Mihai Ghimpu despre reformele din instituţiile statului

Mihai-Ghimpu-foto-Agerpres

Mihai Ghimpu mărturisește că îi este rușine că Procuratura Generală a rămas până astăzi o instituție nereformată, și asta în ciuda angajamentelor asumate față de europeni, cu mai mult de zece ani în urmă.

„Cum de mai cred în noi europenii ăștia”, s-a întrebat retoric liderul PL, la una din emisiune postului public de televiziune, transmite UNIMEDIA.

„În ziua în care am fost acceptați ca stat membru al Consiliului Europei, ne-am asumat reforma procuraturii. Asta a fost în ’95. Și de-atunci, câți reformatori au folosit procuratura cum le-a trebuit lor… Mi-i rușine! Și încă mă-ntreb: cum de mai cred în noi europenii ăștia? Dacă au trecut atâția ani, iar noi n-am reformat o instituție, și am folosit-o cum am vrut. Am vrut să avem bâtă politică…”, susține Mihai Ghimpu.

Politicianul a adăugat că reforma trebuie demarată cât de curând, iar parcursul european – continuat, ca garant al rezolvării crizelor.

„Drumul european pe care-l parcurgem noi, foarte greu, cu foarte multe neajunsuri, poate duce la rezolvarea acestor probleme. Nu definitiv, dar le pot diminua. Dar dacă noi facem așa încât UE să spună: „Domnilor democrați, am crezut în voi, dar nici voi nu sunteți gata”, înseamnă că societatea nu este coaptă. Și ne lasă în sfera de influență a Federației Ruse. Mai bine ar fi?”, a adăugat sursa.

Mihai Ghimpu s-a referit și la felul cum decurg reformele în alte instituții. El a specificat că nu este de acord cu instituirea a două instituții pentru a lupta cu corupția, CNA și Procuratura Anticorupție, ci trebuia una, ca DNA-ul românesc, „una, dar bună”. Referitor la MAI, Ghimpu a declarat că nu are tangențe, iar la SIS dă asigurări că reformele urmează să apară.

„Balan o să facă ordine acolo, dar e nevoie de timp. Sunt liniștit și convins că va fi. Vreau să vină o zi când cetățenii vor spune: în sfârșit avem o instiuție care are grijă de pacea și securitatea mea”, s-a expus politicianul cu referire la viitoarele reforme din Sistemul de Informație și Securitate.

www.unimedia.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: