Deputaţii vor alege şeful statului duminică 15 ianuarie

Alegerea repetată a şefului statului va avea loc duminică, 15 ianuarie. O decizie în acest sens a fost luată marţi, 27 decembrie, la şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrarea Europeană. Liderul PDM, Marian Lupu, a precizat pentru presă, după şedinţă, că hotărârea oficială privind stabilirea noii date de alegere a şefului statului va fi aprobată miercuri, în cadrul şedinţei Parlamentului.

„Suntem obligaţi prin lege să anunţăm această dată, întrucât anume atunci expiră cele 30 de zile de la primul scrutin prezidenţial”, a spus Marian Lupu. Totodată, liderul PDM a ezitat să spună clar dacă îşi va propune candidatura şi în cadrul alegerilor repetate a preşedintelui republicii.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a menţionat că data de 15 ianuarie este una importantă – ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, sfântul Vasile şi alegerea şefului statului. „Nu ne deranjează că este duminică, pentru noi este important să facem ceva”, a menţionat liberalul. Preşedintele PL a mai spus că în acţiunile ulterioare formaţiunea pe care o conduce se va conduce de prevederile Acordului de constituire a AIE. „ Pentru noi menţinerea Alianţei este mai importantă decât funcţia de preşedinte al Parlamentului, care ne-ar reveni în cazul alergerii şefului statului, a ţinut să precizeze Mihai Ghimpu.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a admis că în cel de-al doilea tur de scrutin prezidenţial s-ar putea înregistra mai mulţi candidaţi. Întrebat despre candidatul Alianţei, Vlad Filat a subliniat că aceast subiect urmează a fi discutat la şedinţele ulterioare ale Alianţei. „Dacă candidatul AIE din primul tur de scrutin, Marian Lupu, îşi va menţine candidatura, noi o vom susţine, cu condiţia că liderul PDM să-şi asume responsabilitatea în cazul unui eventual eşec”, a spus Vlad Filat.

ARENA reamintește că primul tur al scrutinului prezidențial din 16 decembrie a eșuat, după ce candidatul Alianței pentru Integrarea Europeană, Marian Lupu, a acumulat doar 58 de voturi din cele 61 de voturi necesare validării scrutinului. Potrivit legislației în vigoare, alegerile repetate urmează să fie organizate timp de 30 de zile, adică până la 15 ianuarie.

Sursa: arena.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: