Declaraţia Partidului Liberal cu privire la evenimentele politice de ultimă oră

În legătură cu evenimentele politice de ultimă oră, Partidul Liberal declară următoarele:

1. Partidul Liberal condamnă cu fermitate fenomenele de corupție, trafic de influență, abuz în serviciu, hărțuire a mediului de afaceri, tendințele de instaurare a monopolului administrativ de stat, șantajul și alte scheme frauduloase care au intrat în vizorul organelor  de drept. În acest context, accentuăm că  justiția trebuie să-și facă în mod eficient datoria, indiferent de ranguri și culori politice. În fața legii toți sunt egali, iar cine este vinovat trebuie să poarte răspundere în conformitate cu buchia Legii.

2. Partidul Liberal pledează în continuare pentru adevăr, dreptate și supremația Legii. În conformitate cu aceste valori, funcționale în condițiile unei adevărate democrații și ale unui stat de drept, valori garantate de Constituţia RM, ca  urmare a fărădelegilor devenite publice la începutul acestei săptămâni ar fi avut loc demisia imediată a tuturor celor vizați în scheme de corupție, trafic de influență și abuz în serviciu. Drept exemplu ne poate servi cazul ex-președintelui Germaniei Christian Wulff, care a demisionat expres în anul 2012 după un scandal de corupție, intrat în atenția  publică. Demisia de onoare a tuturor funcţionarilor implicaţi, inclusiv a prim-ministrului, este iminentă în asemenea cazuri, iar PLDM trebuie să înainteze altă candidatură.

3.  Procesele actuale sunt un test de verificare pentru eficiența organelor noastre de drept, dar și de încercare a maturității clasei politice a RM, inclusiv din AIE, şi nu în ultimul rând a valorilor democratice asumate. Aceste evenimente nu trebuie să fie speculate sub aspect politic și nu trebuie să se răsfrângă asupra echilibrului politic din cadrul Alianței. Considerăm că partidele componente ale AIE au suficiente resurse, inclusiv umane, pentru a depăși problemele de moment și a face față situației create. Sunt inutile discuțiile despre resetare sau înjghebare a unei alte majorițăți parlamentare, visate de opoziția comunistă, şi facem apel către colegii din PLDM şi PD să conştientizeze aceste responsabilităţi.

4.  Suntem în continuare pentru păstrarea AIE, însă de o cu totul altă calitate – o alianţă pentru democraţie şi pentru cetăţeni. În același timp, PL este deschis pentru dialogul constructiv, menit să amelioreze climatul politic și să mențină cursul strategic de integrare europeană.

5.  PL este îngrijorat de încercările tot mai pronunțate în ultima vreme, nu fără influențe dinafară, de deturnare a acestui curs european. Recentele vizite ale  inalților demnitari europeni – miniştrii de externe ai Marii Britanii, Suediei şi Poloniei- sunt semne bune și încurajatoare în  perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic din toamna acestui an de la Vilnius. Aceste vizite, precum şi precedentele care au avut loc, trebuie să ne facă şi mai responsabili.

6. Totodată, ne îngrijorează unele dispoziții defetiste și unele încercări    premeditate de a căuta un “țap ispășitor” în eventualitatea provocării unor alegeri anticipate, care evident, ar reduce la zero realizarea obiectivului asumat: integrarea europeană.

7. PL consideră că practica pozitivă a unor anchete parlamentare, salutată în cazul tragediei din Pădurea Domnească, trebuie extinsă şi asupra situaţiei de la BEM, a abuzurilor exercitate de către cei de la Inspectoratul Fiscal, Cancelaria de Stat, Ministerul Finanţelor, precum şi de alţi demnitari de stat.

Partidul Liberal pledează pentru exercitarea deplină a mandatului oferit de către electorat AIE până în 2014, ca o garanție a succesului programului asumat, care ar duce la majorarea pensiilor şi salariilor, acordarea subvenţiilor pentru agricultori, îmbunătăţirea infrastructurii în zona rurală, acordarea autonomiei financiare administraţiei publice locale, atragerea investiţiilor străine, ameliorarea mediului de afaceri, creşterea economică şi ridicarea nivelului de trai.

Chişinău, 20 februarie 2013

2 răspunsuri to “Declaraţia Partidului Liberal cu privire la evenimentele politice de ultimă oră”

  1. Виктор-FREE MAN Says:

    Reblogged this on internet news md and commented:
    Add your thoughts here… (optional)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: