Şi Dumnezeu e împotriva Alianţei?

Social-democraţii” lui Şelin au, într-un fel, dreptate. Lansând lozinca „Lupu, Ghimpu şi Filat au făcut numai bardak!” (aici „bardak” însemnă „haos”, „dezordine”), ei au sintetizat o stare de lucruri realmente existentă: R. Moldova este guvernată prost, autoritatea statului e la pământ, instituţiile statului sunt paralizate de incompetenţă şi corupţie, conducerea ţării s-a rupt de realităţi şi „pluteşte” într-o realitate paralelă.

Însuşi faptul că un Şelin sau o Laguta au posibilitatea să se manifeste public în modul în care o fac vorbeşte nu despre existenţa democraţiei în R. Moldova, ci despre aceea că actuala guvernare a scăpat situaţia de sub control şi nu mai poate opri haosul şi dezordinea din ţară.

Încă o dovadă a faptului că autoritatea statului e la pământ vine din partea Bisericii din R. Moldova. Sâmbătă, simpatizanţii PCRM de la Bălţi (care au cerut isteric demisia Alianţei) au fost binecuvântaţi de episcopul de Bălţi şi Făleşti, PS Marchel. Acesta a declarat că manifestarea comuniştilor este o „misiune sfântă”, şi L-a rugat pe Dumnezeu „să-i ajute” pe manifestanţi să demită actuala guvernare.

Nu putem şti care va fi decizia lui Dumnezeu în acest sens. Să aşteptăm data de 16 decembrie, data fixată de parlament pentru alegerea preşedintelui. Până una-alta însă ne interesează dacă acţiunea lui Marchel a fost binecuvântată de ÎPS Mitropolitul Vladimir şi dacă principiul constituţional al separării statului de Biserică mai este valabil în R. Moldova. Dacă nu, atunci într-adevăr „social-democraţii” lui Şelin au dreptate cu lozinca lor.

Apropo, numele revoluţionarului popă de la Bălţi ultima dată a licărit în presă atunci când a fost adus la Chişinău „drapelul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Potrivit unei ştiri de presă, pe 25 august, Marchel a venit să vadă steagul lui Ştefan cel Mare, deşi accesul era încă interzis. Marchel totuşi a intrat în muzeu, graţie indicaţiilor date de premierul Filat care, întâmplător, se pomenise în acea clipă acolo. Iată ce a zis, mirat de acest fapt, directorul muzeului, Eugen Sava: Pe Marchel „l-a condus prim-ministrul Filat. Eu aici n-am putut interveni – religie şi politică… nu comentez”. Nu comentăm nici noi.

Ghimpu e optimist: potrivit lui, au fost găsite cele 61 de voturi necesare alegerii preşedintelui. Vlad Filat, ca de obicei, e pesimist când Ghimpu e optimist. El s-a arătat nedumerit de siguranţa colegului său că pe 16 decembrie preşedintele va fi ales. De altfel, tot optimist pare a fi şi alt coleg de Alianţă al lui Filat, M. Lupu. Acesta a declarat că, de luni, merge pe la medici pentru a aduna adeverinţele de sănătate necesare pentru a fi înregistrat în calitate de candidat la preşedinţia RM. Într-o mare măsură pesimismul premierului Filat a fost explicat de către V. Streleţ, liderul fracţiunii PLDM, care s-a arătat îngrijorat de felul cum „va evolua procesul de stabilire a configuraţiei de voturi pentru alegerea preşedintelui, ca să nu se producă o eventuală schimbare a alianţei de guvernare”.

Ce înseamnă aceasta? se poate întreba cetăţeanul grăbit, dar şi un pic turmentat de atâta politică. Foarte simplu: Filat se teme că, dacă M. Lupu găseşte cele două voturi de aur la PCRM, această situaţie ar putea duce… „automat” la crearea unei noi majorităţi parlamentare, care ar putea vota demiterea lui Filat din funcţia de premier. Filat nu poate admite o asemenea evoluţie a lucrurilor, de aceea, în mod logic, va încerca să împiedice alegerea lui Lupu preşedinte. Cea mai „onorabilă” soluţie care poate fi găsită în parlament pentru a împiedica alegerea lui Lupu preşedinte ar fi stricarea buletinelor de vot (să nu uităm: alegerile preşedintelui sunt secrete…), buletine care apoi vor fi declarate nevalabile.

Gândul de mai sus nu e o sugestie sau o insinuare, ci un avertisment… Nu cred că R. Moldova moare de fericire că V. Filat e premier, dar sunt convins că nu va fi mai fericită dacă Filat va fi demis din funcţie de comunişti. Pentru că ştim ce urmează după asta…

Sursa: timpul.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: