AIE nu va propune niciun candidat la şefia statului

Liderii AIE şi grupul Dodon nu au ajuns la un compromis în problema alegerii şefului statului. AIE insistă asupra candidaturii lui Marian Lupu, iar deputaţii din grupul Dodon- asupra cea a Zinaidei Greceanîi. În aceste condiţii, Alianţa pentru Integrare Europeană a anunţat că nu va propune niciun candidat la funcţia de preşedinte.

Astfel, luni, 14 noiembrie, după întrevederea cu liderii Alianţei, deputatul neafiliat Igor Dodon a menţionat că „până la această etapă AIE insistă asupra candidaturii lui Marian Lupu”. „În aceste condiţii criza politică continuă, aceasta fiind generată atât de AIE cât şi de PCRM”, a spus Igor Dodon. Potrivit ex-comunistului, Zinaida Greceanîi a fost propusă „ca o posibilă candidatură pentru discuţii” , iar „AIE putea să vină cu o candidatură de alternativă ”.

Pe de altă parte, liderul democrat, Marian Lupu, l-a contrazis pe Igor Dodon, şi a spus că în cadrul discuţiilor „ceva clar şi tranşant în acest sens de la domnul Dodon nu a sunat”. „Având în vedere că în cadrul negocierilor nu s-a ajuns la compromis, pentru că aceşti trei deputaţi au mers cu insistenţă pe candidatura dnei Greceanîi, Consiliul AIE a decis să nu înregistreze niciun candidat”, a relatat liderul PDM, Marian Lupu. El a precizat că „atâta timp cât nu există o garanţie că este un candidat, care să aibă în spate 61 de voturi, nu putem face acest lucru”.

În acelaşi timp, liderul liberal, Mihai Ghimpu, a spus presei că a înţeles că deputatul neafiliat Igor Dodon „pretinde la funcţia de preşedinte al Parlamentului”. „Aşa am înţeles eu. Am auzit prin târg. Aţi auzit şi voi că a spus că nu o să permită să fie Ghimpu speaker”, a menţionat Mihai Ghimpu. Liderul liberal a mai spus între altele că” eram gata să fie de acord cu candidatura lui Greceanîi pentru preşedinte, dar Dodon s-a schimbat, a cerut funcţia de speaker”.

Liderul liberal-democrat, Vlad Filat, a menţionat că „reieşind din decizia PCRM şi situaţia care se va crea, candidat înregistrat sau nu, mâine urmează să fie luate decizii, în conformitate cu legislaţia în vigoare”. Totodată, Vlad Filat a ţinut să precizeze că starea de blocaj nu mai poate continua. „E prematur să vorbim despre ce o să se întâmple, mâine vom ieşi şi vom spune cum procedăm”, a menţionat Vlad Filat.

ARENA reaminteşte că nici prima întrevedere a liderilor (AIE) cu deputatul neafiliat Igor Dodon, care a avut loc vineri, 11 noiembrie, s-a încheiat cu nici un rezultat. Atunci, liderii Alianței au declarat că susțin candidatul său la șefia statului – Marian Lupu, iar Igor Dodon – candidatura Zinaidei Greceanîi. Alegerile prezidenţiale urmează să aibă la 18 noiembrie.

Sursa: arena.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: