”La referendum cetăţenii vor fi consultaţi în privinţa a două subiecte”

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a vorbit aseară în cadrul unei emisiuni televizate despre referendumul Constituțional. Acesta a spus că cetățenii vor fi consultați în privința a două subiecte.

„Sunt două lucruri. Primul: Schimbarea numărului de voturi necesare pentru alegerea președintelui de la 61 la 51. Al doilea: Excluderea atribuției președintelui țării de a numi prim-ministrul. Acesta trebuie să fie numit de Parlament, iar președintele doar să semneze”, a declarat Mihai Ghimpu la emisiunea „Moldova în direct” de la Moldova1.

În cadrul intervenției sale, liderul liberal spune că în competența președintelui țării trebuie să rămână atribuțiile de comandant al forțelor armate.

„Această decizie de a organiza referendum pentru modificarea Constituției este legal și Constituțional. Împăcați-vă cu această idee. Referitor la alegerea președintelui în mod direct de către cetățeni, atunci când vom adopta o nouă Constituție, atunci vom face și această modificare”, a mai spus președintele PL.

Amintim că, după ce au încercat de nenumărate ori să aleagă președintele țării, liderii Alianței pentru Integrare Europeană au ajuns la concluzia că nu mai au decât o singură soluție – modifcarea Constituției. Iar asta doar cu ajutorul cetățenilor. Anunțul a fost făcut de către Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu. Aceștia spun că vor organiza un referendum Constituțional, cel mai probabil, în luna aprilie. Cetățenii vor fi invitați la urne să voteze pentru schimbarea unor prevederi din Constituție ce vizează alegerea președintelui. Dacă propunerile vor fi susținute de populație, președintele țării ar urma să fie ales într-o lună de zile după exercitarea votului alegătorilor.

Sursa: unimedia.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: