Mihai Ghimpu îndeamnă cetăţenii la calm: ,,Nu vă lăsaţi cumpăraţi cu 100 de lei”

Liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu îndeamnă cetăţenii să creadă în partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) şi să nu permită manipularea din partea PCRM şi a altor partide extraparlamentare, care vor să organizeze proteste împotriva Referendumului Constituţional. ,,Cetăţenii trebuie să aibă încredere în noi, pentru că ne-au încredinţat voturile şi să nu să se lase cumpăraţi cu 100 de lei, cu un kg de orez sau cu un kg de macaroane pentru a protesta împotriva alianţei de guvernare”, a declarat Mihai Ghimpu în cadrul unei emisiuni de la AltTV din seara zilei de joi, 19 ianuarie.

Preşedintele liberal a menţionat că plebiscitul care urmează să aibă loc în luna aprilie este unica soluţie de depăşire a crizei politice. ,,Noi trebuie să depăşim această situaţie doar prin referendum, întrucât PCRM şi grupul Dodon nu vor să negocieze alegerea şefului statului. În aceste condiţii, cetăţenii sunt cei care trebuie să ia o decizie, pentru că ei sunt cei care ne-au făcut deputaţi”, a mai spus Mihai Ghimpu.

Totodată, liderul PL a subliniat că liderii din AIE vor avea un staff comun, astfel încât cetăţenii să înţeleagă necesitatea Referendumului Consituţional.

Potrivit liderilor AIE, Referendumul Constituţional urmează să fie organizat nu mai târziu de luna aprilie şi are ca obiectiv modificarea mecanismului de alegere a şefului statului. Deputaţii PL au propus ieri spre dezbatere un proiect de lege care prevede ca şeful statului să fie ales cu majoritatea simplă de voturi, iar în cazul în care în două tururi de scrutin nu se va obține o majoritate de voturi, la turul trei, să fie ales candidatul care va întruni cele mai multe voturi.

Liderul PLDM, Vlad Filat a anunţat ieri că la începutul săptămânii viitoare la Chișinău vor sosi experți internaționali în drept constituțional, care împreună cu experții locali vor finaliza expertiza proiectului  de modificare a Legii Supreme. Premierul a spus că în urma acestei expertize se va veni cu propuneri concrete de modificare nu doar a Constituției, dar și a unor acte legislative, care în final vor avea menirea să transforme actualul regim de guvernare în unul sistem autentic parlamentar, ”așa cum anterior au anunțat solidar liderii AIE”.

Pe de altă parte, decizia AIE de organiza un Referendum Constituţional îi nemulţumeşte pe comunişti, dar şi pe memebrii partidelor extraparlamentare. Liderul PCRM, Vladimir Voronin a a anunţat că formaţiunea sa va organiza în  localitățile republicii mitinguri, discuții cu alegătorii, în care va chema la nesupunere şi la protest împotriva AIE. De asemenea, membrii ai PPCD şi PSD au declarat că intenționează să înceapă protestele de duminică, 22 decembrie, și să le continue până în aprilie, când ar putea avea loc plebiscitul. PAD avertizează că va ieși la proteste dacă va fi redus pragul de participare la referendum, iar liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a anunţat că formațiunea sa va organiza proteste la sediile companiilor și firmelor controlate de Vlad Filat și Vlad Plahotniuc.

Sursa: arena.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: