Alexandru Cozer: Filat are tendinţe de dictator. El începe să devină o copie fidelă a lui Voronin

sursa: Evenimentul Zilei

Nici după 7 aprilie 2009, nici după 29 iulie 2009 nu am crezut că voi ajunge vreodată să-i dau dreptate lui Voronin în vreo privință. Cu atât mai puțin atunci când liderul PCRM vorbește despre evenimentele de la 7 aprilie 2009. Din păcate, la aproape 2 ani de zile, constat că toți tinerii care s-au implicat cu tot devotamentul în campaniile electorale din 2009 pentru a ”răsturna comunismul” nu au fost decât niște naivi romantici, care au schimbat regimul comunist al PCRM pe un alt regim, tot comunist, doar că de astă dată condus de PLDM și, pe undeva, de către PD. Pe PL-iști nu-i implic aici, pentru că ei și acum sunt naivi precum eram noi în aprilie 2009, fiind duși de nas când de liberal-democrații lui Filat când de democrații lui Plahotniuc. Asta nu înseamnă însă că Ghimpu ar fi mai bun decât cei doi colegi ai săi de coaliție.

Recent, în cadrul unui talk-show, Voronin declara, plin de el, că a început să-l respecte pe Nagacevschi, că acesta ar fi plecat din Parlament pentru că, vezi Doamne, ar fi înțeles ce s-a întâmplat la 7 aprilie, dar că din ”bărbăție” prea multă a refuzat să spună adevărul. Nu, aici Voronin nu are dreptate, și el știe asta. Nagacevschi știa cu mult înainte de a pleca din Parlament ce s-a întâmplat la 7 aprilie și a renunțat din cu totul alte motive la funcția de deputat. Voronin are însă dreptate în altă privință, atunci când spune că AIE nu are niciun interes ca să se facă lumină în cazul evenimentelor din aprilie 2009.

Nu cred că mai există cineva care să creadă că Filat, Lupu sau Plahotniuc să nu știe ce a fost la 7 aprilie 2009. Ei știu foarte bine cine a organizat acele evenimente, cine le-a deturnat, iar mai apoi, cine a ucis copii prin comisariate. Dovezi există cu duiumul, doar că nu există absolut niciun interes ca ele să iasă la iveală, iar cei vinovați să răspundă.

De ce? Pentru că Filat atunci când a venit la guvernare nu și-a propus nicio clipă să demonteze vechiul regim, pentru a-l înlocui cu unul nou, precum a procedat Saakashvili în Georgia. Să fim serioși, pentru a demonta regimul comunist din Moldova, Voronin trebuie înlocuit cu un Saakashvili, nu cu un Filat sau un Plahotniuc.

Să înlocuiești vechiul regim cu unul nou, modern și reformator, implică riscuri foarte mari pentru cel ce ar încerca să facă asta. Este foarte dificil să-l înlocuiești atunci când îți propui acest lucru, este însă imposibil atunci când îți dorești să guvernezi în continuare precum a făcut-o Voronin. Filat are tendințe de dictator, iar acestea ies în vileag pe zi ce trece. Vrea să conducă tot ce mișcă în această țară și nimic să nu se petreacă fără acordul său. Ne convingem de asta pe zi ce trece, iar exemplele din ultimul timp, când a început să se lege și de Chirtoacă, precum că, vezi Doamne, troleibuzele care ar urma să fie aduse în Chișinău sunt meritul guvernului, dovedesc încă odată că Filat începe să devină o copie fidelă a lui Voronin.

Având aceste planuri, Filat are nevoie de oameni lași și credincioși în sistem. Iar oameni mai buni decât cei care l-au slujit fără crâcnire pe Voronin, Filat nu putea găsi. Iar atâta timp cât Filat va avea în mâinile sale Puterea și va avea nevoie de acești oameni, niciunul nu va avea de suferit pentru toate ilegalitățile pe care le-au făcut în vremea regimului lui Voronin, și chiar înainte de acesta. Deoarece acești roboți funcționari au fost creați încă înainte de a ajunge comuniștii la guvernare, doar că ei au fost șlefuiți de Voronin, iar acum, folosiți cu același succes și de către Filat.

În aceste condiții, Voronin va jubila în continuare pe la talk-show-uri și va face mișto de noi. El știe sigur că atâta timp cât țara va fi guvernată de Filat și Plahotniuc, nu va avea de suferit. Lui Filat îi este mult prea drag vechiul regim pentru a-și putea permite să se dispenseze de el, iar vechiul regim înseamnă inclusiv Voronin.

Un răspuns to “Alexandru Cozer: Filat are tendinţe de dictator. El începe să devină o copie fidelă a lui Voronin”

  1. Cireşel Says:

    Just! Tendintele dictatoriale ale lui Filat incepe sa irite pe multi. Adevarul despre 7 aprillie este testul care il are de trecut Alianta. Din pacate ea demult a cazut la acest test…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: