Mihai Ghimpu: ,,Dacă AIE va mai exista, vă garantez în fruntea SIS un tânăr, fără studii kaghebiste”

Noul director al Serviciului Informaţii şi Securitate SIS urmează să fie desemnat de Partidul Liberal, conform acordului de constituire a Alainţei pentru Integrare Europeană. Liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu susţine că va aduce un fruntea SIS ,,un om tânăr, un reformator, care n-a făcut studii kaghebiste în Rusia. Asta se va întâmpla doar dacă AIE va rămâne în viaţă”.

Declaraţia se conţine într-un interviu pentru publicaţia ,,Timpul”. Mihai Ghimpu a povestit cum a discutat cu premierul şi liderul PLDM, Vlad Filat despre demiterea directorului SIS. ,, Luni, dl Filat mi-a spus că PL urmează să propună noul director, conform acordului AIE, dar funcţia ne aparţine numai dacă Filat nu va distruge până la urmă AIE. Deoarece dl Lupu a spus că nu va pune la vot demisia lui Zubco, Filat i-a replicat: „Te demitem pe tine”. Atunci i-am făcut semn la obraz şi l-am întrebat: „L-am demis pe Lupu. Şi mai departe, ce facem?”. Lupu a încercat să vorbească, dar eu l-am oprit: „Nu, tu eşti demis, gata! Noi doi am rămas. Ce facem? Mai putem schimba şeful SIS, miniştrii, fără majoritate parlamentară? Înseamnă că tu te duci cu comuniştii!”. „Nu mă duc!”, a zis Filat. „Păi, dacă nu te duci, gândeşte-te la următorul pas. Aici nu e vorba de businessul tău, ci de prezentul şi viitorul ţării…”. Dacă, totuşi, AIE va rămâne, vă garantez că în fruntea SIS va veni un om tânăr, un reformator, care n-a făcut studii kaghebiste în Rusia”, a spus Mihai Ghimpu.

Solicitat să comenteze zvonurile potrivit cărora Iurie Roşca sau Artur Reşetnicov, liderul liberal a spus: ,,nu cred că Roşca, după peste 20 de ani de politică, va renunţa la aceasta ca să conducă SIS. Dar, dacă Filat se va înţelege cu comuniştii, sigur că Reşetnicov va fi. Însă, Doamne fereşte de aşa ceva!”.

Directorul SIS, Gheorghe Mihai, a fost numit director al acestei instituţii de forţă, în septembrie 2009, înlocuindu-l pe Artur Reşetnicov, actualmente deputat comunist. Candidatura lui Gheorghe Mihai a fost propusă de către preşedintele PL Mihai Ghimpu, însă a fost destituit din funcţie joi, 13 octombrie, cu votul a 69 de deputaţi comunişti şi liberal-democraţi. Demisia directorului SIS a fost solicitată de premierul Vlad Filat, din motiv că nu ar fi acţionat la timp în problema atacurilor raider asupra sistemului bancar din Republica Moldova. Anterior Mihai Ghimpu a declarat că Gheorghe Mihai a fost demis la comanda Moscovei, pentru că ar fi apărut dosarul Baghirov.

Sursa: arena.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: