Lituania a mulţumit unor deputaţi moldoveni din Parlamentul-90 care i-au recunoscut independenţa

sursa: moldpres.md

Ministrul de Externe al Lituaniei a mulţumit unor deputaţi moldoveni din Parlamentul-90, care a fost primul ce a recunoscut independenţa Lituaniei faţă de URSS. Şeful diplomaţiei de la Vilnius, Audronius Azubalis, a declarat, astăzi la Chişinău, la ceremonia de înmînare a scrisorilor de gratitudine, că Republica Moldova a fost prima ţară care a recunoscut recîştigarea independenţei Lituaniei, „în timp ce ţări cu armate mari încă ezitau”.

Audronius Azubalis a specificat că acest gest „va rămîne pentru totdeauna în analele relaţiilor moldo-lituaniene şi va servi drept exemplu şi material de analiză pentru istorici”.

Presedintele Mihai Ghimpu intr-o discutie informala cu Presedintele Parlamentului Lituaniei (martie 2010)

Presedintele Mihai Ghimpu intr-o discutie informala cu Presedintele Parlamentului Lituaniei (martie 2010)

Scrisorile de mulţumire au fost înmînate mai multor deputaţi din primul Parlament, ales în mod democratic, unor activişti şi ziarişti care au participat şi au reflectat evenimentele declanşate de dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat: „Aţi fost pionierii acestor schimbări. V-aţi recîştigat independenţa şi statul. Ne rămîne şi nouă să facem acelaşi lucru”.

În martie 1990, Parlamentul de la Vilnius a declarat restabilirea independenţei Lituaniei, după ce aceasta îi fusese răpită de URSS. Autorităţile de la Kremlin au blocat economic republica baltică, sporind prezenţa militară. În pofida rezistenţei deputaţilor agrarieni şi interfrontişti, Parlamentul moldovean din anul 1990 a reuşit să adopte un apel care condamna acţiunile Moscovei, iar în luna mai a aceluiaşi an a şi recunoscut declaraţia Vilniusului de recuperare a independenţei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: