Ghimpu îl acuză pe Filat: Vrea să-l îngenuncheze pe Drăguțanu

ghimpu.wordpress.com 2012-11-24 Ghimpu îl acuză pe FilatGuvernul vrea să-l subordoneze pe guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, prin intermediul Consiliului de Supraveghere. Cel puțin așa afirmă liderul PL, Mihai Ghimpu.

„Banca Națională nu trebuie să se supună niciun gram Guvernului, prim-ministrului. De activitatea băncii, conform legii, răspunde guvernatorul și Consiliul de Administrație. Care e modalitatea de formare? PLDM spune că din acest consiliu să nu facă parte guvernatorul. Acest consiliu urmează să fie votat de Parlament, unde PLDM are 31 de  PD – 15 și PL – 12. Deci cum va fi format? Iată unde este secretul. Deci prim-ministrul primește și pachetul de control la BNM.  Eu nu vreau, pentru că Banca Națională trebuie să fie independentă. Noi acceptăm Consiliul de Supraveghere, dar din el să facă parte și guvernatorul. Cinevea vrea să pună mâna pe bancă. Nu vreau ca nimeni să ia din competențele prim-ministrului și să-i încurce să activeze, dar nici altcineva să ia din competența guvernatorului”, a declarat Ghimpu la postul public de radio.

Mai mult, Ghimpu a sugerat că Filat vrea să reducă din competențele lui Dorin Drăguțanu, pentru că acesta nu este de acord cu deciziile luate la Banca de Economii.

„S-au dat credite neperformante de miliarde de lei.  De ce vrea să pună Banca Națională în genunchi, pentru că nu este de acord ce se face la Banca de Economii. La Banca de Economii, Consiliul de administrare e doar al PLDM.  Al nostru care după legea trebuia să fie nu a fost acceptat nici până acum”, a conchis Ghimpu.

Potrivit unui proiect de lege înaintat în Parlament, Consiliul de supraveghere la BNM urmează să fie instituit în scopul sporirii responsabilităţii băncii centrale faţă de Parlament şi societate. Se preconizează ca acest consiliu să fie format din 7 membri, numiţi de către Parlament.

Precizăm, că Dorin Drăguțanu a fost înaintat la șefia Băncii Naționale a Moldovei de către Partidul Liberal.

Sursa: jurnal.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: