Mihai Ghimpu: „Uniunea Scriitorilor este casa noastră spirituală”

sursa: moldpres.md

„Uniunea Scriitorilor din Moldova reprezintă casa noastră spirituală, fiind instituţia care a promovat consecvent, chiar şi în condiţii deloc uşoare, revenirea la valorile noastre naţionale”. Declaraţia aparţine Preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, şi a fost făcută în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul aniversării a 90-a a Uniunii Scriitorilor.

Mihai Ghimpu a adresat felicitări şi urări de bine tuturor membrilor Uniunii Scriitorilor. Totodată, în numele cetăţenilor Republicii Moldova, Preşedintele a exprimat gratitudine scriitorilor pentru faptul că au încurajat şi îndrumat populaţia pentru a readuce valorile naţionale acasă, menționând că misiunea n-a fost încheiată pe deplin, urmează ca, prin eforturi comune, să fie realizat visul cetăţenilor de adevăr şi dreptate.

Potrivit Preşedintelui, scriitorii, chiar şi în perioada regimului sovietic de ocupaţie, au promovat, prin creaţia lor, adevărul istoric şi valorile noastre naţionale. Scriitorii au fost şi rămân intelectualii de vază în Republica Moldova şi, împreună cu pedagogii şi preoţii, au fost primii care s-au ridicat împotriva regimului comunist. .

Cu ocazia aniversării a 90-a a Uniunii Scriitorilor, a fost dezvelit monumentul în memoria scriitorilor exterminaţi şi deportaţi de către regimul comunist. Preşedintele Uniunii Scriitorilor, academicianul Mihai Cimpoi, a menţionat că prin acest monument a fost înveşnicită memoria acelor scriitori care s-au sacrificat în lupta pentru valorile naţionale, pentru afirmarea adevărului în societatea noastră, pentru fiinţa noastră identitară. Totodată, Mihai Cimpoi a menţionat că ideea ridicării unui monument pentru a-i consemna pe scriitorii victime ale regimului comunist aparţine Preşedintelui Mihai Ghimpu, cu această ocazie mulţumind pentru sprijinul financiar acordat.

Mihai Ghimpu a menţionat că avem obligaţia de a cinsti memoria acelor scriitori care au intuit schimbările din societate, luptând cu toată fiinţa, atât în perioada interbelică, cât şi în cea postbelică, pentru apărarea valorile noastre naţionale, iar din aceste considerente, au fost deportaţi sau exterminaţi de regimul comunist.

Ulterior, Părintele Ioan Ciuntu de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” a sfinţit monumentul dezvelit.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului, numeroşi scriitori şi oameni de cultură din Republica Moldova şi din România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: