WikiLeaks: Rusia era îngrijorată în 2009 de orientarea proromână a lui Mihai Ghimpu

Julian Assange, cofondator Wikileaks

Julian Assange, cofondator Wikileaks

sursa: azi.md

Marian Lupu i-a povestit ambasadorului american că a avut o întâlnire secretă, la 5 septembrie 2009, la Frankfurt, cu un reprezentant al preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, potrivit unei note diplomatice obţinute de WikiLeaks şi publicate de cotidianul The Guardian, în ediţia electronică.

Mediafax, 3 decembrie 2010, 10:44

Cea mai mare parte a întâlnirii s-a concentrat pe îngrijorările Rusiei cu privire la orientarea proromână a lui Ghimpu. Lupu susţine că i-a spus acestuia să nu îşi facă griji în privinţa lui Ghimpu.

Rusul ar fi menţionat viitoarea întâlnire a şefilor de stat din CSI (Comunitatea Statelor Independente) din 9 octombrie 2009 de la Chişinău şi îngrijorările sale cu privire la faptul că Ghimpu, care urma să reprezinte cel mai probabil R.Moldova (în calitatea sa de preşedinte interimar) ar putea „spune ceva deranjant”. Lupu a declarat că el personal a lucrat cu Ghimpu la declaraţia publică a acestuia şi a dat asigurări că nu este nimic inadecvat. El i-a spus, de asemenea, ambasadorului american, că îi va transmite lui Ghimpu că trebuie să fie atent la ceea ce spune.

În timpul celor 45 de minute de conversaţie cu reprezentantul lui Medvedev, rusul a menţionat de câteva ori posibilitatea unor alegeri anticipate în 2010 în R.Moldova. Lupu a presupus că ruşii au aceste informaţii de la Vladimir Voronin (liderul PCRM şi fost preşedinte al ţării) şi le-a interpretat drept un indiciu că PCRM ar avea o strategie pentru a forţa alegerile anticipate.

Lupu i-a spus, de asemenea, ambasadorului american că este îngrijorat de distribuirea puterilor în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Ghimpu deţine funcţia de preşedinte al Parlamentului şi îl va nominaliza pe Vlad Filat în funcţia de premier, susţine el, arătându-se îngrijorat că dacă Parlamentul nu reuşeşte să aleagă preşedintele ţării, el va rămâne fără nicio funcţie. Lupu şi-a exprimat, de asemenea, preocuparea pentru obţinerea cât mai multor posturi în Guvern pentru partidul său.

Aceste informaţii apar într-o notă trimisă de ambasadorul american la Chişinău, Asif J. Chaudhry, la 8 septembrie 2009, al cărei subiect este „Voronin i-a oferit lui Lupu o mită uriaşă în încercarea de a destrăma alianţa noncomunistă”. În perioada respectivă, R.Moldova organizase deja alegeri anticipate în iulie, iar AIE încerca să aleagă preşedintele ţării, prin cooptarea unor deputaţi comunişti.

2 răspunsuri to “WikiLeaks: Rusia era îngrijorată în 2009 de orientarea proromână a lui Mihai Ghimpu”

 1. Ce este comun între politica expansionistă a Kremlinului şi ameninţarea cu moartea pentru fondatorul WikiLeaks? « Mihai Ghimpu: Sunt liberal, îmi place libertatea Says:

  […] articole Dialog directGhimpu cu tractorasul la negocieri cu FilatWikiLeaks: Rusia era îngrijorată în 2009 de orientarea proromână a lui Mihai GhimpuDespre GhimpuViitorul celui de-al doilea stat românesc22112010 Ghimpu la Jevreni 3Partidul Liberal […]

 2. admin Says:

  Acum câteva ore, site-ul wikileaks.org a fost închis.
  Potrivit unei versiuni – în urma unor cyber atacuri, organizate de serviciile secrete.

  Despre impactul scurgerilor de informații și calitatea documentelor desecretizate, aflați mai jos:

  Sursa: evz.ro

  Wikileaks.org difuzează imagini şocante de la un raid din Bagdad

  O înregistrarea video de 39 de minute dată publicităţii de site-ul Wikileaks.org conţine imagini incredibile surprinse de un elicopter american în timpul unui raid din capitala Irak-ului Bagdad, relatează AFP.

  Se întâmpla în urmă cu trei ani, când au fost ucişi mai mulţi civili, printre care şi doi angajaţi ai agenţiei Reuters.

  Imaginile, filmate la bordul elicopterului Apache, sunt însoţite de dialogul între piloţii aparatului şi serviciile de control de la sol.

  Piloţii cred că identifică persoanele care se află pe o stradă din Bagdad sunt insurgenţi înarmaţi şi cer autorizaţia de a deschide focul.

  Doi dintre trecători sunt însă angajaţi ai agenţiei Reuters, Namir Noor-Eldeen şi Saeed Chmagh. Ceilalţi membri ai grupului par să fie înarmaţi.

  Se pare că, piloţii elicopterului Apache confundă camera unuia din angajaţii Reuters cu un lansator de grenade RPG şi spun că au reperat „cinci sau şase indivizi cu AK-47” şi cer permisiunea „de a deschide focul”, permisiune pe care o primesc aproape imediat.

  După atac, unul dintre piloţi spune că „o grămadă de cadavre” se află în zonă.

  12 oameni au fost ucişi atunci. Printre răniţi s-au numărat şi doi copii.

  Replici dure

  Dincolo de execuţie, conversaţia purtată de piloţi la bordul elicopterului este extrem de dură.

  „Priveşte aceste putreziciuni neputincioase”, spune unul dintre piloţi. Un altul răspunde: „grozav”.

  În scurt timp, o camionetă se opreşte pentru a strânge morţii şi răniţii şi este atacată la rândul său de elicopterele americane.

  Deocamdată nu există nicio reacţie din partea Pentagonului.

  Wikileaks nu precizează cum au fost obţinute aceste imaginile.

  Agenţiile Reuters şi Associated Press citează surse din armate care au confirmat că înregistrarea este reală.

  Într-un comunicat, redactorul şef al Reuters, David Schlesinger, a declarat că moartea celor doi angajaţi este „tragică şi emblematică pentru pericolele extreme legate de difuzarea de informaţii din zonele de război”.

  „Înregistrarea video difuzată prin intermediul Wikileaks reprezintă dovada pericolelor legate de jurnalismul de război şi a tragediilor care pot rezulta”, a adăugat Schlesinger.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: