Mihai Ghimpu: „PL nu este împotriva creării Corpului de control al prim-ministrului, dar nu vrem ca puterea să fie în mână unui singur om”

img

Corpul de control al prim-ministrului a iscat noi divergențe în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană. Fracțiunea Partidului Liberal consideră că prerogativele structurii guvernamentale sunt înadins stipulate vag pentru ca ulterior să fie folosită ca o „bâtă politică” în anul preelectoral. În opinia liberalilor, normele sunt ambigue și lasă loc de interpretare, transmite UNIMEDIA.

În proiectul de lege, propus de Guvern, se menționează: „Corpul de control va exercita controlul activității administrației publice centrale de specialitate, în special modul în care aceasta își exercită atribuțiile prevăzute de cadrul normativ și realizează sarcinile stabilite în actele Guvernului, Programul de activitate a Guvernului și alte documente publice”.

Liberalii consideră că această normă trebuie modificată în așa mod ca să ofere reguli clare și să delimiteze spațiul de manevră al corpului de control. În context, a fost propus următorul amendament: „Corpul de Control al prim-ministrului exercită controlul realizării sarcinilor stabilite în actele Guvernului și dispozițiilor prim-ministrului pentru organele din administrația publică centrală de specialitate”.

„Noi insităm ca amendamentul nostru să fie supus votului și să eliminăm echivocul, pentru ca fracțiunea PL să poată vota”, a tăiat deputatul PL, Valeriu Munteanu.

Puși în fața faptului, liberal-democrații au solicitat o pauză care a durat aproape o oră. „Pentru noi amendamentul formulat de colegii liberali nu poate fi acceptat. Corpul de control nu are prerogativa de a aplica sancțiuni, ci doar de a verifica și de a raporta anumite nereguli prim-ministrului. Fracțiunea noastră va soliciat votarea proiectului în lectura a doua în formula propusă de autor. Dacă se vor constata devieri de la normă, noi vom putea interveni. Nu ar fi corect ca spațiul de manevră să fie îngustat”, a declarat liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț.

„Stimați colegi, dacă nu avem consens la acest proiect de lege, atunci nu înțeleg insistența dvs de a supune votului. Corpul de control ar trebui mai bine să am eu, că nu am nicio funcție. Asta este o glumă. La modul serios. PL a propus o normă bună, clară. Noi nu suntem împotriva creării Corpului de control, dar nu vrem ca puterea să fie în mână unui singur om și el să facă tot ce vrea”, a stăruit președintele PL, deputatul Mihai Ghimpu.

Deși a fost dezbătut, proiectul încă nu a fost supus votului. Procedura de vot a fost amânată pentru următoarea ședință a Parlamentului.

www.unimedia.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: