Gheorghe Ghimpu, comemorat între mii de flori

sursa: info-prim.md

Luptător al neamului, erou naţional, ostaş care a luptat pentru libertate. Astfel a rămas în memoria celor dragi Gheorghe Ghimpu, comemorat sâmbătă, 13 noiembrie, la Cimitirul Central din Chişinău.

Poetul Ion Hadârcă, deputat PL, a declarat că Gheorghe Ghimpu a fost cel care şi-a iubit ţara, limba, neamul şi istoria. „Nu este nimic mai sfânt decât aceste lucruri. Gheorghe Ghimpu a luptat pentru un ideal, iar visul său a fost salvarea naţiunii de comunism, care i-a menţinut arderea flăcării sufletului său până la urmă”, a menţionat Ion Hadârcă. Poetul a spus că a rămas mult mister legat de decesului lui Gheorghe Ghimpu, lucruri care trebuie elucidate.

Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Gheorghe Ghimpu, Valeriu Gurău, a spus despre regretat că a fost un militant, un frate şi un prieten adevărat. „A suferit condamnare, a suportat umilinţă, persecuţii, deportări, dar le-a înfruntat pe toate cu dârzenie. Am asistat la acel regim de ocupaţie, care ne-a strivit existenţa, nu puteam să suportăm. Luptam împotriva deznaţionalizării, rusificării şi colonizării pe care nu le-am acceptat niciodată”, a declarat Valeriu Gurău.

Prezent la comemorare, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, a declarat că Gheorghe Ghimpu este unul dintre eroii incontestabili ai luptei pentru afirmarea culturală şi naţională a românilor din Republica Moldova. „Gestul prezenţei mele este recunoaşeterea luptei lui Gheorghe Ghimpu şi recunoaşterea rezultatelor care s-au obţinut până astăzi prin luptele sale, care, din fericire, nu au fost purtate de unul singur. Este, de asemenea, o mărturie a încrederii pe care România o are în perspectivele culturii şi limbii române în Republica Moldova”, a menţionat diplomatul.

Artistul Sandu Cupcea a declarat că Gheorghe Ghimpu a fost un luptător foarte îndrăzneţ, un luptător al conştiinţei naţionale, un luptător care avea demnitate şi verticalitate. „El îndrăznea să spună acele cuvinte care erau atunci pedepsite, aşa ca „român”, „România”, el îşi permitea să scrie în grafia latină, toate discursurile le făcea deschis şi pot spune că îndrăzneala lui nu a pierit niciodată”, a subliniat Sandu Cupcea.

Gheorghe Ghimpu ( 26 iulie 1937 – 13 noiembrie 2000), fratele preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a fost unul din fondatorii Mişcării de Eliberare Naţională, membrul al Comitetului Executiv al Frontului Popular din Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova ales în mod democratic. La 27 aprilie 1990 Gheorghe Ghimpu a dat jos drapelul sovietic şi a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente Preşedinţia Republicii Moldova. S-a stins din viaţă în urma rănilor suferite într-un accident rutier petrecut în octombrie 2000, rămas fără elucidare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: