Liderii AIE au decis să mai facă o încercare de a negocia cu comuniştii

Liderii din Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE), întruniţi în şedinţă în seara zilei de marţi, 25 octombrie, au decis să facă încă un pas pentru începerea negocierilor cu opoziţia comunistă privind alegerea şefului statului.

Liderul PLDM, Vlad Filat a declarat după şedinţă că invitaţia va fi lansată în dimineaţa zilei de miercuri. ,,Sperăm că cei din PCRM vor răspunde invitaţiei de a ne aşeza la masa de dialog. E timpul că declaraţiile să fie demonstrate prin acţiuni”, a spus Vlad Filat, adăugând că obiectivul principal este alegerea preşedintelui şi evitarea alegerii şefului statului, dar nu cu orice preţ. ,,Trebuie să găsim acel compromis, care va fi unul rezonabil, dar nu de şantaj sau speculaţii”, a mai adăugat premierul.

Liderul PDM, Marian Lupu susţine că ,,acest exerciţiu de negocieri cu opoziţia nu trebuie ratat. Sperăm că PCRM va accepta, cu atât mai mult că bariera invocată anterior de nestabilire a datei alegerei şefului statului a fost înlăturată.Noi nu facem mendre, suntem flexibili şi putem accepta schimbarea formatului negocierilor”.

La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu a spus că ,,alianţa mai face un pas ca PCRM să se aşeze la masa de discuţii”. Liderul liberal are dubii că comuniştii vor accepta invitaţia şi se gândesc la depăşirea crizei politice. ,,Eu sper că aşa este, dar nu prea cred. Comuniştii vor puterea Totuşi, cred că stabilirea datei alegerei şefului statului ne va face mai responsabili şi ne obligă pe toţi să găsim un consens”, a subliniat Mihai Ghimpu.

Potrivit liderilor AIE, negocierile cu PCRM vor avea loc pe platforma parlamentară, iar dacă va fi necesar se va negocia la nivel de lideri de partid. Liderii AIE susţin că Marian Lupu rămâne candidatul alianţei la funcţia de preşedinte al ţării. Ţeful statului urmează a fi ales la 18 noiembrie.

ARENA reaminteşte că premierul Vlad Filat a expediat acum o lună o scrisoare liderului PCRM Vladimir Voronin, în care îl invita la dialog pentru identificarea unei soluţii de depăşire a crizei constituţionale. Scrisoarea a fost semnată din numele liderilor AIE.

Şi liderul PDM a lansat o invitaţie la dialog către grupurile parlamentare, inclusiv către opoziţie. Invitația a fost făcută pentru vineri, 30 octombrie sau sâmbătă, 1 octombrie, însă comuniştii nu au onorat invitaţia. Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin declara anterior pentru presă că va veni la dialog, doar cu o singură condiție -„să ne întoarcem la varianta zero, adică la demisia conducerii Parlamentului, demisia Guvernului și pe urmă noi ne așezăm la masă”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: