Mihai Ghimpu la Radio Chişinău

Mihai Ghimpu: Nu cred că este legitimă cererea liderului PLDM Vlad Filat, ca PDM să promită că nu va forma o alianţă guvernamentală cu comuniştii. Comuniştii nu vor accepta un program pe care l-au adoptat aceste trei componente ale AIE. PDM dacă dorea, demult ar fi fost cu PCRM, chiar după alegeri. Motive au fost multe, chiar solicitarea PLDM de a-l demite pe procurorul general. Ar fi corect ca şi unii şi alţii să ofere garanţii. Important să nu facem politică, încât să facem jocul comuniştilor.

Contează relaţiile dintre lideri, o mai bună colaborare am cu domnul Lupu, decât cu domnul Filat.

Dodon se joacă cu propria carieră politică. În cazul în care nu este ales preşedintele, vom avea alegeri anticipate, iar proiectul Igor Dodon va muri, de aceea pentru Igor Dodon este corect să voteze pentru candidatura AIE. Este o greşeală sau o ambiţie, este altceva la mijloc când Dodon spune că îşi va periclita cariera politica dacă îl va vota pe Marian Lupu. Sunt aberaţii şi prostii când Dodon a declarat că vede similitudini între poziţiile adoptate de comunişti şi liberali.

Noi avem nevoie de un preşedinte care să nu vorbească prostii despre neamul nostru. Nu vom accepta niciodată niciun urmaş al lui Stalin la conducerea Republicii Moldova. De 20 de ani, n-am avut un preşedinte, care să spună adevărul cetăţenilor. Trebuie să punem punct acestor politici.

Pentru că am spus adevărul în perioada în care am deţinut interimatul, am pierdut voturi la alegerile parlamentare din noiembrie, 2010. De 20 de ani ne preocupă problema identitară, iar din această cauză pierdem pe plan economic. Am auzit că cineva de la Bucureşti este deranjat, că mai multe proiecte din Republica Moldova sunt finanţate de Uniunea Europeană.

În cazul în care alegem preşedintele Republicii Moldova, dispare obiectivul consilierilor comunişti de manipulare în CMC. Pentru PL, este foarte important ca toată această gălăgie din AIE să-l afecteze mai puţin pe Dorin Chirtoacă.

Acum este pusă problema depolitizării instituţiilor de stat, tocmai ca SIS să nu revină PL. Noi nu cedăm. Nu avem de gând să politizăm această instituţie, noi vrem doar să o reformăm. Dacă mai există oameni de a lui Reşetnicov, atunci SIS-ul trebuie de depolitizat.

Am întrebat miniştrii săptămâna trecută ce fac miniştrii PL. Dacă alţii lucrează pentru PR, ai noştri sunt mai puţin vizibili, dar cu mici sincope, miniştrii PL se descurcă. O problemă are ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, căruia i-au fost alocaţi mai puţin bani de la buget. Nu cred că trebuie schimbaţi miniştrii, asta cum ai schimba un cal la mijlocul drumului. Problema este ca noi toţi din AIE să facem cât mai mult din ceea ce este posibil – gestionarea corectă a banilor publici şi aşa vom aduce creşterea economică.

Dacă nu va va fi ales preşedintele şi va avea loc alegeri anticipate, vom merge în campania electorală cu obiectivul principal – integrarea europeană, care ne poate duce în marea familie europeană, dar şi rezolvarea problemelor din ţară. Totuşi, cred că preşedintele va fi ales pe data de 16 decembrie şi vom munci în cei trei ani de mandat.

Mă tem şi mi-i frică, că cei care promit că vor vota la 16 decembrie, nu se vor ţine de cuvânt şi vom ajunge la alegeri anticipate.

Sursa: arena.md cu referire la Radio Chișinău

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: