Va reuşi Narîşkin să distrugă AIE?

sursa: voceabasarabiei.net, cu referinţă la Roman Mihaeş’s blog

Deja se stie ca AIE este cistigatoarea alegerilor parlamentare si PD, PLDM si PL impreuna au 59 de mandate. In orice tara normala cistigatorii alegerilor formeaza coalitia de guvernare. Insa continuarea AIE cu PLDM in calitate de pivot nu convine Rusiei care incearca din rasputeri sa readuca PCRM la guvernare. Iata ca si Nariskin, seful adminstratiei prezidentiale de la Kremlin, figura puternica, a venit la Chisinau si deja s-a intilnit cu Lupu si urmeaza sa se intilneasca si cu Mihai Ghimpu.

Ar fi interesant sa aflam de la Lupu si Ghimpu despre ce au discutat cu Nariskin, banuiesc ca nu despre soarta integrarii europene si a retragerii trupelor ruse de pe teritoriul RM. Spre cinstea lui, Vlad Filat a refuzat intilnirea cu oficialul de la Kremlin.

Ar trebui sa refuzam odata si odata sa jucam rolul slugii in relatiile cu stapinul si sa respectam decizia electoratului care a decis continuarea activitatii AIE. PD-lui ii revine o sarcina grea de a-l face sa inteleaga pe Nariskin ca RM are drept obiectiv continuarea politicii de integrare europeana si ca AIE a inceput unele reforme sustinute de occident, inclusiv financiar, care trebuie continuate.

Mi-ar fi interesant sa aflu daca Nariskin stie ca RM are de absorbit peste 2 miliarde de euro promisi de donatorii internationali pentru democratizarea si europenizarea RM si daca intelege ca prin cooptarea PCRM la guvernare acesti bani s-ar putea pierde?

Stim foarte bine ca Rusia nu a acordat creditul promis de 500 milioane dolari guvernarii democratice si ca in general in repetate rinduri a blocat accesul vinurilor moldovenesti si altor produse pe piata sa.

PD, PL si PLDM trebuie sa faca front comun pentru pastrarea AIE si sa depaseasca micile divergente in numele interesului national. Sper ca Dan Dungaciu care este un om inteligent si membru al conducerii PL sa intervina pentru evitarea discutarii unor interese conjuncturiste. Sa nu permitem distrugerea AIE.

Consider ca luni PLDM, PL si PD trebuie sa anunte ca AIE isi continua activitatea si sa faca o Declaratie politica in acest sens. Apoi pot urma si negocierile privind partajarea functiilor. Datile la PD si la PL functii sa fie multumiti de activitatea in cadrul AIE dar nu uitati in acelasi timp ca PLDM este partidul nr.1 in alianta.

Sper ca Nariskin nu va reusi sa distruga AIE, dar acest fapt depinde de noi toti, cred ca ar trebui luni societatea civila responsabila sa vina cu o conferinta de presa si sa sustina partidele democratice. Sa nu-i lasam singuri.

Un răspuns to “Va reuşi Narîşkin să distrugă AIE?”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: