Mihai Ghimpu, In PROfunzime

Luni, 7 februarie 2011, invitatul emisiunii „In PROfunzime cu Lorena Bogza” este liderul PL, Mihai Ghimpu. Emisiunea va fi difuzata si pe http://www.protv.md incepand cu ora 21.00.

Un răspuns to “Mihai Ghimpu, In PROfunzime”

 1. Mircea Popescu Says:

  Scrisoare deschisa liderilor PL si PNL din Basarabia

  Doamnelor, Domnilor

  Va scriu astazi, 27 Martie 2011, dupa comemorarea istoricului act al unirii in una dintre comunitatile romanilor imprastiate in lume, cea din California, fiind sub impresia profunda a maretiei gestului acelor adevarati oameni politici ai Basarabiei care acum 93 de ani au dat semnalul Intregirii Romaniei in conditii vitrege pentru tara noastra.
  Personal, desi acest lucru nu este important, sunt si urmasul unei vechi familii razesesti basarabene care a pierdut membri ai sai ca urmare a deportarilor cotropitorilor si care, in cea mai mare parte, s-a refugiat in teritoriul neocupat al Romaniei de peste Prut.
  Mai important este ca fac parte din larga diaspora romaneasca care de ani de zile sprijina miscarea nationala pentru emanciparea romanilor basarabeni si pentru readucerea neamului romanesc din nou impreuna intr-un singur stat asa cum ne-a fost lasat de stramosi inainte de a se abate asupra poporului nostru urgia sovietica si tavalugul rusificator.

  Am urmarit si am sustinut PPCD-ul cand a reprezentat la un moment dat singura miscare pro-romaneasca basarabeana, miscare in care romanii de pretutindeni si desigur si cei din Basarabia si-au pus sufletul, au visat, au sperat si in cele din urma s-au simtit tradati ca urmare a pactului facut de conducatorii acestui partid cu diavolul rosu al comunismului cu radacini moscovite, promotor al unui anti-romanism feroce. Si acest pact rusinos a maturat din viata politica pe cei care si-au tradat poporul si nazuintele lui.

  Atat PNL cat si PL sunt doua partide care-si afirma deschis, fara teama pro-romanismul si se identifica ca fiind amandoua sustinatoare ale intereselor romanilor basarabeni.
  Dumneavoastra, cei de la PL, ati reusit sa intrati in Parlament promovand un tanar lider charismatic, definindu-va ca partid de opozitie anti-comunista si avand un mesaj moderat national romanesc care insa a evitat sa abordeze deschis problema reunificarii tarii.
  Acest mesaj electoral neangajant v-a ajutat sa obtineti un avantaj prin atragerea romanilor basarabeni deceptionati de tradarea PPCD, dar inca destul de speriati de propaganda si agresivitatea comunistilor si celorlalti “moldovenisti” care taxeaza ca tradare orice mesaj care atinge “suveranitatea” statului.
  Daca pe scurt timp ati obtinut un avantaj electoral, continuarea aceleiasi ezitari amplificata prin declaratii transante recente de negare a idealului unirii, asemanatoare celor care au trimis PPCD la groapa de gunoi a istoriei, a condus la scaderea dumneavoastra in preferintele electoratului si la izolarea in cadrul AIE cu perspective nu tocmai favorabile in cazul unor alegeri anticipate sau chiar la termen.

  Pe de alta parte, dumneavoastra cei de la PNL care ati promovat mesajul pro-romanesc si pro-unionist, prin tonalitatile extrem de critice la adresa PL pe care l-ati considerat nu numai un concurent pentru castigarea electoratului romanesc, ci un adevarat dusman in locul unui PCRM anti-romanesc, ati reusit performanta sa va indepartati tocmai acest electorat.
  In plus, s-a creat o stare de conflict, aparent ireconciliabil intre principalii lideri, Mihai Ghimpu si Vitalia Pavlicenco.

  Desigur, departe de culisele lumii politice basarabene, dar cu privirea atintita asupra consecintelor vizibile si din informatiile privind situatia din Basarabia, indraznesc sa atrag atentia asupra pericolului imens pe care aceasta lupa fratricida dintre doua forte politice, dintre doua partide, dintre singurele partide pro-romanesti basarabene va conduce inevitabil la disparitia dumneavoastra asa cum s-a intamplat cu PPCD si deci la disparitia fortelor politice care pot reprezenta si sustine interesele populatiei majoritare romanesti in parlamentul basarabean. Drept consecinta, veti deveni autorii morali ai naruirii iluziilor, ai sperantelor acestora in construirea unui viitor comun cu fratii de peste Prut.
  De altfel, recenta teza a Moldovei Mari construita de poporul moldovenesc pe care Igor Dodon o readuce la suprafata face ca spectrul separarii definitive a celor “doi frati dintr-o tulpina” sa devina destul de real in cazul revenirii, in orice forma, a fortelor antiromanesti la conducerea Basarabiei.

  Doamna Vitalia Pavlicenco, domnule Mihai Ghimpu,

  Animozitatile dintre dumneavoastra nu sunt importante pentru destinul natiunii romane, partidele pe care le conduceti temporar nu sunt partidele dumneavoastra de buzunar, sperantele romanilor basarabeni, dar si ale celorlati romani care asista consternati cum doua partide romanesti se sfasie intre ele spre satisfactia dusmanilor neamului nostru, nu trebuie inselate din nou.
  Basarabia a suferit prea mult, fie ca a fost cotropita, fie ca populatia ei a fost decimata si “reprogramata” ideologic in urma invaziei hoardelor sovietice, fie ca la conducerea ei au ajuns persoane care au reprezentat interesele altora, numai ale basarabenilor nu.

  Doamna Pavlicenco, domnule Ghimpu, judecati lucid, evaluati viitorul partidelor pro-romanesti pe care astazi le conduceti si le reprezentati, priviti spre viitorul Basarabiei si spre sansele ei de a supravietui si evolua de una singura intre Ucraina si Romania, avand si spectrul unei Rusii care inca va considera in zona ei de influenta si hotarati impreuna daca alaturandu-va intr-o singura forta politica pro-romaneasca si pro-unionista nu veti aduna acea parte a populatiei basarabene care se simte parte a poporului roman, dar care este derutata si dezbinata din cauza pozitiilor dumneavoastra nealiniate.

  Introduceti fara frica in Parlamentul de la Chisinau ideea pro-unionista si va asigur ca nu veti ramane singuri in fata furtunilor care vor urma, societate romaneasca atat din lumea politica cat mai ales din societatea civila fiind alaturi de dumneavoastra.

  Mircea Popescu
  California
  27 Februarie 2011


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: