Conferinţă de presă: Mihai Ghimpu a făcut bilanţul vizitelor la Bruxelles, Strasbourg şi Berlin

Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal, s-a întors din Europa unde a avut mai multe întrevederi cu oficiali de la Berlin, Strasbourg și de la Bruxelles. Liberalul a revenit în țară ferm convins că obiectivul european al Republicii Moldova mai este încă realizabil și că o condiție indispensabilă este crearea Alianței pentru Integrare Europeană 3, transmite UNIMEDIA.

Liderul PL a menționat că a oferit fiecărui oficial european, cu care a discutat, câte o înregistrare cu interceptările telefonice apărute în presa de la Chișinău.

„Unii au zis că noi le avem. Eu le-am luat ca să nu-mi zică că eu am venit să le zic povești. Sau să-mi spună că eu le spun că sunt cheie de biserică și că alții sunt mai răi. I-am lăsat să-și formeze punctul de vedere la fel ca fiecare cetățean, după ce a ascultat la noi acasă”, a explicat Ghimpu gestul său.

Acesta a reconstituit câteva din sfaturile oferite de Štefan Füle, comisarul european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, liderilor politici din fosta AIE. În primul rând, oficialul european a spus că este important ca Republica Moldova să-și continue cursul european. „Dacă sunteți de acord cu formarea AIE3, trebuie să aveți un plan de acțiuni pentru următorii doi ani, cât avem mandat, un plan actualizat, un plan european pentru voi și pentru europeni care să vă fie drept garant. Trebuie să fie clar cine sunt cei care dețin funcții, ce gânduri au ei, care este scopul”, a spus Füle, citat de Ghimpu.

Comisarul ar mai fi spus că Alianța trebuie să fie o zonă de confort pentru toți trei. „Aici de la mine adaug, nu pentru unu. Să se termine cu emoțiile, cu luptele unul împotriva altuia. Alianța trebuie ridicată la nivelul cuvenit. O alianță pentru oameni, pentru cursul european”, a precizat liderul PL.

Füle a accentuat că Alianța3 va avea susținere doar în cazul în care vor fi trase concluziile necesare. „Noi nu putem merge înainte doar prin schimbarea titlului AIE2 în AIE3. Noi trebuie să alegem brânza, zărul, grâul și neghina pe care am adunat-o în perioada asta. Mai este un punct care s-a referit numai la mine, și nu vă spun. Moldova trebuie să continue cursul de integrare europeană. Acest drum european poate fi continuat doar în cazul în care noi construim AIE3. În cazul în care noi conștientizăm ce am făcut. Dacă noi conștientizăm că cei care s-au certat cu colegii nu pot face parte din AIE3. Cei care au trădat mai mult sau mai puțin nu au ce căuta în AIE3. Dacă noi nu stabilizăm situația social-politică în țară, în alegerile din 2014 suntem cosiți fără coasă. Noi trebuie să conștientizăm că funcțiile publice nu sunt date pentru confortul nostru, ci pentru oameni”, a conchis liberalul.

www.unimedia.md

De ce a rămas FRAPAT Mihai Ghimpu la întâlnirile cu oficialii europeni

Republica Moldova trebuie să continue cursul de integrare în Uniunea Europeană, iar oficialii europeni încă mai sunt disponibili să ne ajute. Asigurarea vine din partea liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a avut zilele trecute o serie de întrevederi cu mai mulţi demnitari europeni la Bruxelles, Berlin şi Strasbourg.

Liderul PL afirmă că a discutat cu cei mai importanţi politicieni din UE despre condiţiile Acordului de liber schimb Moldova-UE, situaţia din AIE şi instabilitatea politică din Moldova, ca urmare a denunţării acordului AIE de către liderul PLDM, Vlad Filat.

Totodată, liderul PL susţine că a avut şi o propunere inedită, după ce s-a întâlnit cu secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, şi cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

„După o discuţie despre criza politică, ei mi-au propus să ni-l dea pe Berlusconi ca să ne salveze ţara”, a spus Mihai Ghimpu.

Liderul PL spune că a rămas uimit de cele spuse de Philip Rosler, care este vicecancelar german şi, totodată, ministru al Economiei şi Energiei.

„Am rămas frapat când a zis că dumnealui, ca vicecancelar, şi cu doamna Merkel în calitate de cancelar al Germaniei, dacă e nevoie, dacă ţara cere, ei se telefonează şi noaptea, indiferent de oră. Am zis: Uite, dragă Alianţă, asta deşi unii sunt liberali, iar alţii sunt creştin-democraţi”, a declarat Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu a mai discutat cu europarlamentarul britanic Graham Watson, raportorul Parlamentului European pentru Acordul de Asociere la UE a Republicii Moldova, Preşedinte ALDE, Stefan Füle, Comisar European pentru extindere şi politică de vecinătate, Luis Felipe Fernández de la Peña, Director general pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

www.publika.md

Un răspuns to “Conferinţă de presă: Mihai Ghimpu a făcut bilanţul vizitelor la Bruxelles, Strasbourg şi Berlin”

  1. Cei care au trădat nu au ce căuta în AIE3 | Ion Petrescu Says:

    […] Declaraţia aparţine celui care a organizat o conferinţă de presă, a cărui sinteză poate fi ci… […]


Lasă un comentariu