Arta și puterea

Dragi prieteni,
Fiind zilele acestea la Bruxelles, am citit o ştire şi am înţeles că situaţia politică din Republica Moldova ne impune să fim cu ochii în patru.
Interesantă mişcare. Ceva este pus la cale şi nu cred că e vorba de dragostea de ţară! Vom trăi şi vom vedea. Un lucru e cert că pentru  a continua activitatea este nevoie să ne scuturăm de „trecutul glorios”, care a dus societatea la o sărăcie şi mai lucie, iar republica – la un pas de a pierde şansa să obţină mult râvnita libertate şi integrarea în marea familie europeană.
Dar cel mai important este ca V. Filat să scuture bine de tot praful ce i s-a dat pentru a împânzi ochii poporului şi a bucura inima străinului. „Arta scutură din suflet praful adunat în viaţa de toate zilele”, spunea Pablo Picasso. Dar politica?
Arta, în toate timpurile, a ridicat omul, iar politica îl desconsideră şi îl coboară. Arta te bucură, te face mai puternic, te duce în direcţia bună, te îndeamnă să alegi grâul de neghină, să lupţi pentru o idee, pentu o femeie, pentru o viaţă pură şi exemplară, dar şi să munceşti foarte mult, dacă vrei să fii primul în această lume, să fii om şi să-ţi iubeşti Patria.
Politica de pe malul Bâcului, însă, te îndeamnă să-ţi trădezi Patria, să furi, să te ocupi cu hoţia, corupţia şi contrabanda, dacă vrei să fii primul şi cel mai bogat, să fii tare şi mare în faţa poporului şi un laş în faţa străinului.
Arta te respinge dacă eşti fals, politica te face erou sau, în cel mai rău caz, jertfă. Arta combate tot ce-i negativ, politica invers, menţine şi dezvoltă. Arta te încurajează, iar politica te distruge. Arta te face să iubeşti, politica – să urăşti. Arta te îmbogăţeşte, politica te sărăceşte. Arta îţi dă viaţă,  politica te omoară.
Iată de ce, dragii mei, trebuie să fim cu ochii în patru.
P.S. În ultimul timp primesc multe mesaje, de tot soiul. „PL are cei mai cinstiţi şi cei mai devotaţi membri, însă din cauza încăpăţânării dumitale, partidul va avea soarta PPCD. Păcat de partid.”, „Dumneata vei fi Roşca de mâine.”, “Renunţă la politică în favoarea lui Dorin, dacă mai ai ceva sfânt şi doreşti binele acestei ţări şi PL”, „Renunţă  la ambiţiile personale. Orgoliul îţi dă sfaturi greşite. Chiar crezi că poţi fi mai drept decât linia dreaptă?”, ” Dle Ghimpu, nu e nimeni sfânt şi furturile şi neînţelegerile nu sunt de ieri, de azi, îşi au rădăcinile de demult…”

P.S.-1. Păcat aş zice de asemenea mod de gândire, dacă este cu adevărat doar un mod de gândire. Am fost şi voi rămâne Mihai Ghimpu. Anume datorită ambiţiilor mele, astăzi comuniştii nu conduc nici capital şi nici Republica.
Dacă atât de mult vă deranjează tot ce fac şi ce scriu eu, înseamnă că peniţa mea şi calea reprezintă lumină şi  adevăr, iar voi – întunericul şi minciuna. Mai drept decât linia dreaptă este doar Dumnezeu, nici voi şi nici eu.

17 răspunsuri to “Arta și puterea”

 1. Alex Sirbu Says:

  Astept sa fie alegeri anticipate. Nu mai votez Pl. Acest partid va merge in istorie. La alegeri voi vota Miscare Populara Antimafie. Voi alege oameni noi ca sa va alunga pe voi hotilor si banditilor ca v-ati impartit banii statului intre voi, dar noi oameni traim in saracie si trebu sa fujim din Tara ca sa nu murim de foame.

 2. VVV Says:

  Si daca doar Dumnezeu poate sa te judece, atunci cum ii numele? Ulinici sau Plahotniuc? Bun jurist mai esti, daca toate faradelegile tale si a echipei tale de vinduti doresti sa le judece doar El. Bate-i matanii publice, ca doar te-a imbogatit, te-a iertat de teancul de dosare pregatite, inalta-i laude, si lupta cu dusmanii lui, care-s de 100 de ori mai buni ca tine. Degeaba i-l critici pe Filat, in cazul aceste se potrivesc versurile lui Eminescu: Critici, voi, cu flori desarte, care roade n-ati adus…. E usor a scrie versuri, cind NIMIC nu ai de spus! Esti macinat de invidie, ca succesul bate doar la usa celor demni, dar la usa ta bate doar Dumnezeul tau, ca sa-ti mai arunce un os, iar tu sa hamai mai departe cu spume la gura, altfel platesti toate oasele aruncate pina acum… La urmatoarele alegeri, sincer iti doresc sa nu intri in Parlament. Asa e soarta tradatorilor de tara, celor ce vind viitorul unei tari pe un Mercedes.

 3. eva Says:

  dl Ghimpu daca sunteti asa un mare patriot si nu va tineti de fotolii si posturi marete atunci faceti un pas inapoi pentru dvs. ca cetatenii sa poate face un pas in viitor

 4. dadatroll Says:

  Domne da dece nu se pune o versiune la ce scrii sin romana casan telegem si noi.

 5. victor Says:

  dl. Ghimpu ca sa fie clar daca sa faceti schimbarea din partid infolosul lui Chirtoaca organizati un referendul la nivel de partid si lasati membrii partidului sa decida, cred ca ar fi corect din toate punctele de vedere si moral, si democratic si din punct de vedere juridic, atunci chiar daca nu va veti conforma rezulatului referednumului si veti ramine in fruntea partidului cel putin veti vedea ce parere au restul membrilor despre dvs.

 6. maria Says:

  Cel mai important lucru care trebuie sa se intample e ca Filat si Plahotniuc trebuie bagati la inchisoare si sa raspunda pentru faptele pe care li-au savarsit,numai atunci vom mai baga oleaca frica in politicieni, ca sa inteleaga ca pentru tot trebuie sa raspunzi indiferent de postul pe care il ocupi

 7. sasha Says:

  Domnule Ghimpu, pe timp de furtuna si in greutati se cunosc oamenii, in foc se caleste fierul, griul se alege de neghina,,, tot asa si in prezent, oamenii adevarati se aleg, iar cei intunecati se dau la o parte,,,eu va respect si va inteleg orice miscare si orice fapta,, e atit de logic si de corect, ma mir cum de sunt unii care sunt orbi si nu vad dreptatea si minciuna,.. Filat e ca un dihori, mirsav si perfid, pe fata lui si in ochii lui se vede,, Domnule Ghimpu cit veti fi in politica, mai avem o speranta,, Dumnezeu sa va ajute in lupta grea….

 8. Doru Says:

  Nu ştiu ce intenţii aveţi dvs., dle Ghimpu… poate c-or fi şi bune printre ele. În orice caz, ca politician sunteţi mai mult abject.

  Îmi amintesc şi acum „vizita” lui Naraskin în Chişinău din decembrie 2010. V-am urmărit atunci comentariul la televizor. Vă citez exact: „Eu cred că o venit la timp”. Repet, nu ştiu care vă sunt intenţiile şi ambiţiile, dar acel comentariu singur m-a lămurit în privinţa mentalităţii dvs. Care mentalitate este mai mult de cioban decât de politician. Hai să lăsăm gargara – în politică, o ţară are nevoie de mai mult decât „anticomunişti”.

 9. Iurie Says:

  Dl Ghimpu, uneori mi-e destul de greu sa inteleg ce va determinat sa actionati intrun mod sau altul.

  De ex. din toti leaderii partidelor din alinata, Dumneavostra erati primul, care ziceati, ca orice problema, ce aparea intre voi (leaderii partidelor din alianta), tre discutata intai in consiliul alinatei, si apoi externalizata. S-a „discutat” pana s-a aflat despre 1.5 miliarded de la BEM si 0.7 miliarde de la Metalferos. Dar cate mai sunt (Vama – … miliarde, fisc – … miliarde, Moldtelecom – … miliarde etc.) ? Poate daca aceste discutii erau publice, nu se ajungea la aceste cifre astronomice?

  Cand ati declarat ca ati fi votat motiunea de cenzura a guvernului, daca initiativa nu era a comunistilor, m-am intrebat care sa fi fost motivul? De ce sa faceti aceasta declaratie, daca, oricum, initiativa a venit de la comunisti, si prin aceasta declaratie doar ii invrajbesti pe pldm-isti (ulterior oricum cu ei va trebui de discutat)? Mi-am zis ca, posibil, sa fi avut un semnal din discutiile de la Strasburg, si, posibil, Filat nu mai este (si deja intradevar nu mai este!) crezut ca altadata acolo. Respectiv, a aparut posibilitatea de a-l inlatura si a aduce un prim-ministru mai putin condus de interesul personal si mai mult interesat de cel national.

  Al doilea moment… L-ati atacat pe Timofti, fara ca el sa fi facut vreo declaratie r-r la inaintarea repatata a lui Filat la functia de prim-ministru. Pentru ce? Puteati sa i-o spuneti lui Timofti personal, dar pentru ce ati facuto prin presa? Astfel i-ati subminat din autoritate… Nu cred (sau nu vreau sa cred) ca presedintele tarii poate fi un executor de tactica a unui partid.

  Alta intrebare de ce il „protejati” pe Dorin? Nu tre el sa intre in lupta cu „staruri” ale politicii moldovenesti si sa se bata cu ei alaturi de unchi? Credeti ca e devreme? Dar cand a mers „cap de lanicie” pe timpurile comunistilor in alegeri n-a fost devreme? Era mult mai tanar si mai putin experimentat decat e acu… Posibil, vreti sa luati cat mai mult din povara actuala pe seama Dumneavoastra?

  Vrusem doar sa va rog sa nu va corupeti, caci aveti un maaaaare credit de incredere.

  Seara buna!

 10. Basarabeni meritati un trai decent Says:

  Domnule Ghimpu, va respect foarte mult dar vo spun de aici din popor ca din cauza dumitale multi la viitoarele alegeri nu vor vota PL! Lasati-l pe Dorin sa vie in functie de presedinte a partidului cu electoratul sau din Chisinau. In asa caz PL are sanse mare de a lua la alegeri peste 20 la suta (se stie ca electoratul din capitala este mai activ decat in restul tarii, aici e intelectualitatea … care vede clar lucrurile). Sa intelegeti ca nu e vorba sa va retrageti totalmente dar sa reveniti pe planul 2. Se stie puterea de convingere a dl Chirtoaca si o cunoasteti destul de bine inca de la alegerile locale (turul II) cand un candidat PL fiind in inferioritate fata de contracandidatul sau dupa vizita lui Dorin a iesit invingator.

 11. pavel Says:

  Vai, ce ea mai atins pe unii, D-l M.Ghimpu,( politiceni, comentatori cu interese) ! Înteresant, unde și ce făceau gospodarii care acum se revoltă, atunci cînd au fost răsturnași comuniștii în 1989, cînd persoanele din anturajul liderilor de dreapta, se adunau la teatrul verde, deoarece nu aveau posibilitate să se adune în altă, parte deoarece guvernarea era roșie, Astăzi au apărut, ca
  eroi, comentatori, probabil plătiți. Părerea celor care au fost marturi la evenimentele din 1989, e că de la D-l Ghimpu M. este mult, mult de învățat. Nu poate fi viitor fără a cunoaște trecutul. Asta p/u ca să nu călcăm de două, dar poate și trei ori pe aceiași greblă. În campaniile electorale mulți politicieni au venit în fața alegătorului cu slogane : ,,Moldova fără sărăcie,, – ,, Moldova fără voronin,,- și iată că astăzi votează înpreună cu comuniștii. Cred-că formula ,,HARBUZUL,, este cunoscut bine, pe piața politică a Moldovei ?

 12. Vlad Says:

  Domnule Ghimpu, dumneata nu ai nici arta, nici har, nici simtire. Doar flegme si siroaie de baliverne izvorasc din creierii dumitale. Eu cred ca dusmania (neintemeiata) va sperie intr-un asemenea hal incat va este frica sa o des-crieti. Continuati, totusi, sa fraieriti si sa va pacaliti. Astfel, va faceti datoria de gade carcotas. Si de paiata batranioasa, care defileaza cu omagii aduse unui mafiot dupa care plang puscariile. Mi-e scarba cand va aud. Pesemne vi s-au incalcit ciruitele neuronice. Sa fie vorba de o boala ereditara? Dumnezeu sa ierte! Tineti-o tot asa, cu ranjete si blesteme, cu flegme si halucinatii schizoide. Bine ca nu e contagioasa.

 13. victor Says:

  cu parere de rau dar e mai usor sa vezi aschia din ochiul vecinului decit birna din ochiul tau.
  cu parere de rau dar si eu am pierdut increderea in corectitudinea dvs, mai ales cu ultimele schimbari, pe Ciobanu la Moldsilva iar in locul lui un boxer ca se pronunta apartinic, oare nu sunt persoane decente in cadrul partidului care au muncit ca dvs sa ajungeti la putere, cu ce ii rapslatiti pe cei din teritoriu care au muncit ca sa adune voturi??? sau daca mai vorbim de Salaru de la Ministerul Transportului. chioar nu vedeti ca cetatenii acestei tari isi inregistreaza camiaonele in romania pentru ca la noi cemturile le poti gasi doar pe piata neagra cu 300-400 euro mai scum ca la AITA nu se gasesc? sau ce fel de reparatii de drumuri sau facut pe traseul chisinau -balti? oare nu sunt oameni competenti la noi in partid???

 14. Vadim Says:

  Mai lasa spatiu pentru tineret si idei noi. Esti batran si deja ti-ai epuizat toata credibilitatea.
  Am votat cu PL in 2009 si 2011. De data asta nu o sa votez cu PL fiindca nu vreau sa ma reprezinti.
  Mersi mult pentru incercare…inca 4 ani s-au dus pe apele Prutului!

 15. Mihail Melnic Says:

  A fi OM e un lucru mare, a fi Prim-ministru e o INTIMPLARE.

  Liderul grupului de deputati PLDM din Parlamentul de la Chisinau a vociferat ,,principiile,,, in baza carora isi doreste PLDM ,,crearea unei noi Aliante, AIE-3,,. O sa incerc sa le enumar, asa, pe intelesul demnitarilor europeni si oamenilor simpli,viitorii alegatori. Cele mai de baza principii expuse de Strelet sunt 1) Ori Vladimir Filat sa fie recunoscut de viitorii parteneri de Alianta pe viata Prim-ministru ori dezicerea de parcursul European al Republicii Moldova si aruncarea acesteia in bratele Rusiei. Chiar daca oficial sa recunoscut ca continutul convorbirilor telefonice,in care Vladimir Filat ca un mare maher face Legea dupa bunul plac in Tara, numita Republica Moldova, PLDM insista in continuare ca nimeni sa nu se atinga de Filat,el e cel mai,cel mai,adica ,,unsul lui Dumnezeu,,. 2) Criminali, hoti si corupti de cautat numai la reprezentantii altor partide de la guvernare,cei de la PLDM sunt ,,curati ca lacrima,,.Doar sunt majoritari,sa fure cit pot,sa nu se atinga nimeni de ei. In privinta celor de la Fisc sau din Guvern,reprezentii PLDM care au fost prinsi ca furau c-an codru sunt ,,oameni cinstiti,hotia e asa un hobi al lor,,. Chiar daca o Cociorva policist, pe care o lume intreaga l-a vazut la televizor printre calaii tinerilor din Ziua de 7 aprilie sa nu Va atingeti, ,,el e omul nostru,,, al lui Filat si Voronin.3)Sa-i schimbam pe cei de la Procuratura Generala si Centrul National Anticoruptie, care ,,au indraznit,, sa se atinga si de ,,hotii nostri,, din PLDM. Iar pe ai ,,nostril hoti,, din PLDM, de la Fisc, Ministerul de Finane, Vama si Cancelaria de Stat sa nu-i atingeti niciodata, sa-i lasati sa fure, doar sunt ai nostril,ai PLDM. Asemena ,,conditii,,, mai degraba seamana a ,,conditii,, pentru crearea unei Grupari interlope criminale, care intentioneaza sa acapareze puterea politica si economica in statul Republica Moldova, capul careia se pretinde a fi Vladimir Filat si nu crearea unei Aliante politice de Guvernare a unui stat European independent, bazat pe Lege si Valori europene de guvernare.

 16. Victor Tabuci Says:

  „Dacă atât de mult vă deranjează tot ce fac şi ce scriu eu, înseamnă că peniţa mea şi calea reprezintă lumină şi adevăr, iar voi – întunericul şi minciuna.” – oho-ho-ho, aşi spune eu…:)))) Şi cine în acest caz este mai orgolios??? Ce domnule Ghimpu, argumentele sau terminat, sau setea de putere este totuşi mai mare?

  „Anume datorită ambiţiilor mele, astăzi comuniştii nu conduc nici capital şi nici Republica.” – iată va să zică cum, da eu prostul credeam că alegătorii, adică poporul suveran.

  Ne vorbiţi despre artă? Da, aici Vă dau dreptate, sunt de acord sută la sută! Dar să ne mai explicaţi câte ceva în termeni juridici nu doriţi?

  Al dvs. alegător din întuneic şi minciună!

  P.S. Scuze, fost alegător!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: