Sexul şi Sfânta Rusie

sursa: adevarul.ro/moldova/

Ridicolul nu ucide niciodată. Scena e de o frumuseţe care, pur şi simplu, te fascinează. Pentru a imprima parcă splendoare circului oferit de politicienii implicaţi în crearea coaliţiei de guvernământ în Republica Moldova, primul-ministru Vlad Filat a cerut în cadrul ultimei şedinţe de guvern retragerea de pe piaţă a cărţii „Sexul povestit celor mici”. Evident, nu există problemă mai stringentă în ţară decât problema sexului! Profunda criză politică, socială şi economică, a cărei ostatici suntem cu toţii, face probabil figuraţie în subsolul agendei de lucru a guvernanţilor.

Acest demers inopinat al premierului ridică mai multe semne de întrebare. Cu ce drept şeful unui guvern, care îşi revendică valorile Uniunii Europene, îşi arogă nitam-nisam postura de cenzor? Nu s-a renunţat oare după 7 aprilie 2009 la practicile comuniste? Cartea editată în Spania este tradusă în peste 22 de limbi şi este difuzată fără oprelişti în ţările UE. Îşi doreşte oare Moldova cu tot dinadinsul să facă figură separată în Europa?

Dedesubturile acestei afaceri transpar însă în momentul în care aflăm că „această decizie a fost luată după ce în adresa Guvernului au venit o serie de solicitări privind retragerea de pe piață a cărții, în special de la reprezentanții Mitropoliei Moldovei, care au invocat faptul că „Sexul povestit celor mici” promovează non-valori spirituale”.

Să fie oare ieşirea la rampă a liderul Partidului Liberal Democrat provocată de poziţia exprimată de Mitropolia Moldovei, parte componentă a Patriarhiei Rusiei, sau de banale calcule politicianiste? A fost oare aceasta ocazia cea mai potrivită pentru Filat de a arunca câteva săgeţi la adresa partenerului de coaliţie, fruntaşul Partidului Liberal, Oleg Bodrug, fost director al editurii care a tipărit cartea?

Sau primul-ministru al Moldovei este persoana care ia indicaţii pe firul scurt de la Kiril, mitropolitul Moscovei? Opinia publică de la noi a fost scandalizată de recentele declaraţii ale capului bisericii ruseşti, potrivit căruia „Republica Moldova este considerată de Patriarhia Rusă parte componentă a Sfintei Rusii din punct de vedere spiritual şi se roagă ca orientarea politică a Republicii Moldova să ajute la păstrarea unităţii Sfintei Rusii”.

Tot Mitropolia Moldovei, recte Patriarhia Rusiei, şi-a manifestat anul trecut profundul dezacord cu privire la decretarea de către guvernul Filat a zilei de 25 decembrie drept zi de odihnă, pentru a permite sărbătorirea Crăciunului concomitent cu țările europene. Acţiunile Mitropoliei Moldovei, agent electoral notoriu al Partidului Comuniştilor în precedentele campanii, lasă impresia că acestea fac parte dintr-un scenariu cu o pronunţată miză geostrategică – sabotarea apropierii Chişinăului de Europa.

Subsemnează actualul Guvern acestor manifestări obscurantiste, cu un evident caracter antioccidental? Dacă este aşa, prestaţia lui Filat este de-a dreptul lamentabilă.

4 răspunsuri to “Sexul şi Sfânta Rusie”

 1. Curbet Alexandru Says:

  Domnule Ghimpu, ori apăraţi moralitatea naţiunii ori nu vă mai numiţi naţionalist!
  V-aţi prezentat cu unul din puţinii oameni care sunt sinceri şi doresc binele ţării.
  Nu contează de la cine vine iniţiativa – susţineţi o cauză bună.

 2. alaandrei Says:

  Cartea aceasta este promovata de homosexuali asa ca daca nu o scoatem din societate miine poimine nici societate nu va mai fi.Si dupa cite cunosc Ghimpu nu este pentru promovarea homosexualilor.

 3. Neniu Says:

  f bun articolul. interesanta aparitia bisericii in aceasta ecuatie


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: