Nu pretind la funcția lui Reșetnicov!

”Se vehiculează că Ghimpu vrea să devină prim-vicepreședinte al Parlamentului și că din această cauză se pune problema demiterii lui Artur Reșetnicov. Nu este adevărat. Nu pretind nici la funcția de prim-vicepreședinte, nici la cea de vicepreședinte de Parlament. Reșetnicov este eliberat din alte considerente ”, a declarat presei vineri, 24 februarie, după ședința Parlamentului, liderul PL, Mihai Ghimpu.

Liderul liberal a precizat că, mai târziu, la funcția de vicepreședinte de Parlament, ”va urca” alticineva. ”Cineva care se vrea, dar PL nu-l va vota”, a menționat Mihai Ghimpu, fără însă să dea vreun nume.

Totodată, Mihai Ghimpu a precizat că își menține poziția declarată anterior și că nu pretinde nici la funciția de președinte al Parlamentului.  ”După decizia de renunțare la referendum, am declarat că nu pretind la funcția de președinte de Parlament, deși acordul Alianței prevedea că această funcție îi revine PL”, a menționat Mihai Ghimpu.

Pe de altă parte, tot astăzi, după ședința Parlamentului, liderul democrat, Marian Lupu, a presupus că liberalii vor funcţii şi din acest motiv refuză să voteze stabilirea datei alegerii preşedintelui. ” Adresez colegilor din PL invitaţia să facă o listă de garanţii şi cereri. Dar trebuie foarte tranşant să se spună: dacă se vor funcţii să se spună, ce fel de funcții și de unde. Vrem un dialog deschis şi sincer”, a spus Marian Lupu.

ARENA reamintește că astăzi deputații liberali au refuzat să voteze data alegerii șefului statului, până nu va fi identificat candidatul la funcția de șef al statului. Președintele PL a mai spus că astăzi dimineața liberalii au discutat cu Ion Ababii – unul din candidații la președinție-însă acesta nu s-a arătat ferm în decizia de a ocupa această funcție. Din această cauză liberalii au respins această candidatură. Pe de altă parte, liberalii nu pot accepta cea de-a doua candidatură – Veronica Bacalu, întrucât ”este o persoană pe care nimeni nu o cunoaște”.

Sursa: arena.md

Un răspuns to “Nu pretind la funcția lui Reșetnicov!”

 1. Victor Says:

  Petru Bogatu:
  Aşadar, Veronica Bacalu vine la Chişinău chiar de ziua ei de naştere. Şi pentru asta merită felicitat mai întâi de toate Mihai Ghimpu care, precum se ştie, a vrut s-o vadă cu tot dinadinsul.
  Nu-i păcat să fii Toma Necredinciosul
  Situat pe poziţiile logicii formale, liderul liberal are dreptate, bineînţeles. Nu cred că i se poate reproşa mare lucru. Dorinţa lui de a se întreţine cu eventualul candidat AIE la funcţia de preşedinte al republicii înainte de a-i oferi sprijinul liberalilor este pe cât de legitimă, pe atât şi de firească.
  Şi pe urmă, nu-I păcat să fii Toma Necredinciosul. Până şi apostolul s-a îndoit, cerând o dovadă palpabilă a Învierii. Şi necredinţa de moment i s-a iertat. Dar nu i-a fost, totuşi, uitată.
  De aceea şi liderul PL trebuie să se grăbească să facă dovada credinţei sale în idealurile liberale. Dacă nu vrea, desigur, ca episodul Bacalu să învenineze memoria electoratului.
  Şi totuşi, Ghimpu va vota pentru Veronica Bacalu
  Cu toate că înţelegem rezervele şi angoasele lui Mihai Ghimpu, dar şi poziţia-i critică luată faţă de partenerii săi de coaliţie, există câteva elemente care, obiectiv vorbind, lucrează acum împotriva lui. Să le luăm pe rând.
  Primul. Neparticiparea liberalilor la identificarea candidaturilor AIE pentru preşedinţie. Dacă s-ar fi antrenat, alături de Vlad Filat şi Marian Lupu, în munca de triere a posibililor prezidenţiabili, acum nu avea cum să fie „scoasă din sac”, vorba lui Ghimpu, o persoană pe care el zice că nu o cunoaşte. Aşa însă, în percepţia publică, se creează impresia că liderul PL s-a dat la o parte în mod deliberat ca, în momentul în care partenerii de coaliţie vor propune o candidatură, să spună „nu”, oricare ar fi asta.
  Al doilea. Infailibilitatea politică a soluţiei propuse de PLDM şi PD. La mijloc e o candidatură imposibil de refuzat. Pe Veronica Bacalu, de bună seamă, o recomandă funcţia. Ea locuieşte de zece ani de zile în SUA şi este şef adjunct de divizie la FMI, al cărui cotizant numărul unu e Washingtonul. Asta spune totul despre poziţia şi convingerile ei politice. Metaforic vorbind, Bacalu slujeşte în principalul templu al capitalismului. Mai e nevoie să te întâlneşti cu maica Tereza ca să ştii că e o mare misionară a creştinismului? Din acest punct de vedere, un lider prooccidental care ar respinge o astfel de candidatură nu ar găsi înţelegere, iar scuze nici atât.
  Al treilea. Suportul occidental pentru Veronica Bacalu. Cine a propus-o pentru fotoliul prezidenţial cunoaşte toată lumea. Dar a cui a fost ideea? După câte ştim, „fachirii” care au scos din sacul adânc al FMI-lui candidatura ei sunt aliaţii şi donatorii externi, susţinătorii din afară ai cursului european al Republicii Moldova.
  Al patrulea. Elogiile lui Vladimir Voronin la adresa liderului PL. Când a aflat că acesta din urmă ezită să sprijine candidatura Veronicăi Bacalu, fostul preşedinte comunist a declarat că „Ghimpu este cel mai treaz din Alianţă”, pentru că restul, în opinia lui, ar fi nişte prezervative. Lauda grosolană a inamicului politic e întotdeauna un semnal clar că ceva nu faci bine. Teme-te de darurile comuniştilor!
  Al cincilea. Tergiversarea procesului electoral şi nealegerea preşedintelui dă apă la moară Kremlinului. Rusiei îi convine ori căderea AIE, ori o putere democratică slabă, măcinată de divergenţe şi lupte fratricide. Iată de ce oricine pune beţe-n roate depăşirii crizei politice la Chişinău, vrând-nevrând, serveşte cauza Moscovei în Republica Moldova.
  Al şaselea. Fiecare zi trăită fără preşedintele republicii întăreşte Partidul Comuniştilor. Dacă şeful statului era deja ales, altfel arăta azi Republica Moldova, iar PCRM intra în disoluţie. Voronin se teme de alegerea preşedintelui tocmai pentru că vrea să rămână-n treabă. Oricine trage de timp şi pune piedici depăşirii crizei politice nu face altceva decât să le dea de lucru comuniştilor.
  Având în vederea toate acestea şi rămânând pe câmpul logicii politice, cred că Mihai Ghimpu va termina jocul de-a Gică Contra şi va vota împreună cu partenerii de coaliţie pentru Veronica Bacalu. Orice alt comportament ar fi iraţional şi ar avea efecte devastatoare atât pentru cariera lui, cât şi pentru destinul politic al Partidului Liberal.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: