PL solicită rechemarea lui Kuzmin

Partidul Liberal solicită rechemarea din funcție a ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin. Declarații în acest sens au fost făcute de către președintele PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferinte de presă.

Partidul Liberal condamnă  declaraţiile ambasadorului rus Valeri Kuzmin, făcute în legătură cu uciderea cetăţeanului Republicii Moldova Vadim Pisari de către pacificatorii ruşi şi le consideră că au fost lansate în scop de denigrare a victimei şi de dezinformare a opiniei publice. PL califică declaraţiile respectivului ambasador de-a dreptul indecente, insultătoare pentru ţara-gazdă şi neconforme cu statutul său diplomatic.

„Noi credem că răul vine de la acest ambasador. Cerem ca Federația Rusă să trimită alt ambasador, care să reprezinte cu adevărat poporul rus”, a specificat liderul PL.

Un demers în acest sens va fi depus la MAEIE. Diplomații moldoveni sunt cei care vor purta negocieri cu ministerul rus de Externe în vederea înlocuirii reprezentantului FR.

Ghimpu a precizat că este vorba de poziția PL, nu și a întregii Alianțe. „Alianță, Alianța, dar noi suntem diferiți, suntem partide politice distincte și avem dreptul să avem o părere aparte. Dacă va fi nevoie să discutăm în AIE, vom discuta”, a specificat acesta.

Liberalii sunt nemulțumiți de comportamentul ambasadorului pe teritoriul RM și declarațiile „inacceptabile” făcute de acesta de-a lungul timpului.  „Dânsul îşi permite să pună note de purtare liderilor politici şi conducătorilor statului, să indice ce monumente să fie înlăturate din Piaţa Marii Adunări Naţionale, ce istorie să se studieze în şcolile noastre şi ce limbă să se vorbească în instituţiile statului. Asemenea abordări au atins deja un prag critic de amestec inadmisibil şi inacceptabil în treburile interne are Republicii Moldova”, consideră PL.

În context, liberalii au sugerat autorităților de la Moscova să urmeze pilda americanilor și să-și retragă trupele de pe teritoriile ocupate. „E timpul și acestui Imperiu să-și retragă armata”, a subliniat vicepreședintele PL, Ion Hadârcă.

Amintim că un pacificator rus a împușcat mortal la 1 ianuarie un tânăr de 18 ani, cetățean al R. Moldova. Ambasadorul rus, Valeri Kuzmin a declarat că pacificatorul a fost nevoit să tragă în tânăr, din motiv că mașina cu care se deplasa Pisari era furată, iar tânărul nu deținea permis de conducere. Ministerul de Interne a dezmințit declarațiile ambasadorului rus: mașina nu era furată, iar tânărului avea carnet de conducere.

Mai mult, Kuzmin și-a permis să mai multe declarații deocheate, care au fost calificate drept inacceptabile de către șeful diplomației moldovenești, Iurie leancă.

Sursa: unimedia.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: