(AUDIO) Cine merită medaliile RM? Mircea Druc sau șeful KGB-ului?

sursa: stelapopa.unimedia.md

„M-am întâlnit în acest an la Congresul Diasporei cu colegi care au participat și la reuniunile anterioare. Oameni care plângeau din cauza umilințelor îndurate atunci.  La congresele acelea se vorbea doar în limba rusă și unde nu li s-a dat cuvântul decât celor favorizați de către conducerea de atunci (n.r.-PCRM). Și erau foarte puțini, 10-15. Erau în special din țările CSI-ului. Evident că în timpul campaniei totul este electoral. Nu pot să spun că nu a fost prezent acest element, dar nici nu pot afirma că a fost scos în evidență elementul politic. Noi i-am văzut pe reprezentanții Președinției, Guvernului. Au venit și au salutat reprezentanții tuturor diasporelor. Au fost decorați reprezentanți de peste tot, inclusiv din Rusia. Deci, în acest sens, partea electorală poate fi percepută de către alegător în măsura în care trebuie să noteze că AIE este deschisă față de cetățenii săi din afară.” De această părere este Ala Mândâcanu, președinta ‘„Comunitatii Moldovenilor din Quebec’’ (CMQ). Ideea a fost exprimată în cadrul emisiunii MAI APROAPE DE EUROPA, din 15 octombrie (Radio Vocea Basarabiei), la care au mai participat Dorin Dușceac, membru al asociației IMPACT din Franța și consilierul prezidențial pe probleme de politică externă – Vlad Lupan. Pe lângă subiectul dezbătut în cadrul emisiunii – Cel de al IV-lea Congres al Diasporei, am abordat și problema decorațiilor oferite de către președintele Mihai Ghimpu. Și iată ideile principale exprimate de către invitații mei la acest capitol.

Cum selectăm ambasadorii și cui dăm distincțiile?

Vlad Lupan : Ați văzut cum au fost selectate persoanele care au fost la congresele anterioare ale diasporei? Conform loialității și diferitelor principii. Tot așa am avut numiți ambasadori prieteni de-ai domnului Voronin.

Dorin Dușceac: Da, am avut ambasador în Franța, noi țară membră a Organizației pentru Francofonie, câțiva ani, un ambasador care nu cunoștea limba franceză. Era o rușine națională…

Vlad Lupan: Exact. Iată câteva criterii după care s-au dat și medalii în perioada anterioară. Este timpul să corectăm câteva greșeli. Președintele Ghimpu aștepta să se afle în funcție până în decembrie 2009, iar problema nu a fost soluționată, iar până la următoarele alegeri i-a rămas foarte puțin timp și el vrea să corecteze greșelile care au fost făcute. Să decoreze oamenii care au meritat pe deplin. Vreți să spuneți că, de exemplu, scriitorii noștri nu a avut dreptul să primească medalii și ordine din partea statului pentru ani în șir de activitate? (…)

Ala Mândâcanu: Respectiv și reprezentanții altor partide. Adică nu s-a ținut deloc cont de apartenența la partid. Și s-au dat pentru contribuția la dezvoltarea concretă, democratică a Republicii Moldova. Este vorba de o brumă de intelectuali, care au luptat de douăzeci de ani. Este frumos să aibă și ei o reunoștință.

Vlad Lupan: De fapt, în RM ne aflăm în perioada electorală și, evident, orice subiect poate fi întors și pe dos. În cazul dat este clar un subiect întors pe dos. Deci, pe de o parte președintele Ghimpu repară greșelile guvernărilor anterioare, dă un semn de atenție și de recunoștință pentru activitatea pe care au desfășurat-o acești oameni în favoarea tuturor cetățenilor RM, pentru că oamenii aceștia nu au făcut ceva pentru ei, ci pentru toți cetățenii RM și noi le spunem mulțumesc și reparăm o greșeală istorică, iar în electorală, anumite persoane, se uită și spun că președintele dă prea multe medalii ca să-i mai scadă un pic procentul, cum cred ei. Dar ei nu se uită cui dă!

Ala Mândâcanu: Și asta în condițiile în care Ordinul Republicii îl primește șeful serviucului rus de securitate…

Stela Popa: Din partea domnului Voronin, să concretizăm. Și Mircea Druc, de exemplu…

Vlad Lupan: Păi, dar cum să primească Mircea Druc, primul prim-ministru al RM? Trebuie să îi dăm șefului KGB-ului rusesc, probabil. Nu știu care a fost criteriul…

Ala Mândâcanu: Dar eu cred că toți ascultătorii noștri ar trebui să fie mândri că, în sfârșit, și oamenii de bine din societatea noastră au început să fie observați de către președintele țării. Acesta este un act de mândrie și îmi pare rău atunci când aud anumite chestii de îndoială chiar din partea unor oameni pe care îi cunosc personal. Adică atunci când i se dă unui personaj care a stopat pe toate căile independența RM și a făcut tot posibilul ca noi să nu ne rupem de vectorul de est, lumea nu zice nimic, pe nimeni nu doare, dar când primesc ai noștri încep să…

Stela Popa: Dar nici nu cunoșteau oamenii. Dumneavoastră, de exemplu, ați știut că șeful serviciului rus de securitate a fost decorat?

Ala Mândâcanu: Nu, dar știu despre alții care, din punctul de vedere al contribuției față de acest popor, nu aveau nicio treabă…

Vlad Lupan: Ce mai, acesta este cel mai bun exemplu: Voronin i-a dat șefului securității rusești, cum se spune la noi la țară – migdal. Iată cel mai bun exemplu cât de mult ține el la cetățenii RM. Și Mircea Druc nu aprimit nimic de la domnul Voronin. Trebuie de reparat asemenea greșeli? Trebuie. Deci, ele au și fost reparate. Timpul e scurt, ața că trebuie de arătat acestor oameni recunoștință. Este pur și simplu un semn de recunștință și repararea unor greșeli. Să mai rabde un pic colegii care nu mai au alte teme de discutat decât să speculeze pe subiectul acesta. Să trecem de alegeri și să vedem ce va face viitorul președinte. Nu cumva o să vrea să repare și el greșelile acestea?

Stela Popa: Spuneau unii că s-ar diminua un pic din calitatea distincțiilor dacă s-ar exagera cu medaliile…

Dorin Dușceac: Nu trebuie să uităm că majoritatea persoanelor care obțin acum aceste distincții de stat au fost marginalizate începând cu anul 1994. Deci nu este vorba doar de cei opt ani de putere comunistă. Este vorba și de puterea agrariană și de interfront, care au scos tot timpul în evidență și au valorizat persoane care nu au nimic în comun cu cultura acestui neam, cu limba acestui popor. Sunt foarte multe persoane decorate în acea perioadă, dar care nici măcar nu vorbesc limba română.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: