţi, în faţa alegătorilor, în faţa proiectului pe nume statul Republica Moldova, să dea dovadă de discernământ şi maturitate politică pentru a merge înainte.”

 

Europa Liberă: Rescrierea acordului ce înseamnă?

Ana Guţu: „De fapt, acordul care mai era în vigoare nu mai corespundea realităţilor, fiindcă, conform acordului, Marian Lupu trebuia să devină preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu trebuia să devină speaker şi aceasta nu s-a întâmplat. Totuşi orice acord scris ajunge, la un moment, să nu mai corespundă realităţilor. S-a mers pe filiera susţinerii în continuare a acestui acord, dar a fost pusă la îndoială şi necesitatea politizării anumitor instituţii ale statului, şi probabil, în urma acestui discurs, care a parvenit, inclusiv de la societatea civilă, totuşi s-a ajuns la acest conflict intern.”

 

Europa Liberă: Rescrierea acordului ar însemna că totuşi PL-ului trebuie să îi revină o funcţie importantă?

Ana Guţu: „Partidul Liberal nu a formulat anumite pretenţii în acest sens. Suntem, de fapt, în expectativă, fiindcă nu ştim ce vor propune colegii noştri din PLDM. Din câte ştiu, există deja un draft al noului acord. Suntem curioşi să vedem care este conţinutul acestui nou acord. Nu am primit deocamdată nici invitaţie să ne aşezăm la masa de negocieri. Suntem în aşteptare.”

 

Europa Liberă: Cât timp trebuie ca să se limpezească apele?

Ana Guţu: „Dacă ar fi existat suficientă maturitate politică din partea liderilor politici, aceasta trebuia să se întâmple în weekend, fiindcă – dincolo de animozităţi, pretenţii şi ambiţii care sunt exagerat de mari în condiţiile Republicii Moldova – trebuie să fie mereu loc şi pentru responsabilitate. Nu putem să ne permitem să facem nişte jocuri periculoase şi să vedem cine e mai tare aici, în Republica Moldova. Mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, am sperat că, în weekend, s-ar fi întâmplat această întâlnire, cu participarea preşedintelui statului, domnul Nicolae Timofti, poate chiar şi cu expertiză internaţională din partea reprezentantului UE şi ambasadorului Statelor Unite, aşa cum a solicitat, de fapt, şi Partidul Liberal, dar nu a fost să fie. Aceasta mă îngrijorează cel mai tare.”

Europa Liberă: Doamnă Ana Guţu, pe de o parte, parcă toate 3 componente ale Alianţei – constituante ale, nici nu ştiu cum să-i zic, fostei Alianţei pentru Integrare Europeană – insistă pe ideea că alegeri parlamentare categoric nu ar fi momentul să se desfăşoare, Alianţa trebuie să se menţină. Pe de altă parte, totuşi fiecare trage jăratec la turta sa şi se lasă impresia că deocamdată rămâne, ca în fabula lui Donici, „racul, broasca şi o ştiucă”.

Ana Guţu: „Nu ştiu dacă am putea spune că fiecare trage la turta sa. Reiterez disponibilitatea Partidului Liberal de a ne aşeza la masa de negocieri. Din păcate, există carenţe pe dimensiunea comunicării între liderii partidului. Şi, în acest sens, am şi avut o iniţiativă – doamnele din PL – un apel către doamnele din celelalte componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană, să temperăm un pic aceste metafore, uneori nelalocul lor, care au fost proliferate din gura tuturor liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană şi, cât de curând, să ne aşezăm la masa de negocieri. Dar nu am primit un răspuns pozitiv şi ne pare rău de acest lucru, fiindcă poate o prezenţă feminină, inclusiv în componenţa consiliului AIE, ar fi stăvilit un pic aceste caractere uneori, care sunt prea aprinse.”

 

Europa Liberă: Şeful statului a anunţat că, pe parcursul acestei săptămâni, ar putea să convoace dumnealui liderii Alianţei şi poate nu numai liderii Alianţei, într-un format mai extins, reprezentanţii tuturor formaţiunilor care au creat această coaliţie de guvernare, pentru a se identifica o soluţie şi astfel poate se depăşeşte totuşi această stare de spirit.

Ana Guţu: „Sperăm, şi suntem în aşteptare. Eu cred că această procedură de convocare a unei eventuale reuniuni trebuia să aibă deja loc. Suntem în ziua de marţi, totul s-a întâmplat miercuri. Iată e deja o săptămână, cred că e cazul să dăm dovadă de mai mare celeritate şi viteza acestor convocări şi reuniuni să fie mult mai mare.”

 

Europa Liberă: Între timp, aceste descinderi pe la instituţiile statului, s-au dat publicităţii nişte convorbiri telefonice, ce se întâmplă? Elementele de şantaj sunt puse în funcţiune?

Ana Guţu: „Nu mi-ar place să utilizez acest cuvânt, „şantaj”, probabil că se întâmplă ceea ce trebuia să se întâmple ceva mai demult. Cu toţii ne-am dorit lupta împotriva corupţiei, o luptă sistemică şi nu sporadică, aşa cum se întâmpla înainte. Dar lupta împotriva sistemului este una anevoioasă. Şi nu cred că persoanele, care sunt acum în anumite funcţii şi care şi-au imaginat că pot să subjuge sistemul care a fost pe larg exploatat, în timpul guvernării neo-comuniste a lui Voronin, poate fi păstrat şi în continuare. Este dureros acest fapt, fiindcă e greu peste noapte să începi să respecţi conceptul de integritate. Dar trebuie să se întâmple. Nu cred că este vorba de şantaj.

În faţa legii toată lumea trebuie să fie absolut egală, de la vlădică până la opincă. Legea este una pentru toţi. Şi, dacă cineva a încălcat legea, organele de drept trebuie să-şi facă datoria. Şi nu cred că este cazul să ne împotrivim şi să ne apărăm exponenţii unui sau altui partid. Şi să spunem că ei sunt curaţi ca lacrima, doar pentru faptul că sunt colegi de partid. Corupţia nu are culoare politică şi ea trebuie combătută pe toate palierele.”

 

Europa Liberă: Eventual, dacă se ajunge la alegeri anticipate, ce înseamnă pentru Moldova un scrutin parlamentar anticipat?

Ana Guţu: „Încetinirea, dacă nu chiar stoparea cursului nostru european, fiindcă tot aparatul funcţionăresc va fi în aşteptarea rezultatelor acestor alegeri. Înseamnă o campanie foarte dură, în care fiecare partid îşi va revendica un loc sub soare şi va dori să acceadă la putere. Şi este vorba nu doar de actualele partide parlamentare, dar şi de cele extraparlamentare, care se vor cu tot dinadinsul la cârma Republicii Moldova. Cel mai mare perdant în această eventuală campanie de alegeri anticipate va fi cetăţeanul Republicii Moldova. Şi nu ne dorim deloc acest lucru.”

 

Europa Liberă: Dar sunt voci care spun că va pierde democraţia şi democraţii.

Ana Guţu: „E adevărat. Nu este exclusă o surpriză, adică o ascensiune a forţelor anti-europene. Şi atunci riscăm cu toţii să ne pomenim într-o orientare, pe dimensiunea politicii externe, absolut opusă celei care este astăzi şi care este vectorul european.”

Europa Liberă: Şi unii nu exclud că aţi putea să reveniţi în Legislativ, dacă se convoacă alegeri parlamentare anticipate, exact în aceeaşi formulă.

Ana Guţu: „De fapt, cercetările sociologice despre aceasta şi ne vorbesc, că opţiunile electoratului nu se schimbă foarte des şi foarte brusc. Posibil să repetăm acest scor din 2010 şi să ne pomenim exact în aceeaşi formulă, şi să fim din nou condamnaţi să discutăm. Şi, de fapt, discuţia şi dialogul sunt soluţiile adecvate pentru orice blocaj politic, pentru orice criză politică.”

 

Europa Liberă: Admiteţi o reformatare a guvernării?

Ana Guţu: „Nu ştiu dacă există cuvântul „reformatare”, nu există aşa termen, „reformatare.”

Europa Liberă: Reconfigurare.

Ana Guţu: „Reconfigurare, după alegerile anticipate?”

 

Europa Liberă: Până.

Ana Guţu: „Nu cred că va fi o reconfigurare a guvernării. Dincolo de ambiţiile, uneori foarte personale şi personalizate, nu cred că va exista posibilitatea reconfigurării guvernării. Mă refere la accederea la putere a Partidului Comuniştilor. Nu cred.”

 

Europa Liberă: E nevoie de remanieri guvernamentale?

Ana Guţu: „Dacă unii exponenţi ai deciziilor guvernamentale, care sunt miniştri, viceminiştri, nu fac faţă obligaţiunilor funcţionale, suntem deschişi pentru demiterea cutărui sau cutărui ministru, viceministru, dar să fie puse pe masă şi argumentele care să vorbească împotriva gradului de responsabilitate a respectivului ministru. Remanierile de dragul remanierilor nu dau nimic. Eu înţeleg că este o măsură foarte populară şi populistă în faţa alegătorilor şi cetăţenilor, dar, dincolo de aceste lupte viscerale pe interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană, sunt împotriva personalizării culpabilităţii.

Nu poate o singură persoană să poarte vina pentru toate nevoile şi nenorocirile care se întâmplă în Republica Moldova. Trebuie să fim foarte atenţi, fiindcă există oameni şi oameni, există miniştri şi miniştri, există politicieni şi politicieni, şi, de fapt, responsabilitatea este a noastră, a tuturor celor care suntem la putere. Şi vina o purtăm cu toţii împreună. Să vedem însă cum facem ca să constituim cu adevărat o echipă, care îşi doreşte să aibă nişte acţiuni concertate şi acţiuni direcţionate pe calea cea dreaptă. Şi mă refer la parcursul nostru european.”

 

Europa Liberă: Din discuţia cu dumneavoastră, înţeleg că arma, securea războiului poate fi îngropată.

Ana Guţu: „Poate fi îngropată şi trebuie să fie îngropată. Şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă, în primul rând, liderii din cadrul AIE. Ne dorim pace, ca să facem referire la un dicton latin: „Si vis pacem para pacem”, vrei pace, pregăteşte pace, dar nu securea războiului pe care trebuie să o fluturăm deasupra capului, fiindcă aceasta nu ne va aduce deloc beneficii.”

 

Europa Liberă: Ce veţi discuta joi şi vineri în Parlament?

Ana Guţu: „Sunt incluse pe ordinea de zi proiecte, care regulamentar au trecut procedura legislativă. Sperăm că se vor desfăşura în condiţii normale aceste şedinţe plenare ale Parlamentului. Dar desigur că, dacă până atunci nu se reuşeşte renegocierea acestui acord, asupra căreia insistă fracţiunea PLDM, cred că vor mai fi şi… vom asista şi la, poate la surprize neplăcute în cadrul şedinţelor Parlamentului.”

 

Europa Liberă: Surprize neplăcute ar mai include şi?

Ana Guţu: „Poate proceduri de vot, mă refer la coalizarea PLDM-PCRM, nu aş vrea să se speculeze prea mult pe acest fapt, dar să nu uităm că PCRM-ul niciodată nu va juca în favoarea Alianţei pentru Integrare Europeană. Şi eu cred că ei sunt extrem de fericiţi acum, că ceea ce se întâmplă în Alianţa pentru Integrare Europeană, de fapt, se întâmplă fără ingerinţa lor şi ei nu decât să stea deoparte şi să bată din palme.”

Europa Liberă: Şi fericirea lor e adusă pe tava chiar de către AIE.

Ana Guţu: „Exact. Se întâmplă ceea ce se întâmplă şi, de fapt, aceasta le aduce puncte electorale lor şi nu nouă.”

Valentina Ursu, http://www.europalibera.org

8 răspunsuri to “Cu cine, totuşi, sunteţi, Dna Guţu?..”

 1. tepes Says:

  Inainte de avorbi sau scrie de rau la adresa Dnei Gutu trebuie sa va spalati creerii, jigodii rapanoase! Ghimpu e un corupt, las, fricos si vanzator de neam! S-a ascuns in spatele ideii nationale si fura ca-n codru cu salaru, niste mizerabili ordinari, rasuri de rahat….

 2. andrei basarabeanu Says:

  Pentru Marina. În primul rând mesajul meu este semnat cu numele Andrei Basarabeanu şi nu Andrei Basarabean. Asta doar aşa ca să fim corecţi. În al doilea rând, eu n-am negat că domnul Mihai Ghimpu “spune lucrurilor pe nume asa cum sunt”. Am remarcat doar faptul că în accepţia dumnealui doar Vlad Filat e corupt, contrabandist şi nuştiu ce şi nuştiu cum şi că, cică a exploatat tragedia din Pădurea Domnescă pentru a denunţa acordul alianţei, şi asta doar datorită faptului că, vezi bine, Ghimpu nu place Moscovei. Dar de ce n-am recunoaşte faptul că Ghimpu nu spune lucrurilor pe nume, ci enunţă doar ceea ce îi convine. Căci dacă vrea cineva să ne convingă de faptul că doar Filat în ţara aceasta e cu pufuşor pe botişor, iar ceilalţi sunt cheie de bisercă, atunci să avem pardon. Se vede cu ociul neînarmat ce fel de stat a devenit nestatul Republica Moldova. E ţara lui Papură Vodă în care nimeni nu răspunde de nimic şi în care ţară cetăţenii sunt lăsaţi pe cont propru. Se descurcă cine şi cum poate. Am devenit o junglă în care toţi luptă pentru supravieţuire. Dar pe de altă parte ni se vorbeşte despre democraţie, principii şi valori, despre integrare europeană, etc. Cât de idiot trebuie să fii ca să crezi în integrarea europeană în timp ce oficialii europeni declară tranşant că UE nu se va extinde într-un viitor plauzibil. Atunci de ce vorbim despre aderearea la UE dacă acolo nu suntem aşteptaţi? De ce ne ţinem cu dinţii de AIE, dacă de fapt n-am avut alianţă, ci trei partied aflate la guvernare, care în lupta lor oarbă pentru supremaţie s-au devorat reciproc? De ce mai continuaţi să ne spuneţi doar ceea ce vă convine, afirmând că spuneţi lucrurilor pe nume. De ce aţi creat fenomenul Pădurea Doamneasca şi i-aţi dat lui Filat prilejul de a denunţa acordul alianţei. De ce nu vedeţi miile de Jeep-uri şi Land Cruis-urile care circulă pe drumurile patriei şi care nu aparţin lui Filat? De ce nu vedeţi crunta exploatare la care sunt supuşi angajaţii firmelor private, care firme “fac un lucru” cu legislaţia Republicii Moldova şi care firme nu sunt ale lui Filat? Şi în sfârşi de ce luptaţi contra lui Filat şi nu contra sistemului pe care l-aţi creat şi care generează filaţi? De ce, domnule Mihai Ghimpu? De ce, doamnă Marina? De ce?

 3. marina Says:

  pentru andrei basarabean: daca ti sa facut lehamite, inchide-te, sa nu li se faca lehamite la altii de tine „patriot inveterat”! D-nul Ghimpu spune lucrurilor pe nume asa cum sunt si cine vre-a sa-l inteleaga si sa-l asculte, cu placere urmareste si citeste, matale n’ai de cit sa urmaresti ce doresti si sa nu „inchizi” si sa te iscalesti pentru sustinatorii PL !!! VA ROG MULT !!!

 4. Tatiana Draghici Says:

  Poate nu este un raspuns direct la intrebarea pusa dar va rog sa gasiti ceva comun in textul de mai jos.

  COTOFANA
  Facand parte din familia corvidelor, cotofana este o ruda apropiata a ciorii.. Si, ca si despre neamurile sale, despre cotofana se spune ca fura. Adica, fiind atrasa de stralucirea anumitor obiecte (de exemplu tacamuri metalice sau chiar bijuterii), cotofana prinde in gheare o lingurita sau un inel si isi ia zborul cu acestea catre un loc mai inalt. Avand o voce aspra si stridenta, numele acestei pasari mai este atribuit – ca porecla – unei persoane care vorbeste mult si tare (sau fara rost). In timp ce isi cauta hrana, cotofana scoate niste sunete puternice, dar – cu toate acestea si in ciuda dimensiunilor sale – este deseori fugarita de pasari mai mici.
  In schimb, cotofenele ii ingrozesc pe crescatorii de pasari, prin ale caror ograzi dau deseori iama, furand ouale, puii. Este un gen de atac la care cotofenele recurg mai mult din instinct, in amintirea vremurilor in care vanau prin padurile seculare, insa acum se multumesc sa se hraneasca si cu seminte sau cu corpurile unor animale moarte.

 5. eu Says:

  Mihai Melnic…incearca sa fii obiectiv si sa te pronunti asupra faptelor/evenimentelor implinite si nu lansa acuzatii la stinga si la dreapta nefondate – nu ai capacitate analitica

 6. IORGU UNIONISTUL Says:

  DOMNULE GHIMPU;
  ce va impiedica sa va pronuntati deschis pentru Re-Unirea noastra cu România ?
  De ce va temeti ? Sau de ce sunteti oportunist la acest capitol ?
  Fratele Dvs. v-a lasat doar testament- Re-Unirea cu România !

 7. andrei basarabeanu Says:

  Sincer să fiu n-am citit interviul doamnei Guţu, din lipsă de timp, şi nici nu-l voi citi vreodată, deaceea nici n-am să-l comentez. Dar cele scrise de domnul Ghimpu chiar te lasă perplex. În primul rând, când auzi că Ghimpu nu place Moscovei şi deaceea au fost demişi Lupu şi Plahatniuc şi denunţat acordul alianţei, chiar îţi vine să râzi. Dar mai scimbaţi odată subiectul, domnule Ghimpu. Oare chiar nu aveţi consilieri care să vă şoptească despre faptul că aţi devenit prea banal, să nu zic penibil? Mai apoi susţineţi că, cică nu-i puteţi suporta pe mafioţi la conducerea statului. Vai de mine, câtă grijă pentru acest biet popor şi statul lui. Dar cine declara la o televiziune că nu poate trăi din salariul de deputat de 7000 de lei? Oare nu chiar dumneavoastră? Atunci ce, aveţi afaceri, sau sunteţi mafiot de nu puteţi trăi cu 7000 lei pe lună? Zic astea pentru că aşi vrea să-mi arătaţi măcar un singur moldovean din RM care poate face afaceri cinstite în această ţară a lui Papură Vodă. Măcar unul, şi o să vă credem. Până atunci, însă vă puteţi închide blogul sau ,mă rog, puteţi continua pe aceeaşi temă, numai că trebuie să ştiţi că chiar şi celor mai înveteraţi patrioţi şi susţinători ai PL li s-a făcut lehamite de această retorică. Să ne auzim şi de bine.

 8. Mihail Melnic Says:

  Nimeni nu ar fi crezut ca o Doamna,un politician cu verticalitate si o patrioata inflacarata ca Ana Gutu,o sa tradeze valorile liberale si nationale,cu un grup de rasuri si tradatori,o sa treaca de partea lui Vladimir Filat,liderul unei grupari criminale,care impreuna cu Vladimir Voronin, ,,fac Legea,, dupa bunul lor plac in Republica Moldova.Dar,PUTEREA BANULUI, a schimbat-o cu totul pe Ana Gutu,transormind-o intr-un ,,aparator fidel,, al gruparii criminale,capul careia e Filat,cit si intereselor imperiale ale Rusiei.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: