PL: Șeful statului să fie ales cu majoritatea simplă de voturi!

Șeful statului va fi ales cu majoritatea simplă de voturi, iar în cazul în care în două tururi de scrutin nu se va obține o majoritate de voturi, la turul trei va fi ales candidatul care va întruni cele mai multe voturi. Un atare proiect de modificare a articolului 78 ce prevede alegerea șefului statului a fost  propus pentru dezbateri și discuții  joi, 19 ianuarie, de deputații Partidului Liberal (PL).

Deputații liberali au mai propun ca din articolul 78 al Constituției să fie exclusă prevederea, potrivit căreia Parlamentul este dizolvat în cazul în care nu este ales preşedintele. De asemenea, proiectul mai stipulează că funcţia de preşedinte poate fi deţinută de persoanele cu vârsta de 35 de ani, faţă de 40 de ani în prezent.

De asemenea, PL propune modificarea articolului 98 din Constituție, care prevede că președintele republicii desemnează candidatul la funcția de premier după consultarea fracțiunilor parlamentare. Proiectul liberalilor prevede ca preşedintele va desemna candidatul pentru funcţia de premier la propunerea majorităţii parlamentare.

Mihai Ghimpu, președintele PL, a menționat că proiectul elaborat de liberali prevede, de fapt,   ajustarea Costituției la regimul parlamentar de guvernare. ”Este o problemă importantă departe de politică, care trebuie soluționată”, a spus Mihai Ghimpu, care a adăugat că modificările Constituției  din 2000 nu au fost duse la bun sfârșit.

ARENA precizează că liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au anunțat la 15 ianuarie că singura soliţie de depăşire a crizei politice este organizarea unui referendum Constituţional, care ar putea avea loc nu mai târziu de luna aprilie.

Sursa: arena.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: