Declaraţia Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în legătură cu Ziua internațională a victimelor comunismului

7 noiembrie este ziua în care pe tot cuprinsul Uniunii Sovietice (și în țările sovietizate) se serba „Marea Revoluție din octombrie”. În 1991 s-a destrămat Uniunea Sovietică, iar, din 2003, ca urmare a inițiativei lui Vladimir Bukovski, celebrul disident rus, 7 noiembrie a devenit Ziua Internațională a victimelor comunismului – „Memento Gulag”, zi închinată memoriei sutelor de milioane de victime ale regimurilor comuniste.

„Memento Gulag” înseamnă recuperarea memoriei. A vorbi despre Gulag și ororile ocupației sovietice înseamnă a continua lupta împotriva comunismului, luptă care nu s-a încheiat. După cum observa însuși Vladimir Bukovski, ceea ce nu s-a putut realiza ca un proces juridic, poate fi făcut prin memento, prin puterea memoriei.

Iar eforturile comunității internaționale nu s-au oprit aici.

Vox populi: Ne-a ajuns la os

Vox populi: Ne-a ajuns la os

La 23 august 2008, Parlamentul European a adoptat Declarația privind proclamarea zilei de 23 August drept „Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și fascismului”, data de 23 August fiind aleasă ca referire la ziua de 23 August 1939, ziua semnării Pactului Molotov-Ribbentrop. Lumea europeană comemorează astăzi această zi cu consecinţe nefaste: declanşarea celui de-al II-lea război mondial, Holocaustul, ocupații și sfârtecări teritoriale, masacrele şi deportările în masă, sovietizarea Europei de Est şi Centrală, lagărele şi închisorile comuniste.

La 2 iulie 2009, Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat la Vilnius rezoluţia intitulată „Reunificarea Europei divizate: promovarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Civile în regiunea OSCE în secolul XXI”. Documentul OSCE condamnă și pune semnul egalităţii între comunism şi nazism, ca feţe ale aceluiaşi fenomen totalitar, reprezentând un pas esențial pentru sprijinirea Rezoluţiei Parlamentului European din iulie 2008. Printre altele, Rezoluția OSCE cere statelor membre: 1) „să continue studierea moştenirii totalitare, să aducă la cunoştinţa publicului, să dezvolte şi să îmbunătăţească programele educaţionale privind istoria totalitarismului…“, „să sprijine organizaţiile neguvernamentale care studiază crimele regimurilor totalitare” și „să-şi deschidă arhivele politice şi istorice”.

Prezentarea Raportului Comisiei Cojocaru - peste 1000 de pagini, zeci de mii de dosare, sute de mii de vieți omenești

Prezentarea Raportului Comisiei Cojocaru - peste 1000 de pagini, zeci de mii de dosare, sute de mii de vieți omenești

În spiritual acestor inițiative și documente internaționale și ținând seama de nevoile pe care le resimte societatea noastră – încă marcată de ocupația sovietică de la 28 iunie 1940 – la 14 ianuarie anul curent, prin Decretul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, a fost formată Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova. Această iniţiativă nu a fost una întâmplătoare. Constituirea Comisiei a fost dictată de necesitatea de a da curs multiplelor cereri ale societăţii civile şi politice de a lua o poziţie oficială faţă de trecutul totalitar comunist. Constituirea Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova este şi răspunsul nostru la mişcările sociale în apărarea adevărului istoric de la sfârşitul secolului trecut şi de la începutul acestui secol, este şi un act de solidaritate cu protestul tinerilor din 6-7 Aprilie 2009 împotriva violării de o manieră totalitară a dreptului la libera alegere şi la libera expresie de conştiinţă.

În concluziile şi constatările sale, Comisia susţine ferm şi univoc că regimul totalitar comunist a fost de la început şi până în ultimul moment al existenţei sale un regim criminal şi represiv, abuziv şi inuman, lipsit de orice urmă de legitimitate. Susţin întru totul acest punct de vedere. Deocamdată, nici această inițiativă prezidențială nu a fost dusă până la capăt, dar sperăm că, după alegerile parlamentare din 28 noiembrie, vom avea prilejul să audiem și să adoptăm în Parlamentul R. Moldova Raportul acestei Comisii.

A sosit momentul să fie audiat Raportul în Parlament

A sosit momentul să fie audiat Raportul în Parlament

Cred că a sosit momentul să încheiem conturile cu trecutul nostru totalitar şi să privim în viitor. Nu avem dreptul să uităm, nu avem dreptul să fim indiferenţi. Prin însuşirea şi asumarea adevărului istoric, nu vom permite niciodată nimănui să pună la îndoială dreptul nostru la o viaţă demnă şi liberă într-o societate liberă, prosperă şi democratică.

Ziua de 7 noiembrie, Ziua internațională a Victimelor Comunismului, trebuie să rămână ca o zi de reflecție despre trecutul, prezentul și viitorul nostru. „Memento Gulag” este un avertisment și o chemare la luciditate. Cine își uită istoria, riscă să o repete. Între un trecut totalitar şi un viitor liber, Vă îndemn să alegem viitorul. Mergând ferm pe această cale, vom construi prezentul cu mai multă dăruire şi cu mai multe şanse de succes. O altă cale nu există.

Un răspuns to “Declaraţia Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în legătură cu Ziua internațională a victimelor comunismului”

  1. Alexandrin Says:

    Sa ne traiti dl Ghimpu, astept cu nerabdare să fie audiat Raportul în Parlament, atunci va fi sigur cine si in ce directie merge.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: