Adresarea președintelui Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, mun. Chișinău, Vladimir Mironov

sursa: capitala.md

Dragi veterani, „Бача-Друзья-Афганцы”!

Înainte să decideți cărui partid sau formațiune politică să-i dați votul vostru, gândiți-vă bine. Și aduceți-vă aminte ce a făcut pentru noi, veteranii războiului din Afganistan, timp de patru ani în Parlament, așa-numitul președinte al Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan (UVRA), dl M. Mocanu, dar și Partidul Comuniștilor în ansamblu, în frunte cu Voronin, cât a fost la guvernare. În mare parte, nimic pentru noi, veteranii care i-am votat. Veți spune că măcar au construit Complexul memorial pentru eroii căzuți în Afganistan… Nu, nu Voronin a construit complexul memorial. Banii au fost alocați de Primăria municipiului Chișinău, din contribuțiile locuitorilor capitalei.

Războiul de pe Nistru l-au provocat tot comuniștii, dar să recunoască adevărul nu vor. Vedem că, în Parlament, dl Mocanu, ca deputat din partea Partidului Comuniștilor și care zice că reprezintă veteranii noștri, nu face nimic bun pentru noi și nu ne este util. Dar și pentru comuniști, la fel, nu mai este util.

Să ne aducem aminte noi, veteranii afganezi, pentru ce am luptat și cum am apărat integritatea Republicii Moldova. Și cum ne înlătură acum și nu ne observă comuniștii. Noi am luptat în două războaie: în Afganistan și în ’92 pe Nistru. Iar Voronin nu acceptă realitatea războiului de pe Nistru, care a lăsat în urmă mulți schilodiți, multe familii frânte și nici o medalie. Sau măcar un respect oarecare în cei 8 ani de guvernare comunistă-voronistă pentru acești eroi. Iarăși au fost stopate creditele de către tovarășul Voronin și președintele UVRA, tovarășul Mocanu.

Astăzi, ce vedem noi? Mocanu este al 44-lea pe lista candidaților din partea comuniștilor. Rușine. De-ar avea, cel puțin, respect față de uniunea noastră, să-l pună, de exemplu, printre primii 10 sau măcar… al 16-lea. Acest fapt demonstrează încă o dată că nu suntem respectați de comuniști.

Altceva este G. Petrenco, I. Șupac și alții… Ei sunt mai importanți decât noi. Și ce înseamnă M. Mocanu astăzi pentru noi, veteranii? Bineînțeles că nimic. Iar acest lucru a fost demonstrat la 17 octombrie, când pentru adunarea cu Voronin în cinematograful ”Gaudeamus” a adus vreo 16 veterani de-ai noștri. Ceilalți au fost o mulțime de bătrâni și bătrânele, grămădiți de V. Mișin – președintele Ligii ofițerilor, care nu are nici o tangență cu veteranii din Afganistan. Și asta se numește autoritate… Iar noi, veteranii, stăm și așteptăm să ne decidă Mocanu cu Voronin soarta de mai departe și așa-numitele „probleme” născocite de ei. Nimic nu se va hotărî în favoarea noastră, atât timp, cât M. Mocanu va fi președintele UVRA și va continua să acapareze fonduri financiare în favoarea sa. Spre exemplu, din buzunarul meu am dat 18700 de lei ca să nu se închidă contul Uniunii. Ajutorul umanitar care vine pe adresa UVRA îl împarte după bunul său plac, dar în mare parte îl comercializează. Cu unii agenți economici am pus mână de la mână și am procurat două mașini „Jiguli” pentru Uniune, însă dumnealui le-a acaparat și le-a repartizat la Ceadâr-Lunga și Rezina, ca fiind cadouri din partea sa, pentru a-și spori autoritatea. El poate doar să strige că noi, veteranii Afganistanului, suntem o echipă unită și mergem într-un pas cu Partidul Comuniștilor, însă Vă spun eu: asta nu este așa. Nici pe departe noi toți, în inimile noastre, n-am fost vreodată comuniști. Și Mocanu la fel, dar trage nădejde. Realitatea este că, de această dată veteranii războiului din Afganistan nu vor merge să aleagă comuniștii. Mocanu o știe, dar se teme să-i spună lui Voronin. Noi am luptat pentru idee, pentru libertate, dar nu pentru Partidul Comuniștilor.

Anume acest partid a uitat că în Republica Moldova există veterani ai războiului din Afganistan, la care nu ne-am dus de bună voie, ci am fost deportați acolo. Că nu aveai de ales: ori în Afganistan, ori în Siberia. Comuniștii au uitat că din război unii dintre noi ne-am întors invalizi. Au uitat că în acel război noi, soldații, mergeam la moarte după ce dădusem jurământ Patriei care era departe de noi. Și cu ce ne-am ales astăzi? Cu nimic. Nu am avut niciun ajutor și nici o susținere din partea guvernării. Din cauza urmărilor acestui război, au decedat deja peste 1500 de veterani. De aceea Vă rog: Patria noastră este una – Moldova, Moldova liberă, care ne aparține nouă, copiilor noștri, urmașilor noștri. Așa că, dragi veterani afganezi, haideți să ne unim și să zicem ferm: „ Nu dorim să vedem comuniștii în centrul Europei, vrem să vedem LIBERTATEA în centrul Europei, libertatea pe care o merităm și care ne aparține, libertatea care ne va duce spre o viață mai bună, spre Europa. Și doar cu partidele din Alianța pentru Integrarea Europeană, cu Partidul Liberal, Moldova are un viitor!

Cu mult respect,
Vladimir Mironov,
preşedintele UVRA, mun. Chişinău

Un răspuns to “Adresarea președintelui Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, mun. Chișinău, Vladimir Mironov”

  1. Jhon Connor Says:

    Bravo Camarade-shuravi, Bagramul te sustine. Bafta!!!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: