Ceartă între PL şi PLDM din cauza unui proiect ce prevede sancţiuni pentru promovarea simbolurilor politice

Liberalii şi liberal-democraţii nu se înţeleg în privinţa proiectelor de lege, şi asta nu doar în plenul Parlamentului, ci şi în Comisii. Astăzi motiv de ceartă a fost proiectul PL care prevede sancţiuni pentru promovarea simbolurilor politice. Documentul a fost susţinut de toţi membrii Alianţei. Când a venit, însă, rândul unui proiect propus de PLDM, liberalii s-au declarat împotrivă.

Membrii Alianţei au votat fără discuţii documentul PL care prevede amenzi de la 300 până la 200 de mii de lei şi sanţiuni de până la trei ani de închisoare pentru ultilizarea simbolisticii comuniste. Singurii care s-au declarat împotrivă au fost deputaţii PCRM.

Liberalii nu au mai fost la fel de activi când au început discuţiile pe marginea unui proiect al liberal-democraţiilor care să nu permită penalizarea celor ce deţin distinţii de stat cu simboluri comuniste.

„Staţi o clipă, se interzice în scopuri politice şi de propagandă, în rest, poftim măcar punele şi pe urechi nici o problemă”, a menţionat preşedintele PL, Mihai Ghimpu.

„Şi vine amendamentul cu excepţia distincţiilor de stat acordate în perioada istorică. Toate sunt date în perioadaa sovietică. Înseamnă că el poate flutura drapelul cu secera şi ciocanul”, a specificat deputat PLDM, Tudor Deliu.

La puţin timp, Mihai Ghimpu a mai venit cu o replică: „Dl Deliu mai este ceva. Cetăţeanul cu insigna e una, dar când scrii aici distincţii de stat acordate în perioada sovietică de referinţă… înseamnă că tu recunoşti perioada sovietică de ocupaţie. Aici nu sunt de acord cu tine”.

După lungi discuţii, liberalii au spus ferm că nu susţin proiectul. „Marina îl respingem? Înseamnă că rămâne indiferent, nici să poarte, nici nimic absolut, numai pe sicriu”, a conchis Ghimpu.

Chiar şi aşa, proiectul PLDM a întrunit numărul necesar de voturi în Comisie şi, împreună cu documentul propus de PL, a fost trimis pe masa deputaţilor.

Sursa: publika.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: