Trădați de securitatea lui Ceaușescu și dați pe mâna sovieticilor

sursa: protv.md

Este vorba despre liderii Frontului National Patriotic, cea mai importanta miscare antisovietica si anticomunista din anii ’70 din Moldova. Acest lucru a devenit o certitudine dupa desecretizarea dosarelor liderilor miscarii, Alexandru Usatiuc Bulgar, Gheorghe Ghimpu si Valeriu Graur. Ei au fost condamnati la ani grei de inchisoare pentru ca au luptat pentru identitatea nationala.

Acum mai bine de 40 de ani la Chisinau a luat fiinta Frontul Patriotic National. De obicei liderii vorbeau intre ei si dupa asta faceau schimb de informatii intre ei. Accesul la materialele despre aceasta miscare a fost interzis, de aceea se stiu  putine lucruri despre activitatea ei.

Acum insa, dupa ce SIS si-a deschis arhivele, istoricii au obtinut acces deplin la dosarul politic al grupului. 11 volume de cel putin 300 de pagini si inca 2 cutii cu probe. Potrivit legii, dosarul este proprietatea statului, in timp ce probele au intrat de curand in proprietatea familiei Ghimpu. Printre zeci de poze, scrisori, si alte demersuri, se regaseste si raportul primului congres al Frontului tiparit in grafie latina.

Membrii Frontului militau pentru reunirea Basarabiei cu Romania, cereau desovietizarea tarii si inlaturarea puterii sovietice. Liderii miscarii au incercat sa gaseasca sprijin in Romania, de aceea in vara anului 1970 Alexandru Usatiuc Bulgar a plecat la Bucuresti cu misiunea de a-i transmite o scrisoare lui Nicolae Ceausescu. Desi asteptau un raspuns de la Bucuresti, acesta nu a mai venit. Dimpotriva, seful Securitatii Romane i-a  trimis scrisoarea omologului sau sovietic, Iuri Andropov, insotita de urmatorul text in limba rusa. De aici au inceput problemele. Scrisoarea destinata lui Ceausescu a fost principala dovada anexata la dosarul in care liderii Miscarii au fost invinuiti de propaganda antisovietica.  Nu s-a simtit tradat. Da, a regretat ce i s-a intamplat, dar Romania nu inseamna acei securisti? Rand pe rand, cei trei au fost retinuti,  anchetati timp de jumatate de an si apoi condamnati.

Alexandru Usatiuc-Bulgar primeste 7 ani de GULAG plus inca alti 6 de exil, Gheorghe Ghimpu -7 ani, iar Valeriu Graur – 4. Singurul care se mai afla in viata este Valeriu Graur.  Dupa ce si-au ispasit pedeapsa, cei trei s-au intors acasa, dar au fost urmariti si persecutati de Securitatea Sovietica. Au fost reabilitati abia dupa declararea independentei Republicii Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: