Gheorghe Ghimpu-în memoriam!

Gheorghe Ghimpu s-a născut la 26 iulie 1937 în comuna Coloniţa, judeţul Lăpuşna, România.

Studii: Universitatea Pedagogică din Tiraspol, Facultatea de Fizică şi Matematică (1960); doctorând la Institutul de Fizică Biologică al Academiei de Ştiinţe a URSS (Moscova 1970-1971). A activat în învăţămîntul preuniversitar la Străşeni şi în cel universitar la Tiraspol şi Chişinău.

Pentru convingeri politice şi participare la fondarea Frontului Naţional-Patriotic din Basarabia şi nordul Bucovinei a fost condamnat la 13 iunie 1972 de organele de oprimare sovietice la privaţiune de libertate cu regim sever, şase ani fiind deţinut în lagărele din Mordovia şi regiunea Perm. După „eliberare” i se interzice orice activitate în domeniul pedagogiei.

Odată cu proclamarea restructurării, se încadrează activ în Mişcarea de renaştere naţională şi de democratizare a societăţii. La primul Congres al Frontului Popular din Moldova este ales secretar responsabil al Sfatului si membru al Comitetului Executiv al FPM.

În perioada 1990-1994 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Este autor al proiectului de Lege privind reabilitarea victimelor regimului totalitar de ocupaţie şi coautor al proiectului de Lege privind cetăţenia Republicii Moldova, proiect care a fost modificat prin votul fracţiunilor agraro-inter frontiste. A publicat în presa periodică din Republica Moldova şi România numeroase articole politice şi de atitudine civică. A fost preşedintele Asociaţiei Victimelor Regimului Comunist de Ocupaţie şi a Veteranilor de Război a Armatei Române din Republica Moldova, denumită, la Congresul IV din 11 iunie 2000, Partidul Naţional Român. Este autorul cărţii  „Conştiinţa Naţională a Românilor Moldoveni”.

La 27 octombrie 2000, un accident de maşină neelucidat îl ţintuieşte la pat până la 13 noiembrie, ora 13:00, 2000, când a plecat la cele veşnice.

4 răspunsuri to “Gheorghe Ghimpu-în memoriam!”

 1. ACTORUL VASILE BUTNARU Says:

  IN BIBLIE ESTE SCRIS: „CRESTINE,CAUTA ADEVARUL. ADEVARUL TE FACE OM LIBER…” Domnule Timofti, GHEORGHE DAVID ESTE MOSUL MEU. UN MARTIR BASARABEAN. A CAUTAT ADEVARUL. IMPREUNA CU GHEORGHE GHIMPU,VALERIU GRAUR SI ALTI MARTIRI DIN BASARABIA SFASIATA DE RUSIA! ADEVARUL COSTA FOARTE SCUNP: AU PLATIT CU VIATA!

 2. marina Says:

  Un erou adevarat al neamului ! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 3. Petru Birgau Says:

  L-am cunoscut,l-am admirat…ma vizitat in casa mea si am conversat …nu voi uita acel moment e rar sã cunosti in veatã asa persoane ca Gheorghe Ghimpu

 4. catarau ion Says:

  Dumnezeu sal odihneasca


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: