Mihai Ghimpu susține că AIE va reuși să aleagă șeful statului după alegerile parlamentare

sursa: infotag.md

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu susţine că Alianţa de guvernare va reuşi să aleagă şeful statului după alegerile din 28 noiembrie. Miercuri, într-o emisiune la PublikaTV, Ghimpu s-a arătat optimist privitor la rezultatul Alianţei după alegerile parlamentare anticipate.

„AIE are un viitor bun cu mai multe mandate decît în prezent, pentru că noi am demonstrat că putem avea un stat bazat pe lege, şi nu minciună. Aceste patru partide, toate diferite şi cu divergenţe, ne vom întîlni după 28 noiembrie ca şi după alegerile din 29 iulie anul trecut şi vom coaliza. Poate discuţiile vor fi mai aprinse, dar alianţă vom face. Cred că vom lua 61 sau 63 de mandate, ce ne va permite să alegem preşedintele. Chiar dacă luăm 53 de mandate, vor fi voturi din partea unor deputaţi comunişti la alegerea şefului de stat”, a spus Ghimpu.

El a explicat motivul optimismului său prin modificările operate astă vară la Codul electoral.

„Acum studenţii pot vota în baza carnetului de student şi a buletinului de identitate chiar în localitatea în îşi fac studiile fără a merge acasă în sat, deci vom avea votul tinerilor care ca şi noi pledează pentru un viitor european. Cetăţenii de peste hotare au condiţii mai bune pentru a vota prin crearea secţiile de votare suplimentare. Nu mai există mecanismul prin care comuniştii luau suplimentar 10 mandate, căci redistribuirea mandatelor se va face egal, şi nu proporţional. Acum la redistribuire partidele AIE vor obţine cîte patru mandate, iar Partidul Comuniştilor – unul”, a argumentat Ghimpu.

Potrivit lui, dacă Alianţa va obţine 61 de mandate sau mai mult articolul 78 din Constituţie, privind procedura de alegere a preşedintelui nu va fi modificată îndată după alegeri, ci se va zăbovi la acest capitol.

Preşedintele interimar se pronunţă împotriva unei candidaturi neafiliate politic la Preşedinţie.

„În scurt timp acesta o să-şi găsească o aripă în Parlament, care să-l susţină, după care o să-şi facă campanie pentru următoarele alegeri parlamentare. Am trecut prin aceasta cu Mircea Snegur şi Petru Lucinschi care iniţial nu făceau parte din parte”, a opinat Ghimpu.

El regretă că subiectul ridicării imunităţii parlamentare a liderului comunist, Vladimir Voronin, a apărut în campania electorală, fapt ce îngreunează luarea unei decizii în acest sens şi se pronunţă pentru renunţarea la imunitate de către toţi deputaţii noului Parlament.

Ghimpu consideră că subiectul luptei cu mafia, invocat de Sergiu Mocanu şi Partidul „Pentru Neam şi Ţară” este exploatat în scopul accederii în Parlament.

„În zadar exploatează ei această temă. Ca să lupţi cu corupţia trebuie să fii credibil, iar lumea se întreabă unde a lucrat el (n.r. – Mocanu) cînd guvernarea comunistă a înrădăcinat corupţia în ţară. Lupta antimafie este o reglare de conturi şi nu vreau să fac parte din ea”, a completat Ghimpu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: