Victor Ciobanu: Constituţia lui Ghimpu

Ziceam odata ca marea problema a RM e ca nu avem politicieni, care vor sa intre in istorie. Adica, nu sa se mentina cu orice pret la putere, sa se imbogateasca banal, dar – sa faca ceva pentru popor si pentru tara. Iata ca am gresit.

Pentru ca „Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, va înainta o initiativa legislativa de adoptare a proiectului noii Constitutii. Proiectul presupune organizarea unui referendum pentru modificarea Legii Supreme”.

Unii, mai ranchiunosi, vor zice ca e înca un as terfelit din mâneca juristului cel mai tare din parcarea Colonitei. Si ca ar trebui sa se mai gândeasca un pic, dupa ce asul anterior a fost declarat nevalabil de CC.Vorba ceea – sa se gândeasca calul, ca are cap mare. Cei care vor sa intre în istorie nu se gândesc. Ei actioneaza.

Constitutia noua e gata. Au lucrat la ea o duzina de juristi tocmai 4 luni! Si care-i problema ca nu a vazut-o nimeni, ca nu a fost consultata societatea civila si mediul de experti?Cica, a fost si la Venetia. Ce mai vreti?

Anterior, Ghimpu a mai zis, ca a ramas doar o nimica toata – sa hotarâm, ce fel de guvernare vrem – prezidentiala sau parlamentara.

Aici apare prima întrebare. Cine va hotarî acest lucru?

V.1. Nu cumva Alianta? Asta dupa ce pret de 2 ani a demonstrat ca nu are nici o opinie comuna asupra niciunui subiect abordat, inclusiv a Acordului privind crearea aliantei? Da, dar iata ca si Filat a zis ca vrea o Constitutie noua. Iar Lupu, daca tot se mai vrea presedinte, clar ca n-are încotro si va fi de acord. Logic, nu? Problema e, ca daca Filat a si zis ca vrea o Constitutie noua, de aici nu rezulta ca o vrea pe cea a lui Ghimpu. În plus, o sa mai zica ca trebuie consultata societatea civila etc. (vezi mai sus) si ca e nevoie de timp. Mai departe scenariul e cunoscut.

V.2. Varianta hotarârii comune a Aliantei împreuna cu PCRM, pe motiv ca e nevoie de un consens larg în societate, mi se pare chiar „academicasi o voi ignora. Pentru ca, discutiile nu conteaza. Doar actiunile, cum am zis.

V.3. Si atunci ajungem la a treia varianta, exact în stilul PL-ului. Sa hotarasca poporul. În timpul referendumului, concomitent cu votarea textului constitutiei, le propunem cetatenilor sa raspunda si la întrebarea respectiva. Pentru ca Ghimpu crede ca problema e doar în denumire, tehnologic se rezolva în felul urmator: „RM este republica prezidentiala / parlamentara / semiprezidentiala” – subliniati varianta aleasa. (Am inclus trei variante de raspuns, pentru ca avem 3 componente ale aliantei. Deci fiecarei componente trebuie sa-i revina o varianta. Logic, ca si functiile supreme din stat).

Dl. Ghimpu a uitat sa ne spuna, ca mai este o întrebare de rezolvat.

Întrebarea nr.2.

Limba de stat în RM este limba:

1). Moldoveneasca;

2). Româna;

3). Moldoveneasca (Româna);

4). Româna (Moldoveneasca).

subliniati varianta aleasa.

Aici avem deja 4 variante de raspuns, pentru ca variantele 3 si 4 nu sunt identice politic (nu stiintific). Regula simetriei nu functioneaza în algebra politica.

Astea sunt doar 2 întrebari din cele 22, în care se va împotmoli alianta.

Ce sa mai zic de un referendum? Ca deja am mai avut unul…

Asa ca, daca o noua Constitutie va fi adoptata, Ghimpu cu siguranta va intra în istorie.

Sursa: blogul lui Victor Ciobanu, 22 septembrie 2011

Un răspuns to “Victor Ciobanu: Constituţia lui Ghimpu”

  1. Sergiu Says:

    Este un pas asa cum el este facut, poate nu e la timpul cuvenit dar, este un pas inainte.
    Eu sunt functionar public si citeva zile in urma discutam despre proiectul acestei Conctitutii noi. Da, sunt multe articole care trebueau de schimbat, dar sau introdus si articole de care TARA noastra nu are nevoie de ele, ma refer si la neutralitatea pe care noi deja platim un pret foarte mare. Vis-a-vis de alegerea Sefului Statului tot sunt careva intrebari si carente care te cam bate la ureche si la suflet. Daca trageti cu ochiul se creaza o impresie ca si Dl Lupu a pus aici umarul si cu altcineva impreuna ……. Noi, citiva (8 la numar) simpatizanti si nu doar ,dar si membri al Partidului Liberal, nu intelegem de ce se intimplaasa ceva, nu se observa ca este doctrina liberala.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: