Ghimpu: „Voronin nu e comunist, iar Dodon e oportunist”

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, crede că fostul preşedinte Vladimir Voronin nu este comunist, ci doar profită de cei nostalgici după Uniunea Sovietică. De asemenea, Ghimpu l-a catalogat pe Igor Dodon ca fiind un oportunist, care a ţinut cu tot dinadinsul să nu admită, la comanda cuiva, ca primul să ajungă preşedintele Parlamentului.  

Ghimpu a explicat într-un interviu pentru Deutsche Welle de ce mai există tineri care se afiliază PCRM.Cred că la bază sunt două motive: nostalgicii după Uniunea Sovietică, vorbitori de limba rusă și, respectiv, oportuniștii. Nici Voronin nu e comunist. Un comunist trebuie să rămână pe veci cu proletariatul; or, el a devenit miliardar. Au folosit, pur și simplu, nemulțumirea maselor, după ce republica a fost condusă tot de către comuniști treziți peste noapte democrați. Abia de acum sunt la putere oameni care nu vin din nomenclatura comunistă sovietică. Dacă vom fi deștepți și ne vom realiza pe deplin mandatul se va putea face o comparație între o guvernare democratică și una funcționând în baza ideologiei comuniste”, a spus liberalul.

Mihai Ghimpu s-a referit şi la „tovarăşii” AIE, care şi-au dat votul pentru Nicolae Timofti.Ăștia sunt oportuniști. Ieșirea lor a fost nu pentru a fi ales șeful statului ci pentru ca eu să nu devin președinte al Parlamentului. Ceea ce nu convenea nu doar în plan intern dar nici în plan extern unora. Moscova este foarte nemulțumită de politica pe care am promovat-o. Este cunoscută atitudinea Moscovei față de Iușcenko și Saakașvili. Moscova vrea oameni care să nu spună adevărul, care să plece capul. Nu își mai promovează interesele prin tancuri ci prin partide politice”, spune fostul preşedinte interimar.

În alt context, Mihai Ghimpu a comentat şi numirea lui Dmitri Rogozin în calitate de emisar a lui Putin pentru Transnistria.Poate că pentru o vreme va fi mai subtil, mai atent. Numirea lui este în scopul exercitării de presiuni ca RM să adere la uniunea vamală Rusia – Belarus – Kazahstan (și, mai apoi, folosind această criză europeană și mondială, Moscova încearcă să creeze uniunea euro-asiatică). În cazul în care nu vom accepta, ne vor șantaja: dacă nu vreți, vom accepta Transnistria ca parte componentă a acestei uniuni vamale. Deși o uniune vamală înseamnă circulația mărfurilor și nu știu cum o vor face fără Ucraina. O să vedem. Eu știu, însă, că nu a venit cu interese bune ci pentru ca să ne pună în genunchi”, a conchis liberalul.

Sursa: union.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: