Ghimpu i-a înmânat lui Orban copiile unor dosare din arhiva SIS

sursa: arena.md

Preşedintele Mihai Ghimpu i-a prezentat premierului Viktor Orban, în cadrul întrevederii bilaterale avute la Chişinău, copiile a două dosare din arhiva Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova. Acestea includ informaţii despre împuşcarea, în anii 1944-1945, pe teritoriul RSS Moldoveneşti, de către serviciile speciale ale fostei URSS, a peste 100 de cetăţeni unguri, informează Arena.

Persoanele executate au fost prinse de SMERŞ, de alte structuri militare ale URSS în anul 1944, fie în zona liniei de front, fie au fost capturate în lupte şi acuzate de infracţiuni militare. Sentinţele au fost pronunţate de tribunalele militare ale corpurilor de armată ale URSS, stabilite pe linia frontului în RSS Moldovenească, precizează Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova.

Viktor Orban i-a mulţumit lui Mihai Ghimpu pentru copiile dosarelor, precizând  că le va remite instituţiilor din Ungaria specializate în căutarea cetăţenilor dispăruţi în timpul celui de-al doilea război mondial.

“Acesta este un moment foarte important pentru noi, deoarece avem familii care, până în prezent, îşi caută rudele. Vă mulţumesc pentru această deschidere”, a spus Viktor Orban.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a efectuat la 25 octombrie o vizită oficială în R. Moldova, la invitaţia omologului său moldovean, Vlad Filat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: